Цариградско грозде: място за засаждане, подготовка на ями и разсад, схема за засаждане и инструкции за засаждане

Веднага след като цариградското грозде бъде засадено: с разсад, изкопан от детската стая или закупен в пакет, с вкоренени резници или възрастни храсти. В повечето случаи технологията за кацане остава класическа.

Къде ще бъде цариградското грозде на място

Цариградско грозде процъфтява на слабо кисели насипни почви. Например в пясъчна глинеста почва храстът се развива хармонично - кореновата система и короната са балансирани. При тежки глинести почви е трудно корените да се разпаднат; храненето се дължи на повърхностните корени. В този случай практикувайте наклонено кацане под ъгъл 450, благодарение на което върху издънките се образуват допълнителни корени, поръсени със земя - опората и храненето на храста.

На юг е избрано слънчево място за кацане, но в същото време защитено от парещите лъчи. Ажурна сянка от декоративни или овощни дървета, растящи на известно разстояние (около 2 м), ще се превърне в прекрасен полупрозрачен екран. А дърветата също ще предпазват перфектно от силния и студен пролетен вятър. Ако пътеките в градината са достатъчно широки, това ще бъде идеалното място за засаждане на цариградско грозде. Започвайки от Средната лента и по-нататък в посока север, за цариградското грозде се избират най-светлите места. Цариградско грозде също се засажда по стените на къщата, оградата, по протежение на границата, отстъпвайки от обекта 1,5 м, така че да е удобно да се събират и поддържат добросъседски отношения.

Що се отнася до водата, цариградското грозде обича средата, въпреки че може да издържи на известен дискомфорт под формата на "умерена" суша. Но стагнацията на водата е категорично противопоказана за него, така че не може да се засажда във временно наводнени низини или там, където застоява дъждовната вода. Нивото на подпочвените води не трябва да надвишава 1,5 м. Ако мястото за засаждане е подходящо по отношение на осветлението, но след дъждове остава влажно дълго време, то (леглото) може да бъде повдигнато. За целта на дъното на ямата се подрежда пясъчна или чакълеста възглавница с дебелина 15–20 cm, отгоре се излива хранителен субстрат и цариградското грозде се засажда по обичайния начин.

Предшествениците са добри и лоши

Неприемливо е да се засажда цариградско грозде след касис и малини, които са морфологично свързани с него, поради три причини:

 1. Културите имат често срещани вредители (сива пъпка, червено френско грозде, жълто трици, паяк и акари, касис и цариградско грозде, листни въшки).
 2. Те страдат от подобни болести - брашнеста мана, ръжен чаша, септория, хлороза, мозайка.
 3. Тъй като почвата на това място е априори изчерпана.

Но зеленчуков пластир след бобови растения, кореноплодни растения (картофи, цвекло), зелено торене, ягоди ще бъде точно.

Фотогалерия: вредители и болести от цариградско грозде

Приготвяне на яма

Преди засаждане трябва да изчистите поне 1 m2 земя под храст от пълзящи плевели (вятър, житна трева), това трябва да се направи по няколко причини:

 • По време на плевене, жилавите коренища на плевелите се изтеглят и отрязват тънките нежни корени от цариградско грозде, растящи близо до повърхността на земята.
 • Всички последващи плевели ще отнемат минимум време.
 • Така че подхранването да не е "изядено" от плевели, а да достигне целта си.
 • За да се избегнат болезнени драскотини (пълзящите корени са неудобни за бране на ръка и е проблематично да се избегнат наранявания под бодливи издънки).

Ямата за кацане трябва да бъде подготвена предварително. По този въпрос мненията се различават - някои съветват да го направят за 7-10 дни, други - за 3-4 седмици, но ключовата дума остава „предварително“. Необходимо е да се остави време субстратът да се уталожи естествено, така че разсадът да не се задълбочава прекомерно след засаждане, поливане, механично уплътняване на земята. Ако засаждането на цариградско грозде е планирано за пролетта, през есента се изкопава дупка и се пълни с хранителен субстрат до ръба.

Дълбочината и диаметърът на ямката, съответно, 50 х 50 см. (Защо точно този размер? Тъй като младите растения, повечето от смукателните корени, отговорни за храненето, ще бъдат разположени на дълбочина около 25 см, а в плодното растение те ще проникне в дълбочината 40-60 см). Колкото по-бедна е земята, толкова по-голяма трябва да бъде ямата (например 70 х 70).

