Как да засаждате ягоди правилно: кога да засаждате, подготовка на площадката и таблица за сядане

Ягодите живеят на едно място 3-4 години, след което жизнеността им отмира, плододаването намалява и поради това се налага да се създаде нова плантация. Ако градинарят е доволен от сорта, няма смисъл да купувате посадъчен материал: можете правилно да размножите и засадите ягодите си. Разбира се, тази култура не е за мързеливите, тя изисква постоянни грижи, но самото презасаждане не е трудно.

Защо трябва да засадите ягоди и кога трябва да го направите

Когато хората казват „ягода“, те най-често имат предвид градинските ягоди. И колкото и учени да се опитват да накарат градинарите любители да назоват правилно растението, те не успяват. В историческия случай се случи така, че ние казвахме „ягода“, въпреки че ягодата е малко по-различно, макар и свързано растение. И така, защо трябва да засаждате ягоди?

Всичко е много просто: това многогодишно растение се развива активно през първите няколко години, дава максимален добив през втората и третата година от живота и след това започва да старее. Добивите намаляват, натрупват се болести и няма икономически смисъл да се оставят ягоди на едно място повече от 4 години. С течение на времето храстите стърчат все повече от земята, нямат достатъчно храна, плодовете стават по-малки.

Освен това е необходимо засаждане на ягоди, ако искате да разширите насаждението или да го преместите на друго място. По този начин чрез пресаждане те постигат подмладяване на насаждението и възобновяване на нормалните добиви от големи плодове.

Ягоди или градински ягоди

За да е богата реколтата и плодовете да са големи, ягодите трябва да се засаждат на всеки 3-4 години

Засаждат се както обикновени ягоди, така и ремонтантни и тази процедура се различава малко и в двата случая. Но само вземането и презасаждането на стар храст е загуба на време. Градинските ягоди се засаждат с „мустаци“ или в краен случай се разделят относително млади големи храсти. Не си струва да пресаждате храсти на възраст над две години.

Не е възможно да се пресаждат ягоди по всяко време, но градинарят има избор. Това се прави през пролетта, в края на лятото след плододаването (започвайки през август) или през есента. През юни-юли културата претърпява много болезнена трансплантация, особено когато цъфти, и още повече с плодове.

Цъфтяща ягода

Дори ако ягодите просто имат пъпки и още повече, ако цветята са се отворили, не трябва да ги засаждате

Пролетна трансплантация е възможна след затопляне на почвата поне до 6-8 относноВ. В средната лента тази ситуация се развива до втората половина на април и до края на първото десетилетие на май ягодите се вкореняват много добре. Ако почвата се е затоплила по-рано, по-добре е да започнете да пресаждате, без да чакате настъпването на горещите дни. След пролетната трансплантация храстите напълно се вкореняват до зимата, узряват и лесно понасят студа. На трансплантираните през пролетта храсти обаче тази година почти няма да има плодове.

Ако засадите ягоди през лятото, веднага след прибиране на реколтата - в края на юли или август, ягодите също ще имат време да се вкоренят добре и ще дадат нормална реколта догодина. Трябва обаче да се разбере, че през периода на плододаване храстите са отслабнали, поради което лятната трансплантация изисква стриктно спазване на всички правила. Не трябва да се извършва при горещо сухо време или, обратно, по време на дъжд. Най-доброто време за трансплантация е вечерта преди облачни дни. След лятна трансплантация ягодите буквално ще изискват ежедневен надзор и грижи.

Засаждане на ягоди с мустаци в края на лятото

Засаждането на ягоди с мустаци в края на лятото се извършва след края на плододаването

До септември храстите вече се възстановяват напълно след плододаването и ако бъдат трансплантирани не по-късно от месец преди настъпването на слана, те лесно се вкореняват на ново място и плододават добре през следващата година.

Октомври вече е рисков период за трансплантация: студове могат да дойдат неочаквано, по-рано от обикновено.

В зависимост от региона е възможна лека корекция на времето на трансплантацията:

 • в южните райони работата може да започне в края на март и да се извършва до октомври;
 • на север пролетната трансплантация е оптимална: през есента ягодите нямат време да пуснат корени и летните работи трябва да приключат до средата на август.

Градинските ягоди се делят на ранни, средно ранни и късни периоди на плододаване. Времето за узряване на плодовете по никакъв начин не засяга техниката на засаждане на ягоди, но прави корекции във времето: ранните ягоди, разбира се, могат да бъдат засадени по-рано, а в случай на късни, трябва да изчакате по-дълго, докато плодните завършва.

