Краставиците растат на една кука или като бутилка: защо и какво да направим с това?

Често летните жители са изправени пред ситуация, при която краставиците растат в неправилна форма: сводести, закачени, подути. Оказва се, че за да се съберат дори плодове, не е достатъчно да се засадят правилно разсад. Правилно създадените условия за растението и подходящите грижи помагат да се премахне такова явление. И за това трябва да знаете какви са причините, поради които краставиците растат в плетене на една кука или друга неправилна форма.

Защо краставиците растат криво: списък на основните причини

Кривите краставици растат по няколко причини:

 • грешки при нанасяне на превръзки;
 • неспазване на сеитбооборота;
 • неправилен подбор на сортове и съседи;
 • студ;
 • неправилен режим на поливане;
 • рядка реколта.

Видео: защо краставиците са извити

Как да решим проблема в зависимост от причината

В някои случаи краставиците ще трябва да се хранят, в други - да се осигурят необходимите условия. За да разберете точно какви действия се изискват, обърнете внимание на признаците на проблема и погледнете снимките, от които се нуждаете, и след това продължете с действието.

Липса на микроелементи

Небалансираният състав на хранителните вещества в почвата неизбежно води до растеж на неправилни краставици... Това се случва главно, когато няма достатъчно калий или азот.

Деформирани краставици

Краставиците се свиват и приемат крушовидна форма с недостиг на микроелементи

Недостиг на калий

Калият е отговорен за образуването на яйчниците на краставиците. Ако не го добавите в правилното количество по време на цъфтежа на растението и в ранния етап на плододаване, тогава краставиците ще имат крушовидна форма. В допълнение, листата на миглите започват да пожълтяват и да увисват.

Признаци на калиев глад

При липса на калий се появява бяла ивица по краищата на листата и те губят цвета си

Следните коренови превръзки ще ви помогнат да излезете от ситуацията:

 • Пепел на прах (1 кг), който се влива във вода (10 л) за 3-4 дни. След това полученият концентрат се разрежда с чиста вода в съотношение 1:10. Под всяко растение се излива около литър разтвор.
  Приготвяне на запарка от пепел

  С разтвор от пепел те хранят краставичните лехи

 • Калиев сулфат (разрежда се с 4 супени лъжици. L. В 10 литра вода). Оптималният му разход е 0,5 литра за копие.
  Калиев сулфат

  Калиев сулфат на прах се разрежда във вода

 • Калиева сол (вземете 40 g на десетлитрова кофа). За един разсад са достатъчни 0,5 литра.
  Калиева сол

  Калиевата сол компенсира липсата на калий в почвата

За листно подхранване се използват същите средства, само в концентрация по-малка от 2 пъти.

Азотен глад

Ако листата на краставицата загубят богатия си зелен цвят, а плодовете се огънат или се подуят в средата и се стеснят в основата, тогава това е първият признак за липса на азот.

Липса на азот

При недостиг на азот листата пребледняват и се свиват

Препоръчителни торове:

 • Пилешки изпражнения, смесени с торф, дървени стърготини и слама в равни пропорции. Използвайте сместа в първоначалния си вид след 1,5-2 месеца излагане или разредете с вода (1: 1) и оставете за 2-3 дни. След това в концентрата се излива вода (1:10) и между редовете се изсипват краставици.
 • Билков разтвор от коприва.Листата и леторастите се нарязват на ситно, заливат се с вода в съотношение 1: 4 и се оставят да ферментират за 10-12 дни. Поливайте растенията с получения продукт веднъж на всеки 2 седмици.
 • Урея (5-8 g на 10 l вода). Краставиците се напръскват с този разтвор. След 5 дни амониевият нитрат се разпръсква под насажденията (30 g на 1 кв. М.).

Основното нещо е да не прекалявате с азотни торове. В противен случай културата ще започне активно да увеличава зелената маса в ущърб на плододаването.

Сеитбообръщение: таблица на нежеланите съседи за краставици

Не се препоръчва да се засаждат краставици след някои култури:

 • тикви;
 • тиквички;
 • патладжан;
 • ягоди;
 • домати.

Те извличат калий от почвата, причинявайки плодовете да се извиват или да се деформират.

Таблица за сеитбообръщение

Какво и след какво не трябва да се засажда

Ако засаждате краставици на едно място няколко години подред, тогава почвата е изчерпана. Също така се натрупва токсин - колин, който влияе отрицателно върху образуването на яйчниците.

