Подготовка и отглеждане на семена за разсад на ранно зеле

Ранното зеле е показано на снимкатаЗелето се счита за кралица на зеленчуковите градини. Това е вярно, защото без него не може. Съдържа много протеини, въглехидрати, витамини, минерали. Той е лечебен и питателен под всякаква форма - ферментирал, задушен, сирене. Всяка домакиня винаги има зеле в хладилника.


Как правилно да отглеждаме добри зелеви разсад у дома, за да имаме отлична реколта. Сортовете зеле са различни: рано, в средата на сезона и късно. Нека да поговорим за ранните сортове зеле.

Зелето е растение, което обича светлината, влагата и не се страхува от малки студове. За всеки сорт зеле е важно да се определи времето на засяване на семената.

Можете да отглеждате зеле по разсад и неразсад.

Подготовка на семената за сеитба

За засаждане трябва да бъдат избрани най-големите семена. Така че зелевите разсад растат здрави и без инфекциозни заболявания - семената трябва да бъдат подготвени преди засаждането. За това:

  • Бялото зеле е много здравословен зеленчукте са увити в марля торба;
  • потопени в трилитров буркан с вода за 20 минути.

Водата трябва да е топла (около 50 градуса С). След накисването го сложете в чиния, покрийте го и го поставете на долния рафт в хладилника за 12 часа. Това е необходимо за бързото покълване на семената.

Преди сеитба препоръчително е да ги накиснете във всеки хранителен разтвор (натриев хумат, течен тор "Идеал" - 1 ч. л. на 1 литър вода) - за същото време. За дезинфекция на семена се използва един от видовете биологичен препарат:

  • бактофит;
  • фитоспорин;
  • планриз и други.

След обработката трябва да изплакнете зърната с чиста вода, да ги изсушите и да започнете да засаждате.

Контейнери за разсад

У дома ранното зеле се отглежда в малки контейнери, които се пълнят с пръст. Може да се засажда в пластмасови или дървени кутии или палети. След това разсадът се гмурка в отделни чаши или торфени саксии.

У дома домакините използват всеки наличен материал, който се предлага у дома, за да отглеждат зеле (найлонови или картонени торбички, кутии, хартиени или пластмасови чаши). В тези случаи трябва да се направят дренажни отворитака че да няма застой на вода в контейнера. В противен случай това може да доведе до болести по растенията при отглеждане на зелеви разсад.

Как да подготвим почвата за засаждане на зеле за разсад?

 Ранното зеле може да се отглежда в оранжерия или на земята.Как да отглеждаме зеле разсад? За да направите това, трябва да изберете правилната почва. За това не е необходимо да се използва земята от градината, тъй като тя може да бъде носител на опасни заболявания. В почвата на градината има много вредители и земни червеи. Е по-добре използвайте специално приготвени глинени смеси... Компонентите за такава смес трябва да бъдат приготвени през есента. Ако градинарите не са имали време да направят това, тогава можете да използвате почвата, закупена в специализиран магазин.

Но най-добре е да използвате домашна почва. Има няколко композиции:

  1. Съотношението 1: 1: 1 се състои от - тревна земя, торф, хумус.
  2. Пропорцията 1: 3: 1/4 се състои от торф, трева, едър пясък.
  3. Пропорция 1: 1/4: 1/4 се състои от дървесна пепел, вар, едър пясък.

Най-основните качества на почвата за отглеждане на разсад са: пропускливост на вода и въздух, плодородие. Съставите, дадени по-горе, могат да осигурят всичко това в почвата.Такива формулировки могат да се приготвят в края на есента и да се съхраняват на хладно място.

Преди сеитба на семена, подготвената почва трябва да се загрее или да се запари с водна пара, за да се получи по-малко инфекция. Подготвената почва се нанася върху подготвения контейнер за отглеждане на семена.

Сеитба на семена

Когато всичко е готово за засаждане (семената се обработват, контейнерът се напълва с пръст), тогава можете да започнете да сеете семена, за да отглеждате висококачествени разсад. Семената се засяват на редове в кутии (разстояние между редовете - 3 см) или две семена в чаша. Дълбочината на засаждане трябва да бъде до 10 мм. Ако се засадят по-дълбоко, може да не покълнат.

Ранно зеле - как да го отглеждаме?След засаждането на семената контейнерът трябва да бъде покрит с филм, тъй като за добри разсад температурата трябва да бъде най-малко 25 градуса С. След три до четири дни първите семена ще се появят от семената, филмът трябва да се отстрани. Когато на зелето се появят първите два истински листа, тогава е необходимо да се придържате към температурата - през деня до 20 градуса, през нощта - до 12 градуса.

Зелевите разсад обичат добрата светлина, на сянка започват да се простират силно. Ако все още няма достатъчно светлина, трябва да се инсталират флуоресцентни лампи за по-добро осветление. След появата на третия истински лист зелето се гмурка в отделни саксии. Освен това грижата за ранното зеле се състои в редовно поливане и спазване на светлинния режим. Ако е необходимо, разсад може да се храни. Преди да засадите зеле на открито, то трябва да се втвърди в продължение на 10 дни - да се изнесе на улицата при всякаква температура за няколко часа.

Подхранване на разсад

По време на периода на отглеждане на разсад трябва да се извършат две превръзки:

листно (по листа) се извършва, когато два истински листа се образуват чрез пръскане с формулировки, които трябва да съдържат микроелементи.

второто хранене трябва да се извършва по време на втвърдяването на разсад, то се състои в поливане със състав - за 10 литра вода: 1 супена лъжица карбамид и същото количество калиев сулфат (1 чаша - за 1 растение).

Отглеждане на силни разсад

За да не отглеждате зеле у дома, много градинари купуват разсад от пазара. И това е разбираемо, тъй като обикновено всички первази на прозореца са заети от разсад от чушки, патладжани и домати. Необходими са много усилия за отглеждането им.... Няма място за кутии със зелеви разсад. Освен това отглеждането му изисква режим на ниска температура. Също така, допълнителна караница е втвърдяването на разсад преди засаждане в земята.

Разсад от зеле се отглежда от семена у дома.Разсад от ранно зеле може да се отглежда директно в градината. В такъв случай разсад растат без допълнителни главоболия - няма нужда от чекмеджета, които затрупват всички первази на прозорците в апартамента. Растенията са втвърдени и много силни.

Когато целият сняг се стопи в градината и земята може да бъде изкопана, тогава си струва да започнете да сеете семена директно в земята (края на март - началото на април). Площта на засяване ще бъде малка, около един и половина квадратни метра.

След копаене направете малки дупки в почвата с дълбочина около сантиметър и внимателно сейте семената. Трябва да се опитаме да ги засеем възможно най-малко. Поръсете засетите семена със земя и покрийте с фолиопритискане на страните с товар от дъски. Тогава просто трябва да изчакате появата на издънки.

Когато семената покълнат, филмът трябва да се постави върху малки дъги, така че разсадът да се развива и расте.

До края на май зелето ще порасне, можете да го засадите на открито, като изберете най-добрите корени. Ако разсадът е малък, това е добре. Тя ще навакса всички закупени, тъй като тя ще бъде засадена веднага от земята и в земята. И така няма да се разболее, а веднага ще се вкорени на ново място.

Когато използва този метод за отглеждане на ранно зеле, всеки градинар винаги ще има богата реколта.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.