Отстраненият горен слой земя се смесва с органични вещества и торове. За една яма ще ви трябват:

 • 8-10 кг хумус или изгнил оборски тор;
 • 50 g двоен суперфосфат за всякаква почва или 100 g суперфосфат за пясъчна глинеста и подзолиста почва;
 • 40 г калий или 1,5 с.л. дървесна пепел.

Фото галерия: резюме на засаждането

Подготовка на разсад

За засаждане се използват растения не по-стари от две години - колкото по-старо е растението, толкова по-трудно и по-дълго се вкоренява. Качествен разсад от цариградско грозде има:

 • развита коренова система - 3 скелетни корена (дебели, слабо огъващи се) с дължина най-малко 15 см и впечатляващ сноп от влакнести тънки корени;
 • светлият цвят на корена, кафявият и черният цвят означават, че коренът е мъртъв;
 • 1–2 издънки с дължина 30–40 cm и дебелина най-малко 0,5 cm;
 • мокри бъбреци - за това единият бъбрек се отчупва и омесва с пръсти.

Разсад с отворена коренова система се изследва внимателно и се разкъсват, отстраняват се сплескани фрагменти, които преди всичко ще бъдат податливи на гниене и гъбични инфекции. Издънките трябва да имат равномерен цвят без тъмни петна и ако листата вече са се появили, те трябва да имат равномерен цвят (белезникаво покритие може да означава атака на брашнеста мана).

В навечерието на засаждането разсад с отворена коренова система се накисва в разтвор на стимулатор на растежа (натриев хумат, хетероауксин, Kornevin, циркон, Ribav екстра), приготвен съгласно инструкциите. Преди да спуснете разсада в дупката, можете да го потопите с корените му в глинена каша, разредена до кремообразна консистенция. Глинен слой, дори тънък, допълнително ще предпази корените от изсушаване.

Схема за кацане

Изборът на конкретна схема за засаждане се влияе от площта на обработваната площ и диаметъра на възрастния храст. Например, сортът Урал Изумруд, Hinnonmaen Punainen има леко разперена корона. А Черният Негус изглежда истински гигант в сравнение с други сортове, а короната се разпростира в диаметър от 2 m или повече.

Оскъден

Произвежда се по схемата 1,5 х 2 м. Първото число е разстоянието в реда, второто е ширината на междуредието. На пръв поглед площта с млади разсад ще изглежда празна, но след 4-5 години короните ще се разтекат, обединят и редовете ще изглеждат като плътни зелени линии (между другото много красиви).

Комбиниран

Същността на тази схема се свежда до засаждане на растения, последвано от две изтъняване. Първоначално цариградското грозде се поставя на градинското легло на стъпки от 75 см, оставяйки 1 м свободно пространство между редовете. Когато короните започнат да се затварят, насажденията се разреждат през един храст. След една година изтъняването се повтаря. Изкопаните храсти се засаждат на ново място, продават се, споделят се с приятели.

В пътеките

Разстоянието между редовете на овощната градина е средно около 4 м, което прави възможно засаждането на цариградско грозде върху тази ивица. След затваряне на короните на дърветата храстите се трансплантират.

За трансплантация на възрастен храст се изкопава в кръг на разстояние около 30 см от централния издънка, като се отрязват дебели корени. С особено благоговение трябва да се отнасяме към влакнестите прерастващи корени. Бушът се изважда с бучка пръст и се прехвърля върху рогозка, полиетилен на ново място.

Липсата на пространство може да доведе до оригинално дизайнерско решение - единично засаждане на цариградско грозде. В "дивата природа" короните на някои сортове са разпръснати до 2 м в диаметър - такъв храст ще бъде чудесна декорация за градина или тревна морава.

Фотогалерия: схеми за засаждане на цариградско грозде

Инструкции стъпка по стъпка за засаждане на цариградско грозде

Действията са разделени на 2 етапа - изпълняват се предварително и директно кацане.

