Картофена струпясване - видове и методи за контрол

Картофената струпея е особено неприятно гъбично заболяване. Засегнатата област най-често са грудки, по-рядко кореновата система и подземната част на стъблото страдат от това заболяване. Има няколко вида краста, в зависимост от това, методите за справяне с нея ще се различават.

Какъв е този вид болест по растенията

Картофена струпея

Можете дори да забележите болестта с просто око

В някои години тази инфекция намалява добивите на картофи с 20–25%.

Дори човек, който не се занимава с фитопатология, може да различи клубените, засегнати от струпясване, от здравите. На тяхната повърхност започват да се виждат изпъкнали и черни струпеи, които наподобяват малки бучки земя. Това състояние принадлежи към латентния стадий на гъбичките. Самият той се появява през пролетта, провокиран от висока влажност.

Появата на кафяви язви и некротични петна по леторастите показва, че ризоктониазата е започнала да се развива върху насажденията. Това е най-вредното от всички видове струпеи.

Особено често гъбичната инфекция се развива върху леки песъчливи и песъчливи почви.

Видове картофена струпясване и причините за появата им

Крастата може да се появи в четири различни форми.

Гъбата почти моментално се разпространява по цялата площ на засаждане и изисква незабавна реакция.

Редовен

Честа краста

Източникът на инфекцията е замърсена почва

Обикновената краста е повсеместна. Той причинява повърхностни щети и понякога разрушаване на плътта по време на растеж. По кожата се образуват повърхностни язви, които придобиват счупена, закръглена форма. Диаметърът им може да бъде до 1 см. Когато се слеят заедно, тези малки брадавици могат да образуват коричка, която покрива цялата грудка.

Има четири вида често срещани гъбични патологии:

 • Плоска струпясване се среща главно върху младите грудки и се изразява в поражението на външната обвивка. Върху месестите удебелявания на корените се образуват ръждивокафяви подобни на струпеи брадавици.
 • Изпъкналата струпея получи името си от изпъкналите части на гъбичната кора, които покриват клубена.
 • Дълбоката струпясване е язва, притисната в пулпата (на дълбочина 5 милиметра). Краищата им се издигат забележимо, а дъното е червеникаво или лилаво. Този тип се среща главно в началото на прибирането на реколтата.
 • Ретикулираната струпея се различава от другите видове с появата на непрекъсната груба повърхност. Плодовите язви са разположени под формата на плитки взаимно пресичащи се жлебове. Те напомнят донякъде на мрежа.

Развитието на определен вид струпеи зависи от силата на въздействието на увреждащите микроорганизми. Това се влияе от сортовете картофи и условията на околната среда.

Причинителите на всички горепосочени видове са лъчисти гъбички или актиномицети. Когато са нападнати от тях, картофите губят стойност:

 • има влошаване на вкуса;
 • съдържанието на нишесте се намалява до 30%;
 • качеството на съхранение на клубените се влошава;
 • външният вид на картофа се влошава.

Патогенът прониква в подземната част на стъблото и заразява корените. Процесите протичат през първите седмици след засаждането.

Обикновената струпясване се проявява главно върху грудки с тънка алена кожа.

Ако заровите картофи дълбоко в земята, активно ги поливате по време на развитието на клубените, тогава рискът от увреждане от вредни микроорганизми значително ще намалее.

Черен

Черна струпея от картофи

Базидиомицет - причинителят на черна струпясване върху картофите

Болест, която проявява своята злокачественост в студени и дъждовни извори. Черната струпея просто носи името Rhizoctonia в науката.

На повърхността на клубените се появяват продълговати или закръглени израстъци с различни форми и размери. Те приличат на земни бучки, които са залепнали върху картофа поради висока влажност. Такива черни струпеи не се отмиват и се остъргват с тегло. В тази форма тази болест почти не вреди на грудката. Гъбата нанася основните щети по време на развитието на разсад.

По корените започват да се появяват депресивни кафяви язви и петна. Те често обграждат растението в пръстен. В някои варианти на развитието на болестта вместо петънца и брадавици се появяват кафеникави ивици.

Причинителят е базидиомицетна гъба. Комфортните условия за растежа му са от 10 до 28 ° C.

Допълнителна отличителна черта на Rhizoctonia са зелените грудки, които се образуват в пазвите на издънките. Храстите, склонни към базидиомицет, остават маломерни и недоразвити. Картофеното увяхване често се появява през деня. През лятото, при топли и дъждовни метеорологични условия, на възрастни растения може да се образува черна струпея под формата на „бял ​​крак“. Спорите на гъбичките, които разпространяват тази инфекция, периодично се отмиват от дъжд и постъпват в почвата от стъблото. По този начин те заразяват нови млади разсад.

Дълбокото засаждане и забавянето на прибирането на картофите провокират поражението на клубените от ризоктония.

Прахообразен

Прахообразна струпея

Няма сортове картофи, които да са устойчиви на брашнеста струпясване

Болестта е придружена от напукване на кожата и образуване на сухи кафяви язви с форма на звезда. В дъното на брадавиците се отделя смачкана маса кафяв прашец. По време на периода на съхранение на картофи, сухите звезди са леко изгладени. По тази причина брашнестата струпея се превръща в често срещаната форма на това заболяване.

