Ароматни цветя на здрача - levkoi, правила за засаждане и снимки

Levkoy или mattiola някога са широко разпространени цветя, разпръснати в живите граници на кралските градини, аристократичните цветни тераси и предните градини на обикновените хора. Модата обаче - дама не само променлива, но и ходене в кръг - популярността на тези цветове отново започва да набира сила.


Съвременните флорални растения от този клас дължат името си на италианеца Пиетро Матиоли, изключителен ботаник и придворен лекар, който е бил един от водещите европейски експерти в областта на билките и декоративните цветя в средата на 16 век. Благодарение на усилията му се появиха нови видове и сортове лалета, нарциси и зюмбюли. Е, за Leukoi ... Не е известно със сигурност кой е положил усилия, но след известно време, в памет на този изключителен учен, в кода на международната ботаническа номенклатура, тези цветя смениха името си от Leucoion (бяла теменужка) на Матиола.

Понастоящем Отглеждат се 2 ботанически вида - Levkoy или сивокоса матиола (Matthiola Incana) и двурога матиола (Matthiola Bicornis).

Белият Левкой

Повече от 500 съвременни сорта левко са необичайно декоративни при групови насаждения. Поради широката гама от растеж и цветове, те могат да се използват за отглеждане на многостепенна композиция в цветна леха, която ще достави ароматно удоволствие от юни до ноември, а в южните райони и през зимните месеци. Сортовете джуджета ще бъдат прекрасна целогодишна декорация за всеки интериор.

Описание на ботаническия вид

Засаждане на матиола двурогСивокосата Mattiola (Levkoy) по правило е едногодишна, по-рядко многогодишна, с тревисти, често лигнифицирани стъбла, които могат да бъдат прости или разклонени. Продълговидно ланцетни, яйцевидни листа са подредени последователно, може да бъде гладка или пухкава... Поради разнообразието от цветове на листата - от наситено светло зелено до многобройни дълбоки тъмни нюанси със сребрист пух, съставът на левкой ще изглежда на 100% дори в средата на деня.

Сивокосата Матиола цъфти дълго време, като на свой ред изхвърля няколко дръжки. Изправени гроздовидни съцветия с различна форма и плътност, състоящи се от 10–100 цвята. Четките при групово засаждане са 10-30% прости, останалите са декоративни хавлиени. Простите цветя се състоят от 4, а двойните цветя се състоят от голям брой (до 70) прости венчелистчета. Цветът, размерът и формата на четката са многовариантни. Цъфтежът на простите форми продължава 4-5, а на хавлиените - до 20 дни. Само хавлиени сортове имат високи естетически качества.

Развъдни характеристики

Нищо чудно, че левкоите се интересуваха толкова от ботаници. Матиола сивокоса е уникално растение с много интересен начин на размножаване. Все пак Levkoi се размножават чрез семена, основната част от съцветията е стерилна поради дефектни двойни цветя - те нямат плодници и тичинки. Тази стерилност е характерна за махровите съцветия. Само цъфтежът на прости 4-листни цветя завършва в сухи шушулки със семена с форма на боб.

Интересен е и методът на "зачеване" - самоопрашването се случва в затворена млада пъпка, а когато се отвори, малък рог вече стърчи на фона на кръст от 4 венчелистчета. За разлика от други видове Matthiol, Levkoi запазват много висока кълняемост на семената (до 6 години).

За самоподготовка на семената е много важно да се поддържа баланс между прости и хавлиени левкой - 10-30% до 90-70%. Неговата извършва се на 2 етапа:

  1. На етапа на събиране на семена, прости форми ще растат от равномерни и плътни шушулки, а махровите шушулки ще растат от усукани или къси, тъпо заострени шушулки, притиснати към стъблото. В края на септември, когато шушулките станат кафяви, е необходимо да извадите цялото растение и да ги изсушите на проветриво място. След като шушулките изсъхнат напълно, отчупете ги и изтръскайте семената.
  2. Когато отглеждате разсад, поставете растенията за два дни в стая с t 6–8 ℃. При хавлиените растения котиледоновите листа ще станат светло зелени, а при простите - тъмнозелени.

Дати на сеитба

Когато избирате сорт за отглеждане, трябва да се помни, че Levkoi, в зависимост от продължителността на цикъла на развитие, са разделени на 3 категории и изискват индивидуален подход.

Сортова категорияВреме за качванеМясто на отглежданеНачалото на цъфтежа
Лято (var.annua)Март - април (разсад), края на април (на открито)открит теренЮни Юли
Есен (var.autumnalis)края на април - началото на майоткрит теренкрая на лятото
Зима (var.hibema)Юни Юлиоранжерия, оранжерия, къщаПролет

Сортове от категория есен и зима в средната лента не хибернирайте на открито, следователно високи видове се отглеждат за принудително и за рязане, а маломерни за домашно отглеждане в саксии. Levkoy, засети на открито, цъфти много по-късно от разсад.

Кацане на открит терен

Какво е името на растениетоЗа левкой, глинести и песъчливи почви с леко алкална или неутрална ph са идеални. Мястото трябва да е добре осветено и добре дренирано. За да избегнете заразяване с кръстоцветни бръмбари, избягвайте райони, където кръстоцветните растения растат преди или преди трансплантацията. третирайте почвата с Hom... Изпълнявайки тези изисквания, ще улесните по-нататъшната грижа за растенията.

