Лунният календар за сеитба за януари 2019: съвети за градинаря и градинаря

Изглежда, че през януари дори най-ентусиазираните собственици на крайградски зони нямат време за засаждане: навсякъде има снежни преспи, стайните растения са в латентно време и почти половин месец е заделен за новогодишните празници. Но зимата не е пречка за истинските градинари! Необходимо е да се поддържа ред на площадката, да се грижи за „градината на перваза на прозореца“ и да се подготви почвата за първите разсад, защото пролетта е точно зад ъгъла. Лунният календар за сеитба за януари 2019 г. ще ви каже най-благоприятните дати за работа.

Лунният календар на семената за януари 2019 г.

Украсена коледна елха в зимната градина

Най-смелите градинари празнуват Нова година в дачата. Смърчът ще бъде точно по начина - можете да се обличате и не е нужно да кълцате!

 • Дата: 1 януари.
  Лунен ден: 24-25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Скорпион.

В южните райони, където все още няма силни студове, могат да се събират резници за пролетно присаждане и подрязване на повредени клони. В студените северни такива ще трябва да се ограничите само с измиване на сняг от дървета и тъпчене в дупки, за да затрудните гризачите в достъпа до корените. У дома засадете лук върху перо, поливайте стайни цветя и лекувайте растения от болести и вредители.

 • Дата: 2 януари.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Засадете лук върху пера, сейте билки, разхлабете почвата в саксии с цветя. Освен това си струва да проверите състоянието на зеленчуците и плодовете, поставени за съхранение и проветряване на избите.

 • Дата: 3 януари.
  Лунен ден: 26-27.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Стрелец

Препоръчва се засаждане на лук върху перо, сеитба върху разсад от люти чушки и праз. В крайградска зона инспектирайте кората на дърветата в търсене на гнезда на вредители, ако не е направено през есента. Освен това напълнете хранилките, разчистете пътеките и покрийте младите дървета и ягодоплодни храсти със сняг.

 • Дата: 4 януари.
  Лунен ден: 27-28.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Стрелец.

На този ден лунният календар за сеитба позволява на градинарите и градинарите внимателно да разхлабят почвата в саксии и контейнери със разсад, въпреки че повечето от вашите усилия трябва да бъдат насочени към сеитба и засаждане (лук, билки, чушки), поливане, подхранване на цъфтящи растения и пръскане от вредители.

 • Дата: 5 януари.
  Лунен ден: 28-29.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Козирог
Покриване на стволовете на дървета с хартия

Младите дървета се нуждаят особено от защита от външни влияния.

Накиснете кълнящите семена и изредете предварително засадените култури. В крайградска зона напълнете подготвените контейнери със сняг, проверете силата на лентата на младите дървета и, ако е необходимо, покрийте храстите с чул, за да ги предпазите от слънчево изгаряне.

 • Дата: 6 януари.
  Лунен ден: 29–1–2.
  Фаза: Новолуние.
  Зодия: Козирог.

Не безпокойте растенията на новолунието. Планирайте бъдещи насаждения, проверете семенния фонд, купувайте торове и продукти за борба с вредителите.

 • Дата: 7 януари.
  Лунен ден: 2-3.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Водолей.

Позволено е да се извършва всякакъв вид работа с пръст и растения: разрохкване, поливане, оплождане, изтъняване и прищипване. Ако тази зима щяхте да трансплантирате възрастни иглолистни дървета от детската стая във вашата лятна вила, можете да го направите днес.

 • Дата: 8 януари.
  Лунен ден: 3-4.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Водолей.

Добър ден, за да приведете запасената през есента почва на топлина и да започнете да я подготвяте за бъдещи насаждения. Домакинските растения изискват поливане и подхранване (само цъфтящи или предстои да цъфтят), лехи в градината - изолация със сняг, отстранен от пътеките, ако самата зима има малко сняг.

 • Дата: 9 януари.
  Лунен ден: 4-5.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Водолей.

Ще бъде успешно: подготовка на почвата за разсад, разрохкване, плевене, поливане, торене с минерални торове, засаждане на лук върху перо, принуждаване на магданоз, целина и киселец върху зеленчуци, засяване на билки, сладки и люти чушки, спанак, ранно узряване на краставици. Брането и пресаждането не се препоръчват.

 • Дата: 10 януари.
  Лунен ден: 5-6.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Риби
Посадъчен материал в кутия

Ако сте подготвили посадъчен материал, е време да проверите качеството му и да изберете най-добрите екземпляри, които да подготвите за засаждане

Поливането, разрохкването и засаждането на всички горепосочени култури са все още актуални. Можете да се занимавате с изтъняване на разсад, бране, пресаждане. Няма да навреди да сортирате плодовете, резниците, грудките и луковиците от многогодишни цветя, съхранявани в избата, да проверите тяхната безопасност, да изрежете и дезинфекцирате гнили места.

