Как да храним лука, когато се отглежда на открито

Лукът е най-популярната зеленчукова култура, отглеждана в домашните градини. Пресните сочни зелени пера са незаменима съставка в летните салати; лукът се използва като ароматизиращо допълнение към супи и основни ястия. Благодарение на наличието на фитонциди и аскорбинова киселина, един пикантен зеленчук е едно от най-добрите витаминни средства, които ни предпазват от много заболявания. Успехът на отглеждането на тази градинска култура зависи от грижите, важен компонент на които е храненето.

Колко често трябва да се храни лукът

Навременното торене гарантира висококачествени зеленчуци. Обогатяването с хранителни вещества започва на етапа на подготовка на площадката през есента. В пясъчна глинеста и глинеста почва, хумус (3 kg), торф (5 kg), суперфосфат (30 g) и урея (7 g / m2). В песъчливите райони, бедни на хумус, обемът на внасяния хумус се увеличава до 6 кг.

Подготовка на площадката за засаждане на лук

Подхранването на лука започва на етапа на подготовка на леглата

В градината засаденият лук се тори три пъти през вегетационния период. През пролетта се извършват две превръзки: 3 седмици след засаждането (в началото на май) и 14 дни по-късно. Третият път подхранване се извършва през лятото, когато луковата глава достигне размера на орех.

Лукови кълнове

Първото подхранване с разсад от лук се извършва в началото на май.

Видео: как да получите добра реколта от лук

Пролетен подхранващ лук

Лукът преминава през няколко етапа през вегетационния период. При всеки от тях, започвайки от засаждането и завършвайки с образуването на луковицата, потребността на културата от хранителни вещества е различна. В началния период растенията се нуждаят особено от азотни съединения, за да изградят сочна зелена маса. В следващата фаза на вегетационния период са необходими фосфор и калий, за да се образува голяма, плътна ряпа.

Тор за лук

За да получите голяма глава, трябва да осигурите на лука балансирана диета.

Прилагане на минерални състави

Използването на минерални торове бързо дава положителен ефект. Хранителният разтвор се излива под растенията, без да замърсява листата, при облачно време или вечер. Почвата трябва предварително да се навлажни и един ден след въвеждането на минерални соли да се пролее с вода, за да се отмият остатъците от тях.

Първо хранене с лук

Първото подхранване се извършва 2 седмици след засаждането на лука

Трябва да се помни, че за образуването на голяма глава за кореноплодна култура, фосфорът е необходим през целия вегетационен период.

Големи крушки

Размерът на луковицата зависи от фосфора, от качеството на запазване на калия

Таблица: минерални добавки

ПодхранванеВреме Име на съставаКонсумация на наркотици
I хранене2 седмици след поникванетоАзотни торове:
Амониев нитрат30 г \ 10 л
Нитрофоска30 г \ 10 л
Урея + Идеален2 с.л. л. \ 10 л
Урея + Вегета1 супена лъжица л. + 2 с.л. л. \ 10 л
II хранене14 дни след първото подхранване, около месец след засажданетоФосфатно-калиеви торове:
Нитрофоска30 г \ 10 л
Суперфосфат + калиев сулфат30 g + 20 g \ 10 л
Агрикола25 g \ 10 л

Използването на урея е ефективно само в топла почва при нагряване до + 15 ° C. При студено време или ранно засаждане е по-добре вместо това да захранвате лука с амониев нитрат.

Разтвор с минерални вещества (2-3 l / m2) се прилага около луковите насаждения. При влажно време гранулираният тор просто се разпръсква върху мокра почва на разстояние 8 cm от реда и се вгражда в земята на дълбочина 6–8 cm.

Амониев нитрат

Амониевият нитрат може просто да бъде разпръснат върху леглата с лук и вграден в почвата.

Избягвайте да попадате хранителни разтвори върху перата - това може да доведе до тяхното пожълтяване.

Липсата на микроелементи води до промяна във външния вид на растенията:

  • При недостиг на азот листата стават светлозелени или жълтеникави.
  • Гладът от калий може да доведе до извиване на листата и да избели върховете им.
  • При липса на фосфор растежът на растенията се забавя, на листата се появяват кафеникави петна.
  • В резултат на липсата на мед, перото изтънява и изглежда избледняло.

