Clorinda F1: непретенциозен ранно узряващ сорт патладжан

Сред пасхарските култури патладжанът се счита за най-капризния. Когато времето се промени или най-малкото нарушение на селскостопанската технология, растението пуска цветя и яйчници. Ясно е, че не всеки може да се наслаждава на собствените си отгледани патладжани. Съществува обаче хибриден сорт - Clorinda, който прощава грешките на градинарите.

Описание на сорта Clorinda F1

Непретенциозните патладжани са рядкост. Един от тях е хибридът Clorinda, разработен от холандската компания Monsanto, за открит терен и оранжерии. Това е ранозреещ средно ранен сорт, който е подходящ за отглеждане във всички региони. Растението образува изправен храст със средна височина, в оранжерийни условия - над 1 метър. Върховете на патладжана са зелени, а стъблото е лилаво. Средно голям лист с назъбен ръб. Сортът се отличава с къси междувъзлия.

Пакетче семе от патладжан Клоринда

Холандският сорт патладжан Clorinda F1 е универсален, отглеждат се както в оранжерии, така и в градината

Тъмнолилавите овални плодове тежат от 300 до 320 g. Градинарите празнуват отличния вкус на патладжан - деликатен, напълно без горчивина. Външният вид също е впечатляващ: узрелият плод блести като стъклена играчка за коледно дърво. Месото на среза е белезникаво, плътно, има много малко семена.

Плодове от патладжан Clorinda F1

Клоринда има много дебели и здрави дръжки, не можете да откъсвате плодовете с ръце, ще трябва да използвате резачка

Средният добив на хибрид е само 2,8 кг на 1 м2но задържа яйчниците, когато останалите патладжани ги изпуснат. Факт е, че старите сортове са растения с къси светлинни часове. Затова те дават плод през август, когато денят е съкратен. А хибридът Клоринда не е обвързан с продължителността на деня и започва да дава плодове по-рано от други. Освен това повечето сортове не плетат в студено време. Clorinda не е пречка за неблагоприятните условия. Друго предимство на сорта е устойчивостта към вируса на тютюневата мозайка.

Особености на отглеждането на хибрид на Clorinda

Дори и с непретенциозни патладжани, трябва да се повозите. И хибридите, и сортовете се отглеждат чрез разсад. Точното време за засяване на Клоринда е в края на февруари. Във всеки регион не трябва да сеете хибрид по-късно от средата на март, защото тази култура бавно се развива.

Сеитба на семена

Инкрустирани, гранулирани или обработени семена не се накисват преди сеитба. В противен случай торовете или фунгицидите ще се отмият. Състоянието на семената е отбелязано на торбата. Обикновените семена изискват предсеитбена обработка. За да се събудят от състояние на покой, първо се изсипват в цедка и се поставят в гореща вода с температура 45-50относно С за 2-3 минути. Посевен материал със съмнителен произход се накисва допълнително в 2% разтвор на калиев перманганат за 20 минути.

Разтвор на калиев перманганат

По време на дезинфекцията с калиев перманганат се използва торбичка от марля, в която се поставят семената

След това патладжаните се засяват в отделни чаши или касети, за да се избегне брането, тъй като тази култура не понася увреждане на корените и се инхибира в растежа.За сеитба се използва закупена универсална почва за разсад или смес от торф, градинска пръст, компост и пясък. Самоподготвената почва предварително се калцинира във фурната.

Семената на Клоринда се засяват във влажен субстрат на дълбочина 1-2 см. За да се предотврати изсъхването на горния слой на земята, посевите се покриват с филм, който се отстранява веднъж дневно за проветряване. Но е по-добре да използвате лутрасил, който не изисква допълнителна вентилация поради перфорираната структура. Контейнерите със семена се поставят на топло място с температура 25-28относно В. Разсад се очаква след 7-15 дни. След това чашите се прехвърлят на перваза на прозореца.

Засяване на семена от патладжан

Удобно е да се сеят патладжани с пръчка, с която семената се притискат в почвата до желаната дълбочина

Отглеждане на разсад

Разсадът се държи на студа през първата седмица: през деня - в 14-16относно С, през нощта - в 10-12относно В. Този режим ще позволи на кореновата система да се развива добре. Втората седмица нощните температури са повишени до 16относно C, а през деня - до 25относно ° С.

Разсад патладжан

Патладжанът има големи листа, които бързо изпаряват влагата

Ако разсадът се отглежда в обща саксия, тогава брането се извършва във фазата на 2-3 истински листа. При пресаждането патладжанът се задълбочава по протежение на семеделния лист.

Ако разсадът е усвоил цялата почва в чаша, те трябва да се прехвърлят в голяма купа, като се внимава да не се повредят корените.

