Отглеждане от деликатни семена: лук шалот и кущевка

Много летни жители ценят шалота за техния приятен, деликатен вкус и мек аромат. Този зеленчук не предизвиква сълзи. За тези качества шалотът дори е наричан "аристократ" сред другите сортове лук. Често летните жители питат как правилно да отглеждат този лук и какви условия са необходими за него.


Свойства и описание на шалот

Името Alium ascalonicum получи този зеленчук от един не малко известен град в Палестина - Аскалон. За първи път тази култура датира писмено от 1260 г. Днес шалотът се отглежда в много страни от Европа, Азия, Америка, в повечето региони на Русия и съседните страни.

Шалотът е разнообразие от лук, както и по своите качества и характеристики, практически не се различава от него, в допълнение към факта, че той няма толкова големи крушки и той продължава по-дълго време, без да поникне. Шалотът е много гнездящ лук, от едно семе могат да се появят 4-25 луковици, всяка от тях може да тежи 20-50 грама. Зелените издънки с восъчен нюанс на растението са по-тесни и заоблени, за разлика от другите сортове на този зеленчук.

Луковиците от този вид са малки (около 60 грама) и леко удължени. Вкусът е мек, сочен и напълно не горчив, дори понякога изглежда сладък. Използва се за приготвяне на голямо разнообразие от ястия. Поради голямото количество сухо вещество, този зеленчук е подходящ за сушене, може да бъде маринован или карамелизиран.

Шалот има много ценни свойства и предимства:

 • Полезни свойства на шалотперата имат способността да лежат бързо, което има положителен ефект върху узряването на реколтата и опростява процеса на прибиране на реколтата;
 • Благодарение на големия брой луковици на семе, добивът винаги ще бъде отличен. Всяко едно гнездо може да носи от 5 до 15 и често дори до 25 плода с общо тегло 200-350 грама;
 • поради краткия вегетационен период тази култура узрява по-рано от всеки друг. Той също така предотвратява поражението на перата от разпадане на шийката на матката и пероноспороза;
 • засаждането на лук е съвсем просто, без никакви проблеми;
 • реколтата е добре и за дълго време се съхранява, практически цяла година, не изстрелва стрели и не подлежи на гниене.

Сортове лук

Подобно на другите видове лук, шалотът е къснозреещ, среднозрял и ранозреещ. Често летни жители са разделени на 2 общи типа:

 • древни - времето за отглеждане на този вид може да бъде или по-късно, или по-рано. Този вид лук има големи луковици с червено-жълт цвят и кафява обвивка;
 • Храстите са ранен и многопримирен сорт. Този вид включва видове с малки и плътни плодове със изсъхнали жълти люспи. Ефективността на семената на сорта е доста ниска, но се характеризира с дълго съхранение.

Освен това тази култура е разделена на сладки, пикантни и полуостри видове. Има доста разновидности на това растение за отглеждане днес, но сред тях могат да се разграничат най-популярните.

Ранно узряващи видове:

 • витамин - зелено перо може да се събере в рамките на 3 седмици след началото на покълването. Вегетационният период продължава 3 месеца. Отделно гнездо съдържа до 15 луковици с тегло около 35 грама;
 • белозерец - вегетационният период продължава 3-4 месеца. Зеленчукът има овална форма с тегло до 35 грама. Вкусът е пикантен, но не горчив. Покълва най-добре в Кавказ.

Средновековни видове:

 • Сорт шалотandreyka - подходящ за засаждане в летни вили. Продълговати зеленчук, с тегло до 25 грама, добивът може да бъде до 2 кг на метър;
 • albic са удължени луковици с тегло до 35 грама. всеки, от един храст можете да вземете до 9 бр. Albik показва добра реколта - до 30 тона на хектар. Добре се съхранява, вегетационният период продължава 2 месеца. Може да се засажда преди зимата;
 • айрат - подходящ за засаждане в летни вили. От един храст можете да вземете до 7 закръглени луковици с тегло 17 грама, а от един метър се събират до 1,7 кг.

