Отглеждане на кохия от семена, кога да се засажда?

Храстите от кохия се оформят лесноЗа да помогнете на парка или градината да изглеждат оригинални и красиви, често е необходимо да се използват не само традиционни растения. Годишните кипариси осигуряват добър ефект. Сред градинарите те са известни още като кохия, която има много предимства. Много хора го оценяват заради непретенциозността и липсата на строги изисквания към мястото за кацане. Такава разрушителна операция за много растения като резитба и формиране на храст по никакъв начин не засяга по-нататъшното развитие на кохията, тъй като това растение набира листна маса за доста кратко време.


Кипарисът обикновено се засажда в края на пролетта. В този случай, когато се създават благоприятни условия, този годишен може да нарасне до 1 м височина... От гледна точка на ландшафтния дизайн, кохията е привлекателна, защото запазва красива колонна форма. Много хора го харесват с кокетна корона, поради което се възприема от много градинари като миниатюрен кипарис.

Сортове Kokhia

Понякога това растение, което е било широко използвано в ландшафтния дизайн, се нарича метла кохия, за което има напълно логично обяснение. Факт е, че след като това растение е било култивирано за получаване на метли за битови нужди. С увеличаването на интереса към кохия обаче се появяват голям брой нови сортове, отличаващи се с разнообразие от цветова палитра на листата. Ето защо, днес, за да украсите сайта, можете да използвате кипариси с маруля, изумрудено зелен, розов и почти лилав оттенък, като изберете този, който най-добре корелира с общия стил на дизайна на територията.

Кохия е един от най-ярките представители на семейство Мареви. Всъщност тя е храст, както сочат стъблата му, които са сочни и гъвкави във всяка област. В дивата природа кокията е представена в Южна Европа, Австралия, Северна и Южна Америка. Поради това е трудно да се говори за това къде за първи път се е появило това растение. В процеса на развитие той образува голям брой клони, които са украсени с тесни листа, прикрепени към отделни клони.

Има доста уникални сортове кохии, които започват да се трансформират през есента: по това време на годината, вместо обичайния си цвят, листата придобиват лилав оттенък. От това кокията запазва много ярък и декоративен вид до първата слана. Някои сортове растения, дори и със застудяване, не губят сочна зеленина, което също ги прави много елегантни. Ако обърнете внимание на цветята, те не се открояват с подчертани декоративни свойства, тъй като се намират в пазвите на листата и са скрити от погледа.

Kohia: засаждане и грижи

Сортове Кохия.Наблюденията показват, че това растение се чувства по-добре. в степни и полупустинни условия... Ето защо, ако искате да отглеждате кохия летен кипър във вашата градина, препоръчително е да го поставите на слънчеви места. И е добре, ако са отворени. Ако кочията остане без влага известно време, няма да й навреди много. Последствията могат да бъдат съвсем различни, ако расте в условия на застояла вода или не е осигурен качествен дренаж за нея преди засаждането.

Собственикът не трябва да се притеснява за хранене, за да осигури на храстите необходимите хранителни вещества. На почти всяка почва кохията се чувства добре, единствените изключения са киселите. Следователно този момент трябва да се вземе предвид при избора на място за сеитба на семена и трансплантации на възрастни разсад... Ако обаче искате храстите да придобият максималния си размер по време на процеса на отглеждане, препоръчително е да нанесете тор върху почвата по време на засаждането.

Характеристики за кацане

Растенията трябва да се поставят на разстояние най-малко 30 см, или дори по-добре, ако се увеличи до 50. В този случай, по време на първия етап на растеж, кохията ще изразходва цялата си енергия върху набор от вегетативна маса и само след това ще навлезе във фазата на цъфтеж. В този момент той спира да расте. Поради липсата на свободно пространство за растеж започва процесът на образуване на пъпки, което затруднява цветята да придобият красива, естествена форма.

Кохия летен кипър студоустойчиви културиследователно е необходимо засаждането му да се планира не по-рано от първите десет дни на май. Ако обаче искате да се насладите бързо на цъфтежа му, тогава можете да започнете да отглеждате разсад.

Но можете да изберете друг метод - засяване на семена на открито. В този случай обаче ще трябва да защитите засаждането от замръзване.

Кохия: отглеждане от семена

Най-лесният начин да получите красиви и големи храсти от кохия е започнете да го отглеждате в оранжерия... В този случай ще имате възможност да поставите храстите по начина, по който искате при засаждането. Обикновено при сеитба всички семена покълват, а младите храсти при трансплантация показват отлична преживяемост.