Патладжаните се поливат само с топла, отстояла вода, тъй като почвата изсъхва. Така че разсадът не се разболява от "черния крак", повърхността на почвата се поръсва с предварително калциниран едър пясък, смесен с пепел. На всеки 2-3 седмици към водата за напояване се добавят противогъбични лекарства: Trichodermin, Previkur, калиев перманганат. Изброените дейности са необходими, при условие че почвата за разсад не е дезинфекцирана.

"Черен крак" е обобщено наименование на група заболявания, причинени от най-простите бактерии и гъбички, които засягат корените на младите разсад.

Калциниран в пещ пясък

Грубият пясък изсъхва бързо, така че патогенните гъбички не се заселват върху него

За да се предотврати разтягането на патладжаните, сутрин и вечер те се осветяват с флуоресцентни, диодни или фитолампи, като се поставят на разстояние 30-50 см. В идеалния случай първите 3 дни Clorinda трябва да бъдат снабдени с 24-часово осветление , след това 12-часови светлинни часове за две седмици.

Патладжани, отглеждани под фитолампа и под LED лампа

Патладжанът расте по-бързо под специални фитолампи, отколкото под LED

Когато се появи третият истински лист, разсадът се подхранва с минерални торове. За да приготвите подхранване в десетлитрова кофа, разтворете 1 с.л. л. всеки сложен минерален тор, например нитроамофоска. Второто подхранване се извършва 2 седмици преди засаждането в градината.

Важна процедура за повишаване на жизнеността на патладжаните е закаляването. 2 седмици преди слизането, разсадът се изнася на улицата, първо за 30–40 минути. Всеки ден времето, прекарано във въздуха и слънцето, постепенно се увеличава, докато разсадът стане по-силен.

Кацане на открит терен

Клоринда се засажда в градината в началото на май на юг, в други региони - от средата на май, когато настъпи топло време. Добре оформеният разсад има 7-9 листа и достига височина 25 cm.

Възрастни разсад от патладжан

Разсадът от патладжан се засажда в късния следобед, така че слънцето да не изгаря листата

Леглата за хибрида се приготвят през есента. Тези зеленчуци плододават изобилно само на рохкава почва, поради което тежките глинести улесняват въвеждането на компост, хумус, пясък. Бързо изсъхващите пясъчни почви са обогатени с компоненти, които задържат влагата: торф, изгнили дървени стърготини, прахообразна глина. Всички тези добавки се внасят за копаене. В същото време почвата се наторява със суперфосфат (1-2 кибритени кутии на 1 m2) и всякакви калиеви торове съгласно инструкциите. Можете да замените минералната мазнина с пепел: 2-3 чаши на 1 m2.

Clorinda е седнала по двуредов метод с лента. Оставете между храстите - 30-40 см, между редовете - 55-70 см, прохода - 90-100 см.

Схема на засаждане патладжан Clorinda F1

Храстите на Клоринда са много обрасли, затова са необходими широки проходи

При засаждането се опитват да не унищожават земната бучка.Добавете 2-3 шепи компост или хумус към дупката за засаждане, 1/2 чаша пепел. Горното може да бъде заменено с 1 с.л. л. сложен минерален тор. Засадените и напоени патладжани се мулчират със суха почва или сено. Растенията ще пуснат корени през следващата седмица, така че не трябва да ги поливате.

Легла с патладжан със сено

Мулчираните патладжани се нуждаят от по-малко поливане

Грижа за патладжана: оформяне, поливане, хранене

Клоринда изисква жартиера към решетка или колчета. Растението образува мощен храст, който се формира при желание. Когато растението достигне 30 см височина, прищипете горната част. След това изчакват растежа на пасинките, оставят 4-5 от най-силните, отскубват останалите. С течение на времето долните листа изсъхват и пожълтяват, те трябва да бъдат отрязани. Неразвитите плодове също се отстраняват.

Патладжаните са влаголюбива култура, така че се поливат на всеки 3-5 дни, в зависимост от метеорологичните условия. Ако в дупката не са добавени хранителни вещества, 2 седмици след засаждането патладжаните се хранят с азот: ферментирала каша, инфузия на плевели или карбамид.

Тор карбамид (карбамид)

Карбамидът или уреята е достъпен тор, който съдържа 46,2% азот

Когато патладжаните цъфтят, те преминават към калиево-фосфорни торове: суперфосфат, калиев сулфат, калиев магнезий (1 супена лъжица на кофа вода). Вместо закупена агро-храна, те също използват ежедневна инфузия на дървесна пепел: 2 чаши на кофа. В идеалния случай се правят 2 азотни и 2-3 калиево-фосфорни превръзки с почивка от 14 дни. Тези мерки ще увеличат добива на Clorinda.

