Сорт Zozulya F1: любимата руска партенокарпична краставица

Краставица Zozulya F1 е един от първите партенокарпични хибриди от руската селекция. Първоначално предназначени за оранжерийно отглеждане, тези дългоплодни, устойчиви на болести краставици растат добре на открито.

Краставица Zozulya F1 - партенокарпичен хибрид за пролетно-летния оборот

Хибридът от първото поколение Zozulya F1 е създаден от московски животновъди през 70-те години на миналия век и се оказа толкова успешен, че все още остава зониран за оранжерии в цяла Русия. Това е партенокарпичен хибрид, който не изисква опрашване на пчелите. Цветовете са предимно от женски тип, първата реколта от плодове може да бъде събрана 40–45 дни след поникването. От 1 квадратен метър от оранжерията можете да съберете до 10-20 килограма краставици на сезон.

Краставица Zozulya F1

Краставица Zozulya F1 - руски партенокарпичен хибрид за оранжерии и открит терен

Краставиците с тегло 150-250 грама растат до 15-23 сантиметра на дължина, имат нежна кожа с редки туберкули и слабо изразено бяло пубертета.

Те остават зелени и вкусни по-дълго от ултрамодните краставици от тип краставица от корнишони, затова Zozulya F1 е подходящ за летни жители, които идват на техния обект само през уикендите.

Традиционно този краставичен хибрид се счита за салата, а не за мариноване, въпреки че в действителност успехът на мариноването му зависи главно от качеството на водата.

Твърдата вода без вкус от градинския кладенец е идеална за ецване на краставици. Солените краставици от Zozulya F1, приготвени в тази вода, се съхраняват в избата до новата реколта с просто селско осоляване без стерилизация, по нищо не отстъпващо на общопризнатите сортове за мариноване.

Краставица Zozulya F1 на видео

Първоначално краставицата Zozulya F1 е била предназначена за технически култури в стационарни и преносими пролетно-летни оранжерии. Но в защитения микроклимат на летните вили, той расте добре на открито, сравнително лесно издържайки на кратки периоди на хладно лятно време.

Оранжерийни краставици

Краставица Zozulya F1 първоначално е създадена специално за отглеждане в оранжерии

Zozulya F1 хибрид има комплексна устойчивост срещу основните заболявания на краставицата и не се нуждае от защитни химически обработки.

Характеристики на засаждане и отглеждане на краставици Zozulya F1

Zozulya F1 е хибрид от първо поколение, така че семената му трябва да се купуват ежегодно от оригинатора.

Съвременните хибридни семена от краставици не се нуждаят от допълнителна предсеитбена обработка. Краставиците не понасят добре пресаждането, затова е най-добре веднага да ги засеете на постоянно място.

Необходимо е да се организират краставични лехи и оранжерии на най-осветеното място на градинския парцел. Много е желателно от северната страна да има защита от студени ветрове - дървета, високи храсти, сгради, здрава ограда.

Градинско легло за краставици трябва да бъде обилно оплодено с органични вещества в размер на 1-2 кофи хумус на квадратен метър и внимателно изкопано.

Баба ми винаги предпочиташе да добавя повече хумус през пролетта, по 3 кофи на квадратен метър, за да не се занимава с допълнително торене през лятото.

Дати на сеитба за краставици в централна Русия - таблица

Място за засяванеВреме за сеитба
До стационарна оранжерия10-15 май
Под временен филмов заслон20-25 май
Открит терен без никаква защита1-5 юни

Дълбочината на засяване е около 2 сантиметра. За покълването им е необходима температура най-малко +20 градуса. Съвременните хибридни семена имат почти 100% кълняемост, така че могат да се засяват директно на постоянно място по схема от 1 метър между редовете и 30 сантиметра между растенията в един ред.

Краставица за разсад

Краставиците не понасят добре пресаждането, така че техните разсад се отглеждат само в отделни саксии.

Подготовката за разсад се оправдава само в години с необичайно студено пролетно време. Тайните на добрите разсад:

  • Сейте не по-рано от месец преди слизане на постоянно място.
  • Задължително е да сеете по едно семе в отделни торфени саксии или хартиени чаши.
  • След като кацнете в земята в края на май - началото на юни, не забравяйте да покриете с агрофибър за няколко седмици, за да се предпазите от парещото слънце и нощните температурни спадове.
Краставици под филма

Агрофибърното покритие предпазва краставиците от измръзване и парещо слънце

Грижата за краставиците Zozulya F1 не е особено трудна. Когато краставичните растения започнат да растат активно, те са вързани за решетка. Този хибрид почти не образува странични издънки, може да се отглежда без специално образуване или прищипване.

Поливането на млади разсад трябва да бъде 2-3 пъти седмично от лейка с фина цедка. Ако покриете почвата с органичен мулч или специално агрофибър, тогава за възрастни растения са достатъчни 1-2 поливания седмично, 2 кофи вода на квадратен метър.

Поливане на краставица

Младите краставици се нуждаят от редовно поливане

За подхранване на краставици е най-удобно да се използват сложни органо-минерални торове като "Идеал" или "Гигант", които съдържат целия набор от основни хранителни вещества. Оптималната честота на хранене е до 2-3 пъти месечно в дози, посочени в инструкциите на опаковката на лекарството.

Тор идеален

Комплексният органо-минерален тор "Идеал" съдържа всички хранителни вещества, необходими за краставиците

Отзиви

Ние отглеждаме краставици Zozulya F1 в страната всяка година. Предимства: краставиците растат от края на юли до края на септември, не са причудливи в грижите, не прерастват, тънки кори, не вкусват горчиво. Няма недостатъци. При тръгване само вода, особено в горещите дни. Повече кофи с краставици се събират от един храст.

маргаритки

http://otzovik.com/review_1170254.html

Тук непрекъснато расте Зозуля. Когато засажда други сортове или хибриди на краставици, Zozulya расте грозно и саблевидна, а понякога не дава плодове. И просто независимо, без други краставици, той расте равномерно и дълъг до 30 см. Забелязах това вече втора година.

Чарли 83

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=788

Засаждам на открито всяка година. Първите краставици растат нормално - дълги и равномерни. Те могат да растат в извивки в края на плододаването. Но като цяло този сорт се препоръчва за оранжерии.

Ирен

Аз лично харесвам разнообразието от краставици Zozulya. За региона на Москва той се е доказал добре, поне има какво да се навие в банките за зимата

Лех новак

https://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/110941?page=7

Баба ми цял живот отглежда зозуля, казва, че никога не го е прищипвала.

Nütchen

http://dacha.wcb.ru/lofiversion/index.php?t36972.html

Краставицата Zozulya F1 все още е един от най-популярните хибриди за отглеждане в градински парцели. В аматьорски условия тези изпитани във времето непретенциозни краставици по нищо не отстъпват на новомодните новости.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.