Отглеждане на растение жасмин - грижа за този храст

Жасмин засажданеРастението жасмин е храст с много стъбла, достигащ височина до 4 метра. Предлага се в различни цветове. Има снежнобяли или нежни кремообразни цветя и цели листа. Непретенциозен е, цъфти обилно.

Бушът има сладък, освежаващ аромат. След като засадите различни видове храсти от жасмин, можете да наблюдавате очарователния му цъфтеж и да вдишвате ароматния аромат за един месец.


Жасминовият храст е на почит в страните от Изтока. Счита се за символ на любовта и страстта. От цветовете на растението се произвежда етерично масло, което може да облекчи безпокойството, стреса, безпокойството, депресията, безпокойството и да повиши хормоналния статус. Неговата активно се използва в козметологията, парфюмерия, добавена към шампоани, кремове, парфюми, лосиони.

В допълнение към красотата и богатия аромат, той има и друго положително качество - привлича насекоми - опрашители в градината: пеперуди, пчели, пчели.

Градинското растение се нарича още популярно чубушник. Това е най-популярното цъфтящо многогодишно растение. Има малки цветя. Второто име е дадено за това, че дръжките за тръби за пушене са направени от неговата здрава дървесина в Русия. Плодът на чубушника е три или петстранна кутия с много малки семена.

Сортове жасмин

Най-търсените форми на жасмин от градинарите са:

  • Жасмин обикновенОбщ жасмин. Голямо дърво, достигащо 3 м височина, цветята имат бяла или кремообразна, силна ароматна миризма.
  • Дребнолистен жасмин. Малко дърво с полу-двойни или двойни цветя. Поставен на преден план в градинската зона. Може да се намери до пътеки, веранди, пейки и порти.
  • Пухкав жасмин. Има формата на храст или малко дърво, може да достигне височина от 4 метра. Цветята са меки кремави, с лек аромат.

В резултат на кръстосването на тези три вида учените успяха да получат няколко нови сорта жасмин: "Етеронос", "Ледник", "Алабастър", "Ерминовата мантия", "Въздушно кацане".

Кацане

За да може този храст да пусне корени и да цъфти обилно, е необходимо правилно да се подходи към избора на местоположение и подготовката на почвата. Необходимо е да се гарантира, че разстоянието от корените до стените на дупката е около 10 см. Поръсете корените на разсада със земя. За задълбочаване на кореновата шийка с 3 см, но не повече. Поливайте обилно.

Избор на седалка

Място за растение може да се различи от южната страна, но то ще цъфти на север, както и на сянка. Но трябва да помним, че храстът от слънчевата страна ще расте по-бързо. Растението не обича застоялите подпочвени води или дори близкото им приближаване.

Време за качване

Пролетта или есента са идеални за засаждане на растение. По това време на годината бъбреците все още нямат време да се отворят. Експертите за засаждане на жасмин препоръчват да изберете септември - октомври.

Подготовка на почвата

Растението оцелява добре на всякаква почва, но дава предпочитание на плодородната почва. Преди засаждането земята трябва да се изкопае внимателно. Дупката трябва да е дълбока поне половин метър. Към него е необходимо да се добави нитрофоска в размер на 30 g на 1 разсад. Дренажът се приготвя от чакъл, пясък, тухли и отломки.

Размножаване

Храстът се размножава по следните начини:

  • разделяне на храста;
  • резници;
  • наслояване;
  • семена.

Семената се засяват по всяко време на годината на открито. Зимната сеитба трябва да бъде при спокойно време. Температурата не трябва да е под -10 градуса.Семената са покрити със слама и иглолистни клони. През пролетта подслонът се отстранява, а разсадът се предпазва от пряка слънчева светлина.

Резниците се събират през есента, съхраняват се през зимата в мазето. Те се засаждат в почвата в началото на пролетта. Веднага след като резниците растат, те трябва да бъдат избърсани, за да ускорят растежа на кореновата система.

За образуването на слоеве в началото на пролетта се вземат млади издънки. Те се поставят в лехите и се поръсват със земя. Когато се появят нови издънки, слоевете се изпръскват. През есента те се отделят от основния храст.

Разделянето на храст е прост и често срещан начин за размножаване на храст. Необходимо е внимателно да се раздели вкопаната коренова система, без да се уврежда. Засадете части от жасмин в различни части на сайта.

Грижа

Как да отглеждаме жасминЖасминовите храсти ще украсят градината и ще зарадват с обилен цъфтеж, при спазване на определени правила за грижи:

  1. Разхлабвайте почвата около храстите ежеседмично, премахвайте плевелите.
  2. Наторявайте с органични и минерални торове.
  3. Периодично оформяйте храстите, като прищипвате върховете им.

Поливане

Жасминът изисква обилно поливане, особено когато времето е сухо. Абсолютно невъзможно е да се позволи на почвата да изсъхне. Листата на жасмина ще загубят тургора си и ще пожълтеят. За 1 квадратен метър почва са необходими поне 30 литра вода за напояване.

Подхранване

Първото подхранване на растенията се извършва само 10-12 месеца след засаждането. Това растение се храни само с минерални и органични торове.

30 g суперфосфат и 15 грама карбамид и калий се разбъркват в кофа с вода. Тази горна превръзка е достатъчна за два храста.

Торната тор може да се използва като органичен тор. Разрежда се във вода (1:10).

Подготовка за зимуване

Жасминът не се страхува от ниските температури, така че не се изисква специално да подготвя растението за зимата. Трябва да се покриват само млади растения. Те са покрити със светъл плат и завързани с въже.

Подрязване

Жасминът трябва редовно да се подрязва, за да му придаде чист вид. Ежегодно се извършва санитарна и козметична резитба. Храстите се изтъняват, сухи цветя, излишните издънки се отстраняват през есента, сухи клони и издънки, удебеляващи короната, както и болезнени и счупени. Веднъж на три години се изваждат издънки, които са на повече от 12 години.

Необходима е и подмладяваща резитба на растението. Растенията се подрязват през пролетта до 0,5 метра. Когато стъблата се режат, местата на среза се обработват с градински лак, за да се предотвратят гъбични заболявания.

Борба с болести и вредители

Жасминът трябва да бъде защитен от листни въшки, паякови акари, гъбички, трипси, меки псевдо-люспи, брашнести бъгове. Храстът се напръсква с инсектициди, за да се премахнат вредителите.

Народните средства също помагат: разтвор на сапун за пране, пепел.

Жасмин в ландшафтния дизайн

Отглеждане на жасминЖасминът в градинските парцели се използва за големи миксбордове. Сортовете растения джудже изглеждат страхотно в алпинеуми, скалисти градини. Те се засаждат като бордюри и кант за цветни лехи.

Жасминът е отличен в комбинация с люляк, хортензия, weigeloy... За да създадат жив плет, дизайнерите комбинират няколко разновидности на жасмин.

Изглежда добре в композиция с други растения, украсявайки порта, стена на къща или пейка.

Жасминът е шикозен храст, чиито цветя могат да се превърнат в украса не само на градински парцел, но и на дом.

Важно! Има сортове жасмин, които са покрити с цветя два пъти на сезон. А ниският жасмин, използван за украса на алпинеуми, може да не дава цветя. Следователно за хората с алергии е препоръчително да започват само маломерни видове.

В допълнение към красотата и богатия си аромат, жасминът има и друго положително качество - привлича опрашващи насекоми в градината: пеперуди, пчели, пчели

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.