Как да отглеждаме китайско зеле на перваза на прозореца: сортове, засаждане, бране и характеристики на грижите

Пекинското зеле се появи на руския пазар сравнително наскоро, но престана да бъде екзотика. Привържениците на здравословното хранене с удоволствие го включват в диетата си. По отношение на състава пекинското зеле по нищо не отстъпва на бялото зеле, съдържа голямо количество протеини, цял набор от витамини и минерални соли. Нищо чудно, че в Поднебесната империя се смята за източник на дълголетие. Основното предимство на зеленчука е способността да поддържа полезните си свойства през цялата зима. Пекинското зеле е вкусно под всякаква форма: кисело, кисело зеле, осолено и, разбира се, като част от зеленчукови салати. Нежните зелени листа придават пикантност и изтънченост на всяко ястие. Той е особено необходим през зимата и началото на пролетта, когато човешкото тяло има такава нужда от свежа зеленина. Тази годишна зеленчукова култура има кратък вегетационен период от не повече от 2 месеца и може да се отглежда през цялата година.

Възможно ли е да се отглежда китайско зеле на перваза на прозореца

Пекинското зеле е лесно да се отглежда самостоятелно и за това не е нужно да имате лятна вила. Зеленчукова градина с витаминни зелени може да бъде подредена точно на перваза на прозореца или затворен балкон. Прозорец от южната страна е напълно подходящ за култура; той не се нуждае от допълнително осветление - дори при кратък зимен ден има достатъчно светлина. Тя се чувства отлично в стая или на лоджия и дава реколта за 25-30 дни.

Пекинско зеле на перваза на прозореца

Пекинското зеле може да се отглежда на перваза на прозореца дори през зимата - не се нуждае от дълъг светлинен ден

Освен това, зелени зелеви листа могат да се получат не само когато се отглеждат от семена. Използваната глава зеле може да даде начало на нова реколта. За това долната част на главата на зелето се отрязва с 5-7 см и се спуска във вода. Корените и младите листа много бързо се появяват от пънчето. Разбира се, реколтата няма да е толкова изобилна и зелевите кифлици едва ли ще бъдат приготвени, но пресните билки ще са достатъчни за салата или сандвич.

Пекинско зелево стъбло

Пекинските зелеви стъбла могат да се събират повторно, като се използва използваната глава в земята или в съд с вода

Много често закупеното пекинско зеле се зарежда с химикали. Отглеждането на зеленина на закрито ще ви позволи да ядете органични храни и ще поддържате отслабената си имунна система през зимните месеци.

Видео: отглеждаме пекинско зеле от пън

Какви сортове са подходящи за отглеждане у дома

За да отглеждате китайско зеле на перваза на прозореца, най-добре е да използвате ранно узряващи листни сортове с малки розетки, тъй като е необходима голяма площ на хранене, за да се образуват пълноценни гъсти глави зеле.

Следните сортове са подходящи за домашно отглеждане:

 • Пролетта е ранозреещ сорт, дава реколта за 28 дни. Образува розетка с диаметър 20–35 см, с тегло 150–200 г. Светлозелени листа с набръчкана повърхност, кисели на вкус. Растенията не са засегнати от промените в околната среда - те лесно понасят липса на светлина и спад на температурата;

  Пекинско зеле от сорта Родник

  Пекинското зеле от сорта Родник има светлозелени листа, кисели на вкус

 • Веснянка е листен сорт, който има кратък период от време - след поникването на кълнове достига зрялост за 25–35 дни. Теглото на плодовете е малко - 250 г. Сортът е ценен заради високото си съдържание на витамин С и отличните вкусови характеристики на сочната деликатна зеленина. Устойчив на цветя;
 • Khibinskaya е скороспелият сорт, най-често отглеждан в апартамента. Студеноустойчивото салата е най-ранният източник на витамини: през зимата, вече 20–35 дни след засяването на семената, се образува удължена цилиндрична глава на зеле с разперена розетка. Нежните, сочни листа се използват главно в салати;