 • Дата: 11 януари.
  Лунен ден: 6-7.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Риби.

Ако във вашия крайградски район има водоем, водата, от която не се отцеждате през зимата, има смисъл да се направят няколко дупки в леда и в същото време да се хвърли сняг върху леглата със зимни култури и цвете лехи с трайни насаждения, купчини дървета и храсти и пълнене на хранилки за птици.

 • Дата: 12 януари.
  Лунен ден: 7-8.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Овен.

Денят не е плодороден, така че е нежелателно да се сее нещо, да се засаждат и накисват семената. Разхлабете почвата в саксии за цветя и контейнери с разсад, третирайте растенията от вредители и болести и изтънете разсад. Внимавайте с поливането - има риск от загниване на корените.

 • Дата: 13 януари.
  Лунен ден: 8-9.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Овен.

Ако времето е сухо и без замръзване, отрежете повредените клони на дърветата и, ако е необходимо, коригирайте белината по стволовете. За да хванете сняг в района, разстелете клони и храсталаци между леглата. Сняг може да се използва за запълване на неотопляеми оранжерии (с дебелина до 50 см), за да се навлажни почвата с разтопена вода през пролетта.

 • Дата: 14 януари.
  Лунен ден: 9-10.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Овен.

Денят е нестабилен. Можете да правите умерено поливане и подхранване, да засадите лук, чесън, магданоз върху зеленчуци, но не трябва да разхлабвате и да плевите, за да не повредите корените на растенията. Но е позволено да се подготви почвата за нови насаждения (калцин, замразяване), да се изберат контейнери за разсад и да се проверят семената за покълване.

 • Дата: 15 януари.
  Лунен ден: 10-11.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Телец.

Изключително плодороден ден! Посейте праз, люти чушки, домати, бяло зеле, карфиол, савойско зеле, пекинско зеле, броколи, маруля и зелена салата и кресон върху разсад. Сред препоръчаните работи са пресаждането, брането, прищипването, поливането и минералната превръзка.

Засаждане на семена в касети

Засадете каквото пожелае сърцето ви! Лунната фаза е благоприятна за растеж

 • Дата: 16 януари.
  Лунен ден: 11-12.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Телец.

Растенията активно растат и набират сила, така че поливането, подхранването и разхлабването е по-подходящо от всякога. Разрешено е да се засаждат и пресаждат, плевят, третират зелени домашни любимци от вредители и болести. На сайта проверете дали е време да се отърсите от снега от клоните на дърветата и оранжерийните покриви, който той може да прокара с тежестта си.

 • Дата: 17 януари.
  Лунен ден: 12-13.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия Близнаци.

Семената на растенията, засети днес в земята, ще имат висока кълняемост, така че не се колебайте да продължите да засаждате. Към горните култури можете да добавите ягоди и къдрави трайни насаждения (например клематис), както и да принудите лук и шалот, чесън, магданоз, копър за зеленчуци.

 • Дата: 18 януари.
  Лунен ден: 13-14.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия Близнаци.

Правете каквато и да е работа, различна от резитбата: засаждайте, засявайте, разрохквайте, плевете, напоявайте и подхранвайте. Проветрете избите и проверете безопасността на плодовете, резниците и цветните луковици, лежащи в тях. През зимата с малко сняг изолирайте рози, трайни насаждения, лехи със зимни култури с дървени стърготини и смърчови клони.

 • Дата: 19 януари.
  Лунен ден: 14-15.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак.

Засадете върху разсад: патладжани, различни видове зеле, краставици, домати, чушки, репички, аспержи, спанак, боб, билки. Торенето на цъфтящите растения с минерални торове, поливането, борбата с вредителите и болестите са ефективни. В градината можете да започнете зимното присаждане на овощни дървета и грозде.

 • Дата: 20 януари.
  Лунен ден: 15-16.
  Фаза: нарастваща луна.
  Зодия: Рак.
Птици на клон на калина

Примамвайки птици към вашия сайт, вие свеждате до минимум вредата от насекоми, защото мястото вече ще бъде хранено от пернатите пазачи

Попълнете градината на перваза на прозореца си с няколко допълнителни контейнера с едногодишни и многогодишни цветни семена. В допълнение към тях можете да продължите да сеете зеленчуци, билки, плодове за разсад; обработвайте почвата; борба с вредители и болести. Покрийте дървета и храсти със сняг и напълнете хранилките на площадката.