Късно узряващи видове:

 • Сибирска кехлибар - вегетационният период продължава до 2 месеца. Луковиците са кръгли, леко сплескани, с тегло до 35 грама. Сортът е подходящ за засаждане в летни вили, можете да съберете до 22 тона на хектар, е показан за засаждане в повечето райони за отглеждане на лук;
 • Уралско лилаво - представено от много големи крушки до 70 гр. Характеризира се с висок добив - 16 тона от хектар, расте добре в много области на отглеждане на лук.

Как да отглеждаме шалот?

Тази култура не често образува стрели, поради което отглеждането й от семена е по-подходящо за специалисти. Това обаче не означава, че при желание летните жители също не могат да правят това в градините си. Доста трудно е да съберете сами семената, но те могат да бъдат закупени от специализирани отдели. И ако все пак смеете вземете семената на този лук себе си, тогава трябва да продължите по следния начин:

 • Необходимо е да изберете луковици с най-високо качество, времето за съхранение трябва да бъде най-малко 3 месеца с температура + 5 / 11C.
 • Лукът се засажда на открито в края на април. След тази яровизация шалотът бързо ще изстреля стрели със съцветия и от тях се събират семена.
 • Основното условие за този процес е да не се засажда шалот в близост до други видове лук, така че да няма кръстосано опрашване.

Подготовка на площадката и почвата

Шалотът има някои характеристики на отглеждане; той се засажда както за пера, така и за самите луковици. За да имате отлична реколта, трябва компетентно изберете място за отпадане и подгответе почвата добре за това:

 • Как правилно да отглеждате лук от калоти за зелени пераТрябва да се обърне много внимание на подготовката на почвата. Този зеленчук повече харесва некиселата и рохкава плодородна почва. Киселата почва абсолютно не е подходяща за отглеждане на лук. На тях перата на растението бързо ще пожълтеят и в резултат луковиците изсъхнат. На места, където подпочвените води са близо до земята, зеленчукът трябва да се отглежда с предварително отводняване.
 • Шалотът обича откритите и добре осветени места, незасенчени от зеленина. Когато избирате място за кацане, това трябва да се вземе предвид.
 • Преди засаждането земята трябва да бъде изкопана и добре оплодена с минерали и органични вещества.
 • Необходимо е да се разбере кои предшественици са били на място, което сега се планира за шалот. Най-добре е да се засажда след всякакъв вид зеле, картофи, боб, тиква, тиквички, краставици и домати. Избягвайте да засаждате шалот там, където е имало царевица, слънчоглед, моркови, цвекло и чесън. В съседство с лук е препоръчително да вземете всякакви сортове салати, моркови, ягоди, репички, краставици. Всички тези култури си помагат. Например, един морков може да прогони лукова муха с миризма, за което шалотът ще благодари на моркова по същия начин - няма да позволи на морковената муха да седне на зеленчука.
 • Нежелателно е да се отглежда шалот от семена на едно място за повече от 3 години.

Засаждане на шалот за зелени пера

Този зеленчук е идеален за засаждане върху зелени пера поради бързото му узряване. Перата не са склонни да образуват стрели за дълго време останете меки и нежни... За да съберете максималното количество зелени пера, трябва да направите следното:

 • Отглеждане на лук от семенаМожете да засадите лук върху перо на открит терен или в оранжерии, както и на балкони в саксии с цветя.
 • Ако отглеждате зеленчук у дома, тогава трябва да го засадите в началото на март. Можете да съберете реколтата за 30 дни.
 • След изрязване можете да използвате крушката отново. Трябва да се извади от земята, да се отреже наполовина и да се постави обратно в земята. След още един месец можете да получите повторна реколта.
 • На открит терен лукът се засажда в началото на май. Първата реколта може да бъде събрана след 30 дни, когато размерът на перата ще бъде 22-24 см. Това е особено вярно през пролетта, когато в организма липсват витамини.