  Пекинско зеле от сорта Хибини

  Khibinskaya зеле - устойчиво на студ растение за салата

 • Полу зеле - сорт с малка розетка с височина 25 см, с тегло 40-100 г. Периодите на зреене варират в зависимост от сезона: през зимата е необходим по-дълъг период от 58-70 дни за формиране на реколтата, през пролетта - само 30-40 дни. Големи, заоблени листа, тесни в основата, разширяващи се в горната част. Те имат много деликатен вкус;
 • TSKHA 2 е сорт в средния сезон. Растението е високо до 45 см с големи удължени листа, вълнообразни по краищата. Листата се събират в розетка, образувайки хлабава глава зеле, бяло-жълта в разрез, с тегло около 800 g;
 • Lenok е ранно узряващ сорт за салати, образува доста плътна розетка от листа с тегло до 0,3 кг. Периодът на узряване на реколтата е само 39 дни. Сортът е устойчив на стрес, лесно понася липсата на светлина, практически не е податлив на болести.

Засаждане на китайско зеле у дома

Резултатът от отглеждането на пекинско зеле зависи от качеството на почвата, правилната сеитба на семената, спазването на необходимия температурен режим и по-нататъшните грижи.

Подготовка на почвата

Културата предпочита да расте на рохкава, плодородна почва с неутрална киселинност. Най-добрият субстрат за него ще бъде смес от плодородна почва, хумус и пясък в съотношение 1: 2: 1. Ако земята е взета от градината, първо трябва да се дезинфекцира с разтвор на манган или фитоспорин (1 капка / 1 л). При висока киселинност е необходимо да се добави пепел (1 супена лъжица / 1 л).

Почва за разсад от китайско зеле

Почвена смес за пекински зелеви семена може да приготвите сами от трева, хумус и пясък в съотношение 1: 2: 1

Можете да смесвате в равни части почва, биохумус и кокосов субстрат. Почвата осигурява на растенията минерално хранене, биохумусът съдържа допълнителни хранителни вещества, а кокосовият субстрат разхлабва почвата и натрупва влага.

Пекинското зеле расте много добре в готова биопочва, която се продава в градинските магазини. Изработен е на основата на низинен торф с добавка на вермикулит и вермикулит. Съдържа всички необходими микроелементи и ускорява растежа на растенията. Такава почва не изисква допълнителна дезинфекция.

Биопочва за китайско зеле

Биопочвата е наситена с микроелементи и насърчава интензивния растеж на растенията

Вместо почвена смес често се използват торфени таблетки, които представляват компресиран торф, обогатен с антибактериален компонент, стимулатор на растежа и минерални торове. Таблетката има обвивка, която не позволява да се разпръсне. Торфените таблетки, поставени върху поднос с вода, набъбват и се увеличават на височина до 8 см. Семената се поставят в депресия, направена в центъра на таблетката.

Торфени таблетки

Торфените таблетки съдържат хранителни добавки и са подходящи за отглеждане на разсад от китайско зеле

При отглеждане на разсад в торфени таблетки, съдържащи хранителни добавки, няма нужда от допълнителни торове и препарати за ускоряване на растежа.

Избор на контейнер за отглеждане

Един от най-добрите варианти за засяване на зеле е пластмасовите чаши от 200 мл. Когато се отглежда в отделни контейнери, няма нужда да се берат растения, по време на които нежните корени често се нараняват.

Пластмасови чаши от пекинско зеле

Пластмасовите чаши трябва да имат дренажни отвори за оттичане на вода

Само докато растат, разсадът се трансплантира заедно с бучка пръст в по-големи саксии с обем от 1 литър и 3 литра. Чашите трябва да имат дренажни отвори, така че да не се натрупва излишна вода. Можете също да използвате импровизиран материал: нарязани пластмасови бутилки, бурканчета за кисело мляко, кашони за мляко.