Фотогалерия: прояви на недостиг на микроелементи

Видео: лук, как да храним лук през пролетта за добро развитие

Органични торове

Вместо минерални компоненти в градината често се използват органични вещества. В началото на май, 15–20 дни след поникването на кълновете, торенето се извършва с каша или течен птичи тор. Лопен (1 кг) или птичи тор (0,5 кг) се разтварят във вода (10 л) и се оставят на топло място за една седмица. Концентрираната инфузия се разрежда с вода съответно в пропорции 1:10 и 1: 20 и пътеките се изсипват върху лучените лехи. Норма - 10 литра хранителен разтвор на 1м2... Следващото такова хранене се прави след 2 седмици. Добавките с азот стимулират интензивен растеж и развитие на надземната част на лука. Но високото съдържание на азотни съединения в почвата във втората фаза на вегетационния сезон води до намаляване на вкуса на културата и влошаване на качеството на запазване.

Запарка от пилешки тор

Концентрираната запарка от пилешки тор се разрежда с вода в съотношение 1:20 и се полива върху лукови насаждения

Под лука не трябва да се прилага прясна органична материя, за да се избегне разпространението на инфекции.

За подхранване на луковите хребети използвам билков лек Пепеляшка на основата на пепел с добавка на хуминови киселини и биодинамични растения (невен, коприва, маточина, бял равнец, бял горчица). Разреждам 100 г тор в 10 литра вода, оставям го за един ден, след това добавям 10 г сапун за по-добро сцепление и напръсквам листата. Такава инфузия не само подобрява структурата на почвата, възстановява баланса на микроелементите, но също така предпазва растенията от лукови мухи, молци, брашнеста мана.

Тор Пепеляшка

Торът Пепеляшка осигурява хранително хранене за растенията и предпазва от болести

Днес много градинари отдават предпочитание на биологичното хранене - Shining, Baikal M1, които съдържат ценни микроорганизми. Органичната основа на тези препарати допринася за бързото възстановяване на плодородието на почвата и по-интензивното развитие на лука. Концентратът се разрежда във вода 1: 1000, оставя се да се запари за 6 часа и се полива или напръсква със зелени лукови издънки. Приблизителна консумация на лекарството - 3-5 l / m2... Същият разтвор може да се използва за хранене на зеленчук в началния период на образуване на лук.

Тор Байкал М1

Микробиологичният тор Baikal M1 активира активността на полезната почвена микрофлора, която има благоприятен ефект върху развитието на растенията

Видео: как да се разрежда лекарството Baikal M1

Как да храним лука през лятото

За последен път хранителните вещества се добавят към луковите лехи в края на юни - началото на юли. Времето за лятно подхранване пада върху периода, когато напълно оформената луковица нараства до 40 мм в диаметър. На този етап зеленчуковата култура се нуждае от по-малко азот, а нуждата от фосфор и калий се увеличава. Използването на фосфорно-калиеви торове допринася за бързото узряване на зеленчуците, образуването на големи луковици и доброто им запазване.

Лятно хранене с лук

Храненето с летен лук ще помогне за подобряване на качеството на реколтата

Таблица: лятно хранене с лук

Име на лекарствотоНорма на потреблениеМетоди за кандидатстване
Калиева сол + суперфосфат5 g + 10 gРазтваря се в 10 литра вода, прилага се за подхранване на корени.
Комплексен минерален тор За лук и чесън20 g / m2Нанасяйте върху почвата само в суха форма, последвано от вграждане в почвата и овлажняване.
Суперфосфат + биохумус Хляб1 супена лъжица л. + 1 ч.л.Разтворете в 10 литра вода и нанесете върху градината, като харчите 2-3 литра на 1м2.
Течен комплексен тор Агрикола
  1. 100 ml \ 3-5 m2
  2. 1 ч.л.
  1. Разрежда се с 10 литра вода и се прилага в корена.
  2. Разредете в 5 литра течност и напръскайте листата по време на формирането на главата.
Суперфосфат + калиев хлорид40 g + 20 gРазрежда се в 10 литра течност и се извършва поливане с торене.
Органоминерален тор Effekton O + суперфосфат2 с.л. л. + 1 супена лъжица. л.Разтваря се в 5 литра коренна вода.
Fertika Universal-2 (гранулиран комплекс с намалено съдържание на азот)30 g / m2Нанесете сухо на земята, последвано от поливане.
Водоразтворим комплексен тор Aquarin1/2 ч.ч.Добавете към 1 литър вода и използвайте при поливане.
Тор Агрикола

