Всички видове зеле: описание, най-добрите сортове и производители на семена

Зелето е най-полезният зеленчук, който се отглежда от незапомнени времена. Археолозите твърдят, че диетата на хората от каменната ера вече включвала ястия от диво зеле. Тя беше уважавана от древните египтяни, гърци и римляни, сред славянските народи й беше отредено почетно място. По това време обаче имаше малко разновидности на този зеленчук, не повече от 30. Истинският цъфтеж на зелето настъпи през миналия век. Животновъдите са разработили сортове, които могат успешно да се отглеждат в различни климатични зони. А гурметата и привържениците на здравословното хранене могат да изберат зеле за всеки вкус.

Съдържание

Сортове зеле: кратко описание, характеристики, най-добрите сортове

Нито едно друго градинско растение не може да се похвали с такъв сорт като зеле. Но представителите на голямо семейство изглеждат изобщо не близки роднини, а непознати помежду си. Човек, който е далеч от зеленчукопроизводството, няма да открие общи признаци в кольраби, броколи, брюкселско зеле и пекинско зеле. Но все пак това са различни видове един зеленчук.

Зеле на масата

Зелето има много разновидности, които не си приличат.

Всички сортове зеле са полезни за хората. Нискокалоричната сочна каша съдържа богат мултивитаминен набор: ретинол, каротин, тиамин, пиридоксин, фолиева и аскорбинова киселини, рутин, витамини К, U и други. Зелето е отличен доставчик на сяра, калций и калий, фосфор и естествени захари.Този зеленчук е богат на фибри, така че е идеален за борба с наднорменото тегло.

Ако има проблеми с храносмилането, трябва да внимавате: грубите растителни влакна могат да раздразнят стомашно-чревния тракт и да обострят болестите. Въпреки че влакната от карфиол са толкова деликатни, че се препоръчват за всички, без изключение.

Реколта от бяло зеле

Всички видове зеле съдържат полезни за човека вещества

В Държавния регистър на Руската федерация има 13 сорта зеле. И само фуражът е представен в един екземпляр, останалите - в десетки или дори стотици сортове.

Кръстоцветните растения (включително всички видове зеле) не могат да се понасят. Знаех, че е невъзможно да засаждам този зеленчук на един и същ парцел две години подред. Но бях неприятно изненадан, когато зелето отказа да расте в градината, където преди имаше микс от салати. Тогава разбрах, че не ми харесва бялото: в сместа имаше сортове рукола. И тази полезна билка също принадлежи към кръстоцветните.

Зеле, червено зеле и савойско зеле

Зелето не обича кръстоцветните растения да бъдат негови предшественици в градината.

Белоглав

Едва ли има зеленчукова градина в Русия, която да не е украсена със зеленикаво-бели колобоци, направени от сочни листа. Глави зеле царуват не само в нашите дачи и частни парцели, но и в кухните. Този зеленчук се яде пресен, варен, пържен, печен, задушен, ферментирал и маринован, месото е увито в листата му.

Зеле на полето

Белоглавият зеленчук в Русия се засажда на хектари

Бялото зеле е добре позната култура. Но за някои ще бъде откритие, че това е растение с двугодишен живот. Главите зеле се събират през първата година, но презимувалото зеле цъфти и дава шушулки със семена.

Известният пътешественик Джеймс Кук прослави киселото зеле. По думите му тя е спасила здравето на живота на моряците на дълго плаване. Корабите винаги са имали запас от този ценен продукт.

Коренът на бялото зеле е здрав, като вал. Стъблото е право, сочно, дебело. Има месести и плътни листа. Отначало те са редки и с течение на времето се събират в стегната сферична глава зеле. Отвън листата са зелено-сиви или яркозелени, вътре са кремаво жълти и бели.

Бяло зеле

Руската кухня не може без бяло зеле

Съдържанието на аскорбинова киселина в бялото зеле е по-високо, отколкото в цитрусовите плодове и не предизвиква алергии, като мандарините. По отношение на глюкозата зелето изпреварва ябълките и портокалите, фруктозата - картофите и морковите.

Ранното зеле се събира през юни-юли. Произвежда средно големи глави зеле с нежни, тънки листа. Те правят вкусни витаминни салати. Боршът и зелевата супа с младо зеле имат деликатен аромат. Но не се съхранява дълго, не си струва да се запазва или ферментира. Рано признати сортове:

 • Малахитът е бързорастящо и влаголюбиво растение, което образува еластични глави зеле до 2 кг;
 • Rinda е един от най-леките сред ранните сортове, може да поддържа свежест около 4 месеца, теглото на главата е 3,2–3,7 kg;
 • Казак - много рано узряващо зеле, но главите на зелето са малки, около 1 кг;
 • Юни - популярен сорт, реколтата е готова за 2 месеца, теглото на зелето е до 2 кг;
 • Думи - това зеле осигурява постоянно висок добив, допустимо е гъсто засаждане;
 • Тобия е ранен, но едроплоден хибрид (5 кг), пулпата е много сочна, с деликатен вкус.

Фото галерия: сортове ранно бяло зеле

Средно узряващите сортове се съхраняват по-дълго от ранните сортове. Те са подходящи за салати и готвене и често се използват за консервиране и мариноване. Доказани средно узрели сортове:

 • Доброволская - зеле с големи (5–8 кг) глави зеле, които се съхраняват до 5 месеца;
 • Megaton е хибрид от Холандия с високи добиви (главите тежат до 15 кг);
 • Krautman е сорт, който е показал устойчивост на напукване и болести, главите зеле тежат около 5 кг;
 • Слава е един от най-старите сортове, главите на зеле са сплескани (по 5 кг), пулпът е еластичен, подходящ за закваска;
 • Съпругата на търговеца е зеле с малки (2–2,5 кг) плодове, способно да запази висок вкус в продължение на няколко месеца.