Първи етап:

 1. Ако са засадени няколко храста, мястото първо се маркира. По краищата на площадката се забиват колове, между тях се изтегля корда и по нея се забиват колчета-маяци за храсти.
 2. Изкопаване на дупка.
 3. Най-горният слой на почвата вляво, долният слой се разстила между редовете или се използва в купчини компост. Ако има недостиг на материал за мулчиране, може да се използва долната земя.
 4. Торовете и оборският тор се смесват с горната земя с лопата на земята или в саксия или в дупка.
 5. Ямата се пълни с подготвен хранителен субстрат за 2-3 пъти.
 6. Налейте половин кофа вода.

Втори етап (след 10 дни или месец, в зависимост от това кога е подготвена ямата):

 1. Почвата, обогатена с торове в ямата, се натрупва в могила (разсадът ще бъде разположен в горната част на хълма и след поливане и уплътняване на земята, той няма да се провали).
 2. Хранителната смес леко се поръсва с пръст без тор, за да не изгорят корените.
 3. Ако почвата е суха, съдържанието на ямата се навлажнява с вода. Той се навлажнява, а не се излива в блато.
 4. Ако се засади стандартно цариградско грозде, в ямата се забива опора за колче; стъбло, прикрепено към него няма да се изкриви.
 5. Разсадът се спуска в дупка, кореновата шийка се поддържа под нивото на земята с 5–7 см. (На по-дълбока дълбочина, например с 15–20 см, ако новите корени нямат време да растат по издънките, растението обикновено умира за 1-2 години).
 6. Корените се изправят на ръка по склоновете на могилата по посока на растежа им - безполезно е да се навеждат.
 7. Придържайки разсада с едната ръка, изсипете субстрата на части с другата ръка. По време на процедурата разсадът е леко разклатен, или по-скоро, потрепван, така че буците пръст да се събудят в кухините между корените. Неудобно ли е да работите с една ръка? Обадете се на асистент.
 8. Земята се уплътнява с крак по радиуса, като се гарантира, че разсадът не се изкривява.
 9. Около обиколката се оформя жлеб и се излива с лейка, черпак от кофа. Ямата използва до 1 кофа или 10 литра вода.
 10. След окончателното усвояване, стволовият кръг се мулчира с компост, торф, суха трева без шипове, покриващ материал и пръст.
 11. Клонките се съкращават на височина от 10 до 20 см с 2-3 пъпки на всеки издънка.Въпросът е защо да скъсявате здравите издънки, ако върху тях вече са се излюпили сладки листа? И за да може цариградското грозде първо да пусне корени. Неразвитата коренова система няма да може да "храни" дълги издънки с голям брой пъпки, така че растението ще расте крехко. Но съкратените клони през втората година ще растат активно, образувайки силни плодове (клони, на които растат плодове). Ако се трансплантират 5–6-годишни храсти, резитбата се извършва сериозно - остават само част от 1–2-годишните издънки, които се съкращават наполовина.

Дата на засаждане на цариградско грозде

Въпреки факта, че е обичайно да се засаждат цариградско грозде през есента, можете да го направите и през пролетта и дори през лятото - в крайна сметка не винаги се случва да получите желаните разсад навреме. В зависимост от сезона, кацането ще има свои нюанси.

Фото галерия: видове кацания

Есенно засаждане

През есента се извършват най-успешните засаждания на цариградско грозде въз основа на „жизнената програма“ на растенията през пролетта и лятото, за да натрупат сила и да дадат плод, а през есента да се увеличи кореновата маса. Насажденията са подходящи за райони с топла есен и умерено студена до тежка, но снежна зима. Но най-привлекателното е, че през пролетта получавате жизнеспособен плодов храст (ако разсадът е бил на две години).

В северните райони работата започва в края на август, по-близо до средната лента - от средата на септември до средата на октомври. Меките есенни дни са идеални за развитието на обрасли корени, които са отговорни за храненето на земната част на растението. Преди първата слана разсадът има време да пусне корени, през зимата земята се утаява и става по-плътна.

Дати на кацане по региони

В северните райони - в Урал и Сибир, цариградско грозде се засажда в началото на септември, но неблагоприятните метеорологични условия могат да изместят този период към края на август. В Крим, Кубан и южна Украйна операциите по засаждане се извършват от средата на октомври до половината ноември. За северните и централните райони на Украйна началото на октомври ще бъде благоприятно време, в руския нечерноземен регион - втората половина на октомври, в Московския регион - от средата на септември до средата на октомври.

