Пролетни етапи на технология за отглеждане на цариградско грозде

Пролетта е периодът, когато растенията, включително цариградско грозде, изискват повишено внимание. По това време се провеждат най-важните агротехнически мерки. Градинарят трябва да ги знае и изпълнява, за да получи високи добиви, както и да осигури дълъг и продуктивен живот на храста.

Съдържание

Засаждане на цариградско грозде през пролетта

Цариградско грозде може да се засажда както през пролетта, така и през есента. Във всеки случай разсад с отворена коренова система (ACS) трябва да се засажда в покой.

Дати на кацане

Цариградско грозде се засажда през пролетта възможно най-рано - в края на март - началото на април. Тази култура е една от първите, която се събужда от зимен сън, а пробудените растения отнемат повече време, за да пуснат корени. Обикновено засаждането се извършва при температура на въздуха от + 5-7 ° C.

Избор на място за кацане

Цариградското грозде обича светлината, топлината и липсата на течение, при добра вентилация на храста. Най-доброто място за тази култура е малък южен или югозападен склон, върху който водата няма да се натрупва и застоява. Желателно е да имате защита от студени ветрове под формата на дебели дървета, ограда или стена на знанието, разположени на известно разстояние от северната или североизточната страна.

Царевицата обича рохкава, плодородна почва. Расте добре на глинести, пясъчни глинести, черноземи с неутрална или слабо кисела реакция. Оптималното рН е 5,5–7,0. Не засаждайте цариградско грозде в райони, където френско грозде или малини са растяли преди тях, както и до тези растения. Добре е, ако една година преди засаждането на храста на площадката се отглеждат зелени торове (фацелия, бобови растения, горчица, ечемик).

Място за засаждане на цариградско грозде

Добре е, ако една година преди засаждането на цариградско грозде, на площадката се отглеждат зелени торове

Избор на разсад

Можете да си купите разсад както през есента, така и през пролетта. И двете времена на годината имат своите плюсове и минуси:

 • през есента има по-голям избор на посадъчен материал;
 • през пролетта е по-вероятно разсадът да пусне корени (тъй като няма да замръзне).

При избора на разсад се обръща внимание на дебелината на клоните и състоянието на кореновата система. Трябва да има поне два или три издънки, с диаметър от 0,6 до 0,8 см в едногодишно и 0,8–1,5 см в двугодишно растение. Здравата коренова система трябва да се състои от влакнести (дълги 15–20 cm) или разклонени (20–25 cm дълги) корени с кафява кора. Колкото по-малко са белите и сухи корени, толкова по-високо е качеството на разсада.

Растенията със затворен корен (CCS) трябва да са доста обемисти с много листа.Диаметърът на издънките на едногодишен разсад със ZKS е в диапазона 0,5-0,6 cm и 0,6-0,8 cm за двегодишно дете. Растението в контейнера трябва да седи плътно, без да залита - това показва, че корените са пораснали достатъчно и здраво се държат за буца земя.

Разсад от цариградско грозде със ZKS

Разсадът на цариградско грозде със затворени корени трябва да има много листа

Схема за засаждане на цариградско грозде и подготовка на ямата за засаждане

Разстоянието между храстите на цариградско грозде, както и до съседните растения, се избира въз основа на диаметъра на храста на избрания сорт. Средно могат да се препоръчат 1,5 m между растенията в един ред и 2,5 m между редовете. Често, за да се спести място, се използва комбиниран метод за засаждане - първо, храстите се засаждат с интервал от 0,5-0,75 m и след няколко години се засаждат.

Дупките за засаждане са идеално подготвени през есента, но ако това не се получи, те се изкопават през пролетта поне седмица преди засаждането, така че земята да има време да се утаи. Процесът се състои от следните стъпки:

 1. Изкопават дупки с дълбочина 40–50 см и диаметър 60–70 см. В този случай горният слой на почвата, ако е плодороден, се заделя за по-нататъшна употреба.