Фотогалерия: сортове със средно узряване

За закваска и прибиране на реколтата през зимата най-подходящият вариант е късното зеле. Съберете го през есента, до замръзване Листата на тези сортове са по-груби и малко по-сухи от тези на ранните и средно-сезонните. И главите зеле са по-силни, при правилно съхранение те могат да чакат нова реколта от ранно зеле. Най-добрите късни сортове:

 • Женева е един от най-ранните сортове, реколтата се взема в началото на есента, гъстите глави зеле се съхраняват дълго време;
 • Москва късно образува много големи (10 кг) еластични плодове, които не се страхуват от болести и студове до -5относноОТ;
 • Midor е хибриден сорт, произвеждащ средни зеле, подходящ за консервиране и закваска;
 • Атрия - зеле с малки стегнати глави зеле (2-3 кг), покривката му оставя с восъчен слой, пънчето е малко, сортът дава високи добиви;
 • Агресорът е признат за един от най-добрите късни хибриди, растението е непретенциозно, устойчиво на болести и плодоносно;
 • Мара е разнообразие от белоруска селекция, не се страхува от болести, не се напуква, в киселото зеле това зеле е особено вкусно;
 • Снежанка е сорт с деликатен вкус (препоръчва се за детска диета), главите зеле се съхраняват повече от шест месеца.

Фотогалерия: късни сортове бяло зеле

Отзиви на зеленчукопроизводителите за бяло зеле

Самото зеле от години е сажди. Опитах много от видовете, но веднага отказах някои от тях поради лоша реколта и цъфтеж. Миналата година засадих Rinda, сортът зеле вече е стар и се е доказал, много ми харесва, добивът беше на височина: ние се хранихме и охлювите имаха достатъчно за очите си)))) Аз също много харесвам Колобок - това е от късните сортове, все още ядем.

Александра

https://www.flowerplant.ru/index.php?/topic/507- сортове- зеле- рецензии /

Опитах различни сортове бяло зеле: SB-3, Megaton, Свекърва, Rinda F1 и др. Най-много ми хареса Rinda F1 (холандски серии) и от ранните Nozomi F1 (японски сериали). По-добре е да не вземаме нашите домашни семена от тези хибриди, те не са покълнали от мен (семена от Алтай, евросемена). Отглеждам разсад в кутия: две трупи на земята и кутия с градинска пръст върху трупи. Около 5-6 литрови бутилки за вода за топлинна компенсация. Преди покълването, ако е хладно, кутията се затваря отгоре със стъкло. Затварям го с двоен стар спанбонд през нощта.

кръв

http://dacha.wcb.ru/index.php?s=d2a73b74738c0f8f63ff85e1d6e01df1&showtopic=49975&pid=1002612&mode=threaded&start=#entry1002612

Засадих Atria миналата година. Минимални грижи и максимален размер, 8-10 килограма са нараснали и така точно. Всички глави зеле, една към една, са красиви. Стори ми се малко груб и сух, а листата са достатъчно дебели, а не горчиви. Добре е за съхранение. Все още ядем квасила прясна.

Тая

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=25&t=2699&sid=28a8c34a6455497ee72353a10048532c&start=15

Зелето Tobio F1 е добро, тествано е от няколко години, в нашите магазини Agros всички го искат през пролетта, което означава, че не само на мен ми хареса. Главата на зелето е малка, но плътна, като камъче 6-7 кг. Прекрасно за осоляване, много захари, сурово сладко листо.Съхранява се до април миналата година (на прах с креда и плътно увит в прозрачно фолио).

Lingonberry

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=25&t=2699

Видео: как да отглеждаме качествено бяло зеле

Червенокоси

Червено-лилавото зеле много прилича на своя роднина с бяла глава, въпреки че го надминава по полезност: витамин С е почти два пъти повече, витамин А (каротин) - 4 пъти. Повишено е и съдържанието на калий, което е полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Но листата на червеното зеле са по-малко сочни.

Забелязано е, че червеното зеле потиска развитието на туберкулоза и помага при лъчева болест.

Бяло и червено зеле

Бялото и червеното зеле се различават само по цвят, а червените са малко по-твърди и по-сухи

Червеното зеле се консумира най-добре в прясно състояние. Самата авторка на тези редове беше убедена, че топлинната обработка е вредна за ярките цветове. Изглежда, че „избледнява“, придобивайки не особено апетитен нюанс. След задушаване бялото зеле става жълтеникаво, червеното мръсно розово. Доматеният сос може да спаси ситуацията. Това зеле няма достатъчно сок за ферментация. Но можете да добавите настърган цвекло, това ще засили цвета и ще даде сочност. Ако кореноплодният се добави към бялото зеле, той също ще се получи красиво и вкусно.

От ботаническа гледна точка червените глави са близнаци със зелени и бели. Те имат абсолютно еднаква структура. Различава се само цветът на листата. Той идва от лилавия пигмент антоцианин.

Червеното зеле е резултат от селекцията. Донесена е в Европа през Средновековието. Руските фермери се запознаха с новия зеленчук през 17 век. Наричаха го първо синьо.

червено зеле

Червеното зеле работи добре за салати

43 сорта червено зеле, които са тествани на руска земя, са вписани в Държавния регистър. Те са разделени на три групи по отношение на узряването.

Най-добрите ранни сортове включват:

 • Пример - хибрид, който отглежда глави зеле с тегло 4 кг, устойчиви на напукване;
 • Benefis е сорт с малки (1,5 кг) плодове, който дава високи добиви;
 • Vorox - високодобивно зеле, тегло на зелето по 3 кг;
 • Людмила - разнообразие от руска селекция с богат вкус, но средно големи плодове (2 кг);
 • Reball е холандски хибрид, малки (1,5 кг) глави удължено зеле, вкусна плът.

Фото галерия: ранни сортове червено зеле

Най-печелившите сортове в средния сезон:

 • Калибос е сорт, който осигурява висок добив дори при неблагоприятни условия;
 • Mars MC е нов хибрид, получен от чешки животновъди; плоските малки (2,5 кг) глави зеле не се напукват;
 • Rubin MC е друг високодоходен сорт от Чешката република, който лесно издържа на транспортиране;
 • Жар-птица - сорт от фирма "Аелита", 3-килограмовите глави зеле могат да се съхраняват дълго време;
 • Ребека е хибрид от Холандия, произвежда средно големи плодове, добивите не са толкова високи, но стабилни;
 • Redma P3 е немски сорт, препоръчан за фермери, зелето осигурява добра реколта, главите на зелето лежат.

