Какво е мини краставица "мелотрия": прегледи на летните жители

Летните жители, които обичат да експериментират с екзотични растения, могат да засадят мелотрия в техния район. Нарича се още: мини краставица, африканска краставица, мини диня. Мелотрията расте в екваториална Африка, многогодишно растение. В средната лента той започва да се култивира заради годни за консумация плодове и кореноплодни растения. Има над 80 разновидности на мелотрия. Едногодишно растение се засажда в летните вили. Известна е като груба мелотрия. Семената могат да бъдат закупени в магазини за цветя.


Основното предимство на мелотрията е това тя е богата на фибри... Може да се използва в гладни дни и с диети. Краставицата нормализира работата на червата. Плодовете съдържат витамин В9, фолиева киселина. Той служи за поддържане на имунитета, повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове. Бременните жени могат да включват мелотрия в диетата си, тъй като В9 е необходим за пълното формиране на мозъка на плода. За съжаление употребата на африканска краставица не се препоръчва за хора, страдащи от гастрит или язвена болест.

Описание на растението

Мелотрията груба принадлежи към семейството на тиквите. Можете да го засадите на градинско легло или на място, което е създадено за отдих. Плодовете и корените му се използват за храна, а дългите лозя ще осигурят сянка в беседката.

Стъблата на мелотрията груби имат дължина повече от 3 m... Листата са малки, подобни на листата на краставица: зелени, триъгълни, заострени. Те не са толкова груби и бодливи като краставицата. На лианата има много от тях.

Цветята на мелотрия са жълти. Те са двудомни. Единичните цветя са женски. Снопчета от два цвята са мъжки съцветия. Яркият цвят на цветята на растението привлича пчелите.

Африканската лиана има малки плодове. Берат се, когато достигнат 2 см. По форма плодовете са подобни на краставица, а по цвят на диня: светли и - тъмнозелени, ивичеста обвивка. Вкусът на плодовете също е идентичен с краставицата, само кората е по-твърда и има кисел вкус. Черупката е груба, но не бодлива, като краставица. От един храст можете да съберете до 5 кг плодове.

Кореновите зеленчуци са като сладки картофи. Те приличат на дълга червена ряпа. Вкусът на кореноплодни зеленчуци и репички е подобен. Не можете да ги съхранявате, защото те бързо изсъхват и стават меки. Яде се веднага след изкопаване. От един храст можете събират до 1,5 кг кореноплодни култури.

Как да засадите?

Семената на мелотрията са малки. Те могат да бъдат закупени или събрани от узрели плодове. В същото време те се измиват и подсушават добре. По-добре е да ги съхранявате в хартиена торбичка. В полиетилена семената могат да мухлясат. Засаждането се извършва на няколко етапа..

 • Посейте краставици милотрияЕтап 1 - сеитба на семена. За сеитба използвайте обикновена почва, същата като за традиционните зеленчуци. Като контейнер за семена може да се използва пластмасова чаша. Това ще улесни премахването на разсад за засаждане на открито. Кореновата система няма да бъде повредена. Семето се поставя в земята, поръсва се и се полива с топла, утаена вода. Стъклото се покрива с филм и се поставя на перваза на прозореца, където има повече светлина, но няма пряка слънчева светлина. Сеитбата се извършва в края на април. Първите издънки ще се появят след седмица.
 • Етап 2 - втвърдяване.Ако разсадът бъде незабавно засаден на мястото, тогава те може да не издържат на необичайната за него температура на въздуха, така че кълновете трябва постепенно да се приучат към температурата извън къщата. За да направите това, отворете прозорец и проведете проветряване.
 • Етап 3 - кацане в земята. Когато кълновете се издигнат до 5 см, можете да засадите мелотрия на мястото. Слизането се извършва в средата на май. Първо, трябва да погледнете прогнозата за времето и да наблюдавате студове. Мелотрия е топлолюбиво растение, не понася ниски температури. По-добре е да изберете място, което е леко, но така че слънцето да не изгаря листата. Мястото за засаждане може да бъде направено кръгло под формата на цветно легло или може да се подготви редовно право легло. Разстоянието между растенията в градинско легло или между цветни лехи трябва да бъде най-малко 40 см. Това ще позволи на листните и кореновите системи да се развият напълно. Поливайте разсада обилно.