  Кацаща яма

  За цариградско грозде са подходящи костилки с дълбочина 40-50 см и диаметър 60-70 см

 2. Ако е необходимо, ако почвата е тежка, на дъното се полага слой дренаж от развалини, експандирана глина, счупена тухла.

  Засипване на дренажния слой в ямата за засаждане

  На дъното на ямата от цариградско грозде се полага слой дренаж от развалини, експандирана глина, счупена тухла

 3. Ямите се пълнят с хранителна смес от черна почва (можете да използвате почвата, отделена при копаене на ямата), торф и хумус в равни пропорции. Те също така добавят към ямата 45–70 g суперфосфат и 0,5 l дървесна пепел.

  Пълнене на хранителната смес в ямата

  Напълнете ямата със суперфосфатна и пепелна хранителна смес

 4. Компонентите се смесват старателно с вили.

Засаждане на цариградско грозде

В началото на пролетта, когато настъпят благоприятни условия, те започват да засаждат:

 1. Разсадът се изнася от зоната за съхранение (съхранява се в изба през зимата при температура 3-5 ° C) и корените им се накисват във вода за няколко часа с добавяне на вкоренители - хетероауксин, корневин, епин и др.

  Накисване на корените на разсад

  Разсадът от цариградско грозде се накисва няколко часа преди засаждането.

 2. Част от почвата се изважда от всяка дупка, така че да се оформят дупки с размери, достатъчни за побиране на корените на разсад.
 3. Растенията се засаждат, като се добавят малки могили под корените, ако е необходимо. Важно е в този случай кореновата шийка да се задълбочи с 5-8 см, докато по-нататък върху леторастите се образуват допълнителни корени. При засипване почвата не трябва да бъде силно уплътнена, тъй като корените на цариградското грозде се страхуват от нараняване.

  Засаждане на разсад от цариградско грозде

  При засаждане на цариградско грозде кореновата шийка се задълбочава с 5-8 сантиметра

 4. Около разсада се образуват кръгове по диаметъра на дупките за засаждане.
 5. Младите насаждения се поливат обилно, което помага да се уплътни почвата и да се премахнат въздушните синуси от кореновата зона.

  Поливане на разсад от цариградско грозде

  Младите насаждения от цариградско грозде се поливат обилно, което помага да се уплътни почвата и да се премахнат въздушните синуси от кореновата зона

 6. След като почвата се свие, в кръга на багажника се изсипва допълнително количество пръст и поливането се повтаря.
 7. Издънките се отрязват на височина 5-10 см, така че останалите да имат 2-3 пъпки.

  Подрязване на разсад от цариградско грозде

  Нарежете издънките на цариградско грозде на височина 5-10 см, така че останалите да имат 2-3 пъпки и в резултат на това през втората година израстват много нови плодни издънки

 8. След 1-2 дни почвата се разхлабва и мулчира с хумус, компост, изгнили дървени стърготини и др.

Трансплантация на цариградско грозде през пролетта

Ако при засаждането на цариградско грозде е бил приложен методът на удебелен засаждане (вижте по-горе за комбинирания метод на засаждане), тогава с течение на времето храстите ще трябва да бъдат презасадени. Трансплантация може да е необходима и по други причини, например при преустройство на градина. Повечето градинари и експерти са единодушни, че е за предпочитане цариградското грозде да се трансплантира през есента: по това време то се корени по-добре. Но с необходимото старание, ако е необходимо, можете да трансплантирате цариградско грозде през пролетта. Това трябва да се направи рано, преди неговото пробуждане. Ако пъпките започнат да се подуват, тогава е по-добре да отложите трансплантацията до есента.