Фото галерия: сортове червено зеле в средата на сезона

Късно червено зеле се събира 4-5 месеца след засяването на семената. Главите зеле от тези сортове се съхраняват по-дълго от другите. Най-популярните са:

 • Гако - сорт, известен от 1943 г., главите му не се напукват, държат се добре повече от 6 месеца;
 • Juno е нов руски сорт, предимствата са стабилен добив и хармоничен вкус на листата;
 • Rodima е холандски хибрид, който осигурява значителен добив, плодовете не се напукват;
 • Fuego е сорт от Франция, удължените лилави глави зеле имат отличен вкус и се поддържат добре.

Фото галерия: късни сортове червено зеле

Отзиви за червено зеле

Никога не съм опитвал нито един червенокос (предимно с кръгли глави зеле) и почти винаги груб. А Калибос има необичайна форма и красиво легло, и в същото време е много деликатен. Цялото ми семейство се влюби в нея.

лисенок

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=111.60

Засадих Калибос, а също и Фаберже - те са много по-сладки и сочни от кръгло червено зеле. Въпреки че прочетох, че сега има и кръгъл сочен сорт червено зеле, но все още не съм го пробвал. Единственото нещо е, че нежното червено зеле се съхранява по-лошо от бялото и червеноглавото зеле. Държах част от зелето на балкона (на затоплено), така че червените трябваше да бъдат изхвърлени, а белите бяха отрязани и прибрани в хладилника.

Белох

https://www.forumhouse.ru/threads/122577/page-51

Видео: тайната на отглеждането на червено зеле

Лист (изпражнения)

Зелените ядки се наричат ​​още кейл (или кейл). Тази култура все още е малко известна в Русия. Едногодишното растение не образува глава или глава. Дълги дръжки със сгъната листна плоча са разположени на късо стъбло. Цветът му може да бъде изумруден, сребристо зелен, червеникаво лилав. Те са високи (около 1 м) и изглеждат грандиозно, така че зелето се отглежда като декорация за градината.

Реколта от кале

Зелените зеленчуци току-що започнаха да привличат вниманието на фермерите

Но декоративните листа са годни за консумация и също са полезни. Те съдържат много протеинови съединения. Има аминокиселини, включително Омега-3, витамини и минерали:

 • мед,
 • магнезий,
 • желязо,
 • калий,
 • фосфор,
 • натрий.

Кейл е доставчик на калций, той се усвоява дори по-добре от млечните продукти. Ястия с този зеленчук помагат за понижаване на холестерола. Зелените ядки не се добавят само към салати, с него се приготвят супи и яхнии. Пресните листа не се съхраняват твърде дълго, но могат да бъдат замразени.

Плантация от кейл

Европейските производители на зеленчуци отглеждат зеле в индустриален мащаб

Досега в Държавния регистър са включени само две разновидности на зеленина:

 • Reflex е холандски хибрид, който дава реколта до края на лятото, растение с височина почти един метър с красиви сребристо-зелени листа;
 • Redbor е друг сорт от Холандия, отличаващ се с големия си растеж (до 1,5 м) и къдрави червено-лилави листа.

Сортове, които не са официално признати в Русия, но техните семена могат да бъдат закупени:

 • Черна Тоскана - зеле с тъмнозелени силно вълнообразни листа;
 • Синьото джудже е нискорастящ ранен сорт, листата са синьо-зелени с къдрав ръб.

Фотогалерия: зелени яки

Отзиви за кейл

Отгледах изпражненията миналата година като декорация, до есента той нарасна на метър. Със съпруга ми опитахме салата от млади листа - горчива и жилава ... и яхния със зеленчуци - горчивината не изчезва, а само запушва вкуса на тиквички, чушки, домати ... лакомства - това е самобичуване , със същия успех можете да ядете киноа с глухарчета - полезно, но наистина безвкусно. Но аз правя солени чипсове от червено зеле и савой понякога, с бира за гости ...

H @ t @

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=8725.0

Kale беше засаден за първи път миналата година, въпреки че отдавна гледам отблизо. Факт е, че ние не продаваме семената на това зеле (намерих го в мрежата). Салатното зеле, без глава зеле, е много декоративно, може да бъде зелено и червено-синьо (нюанси на сиво, зелено). Той има полезни свойства, като принцип, подобно на други видове зеле, той се счита за прародител на всички сортове зеле. Тя сееше със семена, тъй като изпражненията не обичат трансплантациите, те поникват приятелски, те обичат водата като всяко зеле. След изрязването (необходимо е да се отрежат 3-5 см пънове), в корена се образуват повече листа. Яли са в салати (особено през пролетта) и са задушени.Яхнията е подобна на вкус на спанака и зелето. Тя правеше пайове, моите харесваха. Като цяло има много видове изпражнения - къдрава, тосканска, първоначална, сибирска, тръстикова и т.н., просто получаването на семената, както казах, е доста проблематично. Бушът расте достатъчно голям и няма смисъл да се засаждат повече от 3 растения. Може да се замразява и да не губи вкуса си.

пустота

http://www.bolshoyvopros.ru/questions/2357153-kapusta-kapusta-kale-kto-sazhal-otzyvy.html

Видео: от сеитбата до готвенето - всичко за кейла

Декоративни

Този сорт зеле се цени не заради вкуса си, а заради красотата си. Неговите розетки от гофрирани, двойни, нежни и просто вълнообразни листа се конкурират с истински цветя. Те се предлагат в снежнобяло, изумрудено, тъмно зелено, кремаво жълто, розово, бордо, люляк и лилаво и понякога съчетават няколко нюанса. И тази "живопис" радва окото до самата слана. С падането на температурите цветовете стават само по-ярки.

Декоративно зеле

Декоративното зеле прилича на цвете

Лехата със зеле изглежда страхотно и е лесна за грижи. Разстилащите се „цветя“ са толкова големи, че плевелите няма къде да растат. Когато не бяха чували за декоративно зеле, авторът вече се беше опитал да украси градината с налични сортове. Засадени заедно червени, цветни и броколи в рамка от ярко оцветени марули изглеждат ефектно.

Но този зеленчук също се препоръчва да се отглежда с кулинарни цели. Листата са леко горчиви на вкус, богати на витамини, минерали и фибри, както другите видове зеле. Обикновено младите листа се събират за салати. Докато растат, те грубят и губят сочността си, украсяват ястия, добавят към консерви и замразяват.