Подготовка на място за ягоди

Ягодите са много взискателни към състава и плодородието на почвата и за да не е напразна работата по засаждането, трябва да се постараете много, когато подготвяте мястото. Това зрънце расте добре на култивирани пясъчни глинести, глинести и черноземни почви. Засаждането му в пясъка означава да добавите много излишни притеснения към себе си. На глината ягодите никога няма да дадат добри реколти. Подземните води, които се доближават на повече от метър до повърхността, определено не са подходящи за тази култура.

Чернозем

Черноземът е тъмно оцветена почва, богата на хумус

Ягодите обичат леко кисели почви (с рН от 5,5 до 6,0), но ако киселинността в градинското легло е неутрална, тя също ще работи (ако е възможно, когато копаете, си струва да добавите торф с висок конус). Всички коренища от многогодишни плевели трябва да бъдат внимателно отстранени по време на дълбоко копаене: по-късно ще бъде много по-трудно да се направи това.

При копаене се прилагат и големи дози торове:

 • органични - за всеки квадратен метър се добавят и поне две кофи добре изгнил оборски тор или компост, няколко шепи пепел;
 • ако почвата е неутрална, вземете калий от минерални торове (калиев сулфат или калиев магнезий, без хлориди) в количество 20-30 g / m2;
 • суперфосфат се добавя със скорост 20-30 g / m2.

Най-добрите плодове се получават в добре осветени места, но лекото засенчване в продължение на няколко часа на ден не е пречка за засаждането на ягоди. Плантацията трябва да бъде надеждно защитена от студени ветрове. Трябва да се изравни не много равна зона, въпреки че наклонът не е повече от 2относно допустимо, особено ако е югозападен склон. В низините ягодите страдат от измръзване, на по-високите места им харесва повече.

Ягодово легло

Най-вкусните градински ягоди растат в добре осветени места

В младите градини ягодите могат да се поставят в пътеките: докато дърветата растат и дават сянка, ягодите ще трябва да бъдат премахнати от това място.

Бялото зеле, салатите, репичките, лукът, чесънът, грахът могат да бъдат предшествениците на градинските ягоди. Не можете да засаждате ягоди след пасищни култури, малини и къпини.

Във всеки случай, ако има време, си струва да се засяват сидерати (овес, лупин, грах и др.) Върху бъдещата ягодова градина. Тези билки, без да чакат появата на семената, се изкопават заедно с почвата, като същевременно се добавят минерални торове.В този случай ще бъде възможно да се вземе много по-малко оборски тор: той е по-евтин и предотвратява задръстването на насажденията с плевели от семена, открити в не много стар тор.

Разбира се, градинското легло трябва да бъде изкопано много преди ягодите да бъдат засадени, за да се установи биологичен баланс в почвата. В деня на трансплантацията той се разхлабва само леко с гребло.

Изкопаване на градината

Легло за ягоди се изкопава най-малко две седмици преди засаждането, като се премахват всички плевели и произволни неорганични отломки

Схеми за засаждане на ягоди

Има много възможности за поставяне на храсти в ягодова градина. Осигуряването на всеки храст с влага, хранене и слънчева светлина зависи от това колко свободно се чувстват растенията. Най-популярни са следните схеми за засаждане на ягоди:

 • отделни храсти. Градинското легло е направено от всякакъв размер, удобен за сервиране на ягоди, а храстите се засаждат на разстояние 40-50 см един от друг. При тази схема осветеността е максимална, плодовете растат големи и сладки, но няма нужда да се говори за спестяване на място;

  Засаждане на ягоди в отделни храсти

  В най-добра позиция са свободно засадените ягодови храсти

 • в редове, между които е оставено разстояние от около 60 см, а във всеки ред храстите се засаждат плътно - на разстояние 15–20 см. В този случай се изразходва по-малко място, има и по-малка възможност за растеж на плевели, но плодовете могат да бъдат по-малки;

  Засаждане на ягоди в редове

  Двуредовото засаждане на градински ягоди е по-често от другите варианти.

 • килим. Този метод е за заети хора. Това изисква по-малко труд, но качеството на плодовете също ще бъде по-ниско: храстите си пречат помежду си, борейки се за храна и светлина. При този метод подреждането на храстите по време на засаждането е около 20 × 20 см, а след това насаждението е обрасло с „килим“ от ягоди, а новите храсти предотвратяват растежа на плевелите, създавайки свой собствен микроклимат.

  Килим за засаждане на ягоди

  Килимът расте трудно, за да пробият плевелите през ягодовите храсти

Техника на седене

Обичайният начин за отглеждане на ягоди, който ви позволява напълно да подмладите насажденията, е с мустаци, докато през първата година едва ли ще можете да получите плодове. Според втория метод - чрез разделяне на храста - плододаването ще бъде през първата година, но по този начин ще трябва да засаждате ягоди по-често.

