Отглеждане на зеле от броколи: сортове, снимки

Броколите са вид средиземноморско зеле, което се различава от своите роднини по своята простота. Този продукт е бил популярен дори сред древните римляни, които са го използвали за приготвяне на различни ястия преди повече от 2000 години. Американците също не го пренебрегнаха, превръщайки го в артикул за износ.


Ако се запознаете по-добре с броколи, той го е разбрал много общо с карфиола... Но все пак има някои разлики. На първо място, той надминава своя „оцветен“ аналог по хранителна стойност и полезност. Отличава се и с други характеристики: вкус, цвят, степен на плътност, структура на главите и др. Въпреки че днес този здравословен зеленчук може да бъде закупен в много магазини, броколите, отглеждани във вашата лятна вила, са много по-вкусни. Всъщност това ще бъде много по-полезно, отколкото вредно, тъй като химическите торове няма да се внасят в почвата по време на процеса на обработка.

Доста лесно е да отглеждате това зеле на сайта. Основното нещо е да се придържате точно към препоръките. И не се отказвайте от възможността да опитате различни вкусни ястия с броколи, защото всеки градинар може да отглежда този зеленчук, независимо от опита и уменията.

Какви сортове и хибриди на броколи трябва да изберете?

Хибрид на броколиЕдин от интересните сортове е романеско броколи, което се откроява с оригиналната си форма. Това зеле има вид на жълто-зелен конус, който включва много малки шишарки, които подредени в спирала... При по-внимателно разглеждане на зеленчука можете да видите, че всички останали шишарки се състоят от по-малки.

Това обаче не е единственият вид броколи, който може да се отглежда днес. Сортът Ganlan е един от най-често използваните сортове в Китай. Прилича на обикновени броколи, но разликата е в синия му цвят. Китайците оценяват и японския хибрид броколини (Xilanhua 西兰 花). Основната му характеристика е, че включва гроздове съцветия, разположени на дълги издънки. Този продукт често се използва от много ресторанти. На негова основа се приготвят горещи гарнитури, които могат да се сервират и сурови в допълнение към други зеленчуци.

Ранно узряващи сортове

Сред ранните зрели сортове зеле Броколи Някои от популярните, които достигат етапа на техническа зрялост доста бързо, са следните:

 • Витамин. Той има доста малки глави, които са със средна плътност и зелени;
 • "Вярус". Расте под формата на хоризонтална розетка, в която са разположени мехурчестите листа със сиво-зелен цвят, докато самите глави са малки и имат приятен вкус;
 • Зелено покълване. Този зеленчук се състои от глави със средна плътност;
 • "Император" F1. След 75-80 дни от момента на засаждането започват да се оформят тъмнозелени, големи, куполовидни глави;
 • Команче. В сравнение с други сортове, това броколи е по-устойчиво на цъфтеж, а също така по-добре издържа на ниски и високи температури;
 • Корвент »F1.Този сорт е един от много ранните, може да расте в условия на удебелени насаждения, има големи глави със сиво-зелен цвят;
 • "Линда". След достигане на техническа зрялост образува вкусни глави с тъмно зелен цвят; може да образува не повече от 6 странични глави.

Сортове в средния сезон

Тези сортове броколи са в изобилие. Между тях следните заслужават специално внимание:

 • Какви са сортовете зеле от броколи„Атлантик“. В процеса на развитие той придобива високо стъбло, образува мощна розетка от листа, главите са доста големи;
 • Аркадия F1. Той принадлежи към броя на доста продуктивните хибриди, има мощно стъбло, което достига голяма височина, образува глава с тъмно зелен цвят;
 • Балбоа F1. Този сорт има голяма, светло оцветена глава и има приятен вкус;
 • Генуа. Това броколи е идеално за гъсти насаждения. В процеса на растеж образува куполовидни глави, които дълго време не губят вкуса си;
 • „Гном“. Сортът образува вълнообразни листа, а главата има приятен вкус и има сиво-зеленикав цвят;
 • Зелен колан. По време на прибиране на реколтата се формира глава с висока плътност, самото стъбло е високо и мощно;
 • Зелен фаворит F1. Това е един от най-продуктивните сортове броколи.

Късно узряващи сортове

Тези сортове броколи се отглеждат по-рядко от ранните и средно-сезонните сортове. Интересните хибриди включват:

 • "Щастлив" F1. Образува глава с голям размер, висока плътност, има приятен вкус;
 • Маратон F1. Възрастното растение има надигната розетка от листа, самата глава е зелена и голяма.

Отглеждане на разсад от броколи

Разсад зеле от броколиАко мислите кога е най-добре да сеете разсад от броколи, препоръчително е да планирате тази работа през първата половина на март. Честа практика сред градинарите е да се засаждат броколи на етапи. Крайният срок обикновено е 20 юни. Започвайки през май, е разрешено да се сее на подготвено легло.

За да се получат силни и здрави разсад от семена, е необходимо извършват определени дейности за тяхната обработка. Първият приоритет е сортирането, след което трябва да останат само най-големите и пълни екземпляри. След това трябва да се накиснете в разтвор на микроелементи. Семената трябва да бъдат в него в продължение на 1 час и след екстракция трябва да им се остави време да изсъхнат. Можете да ги посеете дори когато зърната няма да полепнат по пръстите ви. Ако нямате много опит в засяването на разсад от броколи, тогава не се препоръчва използването на късно узряващи сортове, тъй като дори по-опитните градинари често не успяват да получат добра реколта от тези видове растения.

