Присаждане на грозде: кога да го направите, за да не губите време

Присаждането на овощни дървета се извършва толкова дълго и успешно, че не поражда въпроси. И мнозина дори не са чували за присаждане на грозде, въпреки че изобщо не е трудно да го направите. Освен това гроздето може да се присажда по един или друг начин почти по всяко време на годината, дори през зимата. Но всяка техника има свое време.

Условия за присаждане на грозде

Под инокулация се разбира операция, насочена към сливане на части от два различни организма - потомък и подложка. Целите на подобна операция може да са различни, но ако бъде успешна, новата централа ще има всички характеристики на "родителя", от който е взета присадката. А ролята на подложката е да доставя хранителни вещества и влага към новия храст.

Връзката на издънката със запаса може да се осъществи по най-различни начини, но най-често срещаните са копулация и техники за пъпки. В първия случай се присажда резник към запаса, тоест парче издънка с няколко пъпки.

Присаждане чрез изрязване

Схеми на присаждане чрез рязане: подобрена копулация (1), зад кората (2), в цепнатината (3)

Във втория отделно взет бъбрек с малко парче (щит) около него.

Бъбречна ваксинация

Пъпка е въвеждането на пъпка с щит в издънката на подложката

Такава проста класификация не ограничава всички методи за присаждане, но дава представа какво трябва да се вземе от това ценно растение, чиито характеристики бих искал да получа в новосъздадения организъм: методи "за кора "," за разделяне "и други не са формално копулация, но също така се извършват с помощта на рязане.

В лозарството се използва дори зимно присаждане, което се извършва не в градината, а у дома, точно на масата, поради което се нарича десктоп. Ние ще разгледаме накратко тези методи, които могат да се използват точно на мястото, т.е. техниките за присаждане в растящ гроздов храст. Това са инокулации в стъблото на храста (а в корена има и присадки), които обикновено се извършват по метода "разделяне" през пролетта, преди разпадането на пъпките, и "зелени" инокулации, извършвани по-дълго период, през вегетационния период на гроздовия храст. Присадката може да бъде или зелена (вегетативна), или лигнифицирана, тоест резници, отрязани от миналогодишната лоза.

Една от класификациите, отчитайки степента на зрялост на снадените части, предоставя следните опции.

  • „Черно към черно“ - когато и издънката, и запасът са в „полусън“ състояние. Тази ваксинация се извършва в началото на пролетта. Като издънка се използват резници, събрани през миналия сезон и съхранявани в избата.
  • „Черно към зелено“. Резници с пъпки, които започват да цъфтят, се присаждат върху храст, чиито издънки вече растат, но все още не са лигнифицирани. В тазгодишната зелена млада лоза се присажда стрък от миналата година. Този метод, използван през лятото, е най-малко надежден.
  • „Зелено към зелено“. И потомъкът, и подложката са незрели, появяват се само през текущата година. Изпълнява се през лятото и началото на есента (преди падането на листата).

За всички варианти на ваксинация е необходимо стриктно да се спазват условията, свързани с фазите на развитие на гроздовия храст (началото на соковия поток, активната вегетация, лигнификацията на лозата и др.), В противен случай идеята за инокулация ще бъде обречен на провал.

Време на ваксинация черно върху черно

Тъй като такова присаждане включва сливане на лигнифицирани резници от желания сорт с лигнифициран издънка на растящ храст, времето му трябва да бъде такова, че веднага след приключване на процедурата да започне сливането на частите, които трябва да се съединят. И е възможно, ако сокът вече е преминал през лозата. В повечето региони това се случва от края на април. След началото на соковия поток, след няколко седмици, пъпките могат да започнат да цъфтят и за такава ваксинация те трябва да бъдат само подути. Следователно няма много време за ваксинация "черно на черно"; работата трябва да приключи до средата на май.