Болестта се причинява от псевдо гъбата плазмодиомицет. Той достига до подземните части на растението и прониква в клетките му, след което започва постепенното си покълване. Той е проводник на опасния вирус Mop-Top. Характерни за него са нанизъм на растенията, скъсяване на леторастите, метличен връх, мозайка.

Такава струпясване се разпространява по-обилно върху прекалено влажни и глинести почви в прохладен климат.

На вегетативните органи на растенията се образуват гали - необичайни издутини под формата на израстъци с неправилна форма. Отначало побеляват, а след това постепенно започват да кафяви.

Благоприятно състояние е почвата с висока влажност. Температурите между 10 и 16 ° C насърчават растежа на гъбичките. От началния стадий на инфекцията до появата на първите характерни признаци на заболяването минават приблизително 2 седмици. Окончателното образуване на паразитни спори може да се наблюдава в рамките на един месец.

Засегнатите картофи са изложени на риск от късна болест и черен крак в разсад. Също така грудките са обект на бързо разлагане по време на съхранение.

Патогенните микроби са в състояние да останат в земята и върху семенните грудки. Освен това органичният тор, състоящ се от екскременти от селскостопански животни, може да действа като източник на инфекция. При хранене на животното със заразени грудки, инфекцията поддържа жизнеспособност по време на храносмилането му в храносмилателния тракт на животното и последващо излизане от него.

По-голямо увреждане на грудките се наблюдава в торфените почви. Няма силно устойчиви сортове към това заболяване.

Сребърен

Сребриста струпея

Този вид заболяване може да се различи по металния или сребрист блясък.

Напоследък видът на това заболяване е широко разпространен. Преобладаващо сребристата струпясване влияе върху качеството на семената на картофите. При засаждане засегнатите грудки дават слаби и редки издънки. Болните грудки, докато лежат, са изложени на вторична инфекция - различни патогени гниене.

Симптомите се появяват върху грудките вече през есенния сезон. Фините тъмно сиви петна покриват по-голямата част от повърхността на прясно изкопани картофи. В края на съхранението болестта достига своя връх. Кожата на клубените придобива подчертан метален или сребрист блясък. Под кожата започва да се появява тънък бял мицел, чийто цвят започва да потъмнява с времето. Кожицата на картофа постепенно се отлепва от плътта.

Картофената инфекция обикновено се случва чрез леща (малки грудки по плодовете, които служат за газообмен в него). Източниците са почвата и клубените, които вече са заразени с гъбичките.

Засаждането на заразени грудки води до тежко заразяване с култури.

Как да се лекува: мерки за контрол, химикали

Замърсените грудки не застрашават човешкото здраве. Те са подходящи за консумация, но съставът им ще носи по-малко хранителна стойност. Следователно, струва си да знаете какво да правите, ако се появи струпясване върху картофите и как да третирате земята.

Универсалните средства за борба с болестта включват използването на фунгициди, спазването на сеитбообръщението и използването на качествен посадъчен материал.

На пазара има много продукти, предназначени за борба с струпясването. Но не всички от тях могат да се използват безвредно на сушата.

 • Максим е вещество за контакт. Елиминирайки гъбичките, той подпомага полезната микрофлора на земята. Добавете 2 ml към 50 ml вода, разтворът е достатъчен за 50 kg грудки.
 • Фитоспоринът е микробиологичен препарат от ново поколение, който се използва преди засаждане на грудки. Пръскат се с храсти 3 пъти на сезон. 3 литра вода се добавят към една опаковка от лекарството, след което засегнатата област се третира.
 • Купростат (купроксат) е медно-амонячен разтвор. Трябва да вземете 30-60 г, да добавите вода към десетлитрова кофа и да напръскате храстите.
Фитоспорин

Фитоспорин се е доказал в борбата срещу картофената струпея

Засаденият сорт картофи също може да има благоприятен ефект. Все още не са отглеждани групи, които са напълно устойчиви на струпясване, но са известни силни сортове. Те включват:

 • Жуковски рано,
 • Любими,
 • Отдайте се,
 • Напразно ли е,
 • Резерв.

От чуждестранни опции:

 • Остара,
 • Покровители,
 • Предварително,
 • Прокурор.

Как да предпазим картофите от струпясване (профилактика)

Калциев тор

Калциевите торове са отлична превенция срещу развитието на струпясване

Когато избирате метод за предотвратяване на струпясване, трябва да се изхожда от конкретния вид заболяване. Всеки от тях има някои нюанси:

 • Покълването на разсад на слънчева светлина ще бъде ефективен метод за предотвратяване на обикновена струпясване. В допълнение към това трябва да се извършва напояване на почвата, като се започне с развитието на клубени и се продължи в продължение на месец;
 • Превантивна мярка за брашнеста струпея ще бъде задържането на семената във формалинов разтвор за 4–6 минути. Извършването на това действие трябва да се извърши преди засаждане на разсад в почвата;
 • Въвеждането на креда, вар и други съдържащи калций вещества поне една година преди засаждането на картофи или през есента ще бъде отлично средство за борба с черната струпясване;
 • Основната мярка срещу сребристата струпясване ще бъде навременното събиране на реколтата в сухи условия. Също така е необходимо да косите върховете.

Видео за резултатите от превантивните мерки

Гъбите продължават да се разпространяват бързо в селскостопанската среда. Те значително влошават качеството на реколтата и нейните хранителни свойства.Внимателното отношение към вашата градина и предприемането на превантивни мерки ще помогнат да се намали вероятността от развитие на всякакви заболявания.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.