Цариградско грозде: методи за разплод и тяхната ефективност

Цариградско грозде, които са станали постоянни жители на частни парцели, както всяка друга култура, изискват грижи. Важността на адекватното поливане, навременното плевене и разрохкване на почвата и правилното торене е от съществено значение. Но при засаждането на цариградско грозде си струва да се помни, че с течение на времето може да има нужда от възпроизвеждане на този храст.

Размножаване на цариградско грозде чрез вегетативни части

Увеличаването на броя единици посадъчен материал е трудоемък процес, който може да се извърши по два основни начина: вегетативен и генеративен. Най-голяма ефективност се постига, когато цариградското грозде се размножава вегетативно, т.е. чрез наслояване, различни видове резници, разделяне на храста, многогодишни издънки или присаждане.

Цариградско грозде

Размножаването на цариградско грозде се извършва главно по вегетативни методи, тъй като семената не запазват напълно качеството на сорта

Размножаване на цариградско грозде чрез резници

Рязането е един от най-популярните методи за разплод. Този метод е подходящ за размножаване на чисти, високодобивни, здрави храсти.

Дървесни резници

Размножаването на цариградско грозде чрез лигнифицирани издънки на практика не се използва поради ниската им способност за вкореняване. Този метод се практикува само при малоплодни сортове и хибриди, американска селекция и изисква високи енергийни разходи за грижи.

Зелени резници

Зелените резници придобиха популярност едновременно с масовото разпространение на стимуланти за растеж. Това се дължи на факта, че компетентният подход за грижа за младите насаждения ви позволява да получите голям процент вкореняване и за кратко време (след една година) да имате стандартни разсад.

Зелени резници от цариградско грозде

Зелените резници от цариградско грозде се оценяват поради скоростта на получаване на посадъчен материал.

Резниците се изрязват през юни. Често в различни източници има информация за важността на прибирането на леторастите сутрин поради наситеността им с влага. Експериментално обаче М.В. Ефимов установи, че вкореняването на резници, отрязани следобед, е по-добро. Това се дължи на изобилието на въглероден диоксид в тъканите на растението, което допринася за оцеляването на резниците.

Идеален издънка за прибиране на зелени резници е активно растяща издънка, но след като започне да лигнира, се счупва с лека пукнатина, когато се огъне.

За размножаване по метода на зелените резници на цариградско грозде се използват апикалните части на младите двадесет сантиметрови странични издънки. В бъдеще издънките се нарязват на резници, с дължина 6-7 см. Всяко изрязване трябва да съдържа 1-2 междувъзлия и 2-3 листа. Разрезът в горната част се прави над листната пъпка, а долната се прави под дръжката на последния лист.

За 10-12 часа зелените резници се потапят в долния край в разтвор на стимуланти на растежа. Резници, съдържащи апикални пъпки, могат да бъдат незабавно засадени в оранжерии, тъй като тъканите на върховете на младите издънки съдържат голям брой естествени растежни вещества. Вкореняването на резници се извършва в специално оборудвани оранжерии. Трябва да се обърне много внимание на подготовката на почвата: тя се разрохква, изравнява с гребло и леко се уплътнява. На върха на почвата е необходимо да изсипете 3-4 см измит речен пясък, който също е изравнен. Подготвеният за засаждане субстрат се полива обилно.

Засаждането на резници се извършва по следната схема:

 • между редовете - 7 см;
 • между резници в редове - най-малко 4 cm.

Зелените резници се погребват в пясъка с 1 см. Веднага след приключване на засаждането е необходимо да се поръсва субстрата с вода от лейка от дюза с фина мрежа. В слънчеви, горещи дни се препоръчва засенчване на оранжериите, за да се предотврати попарването на резниците. За да се запазят резниците, те се напръскват с вода 2-3 пъти на ден, а при сухо време броят на пръсканията се увеличава. Пясъкът също не трябва да се оставя да изсъхне.

