Най-добрите сортове стандартни домати, как да ги формирате и отглеждате

Начинаещите градинари приемат отглеждането на зеленчуци с голяма страст. Но след непривичен стрес те се сблъскват с изключителна умора и неизбежна апатия. За да се предотврати това, първо си струва да избирате култури с ниска поддръжка и да овладявате градинската наука постепенно, от прости до сложни. Сред доматите стандартните сортове са елементарни в грижите. Те ще изискват минимум труд и гарантирано ще дадат реколта дори при кратко лято.

Какви са стандартните домати

Сред доматите има екземпляри, чиято височина не надвишава 25-60 см. Това са така наречените стандартни домати, един вид детерминант. След като достигнат определена височина и изхвърлят 5–6 четки, те кацат и спират да растат. Малките сортове не губят енергия за развитието на мощен храст, поради което те плододават по-рано от други. Те се характеризират със слабо разклоняване, така че не е необходимо да се закрепват. Сред маломерните домати има истински джуджета, отглеждани за отглеждане в контейнери.

Стандартен домат в саксия

Стандартните домати, поради компактните си размери, често се отглеждат в саксии.

Най-добрите сортове стандартни домати

Всяка година животновъдите радват с нови продукти. Когато купувате семена, струва си да изпробвате няколко опции за сравнение. През последните години градинарите високо оцениха следните сортове домати.

Акварел

Ако искате да получите приятелска реколта от калибрирани домати за валцуване, изберете средно сезонния сорт Aquarelle. Малките, червени, продълговати плодове имат много плътна обвивка, която не се напуква нито при обилни валежи, нито в буркани при консервиране. Поради отличния си вкус е подходящ и за салати. Отглежда се на открито. Хората са нарекли домата Slivovka за подходящата форма на плодовете.

Сорт домати Акварел

Акварелът е признат сорт за ецване

Алтайечка

Обикновено нискорастящите домати не се глезят с големи плодове. Изключение прави ранно узряващият сорт Altayechka. Понякога тези яйцевидни домати се изсипват до 200 г. На плодородна почва сортът радва с богата реколта: 8 кг от 1 м2... Пурпурните плодове не се набръчкват по време на транспортиране. Подходящ за отглеждане за продажба.

Сорт домати Altayechka

Сортът Altaychka не е подходящ за консервиране на цели плодове, но прави вкусен доматен сок.

Алфа

Доматите няма да останат без тези, които не са имали достатъчно място на первазите за разсад. Сортът Алфа често се отглежда чрез директно засяване. Това е много ранен сорт: от поникването до реколтата преминават 87–96 дни. Първият цветен грозд е положен върху 5-6 листа. Червените, заоблени плодове се консумират пресни. Производителност: 6 кг от 1 м2.

Сорт домати Alpha

Сортът Alpha е отгледан през 2004 г. от земеделската компания SEDEK

Амурска болест

Ако доматите са засадени с цел събиране на реколтата през зимата, ще ви трябват много плодове с плътна обвивка.Задачата ще бъде опростена от сорта Amurskiy Shtamb - ранен домат, отглеждан както на открито, така и в неотопляеми оранжерии. Производителност под филмово покритие - до 5 кг от 1 м2... Теглото на един плод е 60–70 г. И пресни, и мариновани, тези домати не седят на масата. Не страда от вертицилоза.

Сорт домати Amur shtamb

Сортът Amur shtamb е подходящ и за отглеждане по безсемен начин.

Буян

Един от най-популярните сибирски сортове домати узрява 95 дни след поникването. Говорим за сорта Buyan (Fighter). Този ранозреещ универсален домат достига височина 45 см. Растението има силно гофрирани твърди листа. Те му помагат да оцелее в студено време и с рядко поливане. Доматът се култивира на открито и под филм. Плодовете, взети в зелено, узряват добре, но вкусът е по-лош от този на предишните сортове. Не е засегнат от вируса на тютюневата мозайка.

Сорт домати Буян

Сортът Буян - издържа на всякакви капризи на времето

Бони ММ

За малките домати е важно да узреят бързо, така че да дадат плод преди появата на болести по доматите. На тези изисквания отговаря ранно узряващият и плодотворен сорт Бони ММ. От поникването до узряването минават само 83–90 дни. Плодовете са червени, с тегло 60 g.