  • Кохия - летен кипарисако решите да отглеждате разсад в кутии, препоръчително е да се придържате към следната схема за поставяне - 15-20 см между растенията. Кохията е склонна към самозасяване, което изисква от собственика да проследи момента, в който семената са достигнали етапа на узряване. След събирането семената остават жизнеспособни за дълго време, следователно, ако ги съхранявате на тъмно и сухо място, можете да увеличите представянето на това растение във вашия район след няколко години;
  • ако решите да сеете семена директно в оранжерията, тогава трябва да осигурите добро осветление в нея. Затова по време на сеитбата е достатъчно леко да притиснете земята в тях. Тъй като семената са с много малки размери, често е необходимо прореждане след поникването. За бърз растеж на разсад е необходимо да се осигури редовно поливане, а също и след 10 дни от момента на засаждането, да се оплоди с универсални торове;
  • въпреки че кохията се нуждае от често поливане, порциите вода трябва да са малки, което е особено важно по време на активния вегетационен период. Поливането може да завърши в момента, когато короната на храстите е напълно оформена. Зрелите растения понасят добре дълги периоди на суша, но могат да бъдат сериозно повредени от внезапни студени щракания. Ето защо, ако решите да отглеждате многогодишни сортове кочии на вашия сайт, тогава ще трябва да покриете храстите, докато ги подготвяте за зимата.

Грижи за храстите на Кохия

Декоративни градински растенияАко решите незабавно да засеете семена на открито, тогава ще трябва поливане честоособено през първите месеци на растеж. Това е много важно, тъй като по това време настъпва формирането на вегетативната маса. На останалите етапи на развитие растенията са неизискващи за грижи. Те реагират добре на плевене, тъй като това позволява увеличаване на количеството подаван въздух.

Втората подхранка обикновено се планира месец след поникването. По това време се препоръчва прилагайте минерални торове... Ако създадете благоприятни условия за растеж, тогава храстът отнема около месец и половина, за да достигне максималната си височина и от този момент започва процесът на формиране на короната.Kokhia summer cyprus толерира подстригване без последствия, така че може редовно да му се придава необходимата форма.

В края на следващата резитба под храста се препоръчва да се прилагат азотни торове. Полезно е и храненето на растенията с течни хранителни разтвори. Въпреки че тя може и без тях, подобни торове също имат добър ефект върху нейното състояние. Ако постоянно храните Kokhia през лятото в Кипър, тя лесно може да издържи на прическа, извършвана на всеки две седмици.

Kochia се харесва на много градинари, защото устойчиви на много заболявания... Въпреки че не може да се справи с някои вредители, например, паяк. Когато се открият признаци на инфекция, често е необходимо да се използват специални лекарства. Тъй като това растение се състои от гъста зеленина, тогава за нея пръскането е полезно, което се препоръчва да се провежда два пъти в сезона с интервал от две седмици.

Обикновено е достатъчно да погледнете растението, за да разберете от какво се нуждае най-много.

  • ако растението няма достатъчно влага, тогава листата му ще изсъхнат и това със сигурност ще повлияе на привлекателността на растението. За да коригирате тази ситуация, трябва да поливате възможно най-скоро - обикновено това ви позволява да върнете декоративните свойства на храстите.
  • ако проблемът е свързан с недостиг на хранителни вещества, тогава кохията започва да избледнява, цветът й губи предишната си красота. Изходът в тази ситуация може да бъде въвеждането на течни торове.

Подготовка за зимата

Декоративен храст кохияТъй като кохията е едногодишно растение, тя се изкопава през есента, като по този начин се подготвя място за засаждане на растенията през следващата година. За подслон на многогодишни сортове можете да използвате всички налични материали, комбинирайки ги със скъсяване на короната. Благоприятен момент за отваряне през пролетта е периодът, в който преминават студове. За централна Русия този момент обикновено настъпва в средата на май.

Кохията изумява мнозина със своите изразени декоративни свойства, така че често може да се намери в градини и паркове. Освен това той остава в търсенето и защото не е трудно да се отглежда при различни условия. Но в същото време все още трябва да изпълните определени дейности:

  • на първо място, трябва да наблюдавате липсата на плевели близо до него;
  • трябва също така да предотвратите появата на цветя и други културни растения между храстите;
  • ако в близост до зоната на корените има достатъчно свободно пространство, това ще създаде отлична възможност за образуване на корона, която може да придобие идеално симетрична форма.

Заключение

Отглеждане на кохия, грижиМного собственици на крайградски райони често искат да видят в градината си не само растения, познати на нашата страна, но и доста оригинални екземпляри. Следователно изборът на много от тях често пада върху кохията. Тази годишна култура напълно оправдава решението им, защото не създава проблеми с отглеждането и напускане. Ясно потвърждение е, че днес кохията може да се намери не само в градините, но и в парковете.

Като цяло високият интерес към растението, което редовно се използва в ландшафтния дизайн, се дължи на непретенциозните му грижи. В края на краищата основните трудности възникват само при отглеждането на млади разсад. Възрастните растения често могат да се справят без влага, без да губят своята привлекателност. Единственото нещо, за което трябва да се внимава, е защитата от студено щракане, тъй като това може значително да навреди на растението.

Кохия растение
Как се засажда кохияСортове Кохия.Подрязване на кохияСемена от кохияСорт КохияХрастите от кохия се оформят лесноЦвят KochiaРазмножаване на кохияКак да режем кохияКак расте кокиятаДекоративна кохияКохия в цветната лехаКак да се грижим за кохиятаКацане на Кохия

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.