Голяма пекинска зелева саксия

Отгледаното зеле от стъклото се трансплантира в голям контейнер

Също така е удобно да отглеждате зеле в касети, като всяка клетка се пълни с пръст и сеят семена в нея. Такива касети вече имат отвори за дренаж и е лесно да се премахнат растенията от тях за пресаждане в по-голям контейнер.

Като контейнер са подходящи и обикновени кутии за разсад, които се поставят върху палет. Повече разсад може да се отглежда в кутии, но те трябва да се гмуркат. За китайското зеле този процес е доста болезнен, тъй като често води до увреждане на кореновата система. Корените на пекинското зеле са тънки и крехки, лесно се чупят, което води до забавяне на растежа на разсад.

Пекинско зеле в клетки

Повече разсад може да се отглежда в кутии за разсад, но след това ще трябва да се гмуркат

Сеитба на семена

Пекинските зелеви семена не се накисват преди сеитбата. Засяват се във влажна почва на редове на дълбочина 5–10 mm с интервал от 4 см, като между редовете остават 10 см. Поръсете с пръст, вода и покрийте с филм. Те се поставят на топло място (20-22 ° C), като се следи влагата на почвата и всеки ден се отваря оранжерията, за да се проветри и да се отстрани конденза.

На третия ден се появяват разсад. Филмът се отстранява и разсадът се поставя за 5 дни в по-хладно помещение с температура от + 10–12 ° С през деня и + 6–8 ° С през нощта. В бъдеще се осигурява оптимален температурен режим за зеле: + 18–20 ° С през деня и + 14–18 ° С през нощта.

Пекински зелеви семена

Пекинските зелеви семена не се накисват преди сеитбата

Тази култура трудно понася брането, затова е за предпочитане да се сеят семена не в общ контейнер, а по 3 семена във всяка клетка. Степента на оцеляване след бране е не повече от 70%.

Можете веднага да засеете семена в отделни саксии. Едно семе се засажда в контейнер с обем от 1 литър, 3 семена с форма на триъгълник се поставят в трилитрова саксия. Когато горният слой на субстрата изсъхне, напоявайте с топла, утаена вода, след което внимателно разхлабете влажната почва, осигурявайки достъп на въздуха до корените.

Засяване на семена от китайско зеле

Семената на пекинското зеле са заровени на 1 см в почвата

Когато отглежданите разсад развият 2-3 истински листа, в саксията остава само едно растение. Слабите разсад не се изваждат от почвата, за да не се докоснат случайно корените на останалото растение, а се отщипват.

Видео: засяване на китайско зеле за разсад

Пекинско зеле

Ако разсадът е бил отглеждан в обща кутия, с появата на 2 истински листа, те се гмуркат в отделни саксии. Преди това почвата е добре навлажнена и с помощта на шпатула растенията се отстраняват от стъклото заедно със земна бучка. В същото време растението се държи за дръжката. Разсадът се трансплантира в по-големи контейнери, пълни с хранителна смес. Поръсете с пръст, докато котиледоните оставят, компактни и напоени. Отначало трансплантираните разсад са засенчени от слънчевите лъчи.

Пекинско зеле

След израстването на два истински листа, разсадът на зеле от Пекин се гмурка, пресаждайки ги в отделни чаши

Можете да трансплантирате разсад в една голяма кутия, но между тях трябва да оставите поне 30 см, така че, нараствайки, да не си пречат помежду си.

Видео: Гмурваме разсад от китайско зеле от охлюв в чаши

Характеристики на грижите

Както всяка култура, китайското зеле се нуждае от добри грижи. Режимът на влага и хранене е отговорен за реколтата.

Поливане

За активно развитие на растенията е необходимо да се създаде влажност на почвата от 80–85% и влажност на въздуха - 75%. За да направите това, извършете обилно, но рядко поливане и след това задължително проветрете стаята.