Сорт домати Бони ММ

Сортът Bonnie MM е обичан от много градинари заради добива си: от един метър площ се отстраняват до 6,5 кг плодове

Забавен гном

Компактните домати ще се харесат на начинаещи градинари, тъй като не се нуждаят от жартиера. Един от тези сортове джудже е Веселото джудже. Растението е претъпкано, достига 40 см височина. Цилиндричните плодове с яркочервен цвят изглеждат елегантно на храсти, засадени по пътеките.

Сорт домати Смешен гном

Сорт домати Смешен гном се отличава с оригиналната форма на плода

Демидов

Вашата собствена зеленчукова градина е свързана с купа ароматна розова доматена салата. Сортът Демидов в средата на сезона ще помогне за сбъдването на мечтата. Изправените храсти на този плодоносен домат са доста високи - около 60 см. Вкусните яркорозови плодове тежат от 80 до 120 г и се консумират пресни. Недостатъкът на сорта е напукването на плодовете с чести дъждове и склонността да се разболява от апикално гниене при суша.

Сорт домати Демидов

Един от най-забележителните сортове на сибирската селекция - Демидов

червена шапчица

За неотопляеми пластмасови оранжерии се използват ранни сортове с добър имунитет. Например Червената шапчица. Плодовете на домата са малки, но сладки и сочни, децата ще го харесат. Изглежда страхотно в банката. Предимствата на сорта са устойчивост на вертикално увяхване, фузарий, вирус на тютюнева мозайка. Недостатъкът е малък общ добив в сравнение с други сортове.

Сорт домати Червена шапчица

Непретенциозният сорт Червената шапчица ще осигури разнообразие от „леки“ домати

Роза на вятъра

Липсата на валежи няма да навреди да се насладите на зрели домати. Особено за сухите райони е отгледан ранозреещ сорт салата Роза на ветровете. Получаването на семената на този домат е голям успех, тъй като той има солидни предимства: ароматно, плодоносно и красиво. Плодовете се отличават с наситен, тъмно розов цвят.

Сорт домати Windrose

Сортът домати Rose of Winds е отгледан през 2003 г. за отглеждане на открито

Снегур

Джуджета се отглеждат дори на первази и балкони. Най-подходящият сорт за градина у дома е Snegiryok. Ражда с малки, но вкусни домати. Височината на храста е само 25-30 см.

Сорт домати Снегирьок

Сортът Snegirёk е идеален за саксийна култура

Агротехника на стандартни домати

Не е за нищо, че маломерните домати се считат за непретенциозни, тъй като не изискват специални умения от градинаря, необходимо е да се научат само някои от характеристиките на отглеждане.

Дати на сеитба за разсад

Ранните нискорастящи сортове се засяват по-късно от другите: 35–45 дни преди засаждането на открито, средносезонните - 50–55 дни преди. Разсадът на стандартните сортове е силен, набит, има дебело стъбло и големи листа. Разсадът се отглежда като обикновени сортове домати.

Разсад от стандартни сортове домати

Разсад от стандартни домати не се дърпа

Таблица: дати на сеитба за ранни стандартни домати за разсад и засаждане в градината

РегионЗасяване на разсадСлизане в OG
Южен и Северен Кавказки федерален окръг1-10 мартот 15 април
Беларус, Волжки федерален окръг5-15 мартот 20 май
Централен и Северозападен федерален окръг15-25 априлот 1 юни
Уралски федерален окръг15-25 априлот 1 юни
Сибирски и Далекоизточен федерален окръг25 април-5 майот 10 май

Схема за кацане

Агрономите казват: добивът от "джуджета" на открито директно зависи от схемата на засаждане. Необходимата площ за хранене на кореновата система на стандартните домати е 0,4 х 0,5 m2. Съответно се наблюдава интервал от 40 см в един ред, междуредие - 1 м, но това е идеално. В малка градина е допустимо да се използва модел 30 х 50 см, но добивът ще бъде с 30% по-нисък.

За отглеждане под филмови заслони насажденията се уплътняват: оставят се 20 см на пътеките, 40 см подред. Растенията са по-добре засадени в шахматна дъска.

Схема за засаждане на стандартни домати

Плътното засаждане е оправдано при отглеждане на домати във филмов тунел

Засаждане в градината

Лехите за домати се приготвят през есента или началото на пролетта: почвата се изкопава с добавяне на стар компост или хумус, в кофа на 1 m2... При липса на органични вещества добавете суперфосфат и калиев магнезий: 1-2 с.л. л. на квадратен метър, в зависимост от плодородието на земята.