Семената трябва да бъдат заровени в земята на 1 см. Торове, богати на бор и молибден, се използват като подхранване.

Когато разсадът ще образуват 4-5 листа, те започват да се трансплантират в земята. Най-подходящото време за това се счита за април-първото десетилетие на май. Преди да изпратите разсад на постоянно място, леглото трябва да бъде напълно излято до състояние на "мръсотия".

Дори ако след засяването преминава вълна от пролетни студове, това няма да навреди на вашите насаждения, тъй като броколите са студоустойчива култура. Ако се очакват силни студове, тогава ще трябва да изолирате разсад, като ги покриете с нетъкан или друг материал.

През първата половина на май времето е достатъчно стабилно, за да може да се сеят броколи на открито място на постоянно място. При сеитба е необходимо да се спазва правилният модел на поставяне на семената - 30 х 50 см.

Грижа за зеле от броколи

Как да се грижим за разсад на броколиСнимките на този зеленчук улесняват разбирането колко красиво изглежда на етапа на техническа зрялост.Преди това обаче градинарят ще трябва да положи много усилия, решавайки много важни въпроси.

Избор на седалка... Препоръчително е да изберете добре осветена зона за засаждане на броколи. Разрешено е да се засажда дори между дървета, най-важното е, че там прониква достатъчно светлина.

Почвата. Препоръчително е да се засаждат броколи в райони с некисела почва. За да намалите киселинността, можете да добавите креда или вар при копаене. Добри резултати могат да бъдат постигнати и с компост и пепел. Въвеждането на суперфосфат в почвата в размер на 10 грама на 1 квадратен метър също подобрява неговото плодородие.

За да се създадат благоприятни условия за растежа на броколи, се препоръчва често да се разрохква почвата в кореновата зона. Това ще помогне не само да осигури на растенията необходимото количество кислород, но и да премахне плевелите, а също така ще увеличи усвояването на торовете. Мястото, избрано за засаждане на броколи, трябва да е без вредни плевели, включително глухарчета. Хлингът също дава добри резултати.

Поливане и подхранване... Поливането на броколи е необходимо достатъчно често, но на малки порции, в противен случай вашата градина ще прилича на блато. При горещо време може да се извърши пръскане за допълнителна влага.

Докато подхранването е добро за зелето, то трябва да се прави умерено. За първи път използвайте разреден лопен: разредете една майонезна консервна тор с кофа с вода и добавете 1 чаена лъжичка карбамид към тази смес. Необходимо е този тор да се приложи след засаждане на зелеви разсад на постоянно място, изчаквайки момента, когато разсадът пусне корени. Обикновено отнема 2 седмици след засаждането. В случаите, когато се използва методът за отглеждане на семена за засаждане директно в открита почва, торенето в този случай се прилага само след 3 седмици от момента на поникването.

Зеле за втори път оплодена със селитра... Трябва да се прилага две до три седмици след първото хранене. Популярният опит показва, че селитрата е незаменима за добрата реколта от зеле. Необходимо е да се наторят растенията в началото на лятото: за това селитрата се взема с обем, съответстващ на една кутия кибрит, и се разрежда в пълен литър вода.

По време на летните превръзки е препоръчително да се избягва прилагането на твърде много азот. Също така е необходимо да се осигурят растения с калий и фосфор, чийто дефицит може да повлияе отрицателно върху качеството на реколтата.

За да се избегне дисбаланс между торовете, се препоръчва да се използват балансирани зелеви превръзки. Те могат да бъдат закупени във всеки магазин за градинари.

Вредители и болести... Най-голямата заплаха за броколи е от гладни гъсеници. Можете да ги премахнете на ръка. Има обаче по-малко трудоемък начин: за това растение можете да го защитите с тънък лутрасил.

За да запазите вредителите по-малко заинтересовани от броколи във вашия район, е полезно да засадите кръстоцветни култури наблизо. Необходимо е да се гарантира, че никакви вредни плевели, особено рапицата, не растат. Най-често причината за много заболявания е неспазването на правилата на селскостопанската технология.

Допълнителни условия. За да се получи добра реколта, е необходимо да се създадат благоприятни температурни условия за броколи: оптималният режим е 16-24 градуса. Растенията могат да издържат на краткотрайни студове не по-силни от -5 градуса. Ако се очаква по-силно застудяване, препоръчително е да се предприемат мерки за затопляне на насажденията.

Заключение

Правила за отглеждане на броколиНе е толкова трудно да отглеждате броколи в лятна вила, защото в много начини на отглеждане тя не се различава от своите роднини. Все още обаче тук има нюанситова трябва да се вземе предвид от градинаря. На първо място, трябва да запомните, че този зеленчук е най-малко устойчив на студ от всички видове зеле. Следователно е необходимо постоянно да се следи информацията за възможни студове и, ако е необходимо, да се покриват насажденията.

Висок добив обаче може да се получи само с интегриран подход за отглеждане на броколи. Ето защо е необходимо да се обърне внимание не само на правилния избор на място, но и да се създадат благоприятни условия за растежа на зелето. Необходима е и превръзка.

Броколи
Защо броколите са полезни за васСортове и хибриди на зеле от броколиОтглеждане на броколи със собствените си ръцеКакви условия трябва да се създадат за зелето от броколиКакво е специалното за зелето от броколиРазсад зеле от броколиКак правилно да засадите броколиСъхранение на броколиСемена от зеле на броколи

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.