Фази на образуване на корени на зелени резници от цариградско грозде

Фази на коренообразуване на зелени цариградски резници: 1 - образуване на калус (приток на коренообразуваща тъкан), 2 - проява на първите корени, 3 - начален етап на разклоняване на корените

Корените на зелените резници обикновено се появяват след 20–25 дни. От този момент нататък оранжериите се отварят сутрин и вечер за няколко минути, така че насажденията да свикнат с спада на температурата. И накрая, структурата на оранжерията се премахва само след като резниците дават значително увеличение.

Трансплантацията на отглеждащи млади, зрели екземпляри се извършва в началото на есента. Почвата около растенията е силно навлажнена и заедно с буца пръст те се прехвърлят на ново място, като се поръсва дупката за засаждане с торф. Слабите разсад се препоръчва да се оставят в оранжерии за зимата, след което отглеждането се отлага до пролетта.

Комбинирани резници

Комбинираните резници са разнообразие от зелени резници. Тяхната отличителна черта е наличието на лигнифицирана част от издънката от последната година или, с други думи, „петата“. За тяхната подготовка не е необходим режещ инструмент, тъй като такива резници се отчупват, поради което се формира петата.

Размножаване на цариградско грозде чрез комбинирани резници

Комбинирана дръжка от цариградско грозде е зелена дръжка с лигнифициран летораст (пета)

Технологията на засаждане и отглеждане на комбинирани резници не се различава от зелените резници: дължината на резниците не надвишава 7 см, а засаждането се извършва в мокър пясък в оранжерии. Първите корени се появяват след 15 дни.

Експериментите показват, че степента на оцеляване на резници с пета е много по-висока от тази на зелените.

Размножаване на цариградско грозде чрез наслояване

Размножаването на цариградско грозде чрез наслояване се основава на способността на този вид да формира активно коренова система върху млади клони, поръсени със земя.

Хоризонтално наслояване

За отглеждане на цариградско грозде с хоризонтални слоеве се препоръчва да се използват млади или подмладени храсти. Също така, така наречените маточни храсти дават голям обем наслояване. Те са много изтънени екземпляри от цариградско грозде, където са останали само 3-4 плодни клона. Всяка година такива храсти са обрасли с много годишни издънки, както и странични израстъци на клони от предходната година - такива клонове дават най-силните слоеве.

Изкопано издънки от цариградско грозде

Вкоренена издънка на цариградско грозде, използвана за размножаване чрез хоризонтални слоеве

Отглеждането на резници трябва да се извършва върху плодородни почви, поради което органичните и минералните торове се въвеждат ежегодно в кръга на ствола на цариградското грозде. В началото на пролетта, когато почвата се затопли и изсъхне малко, тя се изкопава и разхлабва, смесвайки с торове. След подготовката на почвата, силни едногодишни издънки или двугодишни клони със силни странични израстъци се поставят в жлебове и се фиксират по цялата дължина с фиби. Върховете на леторастите се прищипват.

Размножаване на цариградско грозде чрез хоризонтални слоеве

Схематично представяне на храст от цариградско грозде с хоризонтално наслояване

Клоните, огънати към земята, бързо образуват млади зелени издънки, след като достигнат 10–12 см, те се поръсват наполовина със смес от компост или хумус и пръст (1: 1). Процедурата се повтаря след 15–20 дни, когато издънките добавят растеж около 15 см. Преди засипване почвата се пролива.

Наслояването може да се извърши по два начина:

 1. Вкоренените клони се отрязват от основния храст през есента, изкопават се и се разделят на посадъчни единици, които трябва да имат свои клони. След това те се трансплантират за отглеждане.
 2. Вкоренените клони се оставят близо до майчиния храст за още един сезон. С настъпването на топлината те отново се поръсват със субстрат и през есента се разделят, настанени на постоянни места.

Вертикално наслояване

Методът е подходящ за възрастни храсти, които изискват подмладяване. Получаването на вертикални слоеве се извършва чрез ограждане на храсти от цариградско грозде. Защо в началото на пролетта храстът, от който ще се вземат слоевете, се изтънява или нарязва за кратко, като в същото време торовете се нанасят върху почвата. Поради извършените манипулации храстът ще образува голям брой млади издънки от самата основа.

