Засаждане и грижи за салпиглосис: сортове, снимка на цветя

Започването на запознанството със салпиглосис следва от факта, че това растение е представител на семейство пасленови, открояващо се с яркия си цъфтеж. Той е известен още като тръбен език. Обяснението за това е просто: ако обърнете внимание на формата на венчето на цветята, може да изглежда, че това е език, навит в тръба.


В рода на това растение има около 18 вида. Салпиглосисът може да се отглежда от семена като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Местните местообитания на това растение са планински райони на Южна Америка.

Описание на салпиглосис

Снимка на растение дава непълна картина на неговите характеристики и грижата за цвете зависи от тях. В своето семейство салпиглосисът е закърнело растение, достигащо височина около 40 см. Въпреки че има по-впечатляващи екземпляри по размер, това зависи от сорта. Кореновата система е неясно изразена, има основен корен и добре развити странични и адвентивни корени. По време на вегетацията образува тънко, изправено стъбло, което може да образува няколко клона.

Опушването покрива равномерно цялата повърхност на стъблото, образувани от жлезисти прости косми... Следователно, когато докоснете стъблото, изглежда лепкаво. Листата са подредени върху стъблото в следващия ред, те могат да бъдат черешови (приосновни), късочерешкови (в средата на стъблото) или приседнали (горни). Листната пластина обикновено има продълговата удължена форма. Може да се модифицира от плътно до назъбено-лопатовидно, с цели ръбове и оформена с назъбен ръб.

По време на растежа се образуват цветя с големи размери с правилна форма, с пет лопатки, които са украсени с фуниевидна венче, отличаващо се с ярък цвят и кадифена повърхност. Те могат да имат голямо разнообразие от цветове, от бяло и жълто до повечето нюанси на червено, както и лилаво и синьо. Ако обърнете внимание на фаринкса на венчето, тогава можете да намерите ретикуларен модел, образуван от златни или тъмни вени. Поради тази функция салпиглосисът изглежда още по-привлекателен.

В растенията, отглеждани от семена, цветята са с малки размери и достигат диаметър 4-6 cm... Салпиглосисът цъфти дълго време, от юли до първата слана, която започва през октомври. В края на вегетационния период се образува плод, който прилича на двугнездна овална кутия. Съдържа много семена, които обикновено са малки. Те запазват висока кълняемост в продължение на 4-5 години.

Декоративна гледка и нейните разновидности

Нарезан салпиглосис (латински S. sinuata). Този представител на групата едногодишни растения може да нарасне на височина до 100 см. Морфологичните особености на растението точно повтарят характеристиките, характерни за рода salpiglossis. Отглежда се като култивиран от 1820г.

От всичко съществува три вида Salpiglossis sinuata:

  • Условия за отглеждане на салпиглосиседроцветни (var. grandiflora). Високи екземпляри, в които се образуват разклонени дръжки и много големи цветя;
  • супербисима (вар. superbissima). Обикновено расте не по-високо от 60 см, цветоносите са неразклонени, цветята изглеждат впечатляващо поради големия си размер, гофрираните ръбове са допълнителна украса на венчелистчетата на венчето;
  • ниско (вар. нанум). Те могат да растат не по-високо от 40 см, да имат гъсто разклонени стъбла и да образуват много цветя през периода на растеж.

Характеристика на хибридните сортове и смеси от салпиглосис е изразена височина, разклоняване на стъблотокакто и способността да се адаптират към условията на отглеждане. Основните нюанси са ярко жълто, бордо и нежно люляк. Като част от всяка хибридна смес задължително присъства тъмночервен оттенък.

Сорт Kew Blue. Те имат малка височина, максимум 30 см, и са украсени с лилави цветя. Допълнителна оригиналност придават на съцветията тъмен фаринкс и рядка мрежа от жълти жилки. Тези растения са най-често срещани в оранжерии и зимни градини. Те могат да се използват за декоративни цели, ако се засаждат през пролетта, както и през първата трета на лятото.

Естрадно казино Смесено. Екземпляри, принадлежащи към този клас растат до 45-50 см височина, се различават по малкия си размер и наличието на разклоняващо се стъбло. Цветовата палитра включва всички често срещани нюанси на корола. Освен тях обаче се предоставят червени цветя с жълто гърло. Култивирането е възможно само с подкрепа.

Сорт Болеро (Bolero). Екземплярите, принадлежащи към този сорт, растат не по-високо от 60 см, имат обилен цъфтеж и стабилно стъбло. Те станаха широко разпространени за декориране на оранжерии и летни градини. Може да расте добре на ярка слънчева светлина и лека полусянка.

Естраден фестивал. По-скоро маломерните растения, които могат да растат до 30 см, са украсени с цветя от различни цветове.

Често в магазините можете да намерите специални смеси, в които цветът на венчето и височината на стъблата могат да варират значително.

Отглеждане и грижи

Външен вид на салпиглосисЗадължителни условия, изпълнението на които осигурява нормалното развитие на салпиглосис, е наличието на добра дренирана почва и умерено поливане. Растенията реагират положително на топлина и светлина и започват да отслабват при силен вятър и дефицит на влага. Впоследствие това може да доведе до увяхване и след отстраняване на смущенията отнема много време, за да се върнат към предишната си декоративност.