Хавлиени сортове декоративно зеле

Декоративното зеле изненадва не само с цвета си, но и с формата на листата си

Декоративното зеле влезе в Държавния регистър на Руската федерация едва през 21 век. Сега в него има 12 сорта, всички от руската селекция, от района на Москва. Ето някои от тях:

 • Карменсита - сорт със сребристо-зелени листа с малинови жилки, от 1м2 събират се повече от 4 кг зеленина;
 • Блясъкът напълно образува розетка за 4 месеца, листата се дисектират, цветът на сегментите е от виолетово-червен до сиво-зелен;
 • Есенният валс е компактен сорт, розетката се състои от зелено-лилави кръгли листа, добивът е висок - до 17 кг / м2.

От сортовете, които все още не са влезли в Държавния регистър, японските серии хибриди в Токио заслужават внимание. Представлява късо (30 см) зеле с кръгли листа. В долната част те са зелени с лилаво сияние. А в центъра на розетката са бели (Tokyo White), розови (Tokyo Pink) или алени (Tokyo Red).

Двуцветно декоративно зеле

Японските хибриди съчетават няколко нюанса в едно растение

Отзиви за декоративно зеле

Декоративното зеле почти не се проявява през лятото, когато всички едногодишни растения цъфтят. Но след като всички избледнеят, когато цветните лехи станат плешиви и грозни, тогава това зеле се превръща в градинска украса! И в този момент е трудно да се намери равен с нея. Тя изглежда доста дори под снега. Съчетава се добре с хризантеми.

Zinksanna

http://flower.wcb.ru/index.php?showtopic=11661&st=20

Моето декоративно зеле расте добре и най-вероятно, защото все още имаме хладен климат и тя го обича! Всички "Nagoya" са ниски, те растат в такива красиви "торти", тук основното е да се остави прилично разстояние между тях, добре, около 30-40 см. В противен случай те ще се смажат. Но "Гълъб", "Чапла", "Изгрев" са високи, но всички те имат различна височина. Между другото забелязах, че на полусянка - те са по-високи, на по-светло място или на слънце - по-ниски. Между другото, от високи зелки направих красиви букети за приятели и семейство за рождени деца. Премахвате долните листа, оставяте зелева роза отгоре, добавяте други цветя, гипсофила към тези „рози“ и го правите със слънчогледи - хората бяха във възторг и мнозина не можеха да разберат що за „рози“ са те. Тя (зеле) стои перфектно във вода, но е препоръчително водата да се сменя по-често. И долните "венчелистчета", ако изсъхнат, просто премахнете. Е, много красиво - опитайте! Между другото, много "непросветени" хора смятат, че това е нещо изкуствено.Имам един „приятел“, разговарям с друг, обсъждам снимките на лятната си къща, тя каза „О, не ти трябва много акъл, за да залепиш изкуствени цветя в страната!“ Между другото, той по принцип е годен за консумация, но не съм го пробвал! Но можете да украсите ястия с него!

INKA

http://flower.wcb.ru/index.php?showtopic=11661&st=20

Видео: ядливо зеле "цветя"

Колраби

Нашите градинари трябва да обърнат повече внимание на зелето от кальраби. Това растение не изисква много проблеми, но винаги ще ви даде вкусна и здравословна реколта.

По-добре е да събирате млада колраби, не трябва да гоните размера. Ако зелето седи в земята, може да стане грубо. Някак си исках да отгледам гигантски пън. Размерът се оказа впечатляващ, около 3 кг. Но под кожата се образува влакнест, твърд слой и пулпата губи своята сочност.

Колраби лилаво

Колраби е голям пън

Колраби ще се хареса особено на тези, които обичат да ядат пън. В крайна сметка това зеле е хипертрофирано стъбло, само по-сладко. Научно казано, той образува сферично стъбло, зелено или люляк. Въпреки че няколко листа също могат и трябва да се ядат. Те имат повече витамини от стъблото. Но има много по-добър вкус.

Ако сравним кольраби със сестра с бяла глава, тогава пънът ще спечели. Съдържа повече аскорбинова киселина, витамини, желязо, фосфор, калий и калций.

Сладката топка кольраби може да бъде нарязана или настъргана за салата, препечена или добавена към супа. Но температурният ефект е разрушителен за хранителните вещества. Ето защо е по-добре да ядете зеленчука пресен. Единственият недостатък на кольраби е нейният кратък срок на годност. Дори късните сортове не издържат повече от 2 месеца.

Колраби в градината

Колраби зелето прилича на ряпа, пълзяща от земята

В Русия са изпробвани и вписани в Регистъра на постиженията по размножаване 26 сорта колраби. Сред тях има старейшини и послушници, например, Добриня получи разрешение за пребиваване в него през 2017 г. Най-популярните са:

 • Vienna White е ранен сорт, който се появява през 1965 г., преминава месец от засаждане на разсад до узряване на стъблата;
 • Виолета е късен устойчив на замръзване сорт; ярко лилавите плодове имат бяла плът;
 • Гигантът се отличава с много големи (до 20 см) "ряпа", те придобиват зрялост за 3 месеца, сортът лесно понася топлина и суша;
 • Corist е холандски сорт, плодовете са нежни, не грубят дълго време.

Фото галерия: сортове колраби

Отзиви за зеле от зеле

Обичам кольраби! Няма толкова много разновидности и наистина не е нужно да го отглеждате до максимален размер - появяват се жилави влакна, той става по-малко сочен. Някак повече харесвам сините сортове. Колраби е много полезен, съдържа много силиций. Но цените в магазините са брутални!

kisa12

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4645

Засадих кольраби KORIST F1 от Elcom. Много сочно, яде се като ябълка. Но основното предимство е, че не надраства и не се образуват груби влакна. Тази година ще я засадя отново на два етапа с разсад през пролетта и лятото.

ksuta

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4645

Видео: тънкостите на отглеждането на кальраби

Цветни

Това е най-достойният представител на семейството на зелето. Той има повече протеини и витамин С от бялото зеле. Пулпът е много по-нежен от този на другото зеле. Зеленчукът е особено полезен при проблеми с храносмилането и отделянето на жлъчка, при заболявания на черния дроб, сърцето, кръвоносните съдове, както и при нисък имунитет. И наскоро учените установиха, че карфиолът помага да се спре растежа на новообразувания.