Колкото по-малко се наранява кореновата система по време на трансплантация, толкова по-вероятно е успешният резултат от операцията. Ето защо трябва да се опитате да извлечете растението с буца земя. Те действат по следния начин:

 1. Пригответе яма за кацане съгласно правилата, изложени по-горе. Диаметърът му трябва да бъде 80–90 cm, а дълбочината му - 40–50 cm.
 2. Оценете състоянието на храста. При удебеляване се разрежда, като се отстраняват сухи, повредени и стари издънки. Останалите се намаляват с 30%, за да се балансират обемите на короната и кореновата система.

  Схема за разреждане на храст от цариградско грозде преди разсаждане

  Когато се сгъсти, храстът от цариградско грозде се разрежда преди разсаждането, като се отстраняват сухи, повредени и стари издънки

 3. Около храста е очертан кръг с радиус около тридесет сантиметра. По този кръг е изкопан жлеб, дълбоко в щика на лопатата.
 4. Те копаят в почвата под основата на храста и я изваждат с буца пръст.

  Носене на храст с буца земя на ново място

  За да не се рони земята от трансплантирания храст, тя може да бъде прехвърлена на ново място в чувала

 5. Част от хранителната почва се отстранява от ямата за засаждане, образувайки дупка с размери, съответстващи на кома на земята с кореновата система на трансплантирания храст.
 6. В дупката се спуска храст с бучка пръст. В този случай трябва да се уверите, че храстът е с 5-7 см по-дълбоко, отколкото е нараствал преди.

  Схема за трансплантация на храст от цариградско грозде

  Трансплантираният храст от цариградско грозде се задълбочава с 5-7 cm

 7. Запълнете пространството около кореновата система с питателна почва, уплътнете и оформете кръг в близост до стъблото.
 8. Поръсете обилно с вода, разхлабете и мулчирайте с хумус.

Грижа за цариградско грозде през пролетта

Пролетната грижа е най-важна за цариградското грозде.

Подхранване

Храстите се нуждаят от допълнително подхранване 2-3 години след засаждането, при условие че препоръчаното количество хранителни вещества е вкарано в ямата за засаждане. В началото на пролетта цариградското грозде се подхранва с минерални торове, съдържащи азот. Обикновено се използва амониев нитрат или карбамид (карбамид). Норма на разход на тор:

 • 30-40 г на млад храст;
 • 40-60 грама на храст на възраст от четири до пет години.

Можете просто да разпръснете гранулите по повърхността на кръга на ствола, последвано от изкопаване, но е по-добре да ги разтворите във вода и да напоите растенията. Препоръчително е тази подхранка да се извършва два пъти с интервал от 10-15 дни с половината от торенето. Можете също така да подхранвате цариградското грозде през пролетта с хумус, като го използвате за мулчиране на почвата след поливане. Не правете други превръзки през пролетта.

Амониев нитрат

През пролетта цариградското грозде се нуждае от азотни торове.

Поливане

Пролетното поливане е важно за бързия растеж на листния апарат на храста, както и за поставяне на яйчниците и плодовете. Ще отнеме 3-4 поливания (в зависимост от метеорологичните условия може да има и по-малко). Първото поливане се извършва в началото на април и се повтаря на интервали от две до три седмици преди лятото. Важно е почвата да не изсъхне и да остане влажна на дълбочина 5–10 cm.

Поливане на цариградско грозде

За да се абсорбира по-добре влагата в земята, около храста на цариградско грозде се прави страна на земята

След всяко поливане почвата трябва да се разхлаби, за да се осигури достъп на въздуха до корените. Мулчирането на кръгове около дървета ще ви позволи да задържате влагата по-дълго и да увеличите интервалите на поливане.