Балансираният състав на тора Агрикола осигурява бърз растеж на реколтата и увеличаване на добива до 30%

За подхранване на растенията с калий и фосфор се използва дървесна пепел. 100 g от този тор съдържа 25 g калций, 8 g калий и 3 g фосфор. Приготвя се питателна запарка от 250 г пепел и 1 кофа гореща вода. След настояване в продължение на 3 дни, получената течност се излива върху зеленчуковите лехи. Или пръскайте суха пепел около растенията, като харчите 100 г на 1м2... В резултат на това устойчивостта на растението към неблагоприятни метеорологични условия се увеличава, перата стават еластични, луковиците са големи и здрави.

Дървена пепел

Пепелта е ценен органичен тор, съдържащ калций, фосфор, калий, мед, манган и други вещества

Видео: хранене на лук с пепел

Подхранване на лук с народни средства

Собствениците на домашни градини, опитвайки се да използват възможно най-малко химия, често използват народни средства, които са не по-малко ефективни от минералните добавки.

Как да храним лука със сол

В градинските лехи може да се използва редовно трапезна сол. Натриевият хлорид действа като стимулатор на растежа, активирайки усвояването на хранителните вещества от растенията. Освен това солта е надеждно средство срещу инфекции и паразити. Поливането с физиологичен разтвор (200 g \ 10 l) ще помогне за излекуването на перата от пожълтяване в резултат на атаки на лукови мухи, от брашнеста мана и ще спаси от гниене. Течността се въвежда не под корена, а по жлебове на 8 см от корените, внимателно, като се старае да не се разлее върху листата. Първото хранене се извършва на височина на растението 10 см, а второто - след 2 седмици. Преди и след нанасяне на разтвора, леглата трябва да се разливат с чиста вода. Концентрацията на физиологичен разтвор не трябва да се превишава и след прибиране на реколтата от лука е задължително да се добавят още органични торове.

Сол

Трапезната сол насърчава по-доброто усвояване на хранителните вещества от растенията

Хранене с дрожди

Ефективна добавка за зеленчуци, която подобрява развитието им, е хлебната мая. Основата на биомасата на дрождите се формира от гъби, богати на протеини, аминокиселини, макро- и микроелементи. Дрождите, внесени в градината, благодарение на гъбички, активират дейността на микроорганизмите, създавайки благоприятна среда за тях.В резултат на това органичните вещества се обработват по-бързо, отделяйки азот и калий в почвата, които са толкова необходими за растенията.

Мая за подхранване с лук

За приготвянето на хранителния разтвор се използват както суха, така и прясна мая.

Активността на гъбички с дрожди се проявява само в топла среда, при температура най-малко +200ОТ. Следователно използването на дрожден разтвор е ефективно само в добре загрята почва; в студена почва гъбичките от дрожди бързо загиват.

Първото подхранване с мая се извършва с установяването на топло време, в края на май, месец след засаждането на лука. Маята може да се използва не повече от 3 пъти на сезон. И тъй като калцият и калият се абсорбират по време на ферментацията, препоръчително е да добавите пепел към разтвора, за да попълните липсващите елементи (200 g / m22).

Хранене с дрожди

Можете да прилагате подхранване с дрожди през целия период на растеж.

Пригответе горна превръзка от прясна или суха мая. За 10 части прясна мая вземете 5 части топла вода. Издържат 1 час, добавят се 50 л вода и получената течност се излива в корена. Сухата мая (10 g) се разтваря в 10 литра топла вода, добавят се 60 g захар, 200 g пепел и се оставят на топло място за 2 часа. Закваската с дрожди се разрежда с вода (50 l) и се използва за поливане на зеленчукови лехи.