Карфиол

Карфиолът може да бъде не само бял, но и зелен, жълт, лилав

Това едногодишно растение има силно подобно на пръчка стъбло (до 0,7 м). Овалните листа са разположени перпендикулярно или леко нагоре. По време на узряването в горната част на стъблото се образува снежнобяла, жълтеникава, светло зелена или лилаво-розова ядлива глава. Образувано е от неразвити дръжки.Когато реколтата не е събрана навреме, главата пуска метличка с жълти цветя. Тогава ще се появят шушулки със семена.

В климат с кратко и влажно лято на открито могат да се отглеждат само ранни зеленчуци. Дават добри добиви, но главите не са големи, 1 кг или по-малко. Най-надеждните сортове:

 • Movir 74 - неизискващ карфиол, известен още в СССР, добив 3 кг / м2;
 • Movir 2009 - нов сорт, с по-големи глави от съименника и по-добра устойчивост на болести;
 • Алфа - зеле, районирано за Московска област и северните райони;
 • Express MS - сортът се препоръчва да се отглежда в Централен район;
 • Коза-Дереза ​​е хибрид, отглеждан в Ленинградска област;
 • Snowball 123 е френски сорт, който се отглежда в Русия от две десетилетия.

Фото галерия: ранни сортове карфиол

Средно узряващото карфиол е подходящо за южните райони, има нужда от топло (поне 20относноВ) времето. На север се отглежда в оранжерии. Проверени сортове:

 • Летни жители - хибрид от агрофирмата Poisk с удължено узряване;
 • Парижки - сортът образува плътни глави от 2 кг;
 • Лилаво - ярко зеле, създадено от зеленчукопроизводители на компанията Gavrish;
 • Люляковото топче е разновидност на земеделската фирма Aelita, красиво и вкусно зеле.

Фотогалерия: средно узряващи сортове карфиол

Лилавите глави от карфиол са много добри в градинските лехи. Но тази красота е нестабилна. Готвенето, особено за дълго време, унищожава яркия цвят. Авторът на този текст е намерил методи за обработка, които ви позволяват да запазите привлекателния вид на лилавото зеле. Необходимо е да разглобите главата на малки части и да изпържите много бързо на силен огън. Цветът остава и при печене и готвене във фритюрника. Консервирането на такова зеле е неуспешна идея. Отначало съдържанието на консервите радва със сочни цветове, а след това цветът се превръща в марината.

Реколта от карфиол

Късните сортове карфиол могат да зарадват с тежки плодове

Късно карфиол могат да си позволят само градинари, живеещи на юг. Семената често се засаждат на открито преди зимата. Късни сортове:

 • Кортес е хибрид от Холандия, на плодородна почва, добивът е стабилен;
 • Америго - това плодородно зеле не се страхува от измръзване;
 • Зелена снежна преспи - нова декоративна (глави с изумруден цвят) и вкусно зеле;
 • Коралите на Клара са ярка новост от компанията Gavrish, главите са малки (250 г), подобни на екзотични цветя.

Фото галерия: сортове късен карфиол

Отзиви за карфиол

В Ашан си купих торбичка семена карфиол Snowball 123 за рубла и по малко в бяла торбичка Всеки ден. Производителят на семена беше Руската градина. Семената изтичаха през декември миналата година. Реших да използвам семената на Ашанов за всеки случай. Вижте какво расте. Колкото и да е странно, но кълняемостта на семената през април беше почти 100%, въпреки че срокът на годност изтече през декември. В резултат на това те са яли това зеле. Тя не се разболя, главите на зелето бяха достатъчно големи, на страничните издънки се образуваха съцветия. Самото растение е компактно. Спокойно на полусянка. Основните глави зеле тежат около 300-500 грама. Някои бяха по-големи. Зелето може да бъде замразено. Вкусовите свойства не се губят. Много ми хареса разнообразието.

алгама

https://otzovik.com/review_5835678.html

Всеки път пролетта, лятото, есента имат свои лидери. Винсън и Брунел са някъде между тях. За мен това са просто много удобни разновидности. Колкото повече листна маса, толкова по-лесно ще се справи със слънцето. Ако няма достатъчно листа, ластиците за пари помагат. И ние се справяме с такава област много просто в 6.00, наведени в 20.00, изправени - и така в продължение на 4-5 дни.

Фремонт

https://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/5627

И аз засадих ранния карфиол Goodman, не е нужно да чупите листата му, всичко беше осигурено от природата. Главите на зелето се оказаха бели, най-важното е да не се преекспонира на храста. На пазара се появиха много такива хибридни сортове.

Херцогиня Олга

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=111.80

Романеско

Хибрид от карфиол и броколи, наречен Романеско, е отгледан в края на миналия век от италианските производители на зеленчуци. Този зеленчук изглежда екзотично. Вместо заоблени глави, той образува своеобразна скулптура от конуси, която прилича на раковина. А вкусът е много деликатен, сравнява се с ядков и кремообразен.

Романеско зеле

Романеско прилича на екзотичен плод или раковина

В Държавния регистър сортът Романеско е определен за карфиол. Списъкът включва Перлата, Смарагдовата купа от руските животновъди и Пунтоверде от холандците.

Видео: опит от отглеждането на карфиол

Броколи

Броколите изобщо не са като зелевите сестри, а най-близо до цветното. Но цветът й е само зелен, а главата не е толкова плътна, а леко разхлабена. Състои се от най-деликатните неразтворени пъпки.

Цъфтящи броколи

Когато броколито е забравено, то може да цъфти

Ако забавите прибирането на реколтата от броколи, можете да получите зелено-жълто цветно легло. Случи ми се. Веднъж отидохме да си починем за няколко седмици. И когато се върнахме, видяхме буйно цъфнали броколи. Но цветята също бяха годни за консумация. Харесвам и броколи заради способността му да се регенерира. Расте, като опашка на гущер, нови странични издънки по стъблата, където връхът е отрязан.

На руска почва това деликатно растение процъфтява. За растеж той се нуждае от температура 17относноОт до 25относноВ. Високата влажност ще бъде от полза само за броколите. И ако отрежете върха, на растението ще се развият странични издънки.

Нарежете броколи

Броколите могат да се събират през цялото лято и есента, страничните издънки също дават реколта

Този сорт зеле държи рекорда сред кръстоцветните растения по съдържание на ретинол (витамин А). Съдържа и други витамини и минерали.

Например, 100 г варени броколи съдържат повече калций от същото количество мляко. А аскорбиновата киселина е почти ежедневно изискване.