Това ще помогне за подобряване на плодородието на почвата; ранно засяване на зелено торене в зоната, предназначена за засаждане на краставични култури... Препоръчително е да се придържате към овес, горчица или фацелия.

Лошо подбрани сортове и съседи

Засаждането на близките сортове, които не се нуждаят от опрашване (партенокарпично) и опрашване от пчели, води до образуването на нови хибриди с модифицирани плодове. Важно е да се засаждат сортове краставици според сезона. И така, светлолюбивите и топлолюбиви видове до края на лятото започват да реагират рязко на понижаване на температурата на въздуха и намаляване на дневните часове. В резултат на това те променят формата си.

Когато купувате семена, трябва да прочетете приложените инструкции, които съдържат цялата информация за сорта.

Семена от краставици

Когато купувате семена от краставици, обърнете внимание на инструкциите

Препоръки:

 • сейте сортове, които се нуждаят особено от светлина и топлина, предсрочно и прибиране на реколтата до средата на август;
 • не засаждайте партенокарпични и често срещани видове краставици в непосредствена близост или ги ограничавайте с нетъкан материал (помага да се избегне кръстосано опрашване).

Самоопрашващите се хибриди се препоръчват да се засяват в оранжерии и оранжерии.

Термични и светлинни условия

Краставиците предпочитат много светлина и топлина, така че постоянно влажното и студено време влияе негативно върху образуването на корнишони. Плодовете не могат да усвоят напълно калия от почвата при ниски температури. Оптимална температура: през деня - 20-23 ° C, през нощта - 18-20 ° C.

Краставици в оранжерията

За да създадете комфортни условия за краставиците, трябва да завържете дълги мигли

Дейности в помощ на създаването на благоприятна среда за краставици:

 • редовно щипете и изтънявайте растенията, за да получат повече светлина;
 • завържете камшиците към опората;
 • нагреватели са инсталирани в оранжерията през нощта;
 • в горещите дни проветрявайте оранжерията;
 • избелване на оранжерии, за да се сведе до минимум излагането на светлина на растението;
 • поставете контейнери с вода отстрани на открита градина с краставици (през деня водата се загрява, а през нощта отделя топлина за насажденията).

Поливане

Често проблеми с растежа и плододаването на краставиците възникват от неправилно поливане. Най-честите грешки:

 • Използване на студена вода. На фона на благоприятен микроклимат за растеж на културите, който се създава в резултат на стабилна температура на почвата и въздуха, не е толкова трудно да се охладят корените. Тогава централата е принудена да елиминира възникналия дискомфорт за сметка на вътрешните ресурси. И това води до отслабване на плододаването.
 • Рядко поливане. Сушата забавя вегетативните процеси в почвата и растението преминава в режим на икономична загуба на ресурси, което се отразява негативно на развитието на краставиците.
 • Прекомерна хидратация. Влажността причинява гниене на кореновата система и пречи на растението да абсорбира напълно полезните компоненти от почвата.
Мутирала краставица

При поливане със студена вода върху плодовете в средата се появяват замазки

За да се предотврати извиването или подуването на краставиците като бъчви, те вземат вода за напояване с температура най-малко 18 ° C.

За да се намали зависимостта на краставиците от поливането, се препоръчва да се разхлаби почвата под растенията при първите издънки и да се изпръска с 3-4 см. По-късно това не може да се направи, тъй като корените растат интензивно близо до земната повърхност и лесно се повреждат.

Прибиране на реколтата

Рядкото отстраняване на плодовете от миглите също може да повлияе на формата поради недохранване. Оставяйки краставиците за дълго време на миглите, вие създавате пречка за връзване на нови. Навременната реколта също ще запази качеството на реколтата, по-специално вкуса (прерасналите плодове са горчиви).

Презрели краставици

Ако краставиците не бъдат отстранени навреме, те порастват големи и пожълтяват.

Берете краставиците всеки ден.

Ако летният жител не успява да обръща внимание на краставиците всеки ден, препоръчително е да се освободят насажденията от големи и малки (4-9 см дълги) плодове на всеки 3 дни. В същото време се обръща внимание на състоянието на миглите - изсушаващите се отстраняват. Те също така премахват зелените, повредени от насекоми или болести.

Както можете да видите, ключовата причина за кривината на плодовете на краставиците е нарушеното хранене, в резултат на което растението получава по-малко калий и азот. В тази връзка подхранването започва от началото на вегетационния период. А изглаждането на температурните скокове през нощта и компетентното поливане ще сведе до минимум риска от поставяне на недоразвити плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.