Гмуркане: грижи за разсад от домати

Опитните градинари през февруари - март се стремят да не пропускат времето за засаждане на семена за разсад: здравите здрави разсад са ключът към обилната реколта! В средната лента доматите, като чушките и патладжаните, се отглеждат най-добре в разсад поради климата. А брането понякога е просто необходимо за развитието на растенията.

Процедурата за бране като стимулант за развитието на разсад

Има различни мнения по отношение на процедурата за бране като такава: някои я смятат за задължителен етап в отглеждането на разсад, други предпочитат да правят без нея. Самото бране е пресаждането на млади разсад от домати в по-просторни отделни контейнери за:

  • забавяне на растежа на растенията в случай, че разсадът започне да се простира;
  • подобряване развитието на кореновата система и съответно на самото растение в бъдеще.

Забавяне на растежа възниква поради травма на корените, която се случва при всяка трансплантация, това е голям стрес за разсада. В допълнение, някои градинари умишлено прищипват корена на разсада с 1/3, когато берат точно за тази цел, което предполага, че корените ще растат бързо по-късно.

Процес на гмуркане

Как се прищипва коренът при гмуркане

По този начин, докато разсадът бъде трансплантиран на постоянно място, трябва да се получат силни, здрави, не удължени доматени растения, които достатъчно бързо преминават към по-нататъшен растеж.

Условия за бране

За деликатните храсти от домати брането е подобно на операция. След това те „се разболяват“ за известно време, опомнят се. За различните сортове домати процедурата се извършва веднъж или два пъти по време на периода на растеж на разсад. Веднъж - за сортове с ниски и средни размери, два пъти - за сортове с високи размери... Вторият път разсадът се трансплантира, когато предишният контейнер стане твърде тесен за корените.

Има смисъл да започнете да пресаждате, когато растението вече има два истински листа (да не се бърка със семеделните листа, които се появяват много първи по време на покълването на семената). Това е около 10-ия ден след покълването, но е възможно процедурата да се извърши 2 дни по-рано или по-късно..

Готови за гмуркане разсад от домати

Започваме трансплантацията

За успешно гмуркане трябва да се подготвите преди време:

  • отделни чаши с диаметър най-малко 8–10 cm, с отвор на дъното за по-добро отделяне на излишната вода при поливане;
  • малка шпатула или пръчка за лесно извличане на разсад;
  • грундиране.

Млад разсад се гмурка заедно с буца земя, за да увреди възможно най-малко кореновата система. Трябва да се полива предварително, така че почвата да е влажна по време на трансплантацията.

Изсипваме земята в нов контейнер около една трета от нейната височина, внимателно изваждаме растението с бучка пръст с шпатула от плътния съд и го спускаме в желания. Добавете необходимото количество пръст. Разсадът трябва да бъде заровен до семеделните листа. Внимателно уплътнете почвата около стъблото, напойте я и я поставете там, където е светлина и няма пряка слънчева светлина, докато разсадът пусне корени. След това ще бъде възможно да го поставите на топло, слънчево място.

Мариновани домати разсад

Задълбочаваме всеки храст до семеделните листа

В бъдеще трябва да се полива, докато почвата изсъхне, за да не се навреди.

Проверка на лунния календар 2018

Много градинари и градинари се ръководят от лунния календар за всякакви манипулации с растения: както засаждане на семена, така и засаждане на разсад, поливане и подхранване, дори плевене с него! Трябва да призная, че има смисъл в това. Например какво препоръчва лунният календар относно брането на разсад от домати през март 2018 г.?

Справедливо е да се каже, че преди разсадът да се гмурне, той трябва да се отглежда. За всеки регион на страната ни времето за засаждане на семена и съответно за бране ще се различава в зависимост от климата. Например в Краснодарския край както сеитбата на семена, така и засаждането на открито или в оранжерия може да се извърши 2-3 седмици по-рано, отколкото в Московския регион, където нощните студове могат да се върнат през май и 2-3 седмици по-късно - през по-северните райони.

Според календара за 2018 г. благоприятни дни за гмуркане през март са: от 5-ти до 7-ми включително, 15, 20, 21, 24 и 25. По този начин можете да изчислите времето за засаждане на домати, така че в точното време разсадът вече да има 2 истински листа... За райони, разположени на север, където кацането е извършено по-късно, препоръчително е да се гмуркате през април. Най-добрите дни за това са 16-18 април и 24-27 април.

Видео: гмуркане на разсад от домати във фаза на 1-2 истински листа

Когато има намерение да се предприеме действие, има смисъл да се събере възможно най-много информация за това как да се направи правилно и какви ще бъдат последствията. Същото е и с мотика. С правилния подход към нейното прилагане, точност и уважение към растенията, такава процедура трябва да има положителен резултат както в настоящето, така и в бъдещето. И ще бъде полезно да разгледаме лунния календар.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.