В руския държавен регистър има 37 разновидности броколи. Следните градинари са спечелили най-добрите отзиви:

 • Батавия е сорт с големи глави;
 • Fiesta е хибрид със средно време на узряване, практически не боледува;
 • Къдрава глава - разновидност с еластични глави, които се съхраняват дълго време;
 • Линда - това броколи дава освен основния до 7 странични издънки;
 • Lord е къснозреещ сорт, но главите са големи (1,2 кг);
 • Монако - късен хибрид, добив - повече от 4 кг / м2.

Фото галерия: сортове броколи

Отзиви за зеле от броколи

Засадих сортовете Laser, Corvette, Emperor и Comanche, всички те са F1 - хибриди, много рано узряващи и устойчиви на ниски температури, единственото нещо е много твърда и плътна глава, може да лежи в хладилника повече от седмица и няма да изсъхне. Има и друг страхотен хибриден карфиол и броколи, наречен Amphora. Засадих го преди година, но от пакета израснаха само 2 глави. Всички глави зеле са навити като зелени черупки. На вкус е като обикновено зеле, а външният вид, когато го разглобите на малки глави зеле, е много екзотичен. Можете спокойно да поставите на празничната маса.

Хелена

http://forum.ykt.ru/viewmsg.jsp?id=31628269

Засадих тонус. Две години провал и разочарование. Главите на зелето са малки и аз нямах време да ги хвана, те бързо оцветиха.Засадено беше много, но не беше възможно да се яде. Но гъсениците от цялата област пропълзяха в градината ми. Не ми хареса този Тонус.

консолидирам

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1405&start=60

Видео: как да получите реколта от броколи

Брюксел

Зелето, кръстено на град Брюксел, е рядък гост в нашите градини. Но е изключително полезно: поддържа зрителната острота, понижава холестерола, подобрява храносмилането, подобрява имунитета и предпазва от рак.

брюкселско зеле

Брюкселско зеле - растение с екзотичен вид

Високото стъбло, покрито с листна капачка, е обсипано с малки глави зеле. Теглото им е 15–20 g, количеството може да бъде до 100 броя. По структура те точно повтарят белите.

Миниатюрното зеле има нежен вкус, с вкус на ядки. Яде се прясно, задушено, печено, замразено и консервирано.

Глави брюкселско зеле

Миниатюрните глави зеле се отличават с деликатен вкус

В Русия е разрешено да растат 12 сорта брюкселско зеле. Те се различават и по отношение на зреенето. Най-добрите отзиви заслужават:

 • Франклин е супер ранен сорт, до 70 глави зеле на растение;
 • Розела образува малки (13 г) яйцевидни глави зеле, реколтата узрява заедно;
 • Casio е сорт с отличен вкус, отнема почти шест месеца от засяването до прибирането на реколтата;
 • Херкулес - късно зеле, известно в Русия от над 50 години, почти не боледува, понася добре слана;
 • Весела компания - резултат от работата на животновъдите на компанията "Aelita", сортът осигурява добив от 2,5 кг / м2.

Фотогалерия: сортове брюкселско зеле

Отзиви за брюкселско зеле

Засадих брюкселско зеле в продължение на два сезона, първият път, когато съсед даде готови разсад, не познавам сорта, той расте доста добре, вторият, който засях в оранжерията на 30 март, сортът „Приятелско семейство“ главите се оказаха по-малки и впечатлението беше, че тя няма достатъчно време. Забелязах, че всички сортове са средно късни, няма ранни, тази година купих произволно семена от Херкулес 1342, засях ги вече на прозореца в торфени таблетки, те поникнаха заедно. Опитът за отглеждане на разсад от зеле на прозореца миналата година завърши с неуспех, всичко се издигна заедно, след това също падна. Какво да кажа повече за брюкселско зеле, то расте без проблеми и вредители, вкусът е - добре, не е нашият, момчета, някакъв необичаен, леко кипнете във вода, изстискайте чесън, подправете с растително масло и сериозно си кажете, много е полезно.

Любов Сергеевна

Отглеждаме брюкселско зеле от много години. Тя е нашата любима. Поради дългия вегетационен период на брюкселско зеле, ние се спряхме на ранния хибрид Franklin F1.

Наталка

Видео: брюкселско зеле в Русия

Пекин

Пекинското зеле на изток се култивира повече от 1500 години. Зеленчукът дойде в Русия наскоро, но вече стана популярен. Деликатните пекински листа са добра алтернатива на зелените салати. Това зеле се използва по-рядко в горещи ястия.

китайско зеле

При китайското зеле долните листа са хоризонтални, а главата на зелето е удължена

Сочното зеле е истинска находка за тези, които се борят за хармония. Можете да го ядете колкото искате, без да се страхувате за фигурата. В 100 г китайско зеле има само 15 ккал. Но съдържанието на протеини, фибри, витамини, минерали и друга полезност е в изобилие.

Пекинското зеле образува хлабава зелена глава на зеле, удължена, като стъклена форма. Вътрешните листа са бледожълти. Теглото на всеки образец достига 2-3 кг. Бокалените растения изглеждат много ефектно на леглата.

Пекинско зеле

През зимата сочното китайско зеле е един от основните доставчици на зеленчукови зеленчуци

Въпреки факта, че "Пекин" е начинаещ за нашите зеленчукопроизводители, 50 сорта от това растение вече могат да бъдат намерени в Държавния регистър. Много от тях бяха отгледани в Русия (фирмата SeDeK беше особено успешна), което означава, че ще растат добре:

 • Naina - ранен сорт от фирма SeDeK, големи глави зеле с отличен вкус;
 • Пролетният нефрит е късен хибрид от същия селекционер, добивът е постоянно висок;
 • Ричи е зеле от Франция, което образува гъсти, но малки (0,8 кг) глави зеле;
 • Нар - сорт, получен в Русия, главите са средни, вкусни;
 • Hydra е друг домашен сорт, добивът не е най-висок, но това зеле не е податливо на родови заболявания;
 • Есенната красота е руски сорт със среден период на узряване от 1 m2 съберете до 10 кг зеле.

Фото галерия: Пекински зелеви сортове

Отзиви за китайско зеле

Засяхме ранозреещ пекин, сортът се казваше Шампион F1. Може да се отглежда както на открито, така и под пластмаса. Пекинското зеле от този конкретен сорт е много устойчиво на външни фактори. Между другото, кой не знае: ястията от Пекин са силно препоръчителни при главоболие и нарушения на нервната система.