Присаждане на грозде от черно до черно

Когато се присаждат в черно в черно, двете снадени части са в състояние близо до събуждане

Такова инокулиране се извършва чрез методи за проста или подобрена копулация (с език). Необходимо е да се изберат резници, които са идеално подходящи по дебелина към материала на подложката, да се накиснат във вода, да се направят коси разрези на двамата участници във ваксинацията, да се свържат и здраво да се завърже мястото за присаждане. Ваксинацията трябва да се извършва при облачно време или вечер, като всички операции трябва да се извършват възможно най-бързо и правилно, за да не изсъхнат секциите.

Грижата за присаденото грозде се състои в премахване на свръхрастеж и възникващи излишни издънки. Превръзката трябва да се разхлаби с нарастването на новата летораста и когато натрупването приключи, отстранете я. Когато присадените издънки достигнат дължина 25–30 cm, те се прищипват. Ако се появят съцветия, те се отстраняват.

Видео: присаждане на черно върху черно

Дати на ваксинация черно на зелено

Комбинираното черно-зелено присаждане се извършва с лигнифицирани резници върху зелен издънка. Тази операция може да се прави през лятото, докато младата лоза все още расте интензивно. Но миналогодишните резници е трудно да се запазят до лятото, така че те са восъчни. Първо, обратно през пролетта, те се накисват във вода, държат се в стимулатори на растежа, изсушават се, нарязват се на парчета с 2 пъпки и се потапят в течен парафин. Това може да стане при парафинова температура от 80 ° C, след което резниците трябва незабавно да бъдат потопени в студена вода. Такива "консервирани" резници в найлонов плик се съхраняват добре в избата.

Инокулацията се извършва по метода "разцепване". За да направите това, изрезката в долната част се нарязва на клин, напоява се и в зелена лоза върху растящ храст се прави цепка на правилното място. „Желаното място“ обикновено се намира над третия възел от основата на летораста. Отрежете издънката на това място, разделете я в средата, поставете дръжката в цепката, завържете я с лента от филм. Тъй като издънката расте, сбруята се разхлабва и се премахва през есента.

Инокулация от черно до зелено

Когато се присади с "черно в зелено", миналогодишното рязане се въвежда в нарастващия издънка

В края на май, когато младите издънки все още са трудни за разделяне поради тяхната слабост, присаждането е възможно и чрез прост метод на копулация („в дупето“). Не е трудно да се направи, но няколко дни преди ваксинацията всички пъпки на младия летораст трябва да бъдат заслепени и листата да бъдат откъснати, така че раните да имат време да изсъхнат преди процедурата. Тази ваксинация се извършва напълно идентично с ваксинацията "черно на черно".

Време на присаждане в стъбло на храст

Всъщност присаждането в стъблото на гроздов храст, извършено върху плодно растение, също може да бъде класифицирано като "черно до черно". В същото време цялата въздушна част е напълно премахната и само старите корени остават да хранят новия храст.

Това присаждане се извършва, когато храстът е в покой, тоест от средата на есента до началото на пролетта. Но тъй като е изключително трудно да се направи това през зимата, реалните условия на операцията са ограничени в края на есента (приблизително от средата на октомври, в зависимост от региона) и началото на пролетта (приблизително до средата на април, започвайки от часа когато преминат силни нощни студове).Това е малко по-лесно да се направи през пролетта, тъй като след зимната ваксинация храстът трябва да бъде много добре покрит за зимата, а през пролетта е достатъчно превантивно покритие с нетъкан материал.

Най-често срещаният вариант на такава операция е подземната ваксинация. За да го извършите, температурата на въздуха в кореновата зона е около 10 относноC, но соковият поток в този момент трябва само да започне, без да се стигне до така наречения плач. Оптималната ситуация е подути пъпки на издънката и пълно състояние на покой в ​​пъпките на подложката.