Видео: мая като тор

Подхранване на лук с амоняк

Опитните летни жители използват амоняк за насищане на растенията с азот. Седмица след появата на издънки се правят 2-3 пръскания с интервал от 7 дни с амонячен разтвор (50 ml \ 10 l вода).

Амоняк

Амонякът се използва за насищане на растящия лук с азот.

Когато се появят признаци на азотен глад - преждевременно пожълтяване на перата - използвайте ежедневно поливане с амоняк (1 супена лъжица. Л. 25% разтвор на 1 литър вода). Полученият разтвор се нанася върху корена сутрин или вечер. Когато цветът на зелените стане наситено зелен, торенето поливане с такъв състав се спира.

Лук след превръзка с амоняк

След обличане с амоняк лукът придобива ярко зелен цвят.

Билкова инфузия за хранене на лук

Настойката от черен оман се приготвя за пролетно хранене. Зеленият тор може да се използва само в началото на вегетационния период, тъй като съдържа много азот, голямо количество от който в по-късен период на развитие може да доведе до прекомерен растеж на пера и образуване на малки луковици. Оманът също превъзхожда оборския тор в присъствието на калий и съдържа почти същото количество фосфор. За приготвяне на запарката 1 кг нарязана трева се изсипва в 10 литра вода и се оставя за 7 дни. Филтрираната течност се разрежда с вода (1: 9) и се използва за напояване.

Кофри

Богатото съдържание на макро- и микроелементи е направило черен оман популярно растение сред градинарите.

Цялото хранене трябва да бъде спряно 3 седмици преди събирането на ряпата. В противен случай узряването на лука ще се забави и безопасността му ще се влоши.

Хранене на лук с яйчени черупки

Използвам черупките на яйцата като естествен тор за лука. Черупката на яйцето е 95% калциев карбонат, който подобрява растежа на надземните части на растенията. Освен това той съдържа също желязо, мед, фосфор, калий и други полезни елементи, необходими за формирането на висококачествена реколта. Добавям черупките, натрошени до прахообразно състояние, в дупките при засаждане на лук (30 g / m2), когато образувам ряпа, я поливам с наторяваща инфузия (смлени суровини от 5 яйца, заливам с 3 литра гореща вода и след седмица инфузия се разрежда с вода 1: 3). Черупките на яйцата не само обогатяват почвата с хранителни вещества, но и намаляват киселинността.

Черупка от яйца

Черупките на яйцата съдържат много калций, както и желязо, фосфор, калий и други вещества, необходими за отглеждането на лука

Водороден прекис като тор за лук

Водородният прекис се използва в растениевъдството от много години. Има фунгициден ефект, аерира почвата, укрепва кореновата система на растенията и помага на надземната част да се развива.

Водороден прекис

Водородният пероксид оксидира почвата и подобрява качеството на водата при поливане на зеленчуци

Градинарите използват пероксид за накисване на семена, подобряване на качеството на водата по време на напояването и за торене. При ежеседмичното въвеждане на разтвор на водороден прекис (2 с. Л. 3% пероксид \ 1 л вода) патогенните бактерии се потискат в почвата, активират се полезни микроорганизми, което допринася за по-доброто усвояване на микро- и макроелементите. Лукът, захранван с този разтвор, расте със силна коренова система, сочни зелени пера и големи глави.

Голяма лучена ряпа

Навременното хранене гарантира голяма лукова ряпа

Видео: водородният прекис е супер тор за растенията!

Лукът е непретенциозна култура, но за да получите добра реколта, те трябва да бъдат снабдени с необходимите хранителни вещества. Торенето на зеленчука трябва да започне още на етапа на подготовка на почвата за засаждане на лук. И в бъдеще, на всички етапи от вегетационния период, растенията трябва да получават азот, фосфор, калций и други компоненти. За хранене можете да използвате минерални и органични вещества, народни средства. Основното нещо е да се съобразите със скоростта на торене и да коригирате торовия състав, като вземете предвид фазите на развитие и състояние на растенията.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.