При сеитба на семена в открита земя, в плитките канали се изсипва малко пясък. След поникването на семената е необходимо изтъняване:

  1. На етапа на два котиледонови листа - разстоянието между леторастите трябва да бъде 8-10 cm.
  2. Във фаза 4-5 от този лист. В резултат на второто (понякога и трето) изтъняване, разстоянието между едностеблените растения трябва да бъде от 15 до 20 см, а между разклонените или пирамидалните растения повече - 25–30 см. Отглежданите левкои не трябва да бъдат „избивани“, те трябва да се трансплантира със земна бучка на свободно пространство ...

Метод на разсад

Как се засажда матиолаПреди засаждане семената на левкой се накисват във вода, докато набъбнат (около един ден). След това, увит във влажна кърпа, стратифициран за няколко дни във фризера. За покълване са необходими плитки съдове с приготвена почвена смес от трева и пясък - 3: 1. Невъзможно е да се вземе почва от района, където растат кръстоцветни растения - разсадът ще се разболее с кил или черен крак.

При засаждането е необходимо да се опитате да засеете семена рядко и на дълбочина не повече от 0,5 см. Кутията се покрива с фолио и се поставя на тъмно място с t = 22-25 ℃. Покълването на семената е 4-5 дни, възможно е до 2 седмици. Веднага щом се появят кълновете, филмът трябва да се отстрани и кутията да се постави под ярка разсеяна светлина в помещение с ниска температура 10–12 ℃. Първото поливане на растенията се извършва 2-3 дни след поникването.

След 10-12 дни от появата на кълнове разсадът се гмурка в касети с почвена смес от пясък (1), листна почва (2) и тревна площ (2). Не обръщайте внимание на факта, че растенията не са имали истински листа. По време на избор е желателно укрепване на кореновата система всякакви съвременни средства и когато се появят първите два истински листа, захранвайте с еднолитров разтвор с микродози: меден сулфат (0,3 g), манганов сулфат (0,3 g), цинк (0,1 g), борна киселина (0, 3d) .

Две седмици преди трансплантацията в открит терен те извършват, постепенно увеличаващи се във времето, закалителни процедури.

Засаждането на разсад на открито трябва да се извършва след 15 май. Не трябва да се страхувате от повтарящи се студове - Levkoi перфектно ще толерира подобни проблеми. За по-добро оцеляване младите растения се засаждат в земни дупки, обилно наводнени с вода. След запълване на дупките земята внимателно се уплътнява. Интервалът между нискорастящите и едностеблените растения е 15x15 или 20x20 cm; за високи и разклонени сортове - 25x25 или 30x30 cm.

Сортове

Всеки, който иска да се наслади не само на миризмата, но и на красотата на махровите съцветия, ще има труден избор. И тук не става въпрос само за избора на растеж на растенията или цвят на листата и цветята. Съвременното развъждане също предлага 8 различни форми на съцветия.

Матиола - императрицата на миризмите на немислими тонове

Как да засадите правилно матиолаДруг сорт матиола - двурог, се отглежда не за „съзерцание“, а за „миризма“. Невзрачни цветя, цъфтящи привечер, възхитително ухаещи от залез до изгрев.

Изборът на този вид е насочен към подобряване и разнообразие на ароматните нюанси. Следователно, матиолата е двурога - по правило е силно разклонена едногодишен храст с височина от 40 до 50 см с линейни зелени назъбени листа. Семената се образуват в шушулка, която завършва с 2 рога. Семената на рогата левкой остават жизнеспособни до 3 години. Правилата за засаждане и грижи не се различават от сивокосата матиола.

Грижата на Левкой и Матиола

Нощните теменужки не са много капризни, но все пак изискват правилно и редовно внимание към себе си:

  • балансирано поливане - извършва се своевременно, тъй като цветята не издържат на преовлажняване и суша;
  • минерално торене - през пролетта се нуждаете от подкрепа с пълен минерален тор, а по време на цъфтежа - с калиево-фосфорен тор.
  • борбата срещу кръстоцветната бълха - ако бъде открита, е необходимо да се извърши 3-кратно (с интервали от 4-5 дни), задълбочено, от всички страни, третиране на листата с пепелен разтвор или специални инсектициди;
  • унищожаване на плевелите и разрохкване на почвата - извършва се след всеки дъжд или поливане за пълно дишане на корените;
  • мулчиране - матиолите обичат такова внимание, особено в жегата, но многогодишният левкой не се нуждае от него в годината на засаждане;
  • подготовка за зимата - в средната лента растенията се изваждат, площадката се изкопава и опложда, а в южните райони матиолата се изрязва до нивото на почвената повърхност.

Преди настъпването на студеното време, mattiolu може да се трансплантира в саксия и продължавай да растеш у дома. Любимият матиращ храст от матиола и неговият пикантен аромат ще ви радват в дълги зимни нощи и няма да изискват внимателна поддръжка.

„Дойдох“ - лети от бряст до бряст и изведнъж безсънната миризма на матиол става тежка, сякаш достига най-високата фаза. Б. Пастернак.

Levkoi цветя
Специална цветна матиолаLevkoi миризливи растителни четкиLevkoy сивоLevkoy се отнася до едногодишни цъфтящи растения.Цъфтящи миризливи растенияAk засадете растение с levkoyЧетки за цветя LevkoyКак да отглеждаме растение с levkoyГрижа за МатиолаАроматни цветя mattiolaМатиола в градинатаЗасаждане на матиола двурогХарактеристики на растението levkoyЗасаждане на матиола двурогКаква е особеността на грижите за завода в ЛевкойLevkoy сиво

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.