гербера

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=3&t=704

Нашият сорт се нарича Веснянка. Премахваме един месец след появата на издънки. Много вкусен и сочен ранозрял сорт, но не голям по размер, около 300 грама зеле.

dart777

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=3&t=704

Видео: грешки при отглеждането на китайско зеле

Китайски

Този сорт зеле е най-близкият роднина на пекинското зеле, но е напълно различен от него. "Китайка" не образува нито глава зеле, нито кореноплодна култура. Образува голяма (до 2 кг) тъмнозелена или люлякова розетка от сочни овални листа на широки и дебели дръжки.

Нарича се още петиолат, както и пак-чой или бок-чой.

китайско зеле

Дръжките са ценени в китайското зеле

Досега това екзотично растение е известно на малко градинари. И е много лесно да го отглеждате: трябва ви само умерено питателна, рохкава и неутрална почва, топла (над 20относноВ) времето и качествените семена. На юг витаминните зелени могат да се събират 2-3 пъти на сезон.

Доскоро бок чой се отглеждаше само от китайски семена. Но вече 17 сорта са включени в Държавния регистър на Руската федерация и почти всички от тях са от руски произход. Най-известният:

 • Pava е кръстоска между пекинско и китайско зеле, сортът дава бързи плодове, добивът на зеленината е до 10 кг / м2;
 • Alyonushka е ранна плодова новост с малки листа и големи дръжки;
 • Лебедът е друг руски сорт дръжки;
 • Веснянка - зеле с по-големи листа, първите зеленчуци се събират месец след сеитбата;
 • Лястовицата бързо изгражда много масивна розетка (до 3 кг).
Розетка от китайско зеле

Розетката от китайско зеле може да бъде доста масивна

Отзиви за китайско зеле

През май бяха засадени 2 хибрида от китайско зеле: "Richie F1" и "Yuki F1". Единият отиде на цветни стъбла, 100%, трябваше да изтръгна безсилен гняв и да хвърля всички тези жълти цъфтящи върхове върху купчината компост. Но останалото е изненадващо добро. Вкусът е отличен. Е, размерът е нормален. В салати със собствени домати и краставици той се унищожава от купички с изискване за добавки.

rc12rc

https://www.forumhouse.ru/threads/213050/page-3

През миналия сезон тя отглеждаше зелето Prima pak choy. Ценен е с месестите си дръжки. Засява се в началото на пролетта заедно със салати и спанак. Бях много доволен от тази първа зеленина. Дръжките са много сочни, подходящи за задушаване (имат вкус на бяло зеле) и като компонент за салати с репички, спанак и първи билки. И тези дръжки много напомнят на дръжките на швейцарската манголд и също са перфектно съчетани с тях. Можете да го напълните на вкус - майонеза, заквасена сметана, растително масло - под всякаква форма е много вкусно.

Natka76

http://www.bolshoyvopros.ru/questions/2357147-kapusta-kitajskaja-listovaja-kapusta-kto-sazhal-otzyvy.html

Видео: за ползите от зелето Пак Чой

Японски (mizuna)

Японското зеле изглежда елегантно и не можете веднага да се осмелите да ядете ажурни листа. Хранителната стойност на леко горчивата зеленина обаче е отлична. Фосфор, желязо, калций и други минерали, витамини, ценни масла правят тази култура лечебно растение. Японските зелеви салати са особено полезни за хора с анемия.

Японско зеле

Японското зеле е най-близко до салатите

Растението образува голяма розетка (около 1,5 кг) за 1,5–2 месеца. След отрязването на възрастните листа се появяват нови на същото стъбло. Така че е достатъчно да засаждате зеле веднъж на сезон, за да прибирате постоянно.

В руския държавен регистър има само 5 сорта японско зеле, 4 от които са местни. Някои от тях:

 • Малката русалка е руско-японски сорт с масивни (около 1,5 кг) розетки;
 • Пичът е сорт с овални перасти листа, в изхода има до 100 от тях, а зеленината може да се събере 4 кг / м2;
 • Изумруденият модел се отличава с вкусни лировидни листа, като всяко растение набира тегло до 600 g.
Японски зелеви листа

Ажурните листа на "японката" трябва да се събират млади, пораствайки, те придобиват горчивина

Отзиви за японско зеле

Засях японско зеле през пролетта, след 20 април в малка оранжерия, заедно с друго зеле за разсад. Тя зася цял ред. Тя се изкачи добре, расте бързо. Използвах го вместо салати - те едвам пораснаха. И тя просто я дръпна в един ред, където беше дебел. И така те ядоха почти всичко, дори преди салатите да са на пазара. Не съвпадаше с цвета, имаше много листа. Имам един сорт - с кафеникави листа. Останаха няколко на ред и вече се появиха салатите, а аз дори не исках зеле. И с течение на времето тези останали растения цъфнаха. Храстите станаха големи, има много цветове, а след това и шушулките. Когато започнаха да пожълтяват, изтръгнах храстите - имаше 4, изсуших тези храсти до жълти шушулки и събрах семената. Догодина ще засадя от собствените си семена. Друго би било да се вземе малко зелена мизуна.

Нинулия

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=9434.0

Това е втората ми година през пролетта в оранжерията, много ми харесва. Деликатна зеленина, расте по-бързо от маруля. Червеният вкус е по-пикантен, хареса ми по-добре. По времето, когато доматите бяха засадени, остатъците от Мицуна цъфтяха, не чакаха семената, премахнаха ги. Така че тази култура е получила разрешение за постоянно пребиваване в градината.

Dona70

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=9434.0

Най-много харесвам зеления, сорта Русалка. Засаждам го вече през есента. Миналата година тя израсна в моята оранжерия почти до декември.

ЕленаПр

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=9434.0

Видео: Азиатско зеле на руска земя

Савой

Връзката между Савой и бяло зеле се забелязва веднага. Те са близнаци по структура. Но в Савой тъмнозелените листа изглеждат разпенени, те са по-деликатни, къдрави или мехурчета.

Савойско зеле в градината

Савойските зелеви листа като разпенени

Хранителната стойност на това зеле е висока. В допълнение към обичайния набор от хранителни вещества, той съдържа много глутатион (без него човек бързо остарява). А използването на савойско зеле забавя младостта.

