4 причини да отглеждате разсад от краставици в дървени стърготини

Повечето градинари отглеждат разсад от краставици по традиционния начин - в земята, но засаждането в дървени стърготини също дава отлични резултати. Растенията, отглеждани по този начин, са по-здрави. Те лесно се вкореняват в лехите и се радват на реколтата.

Краставици

Изключване на вредители

Почвата, взета от градината, често е замърсена. Яйца от вредители и гъбични спори могат да се съхраняват в него дълго време, причинявайки сериозни заболявания при краставиците. В земята има и семена на плевели, които след това покълват и започват да пречат на разсада, отнемайки хранителни вещества и влага от него.

Ако посеете семена в такава почва, младите разсад ще се заразят и дори могат да умрат. Почвата се нуждае от предварителна обработка. Стърготините, от друга страна, са чист материал и вероятността от заразяване на разсад е сведена до нула. Следователно растенията, отглеждани в дървени стърготини, са много по-малко склонни да бъдат заразени с инфекции и вредители.

Поддържане на топло

Кореновата система на младите краставици реагира негативно на температурните промени. Повишената му крехкост затруднява извършването на такива процедури като бране и кацане в земята.

Корените се чувстват много по-удобно в дървени стърготини, отколкото в земята. Такъв субстрат помага на летните жители да решат много проблеми. Той е в състояние да задържа и задържа топлината по-дълго. Тази функция предпазва разсад от краставици от такива често срещани заболявания като сиво гниене. Причинява се от преовлажняване на почвата в комбинация с понижаване на температурата на въздуха.

В допълнение, семената също изискват комфортна среда за покълване, те са чувствителни към студеното време. Стърготините задържат не само топлина, но и необходимия воден баланс. Това насърчава покълването и вкореняването. Препоръчително е да се засаждат семена в нагрят субстрат, което допринася за ранното им покълване. Първите издънки ще се появят след 3 дни.

Удобство

По-удобно е да работите с дървени стърготини, отколкото с пръст. Те имат хлабава, въздушна структура, така че е много по-лесно да извадите растенията при пресаждането. Вероятността от тяхното нараняване е намалена.

Лекотата на материала ви позволява да извършвате всякакви манипулации възможно най-бързо. Освен това след субстрата от дървени стърготини не е останало толкова мръсотия, колкото след почвата. Следователно работата с него у дома не е трудна.

Поради своята естественост материалът е абсолютно безопасен от гледна точка на екологичността и въздействието върху човешкото здраве. Но не можете да използвате смачканите остатъци от влакнести влакна и подобни плочи за отглеждане на зеленчукови култури. В края на краищата те съдържат голямо количество лепило и други вредни елементи. Идеален е само субстрат от фини дървени стърготини от чисто дърво. Преди да го поставите в контейнер, не забравяйте да го попарите, за да измиете смолата.

Добив

Условията, в които са били разсадът на краставиците в началото на растежа им, ще повлияят значително на качеството им. Разсадът, отглеждан в дървени стърготини, дава отличен добив.

Според прегледите на летните жители, които са опитали този метод, плододаването продължава по-дълго в сравнение с нормалните условия. Когато на кълнове от краставици се появят 3-4 листа, те могат да бъдат засадени на постоянно място.

Разсадът расте в дървени стърготини, по-здрави и устойчиви на неблагоприятни фактори на околната среда. Той се развива активно и тогава яйчниците са по-добре оформени.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.