Препоръчва се салпиглосис да се засажда на места, където преобладават неутрални или слабо кисели почви. При подготовката на площадката е необходимо да се добави към почвата пепелно или доломитово брашно... Ако на избраното място има глинеста почва, тогава торове като:

  • пясък;
  • хумус;
  • торф.

Подхранване

През летния сезон е необходимо да се прилага върху почвата няколко пъти органични и минерални торове... Нормалното развитие на високи сортове, отглеждани от семена, е невъзможно без подкрепа. Когато цъфтежът приключи, цветята трябва да бъдат премахнати. Това ще помогне на растението да пренасочи всички сили, за да образува нови пъпки. Също така е необходимо постоянно да се занимавате с плевели, така че цветето да може да остане привлекателно за много дълго време.

Размножаване

Тъй като салпиглосисът е класически едногодишен, той се отглежда главно чрез сеитба на семена. Жителите на южните райони могат да сеят семена директно върху подготвеното легло през пролетта или есента. На места с различни условия от южната страна се препоръчва използването на разсадния метод за отглеждане на салпиглосис.

Отглеждане от семена

Отглеждане на красиво цвете SalpiglossisСнимките на салпиглосис са толкова впечатляващи, че градинарите не се спират на трудностите при отглеждането на тези цветя.

Семената трябва да бъдат подготвени за сеитба между края на март и средата на април. Сеитбата се извършва в отделни чаши, като семената се поставят на повърхността на почвата. Трябва леко да ги навлажните с вода, покрийте със стъкло и оставете за покълване за 14-21 дни.Невъзможно е да се получат силни разсад без подходящо осветление. Тук е неприемлив не само дефицитът на светлина, но и излишъкът му, тъй като това може да предизвика изгаряния.

В резултат на трансплантацията младите разсад са сериозно наранени, поради което се препоръчва се ограничи до обикновено изтъняване... Възможно е да се извърши бране само на етапа, когато в разсада се образуват първите истински листа. Трансплантацията на разсад на постоянно място трябва да се извършва само след преминаване на последната вълна от измръзване. Растенията трябва да се поставят на поне 20-25 см едно от друго. Полезно е да се извършва мулчиране с компост в началото на пролетта, за да се намали изпарението на влагата от почвата.

Болести и вредители

Особено внимание трябва да се обърне на правилното поливане и защитата от неблагоприятни атмосферни условия. В противен случай се увеличава вероятността от развитие на гниене на корени и стъбла. Последицата от това е смъртта на растенията и масивно замърсяване на почвата.

  • ако е ясно, че болестта започва да заразява растенията и нищо не може да се направи, тогава трябва да изкопаете болните храсти заедно със земна буца и след това да ги изгорите;
  • по специален начин трябва да подготвите почвата, която трябва да бъде обработена с фунгициди;
  • необходимо е да бъдете по-внимателни с избора на оптимален режим на напояване, преди засаждане, трябва да добавите пясък в ямата, а също така да изберете правилната схема за поставяне на растенията, като се избягва удебеляването на насажденията.

Салпиглосисът е особено засегнат от поражението на листни въшки. Най-ефективният начин за справяне с него е използването на инсектициди. Ако мащабът на увреждане на растенията е много голям, тогава има смисъл да ги изгорите.

Използване в ландшафтен дизайн

Букет от декоративно цвете SalpiglossisSalpiglossis най-ясно демонстрира своите декоративни свойства при използване като част от групови разтоварвания... Това растение изглежда особено впечатляващо при кухини сред трайни насаждения. Експертите не препоръчват рядко засаждане на езика на тръбата, защото при такава схема на отглеждане ярките му цветове стават едно място, така че цветята вече не изглеждат толкова привлекателни.

Салпиглосисът е широко разпространен като част от групови насаждения, където ви позволява да се съсредоточите върху декоративни широколистни растения, украсени със сребристи листа. Трайни насаждения като лилава лобулария и синя лобелия могат да подчертаят декоративността на салпиглосис.

Заключение

Обикновените култури не винаги са достатъчни, за да се съсредоточат върху декоративните свойства на градинския парцел. Често е необходимо да се използват специални растения, които могат да създадат необходимия контраст или да бъдат използвани като част от сложни цветни композиции... Точно такова растение е салпиглосисът, който лесно може да се отглежда на мястото. Въпреки че е доста непретенциозно да се грижите, обаче, когато го отглеждате, трябва да спазвате определени правила, без които е невъзможно да им позволите да покажат цялата си красота.

Салпиглосис и неговото отглеждане
Как да се грижим за салпиглосисСортове на цвете SalpiglossisКак да трансплантирате салпиглосисРазмножаване на SalpiglossisЗасаждане и оставяне на цветето SalpiglossisСалпиглосис и грижите за негоКак изглежда цветето Салпиглосис?Сортове на цвете Salpiglossis

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.