Но зеленчукът се съхранява за кратко време, максимум 3 месеца. Не можете да ферментирате или да запазите сиси. В противен случай савойското зеле няма да създаде караница. Расте бързо, неизисква се да се грижи.

савойско зеле

Савойското зеле е по-рехаво и по-сочно от бялото зеле

22 вида савойско зеле са одобрени в Русия. Най-забележително:

 • Петровна - нов ранен сорт, вкусът на листата е много приятен;
 • Пай - друго рано узряващо зеле, подходящо за горещи ястия;
 • Мелиса е холандски хибрид, произвежда 3 кг зеле, рядко се разболява;
 • Сфера - сорт от Чехия, достига зрялост за 3 месеца, плодовете са големи, не се напукват;
 • Vertu 1340 е добре познат сорт; 2 кг глави зеле могат да се съхраняват повече от 2 месеца.

Отзиви за савойско зеле

Отглеждам савойско зеле от много години. По някаква причина нейните семена бързо губят кълняемостта си, трябва да ги търсите в продажба всяка година. Засаждам само ранни сортове, не ми хареса къснозреещото савойско зеле - то е грубо. Семената могат да се засяват директно в земята през април, аз отглеждам разсад. Когато сеете семената му, има един трик: поливайте почвата с вряща вода и сейте семената веднага, докато е топло. Разсадът на такова зеле е устойчив на замръзване, така че разсадът може да бъде засаден много рано. Обича поливането.От такова зеле събирам няколко култури: Внимателно отрязвам главата на зелето и скоро на стъблото се образуват няколко яйчника, отчупвам всичко, с изключение на едно - от него расте друга глава зеле.

Зосия

http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=57&t=1064

От това, което се среща в нашата продажба (и се среща малко, нека си го кажем), горещо препоръчвам хибрида Melissa. Ако го намерите в продажба, не забравяйте да го купите. Прекрасно зеле! Адекватни, големи, никога никъде не се напукаха и нищо лошо не й се случи нито в дивата жега от миналата година, нито в влагата през тази година. А главите на зелето, най-важното, са толкова плътни, че просто изглежда нереалистично за Савоарда.

Людмила

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=14440&pid=285518&mode=threaded&start=#entry285518

Видео: конкурент на бели глави - савойско зеле

Кои фирми произвеждат качествени зелеви семена

Когато избирате зелеви семена, обърнете внимание на производителя. Чуждото семе може да не даде желания резултат на руска земя. Гаранция за висока и качествена реколта - семена от сортове от местни производители на зеленчуци или чужди, но аклиматизирани в Русия. Всички те са в Държавния регистър.

Зеле на открито

За да зарадва зелето с реколтата, трябва да изберете правилния сорт и надеждни семена.

Счита се, че най-надеждните семена са от селекционерска компания, която има собствена експериментална ферма, например:

 • "SeDeK",
 • "Аелита",
 • "Търсене",
 • "Гавриш".

Специалистите на тези компании станаха автори на много сортове зеле.

Има продавачи, които си сътрудничат със селскостопански фирми, така че на техния продукт може да се има доверие. Според летни жители и фермери, фирмата "Руска градина" се е доказала добре. "Sortsemovoshch" от Санкт Петербург (марка "House of Seeds") предлага растителни семена, които са районирани в северните райони.

Различни видове зеле

Сега можете успешно да отглеждате всеки от сортовете зеле.

Достоен посадъчен материал може да бъде закупен и от чуждестранни компании. Но в този случай е необходимо да се свърже времето на засаждане и прибиране на реколтата с местния климат, да се коригират грижите за зелето.

Отзиви на компании за семена

Зеленчукови семена Препоръчвам да купувате семена от "Sedek". Кълняемостта винаги е достойна и все още не съм срещал несъответствия с картината и е нараснал.

Даша999

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=449

Взимам семена от чуждестранни компании: Bejo, Kitano, Nickerson Tswan. Доволни сме от качеството на продуктите и услугите. Отдавна не съм взел нищо на украински, не мога да кажа нищо. Просто бях разочарован веднъж, не искам.

Серджо56

https://fermer.ru/forum/ukraina/134014

Закупихме зеленчуци от 3 фирми SeDeK, Aelita, Gavrish. За мое съжаление фирмата Aelita не търпи никаква критика, кълняемостта е лоша, цветята изобщо не поникнаха. Харесах семена на Седек, особено китайски краставици и ранни домати от Седек, получих толкова голяма реколта, че сега раздавам на роднини. Краставиците Gavrish са пораснали, но не тези на снимката, нещо не върви добре с тази компания с качеството. На опаковките са нарисувани красиви дори краставици, но всъщност изродите са пораснали.

Саша1973

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=449

И от моя личен опит не всичко е толкова лошо с Aelita, понякога на някои места може дори да не сложат семе, кълняемостта може да куца някъде (но има отклонения), много рядко (много) се случва да има такова в снимката и в името, но ще нараства малко по-различно.

Сановна

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=449

Тази година засях семена предимно от „Търсене“, като цяло съм доволен както от кълняемостта, така и от кореспонденцията на израсналото. Семената от Биотехника се оказаха доста добри.

Марина

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=449

Живея до детската стая на Руската градина и затова я посещавам най-често. Семената са почти нищо, каквото е изтеглено, то расте, кълняемостта е добра, а останалото зависи от селскостопанската технология. Разсадът и разсадът също са с добро качество, но трябва внимателно да изберете, както и другаде, - има и болни растения. По-рано на изложби купих Gavrish (не ми хареса много), Search (с нормално качество).

Невада

http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=449

Древните гърци твърдели, че зелето помага да се противопостави на алкохола и облекчава махмурлука. Римляните лекували с това зеленчуково главоболие, загуба на слуха, нарушения на съня и заболявания на храносмилателната система. Древният римски поет Катон твърди, че именно зелето е, че сънародниците му дължат добро здраве. И математикът Питагор се занимаваше с избора на зеле. Той пише, че любимият зеленчук засилва енергичността, успокоява и развеселява духа. Командирът Александър Велики би се съгласил с него. Преди битката армията му е била укрепена със зелеви ястия. Тя се радваше на не по-малко уважение на изток. Добрите традиции си струва да продължите. Ние предлагаме стотици сортове зеле за всеки вкус.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.