Батун лук: надежден доставчик на витамин сладки зелени

Лукът Батун е представител на многогодишните зеленчуци, отглеждани в името на витаминните зеленчуци. Това е непретенциозно растение, което може да живее почти навсякъде и само в Далечния север има малки проблеми със земеделската му технология. Батутът е популярен преди всичко, защото реколтата му е една от първите в градината.

Изборът на семена от лук-батуна за засаждане на разсад и за сеитба на открито

Лукът в градината изглежда почти като лук, но всъщност той няма обичайния лук, има само някои удебелявания. В храната му те използват юмручни листа, които съдържат много витамини и други вещества, необходими на тялото. Батунът се среща и в дивата природа, например в Сибир. Повечето аматьори го засаждат в градините, защото, като го засадите веднъж, можете да събирате реколтата без много притеснения няколко поредни години през целия сезон.

Известни са няколко десетки разновидности на този лук, но разликите между тях не са много значителни. Те се състоят в добива, узряването на перата и остротата на вкуса му. Има разлики в резистентността към болести. Всички сортове батуна, регистрирани в Държавния регистър на Руската федерация, са одобрени за отглеждане във всички региони.

Най-известните сортове са Април и Майски; имената им говорят сами за себе си. Масата на едно растение от априлския лук достига 300 г, вкусът на перата е полуостър. Maisky има по-остър вкус, листата са по-тънки. Сортът Long Tokyo е сравнително млад. Добивът му не е много висок, но сортът има най-висока зимна издръжливост (обаче, всички сортове батун не се страхуват от студа).

Априлски лук

Април е един от най-известните сортове

Малки растения от сорта Нежност, въпреки че общият добив от площ за засаждане не е лош. Масата на този лук едва достига 50 г. Руският зимен лук има много малък размер на храста, но вкусът му се оценява като отличен. Листата на лука Seryozha са много по-големи и цветът им не е чисто зелен, а синкав.

Семена или разсад?

Всички налични сортове могат да се отглеждат както чрез засяване на семена в градинско легло, така и чрез разсад. Възниква разумен въпрос: защо ни трябват разсад, ако батунът расте на едно място от много години и пониква добре от засяването на семена. Факт е, че понякога батунът се отглежда в едногодишна култура. След това, след като сте подготвили разсад и ги засадите в градината в началото на пролетта, можете да получите особено ранна реколта. Храстите се използват интензивно за един сезон, а след това се изтеглят и се засаждат нови през следващата година. Очевидно е, че при този метод на отглеждане е необходимо да се избират онези сортове, които дават масивни растения, които веднага могат да дадат максимална реколта.

Ако няма нужда да получите супер ранна реколта и няма време да се занимавате с разсад, батунът се засява със семена. В тази опция можете да изберете всякакви сортове, които отговарят на вашия вкус. Но максималната реколта може да се очаква само след две до три години.

Изненадващо, методът за разсад е много разпространен, особено в източните страни. Това се дължи не само на факта, че по този начин можете да получите прилична реколта още през същата година. Факт е, че с течение на годините болестите се натрупват на градинското легло, започват вредители и е много по-малко вероятно да натрупате този букет за едно лято. Тъй като има сортове, които се различават по отличен вкус, но в същото време не са много устойчиви на болести, отглеждането им в разсад е напълно разбираемо.

Времето за засаждане на лук за разсад и на открито

По принцип можете да посеете семена от батун в почвата по всяко време, освен през зимата.... Трудно е обаче да се получат прилични разсад в най-горещите месеци. Затова традиционно семената на този лук се засяват през пролетта или есента. Възможна е и подзимна сеитба. Конкретният период няма значение. През пролетта семената могат да се засяват веднага щом почвата се разтопи, тоест в повечето региони през определени дни на април. От такава сеитба първата реколта може да бъде събрана до края на лятото, а през следващата година ще бъде съвсем прилична.

Видео: пролетна сеитба на батун

Те сеят батун през лятото (по-точно в самия край на лятото). Тогава, преди настъпването на слана, семената ще имат време да покълнат, да се вкоренят и истинският растеж, който позволява отрязването на листата, ще настъпи едва през следващата година.

Истинската зимна сеитба се извършва преди силни студове (през ноември) в предварително подготвено легло. Приблизителното време за такава сеитба се определя от температурата на почвата: тя трябва да премине към отрицателни стойности. Семената не трябва да покълнат през текущата година, но в началото на пролетта, когато почвата се размрази, ще се появят издънки. За да не умрат семената при случайни размразявания и последващи студове, леглото се мулчира добре и след това се покрива с клони, иглолистни смърчови клони и т.н. През пролетта на следващата година реколтата ще е все още оскъдна, но до лятото листата ще пораснат до нормални размери.