Засаждане на цариградско грозде през пролетта

През пролетта, като правило, те засаждат всичко, което е било късно за засаждане през есента. Важно е да уловите благоприятен момент, когато пъпките спят, но земята вече се е размразила (не забравяйте, вегетационният сезон на цариградското грозде е един от първите). Глобалните климатични промени напълно разбиха непостоянството на пролетното време - възвратните студове идват, когато изобщо не ги очаквате, а летните горещини могат да ударят за един ден. Така че, ако закъснеете със засаждането, невкоренен разсад може да умре от метеорологични стресове и след като се измъкне, най-вероятно ще бъде нестабилно и ще влезе в сезона на плододаване по-късно от определеното време.

Естествено е да се засаждат полу-лигнифицирани резници от цариградско грозде, събрани през есента през пролетта. Резници с дължина 20 см се засаждат на легла, оплодени от есента на разстояние 15–20 см един от друг. Работата се извършва веднага щом земята се размрази и стане податлива за разхлабване. Резниците се поставят под ъгъл 450 за по-добро вкореняване земята се набива и мулчира със слой торф или хумус с дебелина 5–6 см. Няма значение дали отново замръзва или вали сняг. След значително затопляне земята в градината се разхлабва, оголените резници се притискат внимателно в земята до желаната дълбочина. По-нататъшните грижи се състоят в поливане, подхранване, разрохкване и плевене.

Засаждане на цариградско грозде през лятото

Относително наскоро продажбата на разсад от цариградско грозде в контейнери започна да набира скорост - целофанова тръба, сама по себе си или поставена в картонена кутия със снимка върху нея. От една страна, изглежда, че купувате прасе на дрънкане, от друга страна, опакованите разсад са единствените, които ще оцелеят през лятното засаждане в градината.Вероятно това дори няма да бъде засаждане, а претоварване, при което растенията не изпитват стрес, а просто продължават да растат.

Фото галерия: пакетиран разсад

Определен дял от риска при закупуване на цариградско грозде в кутия е, че можете да попаднете на фалшив или небрежен продавач, който е съхранил разсад неправилно. И ако никой не е застрахован срещу фалшификати, след като закупите контейнер в магазин, можете да го проверите. Ако земната бучка се отстранява лесно от нея, това означава, че цариградското грозде е засадено наскоро, има неразвити корени и няма да оцелее през лятното засаждане. И ниската цена на такъв разсад също трябва да алармира.

Ако земната бучка е суха, тя се потапя във вода, която се абсорбира в земята чрез перфорации. Корените, израснали през тези дупки, не се отстраняват (с изключение на повредените).

Засаждането на цариградско грозде в кутия не се различава съществено от обичайното:

 1. Полиетиленовата обвивка на контейнера се изрязва отстрани и отдолу.
 2. Извадете внимателно земната бучка, за да не я унищожите.
 3. Ако са натъпкани малки корени, прокарайте пръсти по комата, като ги "разрошите".
 4. Разсадът се спуска в готовата дупка за засаждане и се покрива, полива, уплътнява и мулчира земята по обичайния начин.

И малко за нюансите на засаждане от контейнер:

 1. При запълване на дупката със земя разсадът не се разклаща - по време на престоя му в контейнера корените са влезли в пълен контакт със земята.
 2. Кореновата шийка не е заровена.
 3. Те се засаждат на открито след 1 юли, а в някои региони и по-късно, когато заплахата от връщане на студове напълно отмине.

Грижа за засадени цариградско грозде

Плевенето, разрохкването и поливането се извършват в радиуса на короната, тъй като корените на цариградското грозде не „излизат“ далеч отвъд краищата на леторастите. Те разхлабват земята на дълбочина около 4 см, за да не счупят тънките нарастващи корени, повечето от които са по-близо до повърхността (5 см). При нормално време разсадът ще се нуждае от 3-5 поливания на сезон, в зависимост от капризите на времето, броят на поливанията се коригира.

Ако сорт с разперена корона, в бъдеще ще изисква жартиера или подпори - това ще поддържа пътеките свободни, а реколтата чиста, тъй като клоните, обременени с изобилие от плодове, се навеждат на земята и се замърсяват.