Третиране на болести и вредители

Паякообразните акари и колорадският бръмбар причиняват най-голяма вреда на патладжана на Клоринда. За борба с тях растенията се напръскват с биологични инсектициди или химикал Aktara, като се спазва времето за изчакване, посочено на опаковката. Други популярни лекарства също са подходящи за бръмбара: Iskra, Killer, Confidelin, Mospilan. По време на плододаването е по-добре да използвате биологичния продукт Aktofit.

Колорадски бръмбар върху патладжанов лист

Колорадските бръмбари могат напълно да изгризат патладжаново легло за 2 седмици

Противниците на отровите използват народно лекарство за кърлежи: половин кофа кора от лук се залива с вряща вода и настоява за един ден. След прецеждане листата се напръскват отгоре и отдолу. Ако растенията са загубили много листа, добавете 1/2 супена лъжица карбамид към инфузията.

За профилактика на хибридни заболявания се използва Fitosporin-M, който е безопасен за хората и насекомите, или чеснов агент. 200 г счукани скилидки чесън се настояват в три литра вода. След това филтрирайте запарката и добавете 3 литра вода. Превантивно пръскане се извършва веднъж седмично.

За лечение на късна болест и други гъбични инфекции се използват фунгицидите Quadris, Revus, Consento и препаратите на медна основа, например HOM.

Отглеждане на патладжан Clorinda F1 - видео

Преди отглеждах стари сортове патладжани на бедна пясъчна глинеста почва. Реколтата не зарадва: 1-2 малки плода от храста. Опадаха листа и цветя. Това продължи, докато не придобих хибрида Clorinda. Изглежда при същите условия и патладжаните образуват луксозни храсти и дават добри плодове. Нито един яйчник не е паднал дори по време на застудяване.

Clorinda не е интересна за тези, които събират рекорден брой патладжани в градината всяка година поради относително скромния добив. Сортът е подходящ за градинари, които са напълно отчаяни да отглеждат своите патладжани поради комплекс от неблагоприятни условия.

Размерът и количеството на плодовете на Clorinda пряко зависи от структурата и наторяването на почвата. Подобрих своята пясъчна глинеста почва, като добавих глина и компост. На всеки две седмици тя хранеше растенията с инфузия на коприва, след това тор за зеленчуци, след това пепел. Черният лутрасил помогна да се запази влагата в кореновата зона, в дупките на която засадих разсад. Плодовете са едри и много вкусни. Реколтата не беше гигантска, но при други сортове изобщо не получих нищо разумно.

Отзиви

Хибридът Clorinda F1 е първият самостоятелно отгледан патладжан.По това време тя не разбира много, четейки описанието на сорта на опаковката, не знае значението на някои термини и повече избира растения от снимката. Сложих ги в оранжерия в градината. И тогава храстите ме изненадаха! Първо, те са високи и мощни, и второ, те са добре облистени, което означава, че са предпазили плодовете от парещото слънце. Относно реколтата: плодовете бяха поставени бързо и обилно. Изглеждаха много привлекателни, с плътна, не водна плът. Теглото на плодовете е доста впечатляващо, 600-800 грама. Е, вкусът ... да. Семена почти няма. Печеният зеленчук имаше вкус на масло и консистенция. Имам такава асоциация. Въпреки че, недвусмислено, за да се събере реколтата, ще е необходимо да се оре.

Надя1969

http://otzovik.com/review_6225159.html

Не ми хареса формата на Клоринда, обичам тънки патладжани и тя не блестеше с продуктивност. Плодовете бяха големи, но малки.

Олга

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=84.0

През миналия сезон в Липецк най-ранната Clorinda F1 не беше. Хибридите Bebo, Slice-Wright, Valentina започват да се берат за храна на 30 юни, Clorinda и Marzipan на 4 юли. Но беше много добър сезон за патладжаните. Клоринда не е тежала отделни плодове, но определено са били по-малко от половин килограм.

Есме

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=2415&start=1245

Засяти са три сорта патладжан: буржоа, моряк и клоринда. Разсадът се различава десетократно: Clorinda скоро ще цъфти. Тя беше първата и приятелски изкачена и сега разликата е като слон и мопс. Препоръчвам патладжан Clorinda на всички.

Галина Довбня

При липса на допълнително осветление няма смисъл да сеете Clorinda твърде рано. По време на покълването на семената е необходима висока температура и след появата на издънки тя се намалява за кратко, така че разсадът да расте силен. Засадете хибрида в лека плодородна почва, поливайте и подхранвайте навреме, провеждайте превантивно пръскане. Тогава растението ще ви благодари с ранна реколта при всяко време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.