Рецепта за гурме: пресен босилек през цялата година у дома

Босилекът е отлична подправка за много ястия с невероятна миризма. Въпреки това, в нашия умерен климат, можем да се отдадем само на пресните листа от тази билка през топлия сезон. Но с усилие можете да запазите това парче лято и зима, ако отглеждате босилек у дома.

Как можете да отглеждате босилек

Босилекът може да расте добре у дома, неизискващ е грижите, изглежда добре на перваза на прозореца и има много приятна миризма. Преди да започнете да създавате мини-градина у дома, трябва да вземете решение за метод на отглеждане. Има няколко от тях:

 • Отглеждане от семена без бране на растения.
 • Използване на кирка.
 • Получаване на разсад от босилек от резници на растение за възрастни.
 • Присаждане на млада издънка от открита земя.

Тези методи се различават по интензивност на труда, но е важно да се знае, че само когато се отглежда от семена, босилекът има най-дългия вегетационен период преди цъфтежа.

Подготовка на контейнера за засаждане на босилек

Когато избирате контейнер за засаждане, трябва да се има предвид, че кореновата система на босилека е добре развита, поради което разстоянието между възрастните растения трябва да бъде най-малко 10 см, а височината на почвения слой трябва да бъде около 12 см. По-дългите контейнери са по-компактни, но обикновените саксии за цветя могат да се използват с по 3 растения. Всеки контейнер трябва да има дренажни отвори.

Как да подготвим почвата за босилек

За отглеждане на тревисти растения у дома е по-добра лека плодородна почва, която можете да приготвите сами, вместо да купувате. Включва:

 • 1 част пясък;
 • 1 част копка земя (за да се получи слоят копка се натрошава и пресява със сито, за да се отстранят парчета растения);
 • 3 части хумус или листна почва.

Всичко се разбърква, докато се получи хомогенна маса.

Процедура за подготовка на почвата за босилек:

 1. На дъното на контейнера първо се полага дренажен материал: малки камъчета, експандирана глина, счупена тухла или фрагменти от керамични съдове. Този слой трябва да бъде около 3 cm.

  Дренажен слой в саксията

  На дъното на саксията с босилек се поставя дренаж

 2. След това контейнерът се пълни със земя, като не достига няколко сантиметра до ръба.

  Саксия с пръст

  Приготвената почвена смес се изсипва в саксия, оставяйки няколко сантиметра до ръба

 3. Почвата се полива обилно с вода. Мястото за кацане е готово.

Избор и подготовка на семена

Добрите семена са едно от основните условия за реколта. Всеки вид босилек е подходящ за засаждане, но е по-добре да се даде предпочитание на ниски сортове с малки листа, тъй като те са по-подходящи за отглеждане в дома. Тези сортове включват:

 • Василиск (мирише на карамфил и черен пипер);
 • Карамфил аромат;
 • Анасон гурме;
 • Меню за гурме;
 • Compatto (с пиперлив аромат);
 • Свежест (има аромат на лимон).

Фото галерия: сортове босилек за отглеждане в домашни условия

Засаждане на семена и получаване на първите издънки

За да се подобри кълняемостта, семената се препоръчват да се дезинфекцират и накисват, въпреки че това не е необходимо.

След като отглеждам зеленчуци от много години, не обичам да дезинфекцирам семена. Ако направите това в разтвор на калиев перманганат, е лесно да направите грешка с правилното съотношение на компонентите (което обикновено се определя на око, от цвета на разтвора) или с продължителността на излагане на семената в решението и това само ще се отрази негативно на тяхното качество. Ето защо е по-добре да закупите семена в специализиран магазин, опитвайки се да изберете продукт от доверен производител. Висококачествените семена вече са подложени на дезинфекция, това ще бъде написано на опаковката.

Семената на босилека, както и много други растения, са покрити с тънък слой етерични масла, които ги предпазват от изсушаване. Но поради наличието на такъв филм, босилекът често има лоша кълняемост. За да се намали този отрицателен фактор, семената се накисват. За това ви трябва:

 1. Вземете памучна кърпа (могат да се използват памучни тампони) и увийте семената в нея.

  Накисване на семена от босилек

  Семената на босилека трябва да се поставят върху плат или памучен тампон

 2. След това излейте всичко гореща вода (около + 60 ° C).
 3. Увийте семената в целофан и оставете на топло място за един час. Семената са готови за засаждане.

Можете да посеете сухи семена. Но след засаждането почвата трябва да се разлее с гореща вода, да се покрие с фолио и да се постави на топло място.

При засаждане семената трябва да бъдат покрити с пръст с около 1–1,5 см. При отглеждане на босилек с помощта на разсад семената се засяват в торфени саксии, така че по време на гмуркането кореновата система да не се нарани и растението да се адаптира бързо. Гмуркането с босилек се извършва след появата на 2 истински листа.

Гмуркайте босилек

При гмуркане е важно да не повредите кореновата система на босилека

Предимството на използването на разсад е, че през първия месец вашата мини-градина ще бъде по-компактна, но презасаждането и пренасянето на растението на ново място може да удължи периода за получаване на готови зелени.

Видео: отглеждаме босилек на перваза на прозореца

Отглеждане на босилек от резници

Една от характеристиките на босилека е, че той се размножава чрез резници. Достатъчно е да вземете малка издънка или да отрежете върха на възрастен храст и да го поставите във вода за 1-2 седмици. Когато резникът има корени, той може да бъде трансплантиран в саксия. Но продължителността на живота на растение, отглеждано по този начин, е малко по-кратко от обикновено - около 4 месеца.