При този метод е важно да се вземе предвид особеността на дървесината: колкото по-млада е тя, толкова по-бързо се образува корен. Следователно храстът се изрязва.

Размножаване на цариградско грозде чрез вертикални слоеве

Схемата за размножаване на цариградско грозде чрез вертикални слоеве: а - образуване на зелени издънки върху отрязаните клони, б - вкореняване в хълма на младите издънки

Когато издънките достигнат 20 см височина, те се поръсват с компост или пръст до половината, като ги отблъскват един от друг. След около месец процедурата се повтаря, след поливане на почвата. При добри метеорологични условия и при наличие на достатъчно влага, резниците образуват добра коренова система до есента.

Година по-късно, през пролетта, хълмът се отстранява, а вкоренените издънки се отделят от майчиния храст, засаждат се и се отглеждат. Преди засаждането се изрязват така, че над корените да останат 2-3 пъпки. Трансплантацията на постоянно място е възможна за следващата година.

Дъгообразно наслояване

Методът е кръстоска между разпространението на хоризонтални слоеве и вертикални.

За да се получи дъгообразно наслояване на цариградско грозде, младите издънки се огъват към земята и се фиксират в центъра с фиби. След това местата на фиксиране се поръсват с хумус и се хълмират. Апикалните части на леторастите, които са над земята, са леко скъсени и завързани с колче.

Размножаване на цариградско грозде чрез дъговидни слоеве

Схема на полагане на издънки на цариградско грозде за получаване на дъгообразни слоеве

През лятото хълмът се полива, предотвратявайки изсъхването му. До края на сезона резниците формират своя силна коренова система. Те се отделят от маточната течност и се прехвърлят като пълноценни разсад на постоянно място.

Видео: размножаване на цариградско грозде чрез дъговидни слоеве

Размножаване на цариградско грозде чрез многогодишни издънки

Размножаването по този начин може да бъде приурочено към пролетната или есенната резитба на цариградско грозде, по време на която храстите се разреждат. Изрязаните клони се полагат в плитки канали и се покриват с плодородна почва, така че младите израстъци и върхът на самия клон да останат над земята.

Размножаване на цариградско грозде с многогодишни клони

Размножаването на цариградско грозде чрез многогодишни клони се извършва едновременно с резитбата на цариградско грозде

Почвата над клона трябва редовно да се навлажнява. През есента на следващата година заровеният клон се разделя на няколко разсада и се засажда за отглеждане.

Размножаване на цариградско грозде чрез разделяне на храста

Начинът, който ви позволява да получите най-бързия резултат от размножаването, е плодов храст. Разделянето на храста от цариградско грозде може да се извърши от средата на октомври до април. Много е важно храстът да се подготви за процедурата: за това през годината, предшестваща размножаването, цариградското грозде се засажда на пън, тоест е силно отрязано. През следващия сезон растението започва да образува нов зелен растеж, то се изкопава и разделя на части с остър градински инструмент.

Размножаване на цариградско грозде чрез разделяне на храста

Схема на образуване на разрез на цариградско грозде за неговото размножаване

Коренните разфасовки трябва да бъдат поръсени с натрошени въглища. Деленките от цариградско грозде, всяка от които има своя издънка, се трансплантират незабавно на нови места, в ями за засаждане, покрити с плодородна почва.

Присаждане на цариградско грозде

Цариградско грозде рядко се размножава чрез присаждане, тъй като издънките, образувани в корените на растението, почти винаги са несортови. Присаждането на цариградско грозде се извършва най-често върху разсад от червено или златно касис:

 1. Разсадът от касис се отглежда от резници на едногодишни издънки в саксии или оранжерии, които се трансплантират в саксии в края на август. През цялото лято контейнерите с резници се държат вкопани в земята, а за зимата саксиите се преместват в мазета или оранжерии, покрити със слама.
 2. През март разсадът от касис има дължина от 53 до 71 см. Те се внасят в оранжерия, където цариградското грозде се присажда по подобрения метод на копулация: комбинира се клиновиден разрез за издънка и клиновидна цепка за подложка и плътно фиксиран с еластичен материал.
 3. Присадката от цариградско грозде е обрасла с издънки, които трябва да се прищипят, за да се получи по-плътна корона. Касисът също произвежда издънки под мястото на присаждане, които трябва да бъдат разбити.
 4. Присадените растения се засаждат на открито през май.
Присаждане на цариградско грозде