Разделяне на храста

Методът за размножаване на ягоди чрез разделяне на храста се използва, когато няма добри мустаци или има много малко от тях. Някои сортове изобщо произвеждат малки мустаци. Можете да разделите храста на възраст от 3-4 години, но трябва да разберете, че дори части от него вече ще са доста стари, така че е по-добре да разделите две години. Разделянето на храста е най-добре да се направи в края на лятото. За това се избират здрави, здрави храсти, на които са отбелязани добри добиви. Напредъкът в работата е прост:

 1. Байонетна лопата (за предпочитане с правоъгълно острие) прави разрези в почвата от четирите страни на храста на дълбочина 10–12 cm, отстъпвайки от центъра си 10–15 cm.
 2. Внимателно извадете храста заедно с бучка земя.
 3. След това земята внимателно се отърсва, опитвайки се да не повреди корените. Цялата земя няма да се отърси, така че те поставят храста в леген с вода.

  Възрастен градински ягодов храст

  Старият храст от градински ягоди дори визуално се състои от много храсти

 4. Във вода храстът се разделя лесно: той е спретнато, ръчно (обикновено дори не е необходим нож) разделен на розетки със собствени корени. Ако корените са малки, този фрагмент сам по себе си може да не пусне корени. Избират се секции с развити светли корени.
 5. Премахнете старите, изгнили и изсушени корени. Отрежете поне половината от листата, така че корените да имат достатъчно сила да нахранят и напоят останалите няколко парчета. Ако се намерят цветя, те също се отстраняват.
 6. Разделенията се засаждат на ново място според избраната схема, като се правят ями с дълбочина 10-15 см. При засаждане корените се изправят и в никакъв случай не задълбочават точката на растеж.
 7. Ягодите се напояват добре, пространството между храстите се мулчира с тънък слой хумус, торф или накълцана слама.

Видео: разделяне на ягодов храст

Засаждане на мустаци

Ако имате достатъчно мустаци, можете да ги засадите почти по всяко време, започвайки от края на юли. От всеки храст майка можете да получите повече от дузина мустаци, но трябва да помним, че най-силните са тези, които са израснали първо от храста. Освен това най-добрите мустаци са тези, получени от млади (1-2 годишни) храсти майки. Засаждат се само тези мустаци, които вече са добре вкоренени в старото легло: ако внимателно издърпате розетката от листа с ръка, храстът не трябва лесно да бъде изваден от земята. Операцията е много проста:

 1. С ножици за подрязване се изрязват силни млади растения от майчиния храст, за предпочитане седмица преди разсаждането.

  Мустаци от градинска ягода

  Ако е възможно, използвайте само ягодовите мустаци, най-близки до майчиния храст

 2. С помощта на лопата или малка лопата трансплантираните растения се изкопават с буца земя.
 3. Те се засаждат на ново място на същата дълбочина, като се уверите, че точката на растеж не се задълбочава.

  Ягодов фиданка

  Ягодовите мустаци се засаждат, ако е възможно, с бучка пръст: по този начин те почти не усещат трансплантацията

 4. Почвата е добре напоена и мулчирана.

Ако добрите мустаци не са достатъчни, можете да засадите 2-3 относително слаби в една дупка. С добри грижи те образуват един съвместен храст и няма да си пречат помежду си.

Ако разсадът не е напълно здрав, нещата се усложняват. Такива мустаци ще трябва да бъдат освободени от почвата и корените им да бъдат потопени в гореща вода (около 45 ° C) за 10-15 минути. Засаждането на мустаци с голи корени се извършва по същия начин като фрагменти от разделен храст, но ще им отнеме повече време, за да се вкоренят.

Ако времето е горещо, слънчево, такива растения трябва да бъдат засенчени с вестници, спанбонд или просто набрана трева.

Грижа за трансплантирани ягодови храсти

Засадените ягодови храсти са отслабени и в началото, най-малко 2-3 седмици, те трябва да бъдат енергично гледани. Ягодите трябва да са във влажна, рохкава почва. Мулчирането отчасти решава проблема, но на плътни почви може дори да се налага периодично да гребете и разхлабвате мулча, за да получите повече кислород за корените. В случай на сухо време, насажденията ще трябва да се поливат на всеки 1-2 дни.

Отслабените храсти могат лесно да вдигнат всяка рана. Много градинари, скоро след засаждането, пръскат ягоди с 1% течност от Бордо или разтвор на Fitosporin-M (1 супена лъжица на кофа вода). Ако не искате да се занимавате с "химия", можете да приготвите запарка от доматени блатове. За това:

 1. 1 кг блатове се заливат с кофа с гореща вода.
 2. Оставете да престои няколко часа и го оставете да заври почти.