 • Дата: 21 януари.
  Лунен ден: 16-17.
  Фаза: пълнолуние.
  Зодия: Лъв.

Отменете всяка работа с растения и ако имате свободно време, поправете градински инструменти, решетки, живи плетове, къщички за птици и колчета за прибиране за връзване.

 • Дата: 22 януари.
  Лунен ден: 17-18.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Лъв.

Лош ден. Не си струва да засаждате, сеете и присаждате, но можете да накиснете, мариновате и поставите семена за стратификация. В лятната вила се препоръчва стандартна зимна работа: отърсете снега от дърветата и запълнете оранжерии с него, разчистете пътеките, хранете птици, проверете надеждността на връзването на дървета и храсти.

 • Дата: 23 януари.
  Лунен ден: 18-19.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Дева.

Периодът е добър за засяване на семена от репички, целина, магданоз, копър и многогодишни цветя. Можете отново да се върнете към ваксинацията, да се включите в изтъняване на разсад, плевене, гмуркане, трансплантация.

 • Дата: 24 януари.
  Лунен ден: 19–20.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Дева.

Посветете ден на грижата за домашните цветя: разхлабете почвата в саксии, направете умерено поливане с топла вода и мокро почистване на листата, измийте первазите с пране на сапун, напръскайте домашните любимци с тютюнев прах от вредители, обърнете контейнерите от другата страна до стъклото на прозореца, за да осигури на цветята равномерно осветяване.

 • Дата: 25 януари.
  Лунен ден: 20-21.
  Фаза: намаляваща луна.
  Везни.
Цъфтящ декабрист

Любопитно: Декабристът може да не цъфти дълго време поради неправилна грижа в лунните фази

Стайните растения, които скоро ще цъфтят (теменужка узамбара, коледен кактус, коледна звезда), изискват подхранване, а всички останали - умерено поливане. Позволено принуждаване на магданоз и манголд, сеитба на билки, обработка на почвата, контрол на вредителите, присаждане.

 • Дата: 26 януари.
  Лунен ден: 21.
  Фаза: намаляваща луна.
  Везни.

Разхлабете почвата в саксии, подхранете цъфтящи растения и култури за форсиране с органични торове и поливайте умерено. Засяването на кореноплодни растения, както и на целина и магданоз, ще бъдат успешни. Изтъняване може да се направи, но не и прищипване.

 • Дата: 27 януари.
  Лунен ден: 21-22.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Денят се отличава с повишена плодовитост, не пропускайте възможността да засеете всичко, което все още не сте успели (кресон, праз, домати, люти чушки, ранни сортове зеле, спанак и др.) Или да накиснете семена с твърда черупка. Подхранването, плевенето, разхлабването са разрешени, но не бъдете ревностни с поливането - растенията не се нуждаят от излишна влага.

 • Дата: 28 януари.
  Лунен ден: 22-23.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Скорпион.

Не е най-добрият ден за засаждане, но можете да имате време да сеете кореноплодни зеленчуци, корен магданоз и целина, да сложите лук и чесън за форсиране. Позволено е да се накисват и изпращат семена за стратификация, да се хранят растенията с минерални и органични торове, да се напояват от пулверизатор, за да се поддържа желаното ниво на влага без риск от подкисляване на почвата.

 • Дата: 29 януари.
  Лунен ден: 23-24.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Скорпион.
Засаждане на цветни семена за разсад

Рано цъфтящите растения като петунии и макове се нуждаят от накисване.

Периодът е подходящ за накисване и стратификация на семената и грижи за нововъзникващи разсад, но не и за сеитба. Разреждането на разсад, разхлабването и плевенето, торенето, поливането са полезни. Сухи и изгнили листа могат да бъдат премахнати от стайни цветя, въпреки че не се препоръчва да се прибягва до санитарна или формираща резитба без спешна нужда.

 • Дата: 30 януари.
  Лунен ден: 24-25.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Стрелец.

Избягвайте поливане, разрохкване и други операции, които могат да увредят корените на растенията. Засаждането и сеитбата са възможни, но денят не е плодороден, така че не очаквайте приятелски издънки. Изключение правят многогодишните, грудкови и луковични цветя (лалета, зюмбюли, нарциси), които могат да се поставят за дестилация.

 • Дата: 31 януари.
  Лунен ден: 25-26.
  Фаза: намаляваща луна.
  Зодия: Стрелец.

В градината се отърсете от сняг от клони, почистете пътеки, напълнете корита. У дома се борете с вредителите, наторявайте цъфтящи растения и принуждавайте култури и пръскайте цветя с топла вода. Подрязването е разрешено както за стайни цветя, така и в случай на замръзване, за дървета в градината.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.