При засаждане се изкопава дупка върху щик с лопата, ако градината не е била оплодена през есента, на дъното се поставят 2 чаши компост или хумус и ½ чаша пепел. Тази смес може да се замени с 1 с.л. л. нитроамофос. Торовете се смесват със земята. След това в дупката се засаждат разсад, земята се уплътнява и се полива с един или два литра вода, почвата се изсипва, ако е утихнала.

Засаждането на домати твърде дълбоко отлага началото на плододаването с една седмица.

Засаждане на домати на открито

Доматите се засаждат в късния следобед, така че се вкореняват добре

В централна Русия над леглата са монтирани дъги, върху които е опънат филм или нетъкан агрофибър. Такава изолация ускорява растежа и узряването на доматите. През деня оранжериите от филм се проветряват, повдигайки покриващия материал от краищата. Agrofibre не се нуждае от вентилация, тъй като има перфорирана структура.

Отглеждане на стандартни домати чрез директно засяване на открито

Ако не се получи с разсад, няма значение, допустимо е да се сеят ранозреещи сортове веднага на постоянно място. В градината те изграждат висока кутия за легло и я пълнят с тригодишен хумус и пепел. В началото на май леглото е покрито с филм, така че земята да се затопли. След това трябва да маркирате дълбоки канали, да ги разлеете с вряща вода и да засеете семена от домати на стъпки от 40 см до дълбочина 1-2 см. Нарязани пластмасови бутилки се забиват в земята над всяко семе. На градинското легло са монтирани дъги, върху които са опънати два слоя филм и един слой агрофибър. Краищата на покриващия материал са фиксирани с тухли, така че да не бъдат издухани от вятъра. Разсад се очаква след 1-2 седмици.

Дървени легла-кутии за зеленчуци

В северните райони просто са необходими лехи с кутии, за да получите ранна реколта.

Допълнителни грижи: хранене, поливане, жартиера

Ако почвата е била запълнена по време на копаене или в дупката са били поставени торове, вече няма нужда да подхранвате стандартните домати. В други случаи, когато доматите пуснат корени и започнат да растат, обикновено 10 дни след засаждането, те се подхранват с азотен тор. Урея или амониев нитрат са добре дошли: 1 супена лъжица. л. върху кофа с вода. Целта на събитието е да се постигне бърз растеж на стъблата и листата. Вместо минерални торове е по-безопасно да се използват органични торове: една трета от кофа кравешки тор се залива с вода и се оставя да ферментира за една седмица. След това половин литър буркан с инфузия се разрежда в кофа с вода. Литър подхранване се изразходва за един храст. Преди оплождането доматите обилно поливайте доматите, в противен случай концентрираният разтвор ще изгори корените.

Инфузия на кравешки тор

Работата с вливането на оборски тор се извършва в гумени ръкавици, в противен случай ще има затруднения с измиването на ръцете

Когато първата гроздова купчина започне да се връзва, се прилага втора превръзка, която ускорява пълненето и узряването на плодовете. Разтворете 1 супена лъжица в кофа с вода. л. калиев магнезий или калиев сулфат. Изброените торове ще бъдат успешно заменени с вливането на дървесна пепел: литрова кутия пепел се излива в кофа с вода и се настоява за един ден. Филтрирайте течността преди употреба.Превръзка от пепел, за разлика от превръзката с минерали, може да се прилага 2 пъти с интервал от 2 седмици.

Тор Калимагнезия

Калимагнезия е подходяща за домати, тъй като не съдържа хлор - разрушителен елемент за нощници

Поливането на домати се препоръчва само след като почвата изсъхне до дълбочината на корените. При прекомерно поливане растенията разхищават плодовата обстановка. Излишъкът от азотни торове води до същите резултати.

Дали да върже стандартни домати, всеки градинар решава сам. Ако гроздовите гроздове на паднал храст лежат на земята, те ще изгният или ще бъдат повредени от охлюви. Понякога затруднение спасява от това. Но трябва да го направите възможно най-рано, за да сведете до минимум травмата на корените.