  Запарка от доматени блатове

  Инфузия на домати върхове може да се лекува превантивно засадени ягоди

 3. След охлаждане добавете 100 g сапун за пране и разредете наполовина.

Дали ягодите са пуснали корени на ново място, ще стане ясно след 10-15 дни. Ако тя изглежда здрава, листата не са изсъхнали и се появяват нови от точката на растеж, всичко е в ред, но грижите ще продължат постоянно. Може да се намали само поливането и да се премахнат капачките, които предпазват храстите от слънцето. За първата зима ягодите ще трябва да осигурят добро снежно "одеяло":

 • ако районът е известен със стабилната си снежна покривка, тогава не е необходимо нищо друго, просто трябва да разпръснете няколко клонки около плантацията за задържане на сняг;
 • ако може да има проблеми със снега, ягодите трябва да бъдат покрити с иглолистни смърчови клони, слама или спанбонд.

Догодина засадените ягоди вече се гледат като възрастен:

 • през пролетта се почистват от сухи и болни листа;

  Ягодите през пролетта

  Една от първите пролетни задачи в ягодова градина е почистването й от сухите миналогодишни листа

 • разхлабете почвата, подновявайки мулч, и наблюдавайте влагата;
 • поливане на ягоди често, но умерено, плевелите се отстраняват, когато се появят;
 • подхранване на добре подготвено легло се прилага през втората година. През пролетта се набляга на азота, сложен тор се дава след прибиране на реколтата, а през есента те се хранят с органични вещества и пепел;
 • постоянно наблюдавайте възможната поява на болести и появата на вредители, провеждайте превантивни лечения.

Характеристики на засаждане на ремонтантни ягоди

Има традиционна ягода, която дава плодове веднъж на сезон и ремонтант. Последното става все по-популярно: дава плодове от края на май и завършва с настъпването на първите студове.

Не всички градинари вярват, че ремонтантните сортове са по-добри, но разпространението на този сорт градински ягоди в нашите градини нараства бързо.

Основната разлика при засаждането на ремонтантни ягоди е, че го правят много по-често. Храстите, които плододават през цялото лято, толкова бързо изчерпват почвата и сами остаряват, че ремонтантните сортове трябва да се засаждат на всеки две години, в краен случай - три. И тъй като ягодите не могат да бъдат трансплантирани във фазата на плододаване, за процедурата остават само ранната пролет и есента. Трябва да се има предвид, че има сортове, които дават плод до средата на октомври или дори по-дълго. А средата на октомври в средната лента е крайният срок за пресаждане на ягоди. Следователно е необходимо да се прекъсне плододаването на трансплантираните храсти, като се отстранят дръжките и яйчниците.

Поправяне на ягоди под снега

Има сортове ремонтантни ягоди, които дават плод до средата на октомври и по-дълго, плододаването им трябва да бъде прекъснато за пресаждане

Има безбради сортове ремонтантни ягоди, които трябва да се засаждат само чрез разделяне на храста. Това се прави по същия начин, както при обикновените ягоди. Моделите на засаждане могат да бъдат от 40 × 30 до 80 × 30 см, в зависимост от силата на растенията и едроплодните. По-добре е да засадите ремонтантните ягодови храсти по този начин през пролетта, преди да се появят пъпките. Ако планирате процедурата за есента, тогава ще трябва да берете плодовете, които бихте могли да вземете от ягодите.

Видео: възпроизвеждане на голи ремонтантни ягоди

Ако сортът дава достатъчен брой мустаци, опитайте се да засадите ягодите с мустаци. Вярно е, че за възпроизвеждане на ремонтантни ягоди с мустаци, все още трябва да жертвате част от реколтата, тъй като растението няма да издържи както плододаването, така и пълното развитие на мустаците. Процедурата е следната:

 1. През август се отстраняват всички цветя от храстите, от които се предполага да се вземат мустаците.
 2. Предварително, още преди тази процедура, се прави малък жлеб на ръба на леглото, където след това се полагат мустаците, и само първият от майчиния храст.

  Мустаци за ремонт на ягоди в градината

  Отстрани на градинското легло или в пътеките се правят канали, където се поставят мустаците на ремонтантните ягоди, така че да пуснат корени

 3. Когато последващите мустаци отидат от тях, те веднага се отрязват.
 4. След това - както обикновено: грижете се за издънките (поливайте, разхлабвайте), насърчавайки вкореняването им.
 5. Когато растенията са здраво вкоренени, те се отрязват от майчиния храст и след няколко дни се засаждат на ново място.

Ягодите трябва да се засаждат на всеки няколко години (обикновените сортове са по-рядко срещани, по-често ремонтантни). Без това нормалното плододаване е невъзможно. Ягодите са трудоемка култура, но е невъзможно да си представим лятна вила или градински парцел без това вкусно зрънце.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.