Схема на присаждане на цариградско грозде, използвайки подобрения метод на копулация

Метод за размножаване на цариградско грозде

Трябва да се помни, че когато се опитвате да размножавате цариградско грозде чрез семена, често има случаи, когато размножителната единица няма всички сортови характеристики на растението майка.

Загубата на признаците на майчиното растение в цариградското грозде е свързана със способността му да се опрашва кръстосано - прехвърлянето на цветен прашец от един сорт в друг води до факта, че разсадът придобива нови свойства, често нежелани. Освен това повечето съвременни сортове са хибриди, които получават както свои собствени характеристики, така и наследствени родителски такива по време на селекцията. Разсадът на такива индивиди в бъдеще може да показва признаци на родителски растения.

Нарязване на цариградско грозде

Методът за размножаване на цариградското грозде със семена не гарантира получаването на копия, които са запазили всички характеристики на растението майка.

Ако необходимостта от отглеждане на цариградско грозде от семена е голяма, тогава трябва да действате в следната последователност:

 1. Зрелите плодове се събират чрез извличане на маса със семена от тях. Изплакнете обилно семената в чаша вода, за да отстраните пулпата. След това семената се разпределят върху салфетка и се оставят да изсъхнат.
 2. Подготвят се контейнери за сеитба, на дъното на които се полага дренажен слой от експандирана глина или камъчета. Почвеният субстрат за отглеждане на цариградско грозде се приготвя от плодородна почва, речен пясък и хумус (1: 1: 1).
 3. Семената се поставят на повърхността на почвата на всеки 5 см и се заровят или поръсват с остатъците от почвата с 0,5 см.
 4. Контейнерите със посадъчен материал се поливат внимателно и се затягат с фолио. Съхранявайте при температура от + 3 ... + 5 ° C.
 5. През пролетта на следващата година саксиите се пускат в градината, а засаждането на открито се извършва само когато в разсада се образуват 2 листа.

Развъдни характеристики на цариградско грозде без бодли

Формите на цариградско грозде без шипове се възпроизвеждат перфектно от всички видове резници и зелени резници. Също така, културата показва висок процент на оцеляване на дървесните резници, които се изрязват през септември непосредствено преди засаждането или през пролетта през април.

Ако резниците са събрани късно през есента, те се държат във влажен чист пясък в хладилника в продължение на 1 до 2 месеца, след което се заравят в снега. Засаждането в земята се извършва през май.

Размножаване на цариградско грозде без бодли

Формите на цариградско грозде без шипове показват 80% преживяемост на дървесните резници

При кацане се препоръчва да се придържате към следната технология:

 1. Дължината на резниците трябва да бъде най-малко 15 см, горният разрез е направен прав, 1 см над бъбрека, а долният разрез наклонен, 1,5 см под бъбрека.
 2. Преди засаждане резниците се държат най-малко 12 часа в разтвор на стимуланти за образуване на корени (например Kornevin).
 3. Резници под ъгъл 45 °, на всеки 15 см, се засаждат във влажната рохкава почва на оранжерията, като се задълбочават до втората от горния край на пъпката.
 4. Хребетите се поръсват с 5 см хумус или торф. За зимуване насажденията са покрити с паднали листа.
 5. Разсадът от цариградско грозде се трансплантира в открита земя на постоянно място, когато достигне височина от 20 cm.
Размножаване на цариградско грозде без шипове

Схема за засаждане на резници от цариградско грозде без шипове

Най-ефективните методи за размножаване на цариградско грозде са различни видове резници, както и зелени и комбинирани резници. Тези методи ще ви позволят да отглеждате силни, здрави копия на майчиното растение. Методът на размножаване със семена е подходящ за любители да експериментират с отглеждане на нови сортове и форми.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.