Особености на късните сортове зеле

Сортове зелеБялото зеле е един от традиционните видове зеленчуци в Русия. Неговите сортове са много разнообразни, което привлича повечето градинари. Често изборът на определен сорт не е лесна задача, защото не всеки може да отгледа наистина добро бяло зеле.


Късно бяло зеле

За да разберете кой сорт зеле е подходящ за вас, е важно да знаете цел на използването на продукта... Като правило има няколко от тях:

  • реколтата се събира и зелето веднага се изяжда;
  • продуктът е подложен на продължително съхранение.

Има някои от най-добрите сортове бяло зеле, за които градинарите казват, че са най-добрите. Защо тези видове се наричат ​​късно? Това е продиктувано от периода на узряване на такива зеленчуци. Понякога за добра реколта трябва да изчакате около 180 дни. Това се отнася само за най-новите сортове белоглави култури. Най-добрите сортове късна бяла култура имат много предимстватази култура обаче не може да се отглежда във всички региони. Несъмнено предимство е, че късното зеле не е податливо на замръзване. Такива зеленчуци се съхраняват много добре, което е основната причина за засаждането на късните сортове.

Amager

Главите зеле от такава култура имат висока плътност, теглото им варира от повече от два до три и половина килограма. В същото време има екземпляри, няколко пъти по-тежки. Дължината на пъна също е доста голяма: понякога достига 28 см.

Добри зелеви листа имат функции:

  • сиво-зеленикав цвят;
  • горният слой е восъчен;
  • ръбовете обикновено са равномерни, но в някои случаи по тях могат да се видят големи вълни.

Поради тези характеристики листата на бялата култура Amager са много гладки и красиви. Чудя се какво, въпреки факта, че има вкус зрялото зеле е много приятно, пикът на вкуса му настъпва през периода, когато е изваден след продължително съхранение през зимата.

Фактът, че този сорт дава плодове доста късно, има своите предимства. Ако говорим за техническа зрялост на продукта, тогава той пада на 177-148 ден, когато се засажда на открито. Въпреки различната степен на узряване на всяка конкретна глава зеле, зрелостта е добра за всички. Например, в случай на засаждане на бяло зеле на площ от 1 хектар, добивът може да бъде от 35 до 60 тона.

Този сорт се съхранява и транспортира перфектно. Едва ли подобна култура ще може да се напука по време на транспортиране, което е нейното безспорно предимство. Най-добрите площи за добра късна реколта са Южна и Централна Русия.

Сред малкото недостатъци на бялото зеле може да се отбележи неговата честота. В повечето случаи това е съдова бактериоза. Условията за съхранение също се считат за важни. В някои случаи този вид култура може да атакува плесен, точкови некрози.

Колобок F1

Как да отглеждаме късен сорт зелеТова се отнася до късната хибридна форма на даден сорт, която може да бъде разпозната по кръглата форма на сорта. Такива глави зеле имат висока плътност, а теглото им достига три килограма. Културата е добра и с това, че вътрешната дръжка е много къса, което може да се разбере и от името на сорта.

Външните листа на добре узрялата култура са зеленикави, но вътре в този сорт по-скоро може да се нарече бял. Зелето се държи добре, прави добра закваска. Забележително е, че много зеле може да бъде засадено на относително малка площ, защото можете да използвате плътна схема за засаждане.

Едно от предимствата на късния сорт "Kolobok F 1" е, че той може да бъде засаден както с разсад, така и с заобикаляне.

Други предимства на сорта са:

  • Устойчивост на много заболявания, например, съдова бактериоза.
  • От момента на прибиране на реколтата, бялото зеле може да се съхранява около 10 месеца, което е доста дълъг период.

Заедно с предимствата на сорта е доста трудно да се идентифицират недостатъците. Понякога вредителите могат да атакуват този сорт, но с тях може да се справи добре, като се използват конвенционални методи.

Засаждане на зеле

Отглеждане на зелеВремето, когато най-добрите сортове зеле вече могат да бъдат засадени, е индивидуално и зависи преди всичко от региона, в който живеете. Ще трябва да изчислим, че след 30-40 дни този сорт зеле може да бъде засаден на открито.

Препоръчително е листата да се третират с вряща вода, специални хранителни разтвори преди сеитба. Оптималното разстояние между семената е около 4 см. Не си струва да ги притискате дълбоко в земята, достатъчно е засадете на дълбочина 1 cm... Препоръчително е да започнете да закалявате засадените семена 12-14 дни след сеитбата. Свежият въздух е най-подходящ за това, а при благоприятно време, открита слънчева светлина.

Важно е да не забравяте за доброто поливане и подхранване след засаждането. Късното зеле така или иначе обича да се грижи. Например, веднага след като сте засадили зелето си на открито, е важно да го поливате добре няколко пъти седмично. Става въпрос за обилно поливане, около 8 литра на квадратен метър.

В бъдеще можете да поливате малко по-рядко, но обемът трябва да се увеличи. Късните сортове зеле много обичат решенията. от пилешки тор, смеси от тор... Препоръчително е периодично поне няколко пъти месечно да ги използвате като подхранване.

Използването на минерални торове за добра реколта е по-внимателно. Експертите съветват да правите това не повече от веднъж месечно. Най-важната стъпка в грижата за всички сортове такова зеле е профилактиката на болестите. Добре е да използвате естествена пепел за тази цел. Подходящи са и смеси от техните лукови люспи, разтвори от репей. В някои случаи смесите от доматени стъбла могат да работят.

Важно е да запомните, че без значение колко добър е определен сорт зеле, е малко вероятно да бъде възможно да се получи добра реколта без подходящи грижи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.