Хълмисти стандартни домати

Hilling домати е необходима мярка при липса на подкрепа

Образуване на стандартни домати

Опаковката на семената показва дали растението се нуждае от прищипване. Ако засадите обикновени стандартни сортове и не ги образувате по никакъв начин, реколтата ще бъде еднаква. Но ако има желание да се ускори узряването и да се увеличи размерът на плодовете, те правят няколко прости манипулации. Преди цъфтежа на доматите отстранете 2 долни листа и доведени деца, които са израснали в пазвите си, оставяйки 0,5–1 см „пън“. Сега растението няма да хаби хранителни вещества върху безполезни върхове, а ще ги пренасочва към плодообразуващите клони. Всяка седмица изрязвайте следващата долна двойка листа до първия гроздов грозд. "Релефът" на долния слой на храста също ще предотврати заболяванията.

Премахване на долните листа от домат

Листата и доведените деца се изрязват при сухо време сутрин, така че резените да изсъхнат бързо

Не се увличайте от прекалено резитба на листата при сортове с тънкокожи плодове. Пренасочването на сокове води до напукване на домати при обилни валежи.

За отглеждане в оранжерии е по-добре да изберете хибридни сортове, тъй като те дават плодове по-щедро. Напредналите градинари в оранжерии практикуват оформяне в три ствола: пасинок остава да расте от пазвите на листа под и над първата четка за плодове. И така, остават стъбло и две пасинки, всички останали са изтръгнати. Долните листа се отстраняват постепенно до появата на първата група плодове. Този метод е най-ефективен за получаване на ранна и едроплодна реколта от хибриди.

Лечение на заболявания

Ниско растящите домати са устойчиви на стрес, причинен от промени в температурата, но са податливи на болести. Обикновено ранно узряващите сортове дават реколтата преди разрастването на късната болест. Но за профилактика си струва да се пръска с биологичен продукт Fitosporin-M. Ако растенията са болни и все още е далеч от прибирането на плодовете, е допустимо да се третират с меден оксихлорид. Това е контактно лекарство, което не прониква през плодовете.

Пръскане на домати

Доматите се напръскват вечер, за да не изгорят листата на слънце

Как да оформите ниско растящи домати - видео

Както много други, и аз започнах да овладявам отглеждането на домати от стандартни сортове. По това време в интернет имаше малко информация за доматите, така че собственият ми опит стана единственият съветник. Отначало тя ги отглежда по „колхозен“ начин: засажда, полива и забравя. Но храстите паднаха, плодовете се влошиха, зеленината болеше, така че с течение на времето започнах да ги връзвам на колчета и да отрязвам долните листа и пасинки. Тъй като водех градински дневник, стана ясно: доматите, „олекотени“ от излишната зеленина и пасинки, узряват по-рано и дават по-големи плодове.

Не си спомням динозаврите, но намерих време, когато от стандартните домати се продаваха само семена от сортовете Сибирски скороспели и Санка. Обичах първия клас заради красотата му, но не обичах да го ям заради скромния му вкус. И двата сорта бързо завършват плододаването и започват да нараняват. Срокът на годност на узрелите плодове е кратък - не повече от 7 дни. Но те наистина са добри за начинаещи, защото прощават всякакви грешки в грижите. Щамповани домати ще вдъхновят всеки.

Но постепенно преминавам от ниско растящи сортове към високи. Факт е, че моето семейство обича естествения доматен сок и се нуждае от плодове без киселина. Той присъства в стандартните домати, плодовете им нямат време да съберат достатъчно захари поради ранна зрялост.Това се превърна в добър стимул за изучаване на селскостопански техники от по-трудни за грижа сортове.

Сорт домати сибирски ранно узряване

Ранозреещият сибирски сорт е отгледан през 1959 година

Отзиви

Ще напиша ревюта за сортовете, които имах в градината си през 2011 г. На открито, с приют Агроспан преди настъпването на стабилно топло време. Акварел - маломерни, малки плодове с форма на слива. Вкусна, нормална реколта. Но той спря да расте рано (очевидно присъщо на самия сорт), но бих искал повече домати. Ще посадя, може би, още.

Маринча

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=38141&st=321

Алтайечка. Дори не ги завързах. Вярно е, че под тежестта на домат, тогава храстът се разпадна. Не щипете. Бушът е красив. Много ниско съдържание на разсад. Само в отработените газове те започнаха да растат във височина. Некиселинен.