Подрязване

Образуването на нови издънки трябва да се следи редовно, в противен случай след 2-3 години храстът ще бъде твърде дебел и непроницаем за светлина. Това ще доведе до смачкване на плодовете, ще създаде условия за развитие на болести и ще привлече вредители. В резултат на това добивът спада, новите издънки се удължават и потъват на земята, храстът става безформен и слаб. Цариградското грозде се нуждае от редовно изтъняване и оформяне на резитба, което опитните градинари препоръчват да се прави в началото на пролетта, веднага след като снегът се стопи, преди храстите да се събудят и първите листа да се появят върху тях. Нарязването на цариградско грозде е лесно, но не забравяйте, че издънките на възраст до четири години са продуктивни. Така че последователността на подрязване е:

 1. Всички сухи, повредени клони се изрязват.Издънките, по-стари от четири години, също трябва да бъдат премахнати.
 2. Изтънете храста, оставяйки 2-3 издънки на възраст от една, две, три и четири години. В този случай, на първо място, излишните издънки, които растат вътре в храста и се пресичат с други клони, подлежат на отстраняване.
 3. На останалите издънки се изрязват сухи и повредени клони до първата здрава пъпка, прекалено дългите се съкращават.
 4. Всички клони се отрязват на 5-7 см, ограничавайки растежа им по дължина и стимулирайки образуването на странични плодни издънки.
Схема за резитба на цариградско грозде

Когато подрязвате цариградско грозде, отстранете всички издънки на възраст над четири години

При правилна и редовна резитба цариградското грозде, навлизайки на възраст от 3-4 години по време на плододаването, може да расте и активно да произвежда плодове в продължение на десет години, а някои сортове - до петнадесет години или повече. Най-продуктивните храсти са на възраст 6-8 години.

Видео: правилно подрязване на цариградско грозде

Пролетни етапи на отглеждане на цариградско грозде

През пролетта всички методи за размножаване на цариградско грозде са на разположение на градинаря, с изключение на зелените резници (това ще трябва да изчака до лятото). Нека се спрем на основните.

Размножаване чрез разделяне на храста

Този метод се използва, когато има мощен, гъст храст с голям брой здрави едно до четиригодишни издънки. Това се прави в началото на пролетта преди почистване на пъпките, както следва:

 1. Изкопайте храст по същия начин, както при пресаждането.
 2. Внимателно освободете корените от земята и ги разнесете.
 3. С помощта на секач или остър нож от храста се отделят отделни издънки или групи от 2-3 издънки с добри корени.

  Разделяне на храста от цариградско грозде

  С помощта на секач или остър нож от храста се отделят отделни издънки или групи от 2-3 издънки с добри корени

 4. Получените разсад се засаждат в предварително подготвени ями за засаждане съгласно предварително описания алгоритъм.

Размножаване чрез коренови издънки

Често издънките се появяват около храста от корените. Обикновено те се бият и унищожават, но ако е необходимо, можете да използвате тези издънки за размножаване на цариградско грозде. За това:

 1. През пролетта издънките се изкопават от земята, отрязвайки корена, идващ от майчиния храст.
 2. След това младите растения се засаждат на постоянно място по същия начин като обикновените разсад.
Корен от цариградско грозде

Коренът от цариградско грозде може да се използва за размножаване

Размножаване чрез наслояване

Това е най-популярният метод и има три възможности.

Хоризонтално наслояване

За този метод са подходящи млади храсти на възраст от три до четири години. Бушът се размножава по следния начин:

 1. В зависимост от това колко разсад са необходими, изберете 3-5 годишни издънки.
 2. През пролетта, когато почвата се затопли до 10–15 ° C, се изкопават радиални канали с дълбочина 5–7 cm в кръга от близо до стъблото, по един за всеки издънка.
 3. Жлебовете са пълни със смес от хумус и торф.
 4. Издънките се полагат в жлебове, но те не заспиват, а се фиксират на няколко места с телени щифтове.
 5. Каналите се поливат редовно, поддържайки ги постоянно мокри.
 6. След появата на вертикални издънки с височина 4-5 сантиметра, те са покрити с плодородна почва и продължават да се поливат редовно.