Кореневите издънки се отстраняват, ако не се планира размножаване. Санитарно, изтъняване и формоване (за стандартните сортове) резитбата се извършва през есента. При болните издънките се отстраняват от запаса. Сухите, болни и възлести клони се отстраняват на земята.

От втората година почвата се обработва около храстите, особено ако по време на засаждането не се използва оборски тор: 25-30 g амониев нитрат на 1m2 се добавят за изкопаване2... В бъдеще към всеки храст се добавят ежегодно 60–80 g амониев нитрат, на всеки 2 години, 60–100 g суперфосфат, 40–50 g калиев хлорид.

След прибиране на реколтата се извършва превантивно пръскане на храстите с фунгициди; през есента болните клони и падналите листа се изваждат изпод храстите, където вредителите могат да спят зимен сън, и ги изгарят. За да може растението да зимува комфортно, торенето се извършва през есента (за това има "тематични" торове - Сотка Есен, Есен, Бона Форте през есента) и напояване с водно зареждане, последвано от мулчиране.

Как да спестим посадъчен материал преди слизане

Има много обективни причини, които затрудняват засаждането на разсад на открито навреме: пощенският колет пристига в неподходящо време, дълго време търсят подходящия сорт или е закупен на селскостопански панаир място твърде рано, или дори времето е колосално. Принудителният престой на разсада в къщата може да продължи няколко месеца.

За кратко време (няколко часа или дни) цариградското грозде се преекспонира в съд с вода, потапяйки корените в него до нивото на кореновата шийка.

Удобно е да държите посадъчен материал в къща или апартамент:

 • В хладилника - за това:
  • поставете една в една няколко найлонови торбички;
  • рокля на корените;
  • специален субстрат за разсад се излива вътре, разклащайки торбата, за да се избегнат кухини между корените;
  • овлажнявайте съдържанието на опаковката;
  • горната част е завързана в кореновата шийка, в долната част се правят няколко пробивни вентилации;
  • поставете контейнера в отделението за зеленчуци; опакованите разсад се съхраняват несъбрани, но покриващи издънките с влажна хартия или парцал; редовна проверка за появата на мухъл;
 • На остъклен студен балкон, лоджия, веранда при температура от + 2–3 oC и дифузно осветление, засадени в саксия (кофа, кутия). Този метод не може да се нарече най-добрият, тъй като пъпките ще започнат да растат, но засаждането няма да бъде травмиращо, ако растението може внимателно да бъде прехвърлено в ямата за засаждане. За да се предотврати изтощаването на разсада, издънките се отрязват, оставяйки по 3 пъпки. Остава да се следи съдържанието на влага в земната кома и липсата на вредители като трипс.

Разсад, закупен през есента, може да се съхранява до пролетта, въпреки температурните колебания:

 • под снега, ако дебелината на слоя е най-малко 15 cm:
  • разсадът се потапя във вода за 3-5 часа;
  • премахнете (отчупете или отсечете) листата;
  • изкопайте дупка в снега, изкоп по дължината на разсада;
  • широка дървена дъска, смърчови клони са поставени на дъното;
  • подготвените разсад се полагат с издънки върху бар (или изцяло върху смърчови клони);
  • корените се поръсват със слой сух торф или пръст;
  • отгоре растенията са изцяло покрити със смърчови клони, чул или спанбонд;
  • покрит със сняг с пързалка;
  • отгоре се изсипва слой дървени стърготини с дебелина 8–10 cm (можете да излезете извън границите на тази област), което няма да позволи снежната покривка да се стопи преждевременно;
  • заслонът е обозначен с етапи (стълбове);
 • в прикоп - по този начин те спестяват разсад, ако снежната покривка е малка или зимата е безснежна:
  • листата се отстраняват от леторастите;
  • намерете сенчесто сухо място, защитено от вятъра, ако няма такова, изкопайте плитък изкоп;
  • разсадът се полага, корените и част от издънките се покриват със глинен слой с дебелина 20-30 см;
  • посадъчният материал е покрит със смърчови клони, спанбонд, за да запази влагата.

Видео: есенно засаждане на цариградско грозде

Успехът на събитието за засаждане се крие в правилния график, специфичен за различните региони. При принудително дългосрочно съхранение разсадът на цариградско грозде запазва жизнеспособността си от есента до пролетта.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.