Резници босилек

Резниците босилек се вкореняват само за 1,5 седмици

Грижа за босилека у дома

Основните фактори, влияещи върху растежа на босилека у дома, са:

 • поливане;
 • температура;
 • осветление;
 • торене с минерални торове.

Поливане

Честотата на поливане на босилек зависи от температурния режим, през есенно-зимния период се препоръчва да се полива 1-2 пъти седмично. Но ако вашият апартамент е много топъл, можете да провеждате процедурата по-често: почвата в контейнера не трябва да изсъхва, но прекомерната влага в почвата също е нежелана. Босилек също приема пръскане добре.

Както за поливане, така и за пръскане растенията се нуждаят от вода със стайна температура или малко по-топла. Ако използвате чешмяна вода, препоръчително е да я оставите да престои, за да се намали количеството разтворен хлор.

Водата се изпарява много по-малко през нощта, така че е по-добре да поливате сутрин, за да намалите риска от преовлажняване. След поливане земята се разхлабва леко.

Създаване на необходимите условия за отглеждане на босилек

Босилекът е южно едногодишно растение от семейство Глинени, произхождащо от тропическите и топли умерени райони на Евразия, поради което расте добре на открито в Русия само при установено лятно време. У дома е по-лесно да се осигури подходяща околна температура (това е стайна температура от + 20 ... 25 ° C). При по-ниски температури растението губи аромата си и забавя растежа.

Василий също се нуждае от дълъг светлинен ден - около 14 часа на ден. Това е необходимо за активния му растеж и преминаването на фотосинтетични процеси. Ето защо е по-добре да поставите босилек на первазите на прозорците с южно или югоизточно изложение. Но през зимата това може да не е достатъчно, растенията ще се нуждаят от изкуствено осветление с фитолампа. Можете да използвате по-евтин вариант - флуоресцентни лампи с бяла светлина. И въпреки че такива лампи не се загряват по време на работа, по-добре е да ги поставите не по-близо от 15 см от босилека за по-равномерно осветяване.

Използване на изкуствено осветление за отглеждане на растения

Изкуственото осветление ви позволява да удължите дневните часове

Как и с какво да храним босилек

Ако за засаждането на босилека е използвана плодородна почва, растението няма нужда от подхранване. Ако е засадено в обикновена градинска почва, е необходимо допълнително да се оплоди почвата. Достатъчно е да се напоява веднъж месечно с добавяне на минерали.

Когато избирате тор, имайте предвид, че босилекът се отглежда за зелена маса, така че азотът трябва да бъде най-важният компонент на подкората. Например можете да използвате органично-минерален течен тор Biohumus за стайни растения и разсад.

Биохумус

Биохумусът е подходящ за хранене на босилек

Как да режем правилно босилека

Първите листа на босилека могат да бъдат отрязани, когато има поне 6 от тях (около месец след поникването).

И тогава за правилното формиране на храста, босилекът трябва да бъде прикрепен: премахнете апикалната издънка. В този случай растението отглежда странични клони, поради което добивът ще бъде по-висок. Тази процедура се извършва на всеки 2-3 седмици. Освен това, когато се появят дръжки, те трябва да бъдат отстранени заедно с 2-те долни листа.

Както прищипването, така и вземането на листа за ядене се прави най-добре с ножици, а не с ръце. По този начин няма да повредите кореновата система.

Премахване на дръжката от босилека

Премахването на дръжката от босилека трябва да се извърши с ножица

Защита на босилека от болести и вредители

Босилекът е устойчиво на болести растение, което рядко се засяга от вредители. Дезинфекцията на почвата преди засаждането служи като превантивна мярка. Но може да се случи заразяване с листни въшки от съседни растения. Признаци на листни въшки:

 • деформация, усукване на листа;
 • спиране на растежа на храстите.

  Листни въшки

  Босилекът може да атакува листни въшки

За да унищожат тези вредители, те се напръскват с Decis (1 g на 5 l) или инфузия на тютюн. За приготвянето му 20 г сухи тютюневи листа се изсипват в 0,5 л вода и се влива в продължение на 2 дни. След това инфузията се филтрира и разрежда със същия обем вода.

Опасността за босилека, когато се отглежда в къщата, е гъбичното заболяване на черния крак, при което се засяга кореновата шийка на растението. Основната причина за появата на това заболяване е излишъкът на влага в почвата и прекалено удебеленото засаждане.

Черен крак

Черният крак засяга кореновата шийка на растението

Когато бъдат открити първите признаци, трябва да се предприемат мерки:

 • Сменете напоителната система.
 • Разрохквайте почвата по-често. Неговата аерация намалява заболеваемостта.
 • Премахнете почернените листа и, ако е необходимо, цялото растение. Когато изкопавате болен екземпляр, е необходимо да уловите околната почва и след това да добавите нова почва. Почвата трябва да се третира с разтвор на калиев перманганат.

Вместо калиев перманганат, можете да използвате Фитоспорин.

Опаковка с фитоспорин

За борба с черния крак можете да използвате Фитоспорин

Отглеждането на босилек у дома не е лесна задача.Важно е да изберете правилния сорт растения, да подготвите почвата и семената и впоследствие да създадете необходимите условия. Но работата ви ще бъде възнаградена с възможността винаги да имате здравословна и ароматна подправка на вашата маса.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.