Поливане на китайско зеле

Въпреки цялата си любов към влагата, пекинското зеле не понася застояла вода, така че поливането трябва да е обилно, но рядко

Зелето обича влагата, но не понася застояла вода, така че поливането се извършва само след изсъхване на горния слой на почвата. Много е важно постоянно да се следи редовно влажността на почвата, тъй като при липса на влага реколтата е лошо оформена и излишъкът й често води до развитие на кореново гниене.

Температурен режим

Пекинското зеле е студоустойчиво растение, за покълване на семената е достатъчна малка плюс температура от +4 ° C, но интензивен растеж и развитие се случва само при температура от + 15–22 ° C. При по-високи температури зелето се превръща в цвят, особено в условия на дълги светлинни часове. Също така е нежелателно разсадът да стои дълго време в хладно помещение с температура под 10–12 ° C. Намаляването на температурата дори за 5 дни води до образуването на преждевременни стрели.

Цъфтящо китайско зеле

При температури на въздуха над 22 ° C китайското зеле може да се превърне в цвят

Подхранване

Пекинското зеле трябва да се подхранва през вегетационния период. Торовете се внасят чрез поливане или пръскане. Препоръчително е да не се използват минерали - зелето натрупва много бързо нитрати. За да се ускори възстановяването на листата, се препоръчва да се използва течен биохумус на всеки 2 седмици. Полезно е да поръсите пекинското зеле с разтвор на борна киселина (разтворете 2 g в 1 литър вряща вода и добавете 9 литра студена вода).

Реколта от пекинско зеле

По време на вегетационния период пекинското зеле трябва да се подхранва с течен вермикомпост веднъж на 2 седмици.

Ако няма органични торове, когато се появи петият истински лист, подхранването се извършва с 1% разтвор на карбамид и калиев сулфат, след 10 дни - отново. След оплождането почвата се напоява добре от пръскачката, така че минералният състав да не попадне върху растенията.

Лечение срещу вредители и болести

Основните вредители на зелето са листни въшки и кръстоцветна бълха. В борбата срещу тях е по-добре да използвате билкови лекарства: отвари от лайка, пелин. Пръскането с инфузия на пепел (300 g / 10 l) ще помогне да се отървете от насекомите. Разтворът на пепел не само ще помогне да се справи с вредителите, но и ще насити зелето с калий, който е толкова необходим за него при формиране на реколта. В случай на масивна инвазия на вредители могат да се използват химически агенти с нежен ефект върху околната среда: Fury (1 ml / 10 L), Bankol (0,7 g / 1 L).

Кръстоцветни бълхи

За борба с кръстоцветната бълха можете да напръскате зелето с инфузия на пепел (300 г / 10 л вода)

Прекомерната влага на почвата и внезапните промени в температурата, удебеленото засаждане на растенията могат да причинят появата на черен крак в разсад. За да се отървете от болестта, можете да поливате зелето с 0,5% разтвор на калиев перманганат.

Черен крак

При неправилно поливане и резки промени в температурата зелевите кълнове често са засегнати от черен крак

Прекомерното поливане може да провокира развитието на гъбична инфекция - мухъл. Стагнацията на водата в почвата и високата температура на въздуха допринасят за активирането на гъбичките - причинителя на болестта. Първо се появяват жълти или кафяви петна от горната страна на листа, след това сиво покритие започва бързо да се разпространява от долната страна. Следователно, при първите прояви на болестта зелето трябва да се третира с биофунгицид Fitosporin (3 g / 5 l).

Отглеждането на китайско зеле на перваза на прозореца не е толкова трудно. Разбира се, няма да е възможно да получите голяма реколта в апартамент. Но като обграждате растенията внимателно и създавате комфортни условия за активен растеж, можете да осигурите себе си и семейството си с витаминни зелени през зимата.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.