Людок1

https://www.forumhouse.ru/threads/266109/page-54

Отглеждам домати от сорта Fighter (Buyan) повече от 5 години. Те ме устройват във всичко! Сортът е ранен, ранозреещ. Буш с височина 45 см - маломерна. Не изисква закрепване и не е необходимо да се връзва. Изобщо не обичам високи оценки. Въпреки че трябва да бъдат засадени, съпругът обича големи, сочни, с пулп. И аз съм спретнат, дори, така че да е приятно да гледам и, разбира се, взема предвид и вкуса. Това са плодовете от този сорт - кръгли, леко удължени. Кожата, когато узрее, е тънка и нежна. Не е много пулп. Има сладко-кисел вкус. Универсален сорт, който използвам за консервиране: в буркан те изглеждат вкусни и красиви. Правя салати, сок. Приятно е да вземете такъв домат от храст и да го изядете. Добивът е висок. Спомням си, че през 2013 г. от един храст - кофа, четиридесет храста - четиридесет кофи. Какво не съм готвила от него и съм хранила съседите. По някаква причина те вярват, че този сорт има ниско качество на съхранение. Аз не съм съгласен. Миналата година свалих доматите рано, някои са много зелени, с дебела кожа и твърди. Слагам ги в емайлирана тенджера. Забравих за нея. Каква беше изненадата ми, когато го отворих преди Нова година и имаше пресни червени домати, макар и не толкова сочни, но ги добавих към салатата и към лаваша също. Не купувам семена, но ги оставям от новата реколта. Кълняемостта е добра!

Ktyjxrf1971

http://otzovik.com/review_2046382.html

Домати от сорта Демидов по външния си вид, тази година те са водещи в моята градина. Това са красиви, равномерни домати с еднакъв размер, сякаш са направени за продажба, представянето им е толкова добро. Вкусът им е прекрасен, сочен, богат сладко-кисел. Те растат заедно, продуктивно, не падат на земята, не чупят храст, не растат във всички посоки. Храстите на този сорт са маломерни, което също може да се отдаде на предимствата на този сорт. Мисля, че този сорт е водещ не само по отношение на външните данни, но и по отношение на масата на доматите от един храст. Мога да препоръчам сорта на начинаещи градинари, тъй като той е нисък, непретенциозен, не изисква сложни грижи и прищипване. Ражда обилно и радва с реколтата. Идеален за салати и консерви. Нямам достатъчно сладост в тези плодове, но от опит знам, че най-богатите на захар са големите и безформени домати от големи сортове. И това са красиви, средни и кисели.

Лорена Мил35

https://otzovik.com/review_6933295.html

Миналата година отгледах Розата на ветровете. Нискорастящи, средно големи домати, розови, много добър вкус. Доста ранно узряване. Миналата година пролетта беше студена и този сорт се представи добре. Миналата година отгледах повече от 40 сорта - за да намеря най-стабилните и вкусни сортове за няколко сезона. Хареса ми Розата на ветровете, ще продължа да ги сея.

Роман Андреевич

Бони ММ зарадва преди всичко с бързото узряване и добрия вкус на плодовете. Храст, нисък (до 0,4 м), не изисква прищипване, с голям брой плодове. Плодовете са червени на цвят, с класическа форма с оребрена повърхност, средно големи (с тегло около 100 г), покрити с отпусната обвивка (някои плодове се напукват по храста, очевидно поради прекомерно поливане). Вкусът му е сладко-кисел. Бони ММ засади семена за разсад в средата на март 2014 г., растенията обраснаха и започнаха да цъфтят дори на перваза на прозореца.Засадих го в оранжерия на 9 май, първите узрели плодове бяха набрани в края на юни. Продължиха да пеят до началото на септември 2014 г. Съхраняват се за кратко, ядяха прясно с удоволствие и използваха за салати. Въпреки средния вкус на плодовете Bonnie MM, този сорт въпреки това се превърна в един от любимите в нашето семейство, тъй като те започнаха да ядат плодове в края на юни, когато много градинари тепърва започват да имат краставици. Вкусът на първото самостоятелно отгледано домати за сезона не може да се сравни с никой друг домат, който можете да си купите по това време.

вбуров

https://otzovik.com/review_1819334.html

Стандартните домати се засяват по-късно от други. За да не ги храните през лятото, струва си първо да напълните почвата с торове. Наистина, малките домати не е необходимо да се закрепват, но ако направите това, те ще узреят по-рано. Възможно е да отглеждате такива домати по безсемен начин във високо затоплени лехи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.