Засаждане на шалот през пролетта

Засаждане на пролетен лук направено както за зеленината, така и за самия плод. Цялата процедура има следните етапи:

 • Зеленчукът се засява през 3-та декада на април, но е необходимо да се подготви земята за засаждане през есента. За което площадката се почиства от плевели, изкопава се, след което се опложда - ще се изисква компост или хумус в размер на 6 кг на квадратен метър, а суперфосфат 60 гр. на кв.м. Можете да излеете малко пепел. След това е необходимо да се оформят лехи с разстояние 25 см. Между тях те ще трябва само да бъдат разхлабени през пролетта и оплодени отново с азотни препарати в размер на 30 грама. на кв.м.
 • Семената трябва да бъдат подготвени предварително за засаждане. За това те се поставят в марля или превръзка, която се увива и потапя в съд с вода. Контейнерът трябва да бъде затворен, така че семената да не изсъхнат. В тази форма те трябва да бъдат при температура 21-24С за около два дни. Семената трябва да се измиват под вода на всеки 7 часа, след което да се поставят обратно в съд с прясна вода.
 • Непосредствено преди засаждането семената трябва да бъдат леко изсушени на чист въздух, след това се засяват на лехите и се покриват с пръст. Отгоре е най-добре да покриете леглата с хумус или торф.
 • Лехите със семена трябва да се поливат старателно.
 • За един месец, с благоприятно време и подходящи грижи, можете да получите първата реколта от пера.
 • През първата година семената образуват луковица, която ще се състои от 4 малки луковици, в които след изсушаване тя ще се разпадне. Тези луковици се засаждат през следващия сезон, за да се получат многобройни и по-големи култури, новите луковици ще бъдат подходящи за последващо размножаване за не повече от 4 години. След това посадъчният материал се подновява отново, за да се запази класът.

Засаждане на шалот през зимата

Въпреки отличната устойчивост на тази култура към силни студове, най-добре е да я засадите преди зимата в южните райони. В средната лента добивът ще бъде не повече от 55-65%... Зеленчукът се засява през есента, за да получи зелени пера още с настъпването на пролетта и започнете тази процедура от октомври, така че лукът да се втвърди в земята, но не може да образува кълнове до първите слани:

 • Засаждане и грижи за шалотИзбраното място за сеитба се почиства от суха трева.
 • Вкопаният компост или хумус се добавят към изкопаната земя и леглата се правят на разстояние най-малко 25 см помежду им.
 • Не е необходимо да се приготвят семена, те просто се засяват в направените лехи и се заравят в почвата.
 • За зимата площта за сеитба се покрива с полиетилен, за да не замръзнат семената.

Как да се грижим за лука

Този зеленчук след слизане има нужда от грижи зад себе си, състоящ се от следните етапи:

 • Първоначално посевите се нуждаят от периодично поливане през целия вегетационен период. Един месец преди прибирането на реколтата, хидратацията може да бъде завършена, така че перата имат време да изсъхнат и да изсъхнат.
 • Постоянното разрохкване и плевене на земята се счита за задължително условие. Плевелът расте бързо, запушвайки реколтата от лук.
 • Когато културата започне да пониква първите издънки, тя може да бъде оплодена с азот, хумус или карбамид. Плодовете, които започват да се образуват, ще се нуждаят от калий, пепел и екскременти.
 • Ако трябва да отгледате по-голям лук, трябва да го изтъните. В началото на юли трябва внимателно да отстраните малките луковици заедно с перата, оставяйки около 4 големи крушки в дупката.Нарязаните пера са подходящи за готвене.
 • Лукът не е често обект на болести, но това се случва, когато времето навън е студено и влажно за дълго време. В тези случаи заразеният лук просто се събира и цели храсти се накисват в противогъбични съединения. Когато лукът е заразен с глисти, плодовете се обработват със солен воден разтвор. Можете да се отървете от луковите мухи, като пръскате пепел върху културите.
 • Беритбата се извършва в началото на август. По това време крушките вече ще са пълни.

Отглеждането на шалот в задния двор е достъпно за всеки човек, но, уви, тази култура все още не е влязла в списъка на най-отглежданите представители на тази група. Но висока степен на узряване, устойчивост на стрелба, което дава възможност за запазване на реколтата, и отличен вкус показват, че шалотът със сигурност ще намери своите ценители сред ентусиазирани градинари.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.