Ако е избран методът на разсад, семената у дома могат да се засяват дори през януари, но през зимата е трудно да се осигури лек режим в апартамент. Следователно сеитбата се извършва по-често за разсад през март-април, батунът се трансплантира в градината в началото на лятото, а основната реколта се отрязва през август и септември.

Лунна дата на кацане

Тези градинари, които се ръководят от лунния календар, знаят, че сеитбата на различни видове лук за отглеждане на зеленина е най-добре да се прави, когато нощната звезда е под знаците на Водата. Ако е така, тогава през 2019 г. благоприятните дати за сеитба са:

  • 7 и 8 февруари;
  • 6, 7, 30 март;
  • 2, 20, 24, 25, 29 април;
  • 1, 21, 23, 26, 27 май;
  • 1, 18, 23, 24, 29 юни;
  • 21, 22, 26, 31 юли
  • 17, 22, 26 август;
  • 18, 23, 24, 29 септември;
  • 16, 20, 26 октомври.

Подготовка на семената на лука за сеитба

Ако батун вече расте в градината, не е нужно да купувате семена, те лесно се събират от растенията през есента. Започвайки от 2-ра година, батунът цъфти обилно. Обикновено стрелките избиват, но ако имате нужда от семена, можете да оставите 1-2 парчета и да изчакате да цъфтят, семената ще се завържат и почернеят. След като извади растението, то се внася в стаята и се окачва над всеки контейнер. Когато изсъхне, семената ще се разлеят в него.

Луковите семена се съхраняват не повече от две години!

По принцип семената изобщо не трябва да бъдат подготвени за сеитба, но тогава разсадът ще изглежда много разтегнат и дори за дълго време. Вярно е, че си струва да ги дезинфекцирате, като ги държите половин час в розов разтвор на калиев перманганат. Важно е само да се вземе предвид, че градината, в която се засяват неподготвени семена, трябва системно да се полива. Ако това е невъзможно, трябва да поработите малко. Тогава семената ще поникнат по-рано и по-приятелски.

Лукови семена

Семената на батуна са същите като тези на други лъкове, с изключение на това, че могат да бъдат малко по-малки.

Подготовката се състои в това, че след дезинфекция семената се измиват и се накисват в мокра кърпа.Платът се държи във вода за един ден при температура 20-30 относноС, докато водата се сменя три пъти. След това семената се сушат, докато текат и се засяват.

Как да сеем лук лук за разсад и на открито място правилно, характеристики на грижи за разсад

Засяването на семена не е трудно, но в началото трябва постоянно да следите разсада. Това важи особено за домашно отглежданите разсад.

Сеитба на семена за разсад

За батуна не се използват отделни чаши, разсадът му може да се отглежда в общи кутии с всякакъв размер, с височина 8 см. Като почва се използва смес от равни количества тревна почва и хумус, към която се добавя пепел (половината литър на кофа почва). Жлебовете се правят само 1 см дълбочина, те се разливат с вода, семената се засяват, но след като се покрият с пръст, пясъкът също се изсипва в кутията със слой от 2 см. Кутията е покрита със стъкло или фолио, от подготвени семена на 18-20 относноИздънките се появяват след 10-15 дни.

Грижите за разсад са подобни на тези на много зеленчуци. Когато се появят разсад, намалете температурата до 10-12 относноС и само след седмица го вдигат. Но, за разлика от много култури, по-нататъшното отглеждане трябва да се извършва само в 14-16 относноМного е трудно да се създаде в апартаментна среда, затова те се опитват да отглеждат разсад от лук в студени оранжерии. Необходимо е и допълнително осветление. Разсадът рядко се полива и в малки дози. Хранет се два пъти със суперфосфат и пепел. Удебелените разсад се разреждат, като между тях остават около 3 см.

Разсад на батун

Разсадът на батута е доста крехък, с тях трябва да се работи внимателно

Засаждането се извършва в края на май или началото на юни, в дупки по схема 12 х 15 см. По този начин се оказва, че дори за отглеждане на разсад от този лук е по-добре да се оборудва градинско легло в градината, покривайки го с филм: много е трудно да устоиш на необходимия режим у дома.

Засяване на семена в градината

Ако се предполага дългосрочно отглеждане на батун, семената се засяват директно в откритата земя. Това може да се направи в началото на пролетта, лятото и преди зимата. Когато сеете, трябва да се помни, че батун расте слабо на кисели почви, те трябва да бъдат коригирани. Най-добрите почви са песъчливи и глинести; абсолютно необходимо е леглото да е добре осветено. Изкопава се предварително с въвеждане на 1 m2 кофи хумус, шепи пепел и 15–20 g азофоска.