Тъй като мелотрията е лиана, тогава необходимо е да се осигурят опори за развитието на стъблата. Растението произвежда въдици, с които ще се захване за опорите.

Грижа за мелотрия

Мелотрия е непретенциозна, но някои правила за грижа за растенията необходимо е да се спазват:

 • Сорт краставицавода на всеки 2 дни: 10 литра вода под всеки храст;
 • предотвратяване на преовлажняване;
 • ако на почвата се появи кора, тогава тя трябва да се счупи, разхлаби земята;
 • за буйна зеленина, мелотрията се наторява с карбамид или друг азотен тор: тя се внася веднага след сеитбата;
 • за да се заобиколи голямото разпространение на листната и стъблената система и да се ускори развитието на плодовете, се въвеждат минерални торове по време на периода на цъфтеж; вместо минерален тор може да се използва торф или компост;
 • ако мелотрията се използва като декоративно растение, тогава е необходимо да се отрежат стъблата, да се насочи растежът им;
 • лозата е устойчива на болести, но когато се появят първите признаци на брашнеста мана, тя се напръсква със сапунена вода;

Засаждането на мелотрия е по-добро далеч от тиквички, тикви и патладжани... Болестите, които засягат тези растения, могат да се предадат на мини краставицата.

Кога да прибираме?

Мини краставиците ще се появят 2 седмици след разсаждането. След още една седмица можете да ги съберете. Това се случва в края на май, началото на юни. Melotria може бързо да презрее. Плодът става мек, с жълт оттенък. Ако летният жител има за цел да събира семена, тогава трябва да изчакате плодовете да узреят напълно. За ядене берете зелени плодове, дълги не повече от 4 см.

От плодове и корени на мелотрия правете зеленчукови салати... Не можете да го оставяте в хладилник за дълго време, максимум три дни. Той губи свойствата си. Краставиците могат да бъдат консервирани за зимата. Бурканът ще изглежда красиво, ако плодовете на мелотрия се добавят към тиквата и Kryushon.

Отзиви на летни жители

Засадих мелотрия около беседката. Лияна се надигна бързо. Той практически не я е гледал: не е въвеждал торове, не е отрязвал стъблата. Мелотрия покри цялата беседка. Листата започнаха да пожълтяват и да падат в средата на октомври. Краставиците, малко кисели на вкус, също доволни.

Николай, Ростов на Дон

Как да отглеждаме краставици milotriaПопаднах на мелотрия, някакъв еднополов. На практика нямаше съцветия от две цветя. Съседи, летни жители съветват да засадят нови разсад. Този път имах късмет. По стъблата се появиха съцветия от едно цвете и от две. Плодовете започнаха да се появяват на "старото" растение. Очевидно опрашването е достигнало до тях. Засадих го като тиква. Направени кръгли легла... Внучката се радваше най-вече на малките краставици, но не ги изяждаше. Кората е сурова.

Раиса, Сочи

Тя засади мелотрия по същия начин като краставиците: първо в чаши на балкона, след това в лятната им вила. Засадих едната част от разсада в оранжерия, другата на открито. Краставиците в оранжерията се появиха по-бързо, отколкото на открито. Вкусих ги. Всъщност не харесвах прясната мелотрия. Реших да го консервирам заедно с обикновените краставици. Беше вкусно. Семейството ми го хареса. Направих салата и окрошка от кореноплодни зеленчуци. Вкусът е същият като този на репичките.

Наталия, Минск

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. […] Източник: myflower.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.