За да се извърши присаждането на дълбочина 10–15 cm, старият храст се изрязва изцяло и резниците се присаждат в останалата част на стъблото по метода на „разцепване“, като цепенето става на дълбочина 3 cm. взимат се резници, така че след присаждането да остане напълно под земята. Ако болестта под земята е така огъната, че посяването в цепката е невъзможно, се извършва присаждането в дупето.

Присаждане на грозде в стъбло на храст

За присаждане в стъбло трябва да отрежете цялата въздушна част и да изровите земята до корените

Дати на бутонизиране

Пъпка или бъбречно присаждане се извършва върху зелена лоза, която е пораснала тази година. Такова инокулиране се извършва през лятото: от края на май до юли (понякога можете да уловите първите дни на август). Присадките през май - началото на юни могат да бъдат взети от миналогодишните лигнифицирани издънки, а по-късно - от тазгодишните издънки. Използването на тревисти пъпки обаче намалява скоростта на присаждане. Лозите на подложката трябва да са в състояние на активен растеж по време на бутонизация.

В зависимост от продължителността на ваксинацията, нейните приеми също се различават. И ако самата техника на пъпкуване е една и съща, тогава те действат по различен начин с подложката. В случай на ранни ваксинации (края на май - края на юни) над мястото на ваксинацията, издънката е напълно отрязана, така че присаденият бъбрек през текущата година не само се вкоренява, но и цъфти, дава нов издънка. С по-късното пъпкуване се изправя обратната задача - присаденият бъбрек трябва да остане в покой до пролетта на следващата година.

Присаждане на грозде чрез пъпка

Прилича на бъбрек, „вързан“ за нарастваща издънка

Окулацията се извършва по различни начини: зад кората в Т-образни или надлъжни разрези, в клапите, в процепа, в дупето, но тези разлики са незначителни. Във всеки случай е необходимо да се осигури поне минимален контакт между камбиалните слоеве на скутела с пъпката на издънката и зеления израстък на подложката. Мястото за ваксинация трябва да бъде правилно обвито с фолио, оставяйки присадения бъбрек отворен. След 30–40 дни сбруята се отстранява. Издънките, отгледани от пъпките на потомка, са обвързани с опори: решетка или специално забити колчета.

Видео: присаждане с бъбрек

Условия за присаждане на грозде в регионите

Като цяло горните условия за присаждане на грозде се различават малко в зависимост от региона; разликите могат да бъдат не повече от 2-3 седмици, но фазата на развитие на гроздовия храст трябва да бъде същата, както е необходимо при всеки вариант на ваксинацията.

Например в Крим традиционната техника е присаждането с миналогодишни резници в тазгодишната зелена лоза и най-доброто време за това е от 5 май до 15 май. През този период в Крим вече можете да използвате зелени резници. През май, в условията на полуострова, зелената лоза вече не е съвсем тревиста, следователно е доста подходяща, за да може да се ваксинира в нея, особено чрез копулация, включително подобрена копулация. Най-добри резултати се получават чрез присаждане върху зелените издънки на 2-3-годишни храсти от енергични сортове грозде.

В по-северните райони на нашата страна и съседните републики датите може да са леко изместени, но трябва да кажа, че в условията на централна Русия и в Беларус присаждането на грозде по принцип не е толкова широко разпространено, колкото на юг. Това, разбира се, е свързано с по-тежки условия и присаждането не винаги увеличава устойчивостта на замръзване на растенията.

В Украйна, приблизително на географската ширина на Киев или Днепропетровск, се правят по-често ваксинации „черно на черно“, а времето за такава операция е от края на март до края на април.Друг вариант - зелени резници в зелена млада издънка - се използва през втората половина на май, приключвайки подобни инокулации в самото начало на лятото.

Видео: време за присаждане на грозде

Присаждането на грозде е много разпространена операция в лозарските райони, но в северната част на страната ни и в средната лента, където гроздето все още не се счита за обща култура, присаждането се използва рядко. Лозарите познават разнообразни техники за тази операция и могат да се прилагат различни опции както през лятото, така и по друго време на годината.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.