Семената се засяват в жлебове, предварително изляти с вода, между жлебовете се оставят 25–30 см. Дълбочината на засяване е около 2,5 см. В топла почва семената покълват добре, в студена почва се разтягат. Градинското легло трябва да се мулчира. След поникването, когато стане ясно кои растения са по-силни, те се разреждат, така че между издънките да има 10-12 см.

Сеитба на семена

Ако опитате, семената могат да се разлагат поотделно.

Как да трансплантирате лук-батун на ново място

Най-лесният начин за възпроизвеждане на лук батун е чрез разделяне на възрастен храст: ако в градината вече има възрастен батун, не трябва да започвате история със семена. Храстите могат да бъдат разделени по всяко време, за предпочитане през август. Просто храстът трябва внимателно да бъде отстранен от земята, разделен на части и засаден на ново оплодено легло. По време на тази процедура едновременно се извличат коренищата на злонамерени плевели: обикновено е трудно да се направи това в градинското легло.

Техниката на работа е проста, важно е предварително да поливате храста и да се опитате да го изкопаете с минимално увреждане на корените. Той също споделя ръцете си, но използването на нож е по-лесно. Може да се раздели на единични луковици и да се засади на по-големи парчета. Схемата на тяхното кацане е обичайна, не се изисква задълбочаване.

Изкопан храст

Не е трудно да разделите храста на отделни крушки

Грижа за засаждане на лук-батуна

Трудностите при грижата за насажденията могат да бъдат само в началния етап, тогава батунът на практика расте от само себе си. В зависимост от това колко дълго ще отглеждат лук в градината, разсадът се разрежда повече или по-малко. В многогодишната версия изтънявайте няколко пъти, като използвате извадени растения при готвене.През първата година е особено важно да наблюдавате появата на плевели и да разхлабвате градината по-често. Останалата работа е напълно обикновена.

Поливане

Батутът няма да умре без поливане, но може да се очаква добра реколта от нежни листа само когато почвата е винаги влажна. Ако дълго време няма дъжд и собственикът забрави за батуна, листата стават груби и безвкусни. Можете да поливате с вода с всякаква температура, консумация - около кофа на 1 m2, режим, в случай на нормално време, - 1 път седмично.

Няколко дни преди масовото изрязване на перата, батунът трябва да се полива в подсилен вариант.

Батунът може да се полива и от лейка директно върху листата, но трябва да разберете, че те могат да се счупят от високо налягане, така че е по-добре да излеете вода в корена. След като храстите растат силно, разхлабването след поливането ще бъде трудно и градинското легло се мулчира с хумус, за да задържа влагата.

Подхранване

Не се изисква често хранене на батуна, но те са особено важни след масивна реколта. Насажденията от първата година се наторяват с инфузия на лопен (1:10), както и с пепел, която се поръсва върху градинското легло и плитко се вгражда в почвата. И преди хранене, и след него, лукът трябва да се полива.

Впоследствие се използва и инфузията на лопен, но тя се разрежда наполовина и пепелта се изсипва „от сърцето“. Ако изведнъж стане забележимо, че перата спират да растат и започват да пожълтяват, растенията трябва да се напоят възможно най-скоро с разтвор на карбамид (1 супена лъжица на 10 литра вода).

Пепел

Нуждата от калий в лука се задоволява най-добре с пепел.

Събиране и съхранение

Няколко пера могат да бъдат отрязани на масата по всяко време, но освен това е обичайно да се реже щафетата почти напълно няколко пъти на сезон. Това се прави, когато височината на храста е не по-малка от 25-30 см. Батунът, който почти не се гледа, издържа 2-3 такива разфасовки през сезона, а при добри грижи - 4-5. Максималният добив настъпва на 3-та или 4-та година от живота.

При масово подрязване на растението трябва да останат поне няколко от най-младите пера: това ще улесни възстановяването на храста. С листата батунът се оставя и през зимата: последният разрез се планира в началото на октомври. През зимата листата ще умрат, но до зимата те ще поддържат батуна в жизнеспособно състояние. Когато се появят стрелки, ако не са необходими семена, те незабавно се отстраняват.

Всички операции по рязане се правят най-добре с нож или ножица, листата се отрязват на повърхността на земята. Реколтата се съхранява в хладилник в найлонови торбички. Не ги затваряйте плътно. Повечето сортове лук запазват листата само седмица и половина; ако реколтата е голяма, листата могат да се нарязват на удобни парчета и да се съхраняват във фризера. След размразяване батунът може дори да се слага в салати и е идеален за приготвяне на различни ястия.

Видео: грижа за лук батун

Лукът Батун е представител на многогодишния лук, отглеждан за пера. Неговата селскостопанска технология е много проста и можете да намерите батун в почти всеки климатичен регион.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.