  Схема за размножаване на цариградско грозде с хоризонтални слоеве

  Всеки хоризонтален слой може да даде до 5-6 разсад от цариградско грозде

 7. По този начин разсадът се отглежда до есента, като ги хлади, когато достигнат размер 13–17 cm.

Предимството на този метод е, че майчиният храст продължава да дава плодове както обикновено по време на процеса на вкореняване.

Дъгообразно наслояване

Методът се различава от предишния по това, че клонът е прикрепен към земята само на едно място и незабавно покрит със земя, оставяйки основата и върха на повърхността. За да спре растежа, издънката се прищипва с 10-12 см. По-нататъшните грижи се състоят в редовно поливане и оросяване. До есента тази издънка ще даде един, но мощен разсад.

Схема за размножаване на дъгообразни процеси на цариградско грозде

До есента един, но мощен фиданка от цариградско грозде ще се окаже от дъгообразен слой

Видео: размножаване на цариградско грозде чрез дъговидни слоеве

Вертикално наслояване

По този начин храстите се размножават на възраст 6-8 години и по-големи, които практически са изчерпали плодовия си ресурс и трябва да бъдат заменени. В края на зимата или началото на пролетта всички издънки, по-стари от три години, се отрязват до точката на растеж (от която растат нови издънки), а останалите се съкращават до 8–10 см. В резултат на такава радикална резитба, младите издънки ще започнат активно да се появяват.

Когато достигне височина от 10-15 см, тогава трябва да се поръси с плодородна почва наполовина, внимателно запълвайки синусите между издънките. През лятото, когато издънките растат, хлибирането се повтаря още 3-4 пъти, като предварително се полива растението. До есента вкоренените резници се трансплантират на ново място или се съхраняват до пролетта. Този сезон храстът няма да даде плод.

Схема за размножаване на цариградско грозде с вертикални слоеве

Старите храсти от цариградско грозде се размножават чрез вертикални слоеве

Защита на цариградско грозде от вредители и болести през пролетта

В края на зимата и началото на пролетта трябва да се погрижите за превантивни мерки за защита на цариградското грозде от вредители и болести. Ако това не бъде направено навреме, тогава има значителен риск от заразяване на храсти с различни гъбични заболявания, както и атаки на вредни насекоми.

Таблица: Пролетни дейности за профилактика на болести и борба с вредителите от цариградско грозде

дейностПродължителностМетод на провежданеПостигнат ефект
Пречистване на вряща водаМартКипнете вода, изсипете я в лейка или кофа, поливайте храста (може да се обработва само докато пъпките набъбнат)Пробуждане на храсти, контрол на вредителите и превенция на болести
Санитарна резитбаКрай на февруари - началото на мартИзрежете сухи, повредени и болни издънкиПатогените и възможните вредители, зимуващи в сухи клони, се отстраняват от растението
Изкореняване на лечението с хербицидиПръскане на храста и почвата под него с 3% разтвор на меден сулфат или течност от Бордо. В допълнение, лечението с DNOC (веднъж на всеки три години) и Нитрафен е ефективно.Предотвратяване на всички известни гъбични заболявания и нападения от вредители
Лечение със системни фунгициди (средства за борба с гъбични заболявания)След цъфтежаПровеждат се 2-3 лечения с интервал от 10-15 дни. Лекарствата се използват:

 • Хорус;
 • Скорост;
 • Hom;
 • Строб и др.
Профилактика на гъбични заболявания
Лечение с инсектициди (контрол на вредителите)Провеждат се 2-3 лечения с интервал от 10-15 дни. Лекарствата се използват:

 • Решете;
 • Искра;
 • Фуфанон и други.
Предотвратяване на нападения от вредители

Видео: обработка на цариградско грозде от брашнеста мана с вряща вода

Агротехнологията от цариградско грозде през пролетта е пълна с дейности, но не е трудно. Засаждането, пресаждането на цариградско грозде, грижата за тях, предпазването от болести и вредители са доста достъпни за всеки градинар.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.