Какво е ягодов физалис и как да го отглеждате в градина

Ягода Физалис е оригинално и непретенциозно зрънце растение, отглеждано в едногодишна култура в умерен климат. Плодовете на физалис могат да се консумират пресни или да се използват за различни домашни приготовления.

Основни характеристики на ягодовия физалис

Физалисът е билка от семейство Solanaceae. Характерна особеност на всички физали е, че плодовете им са сочни, многосеменни плодове, затворени във вид подута чаша, подобна на миниатюрен китайски фенер.

Плодове от физалис

Плодове от физалис - плодове с множество малки семена

Има няколко вида физалис:

  • декоративна многогодишна,
  • растителни мексикански,
  • ягодоплодна ягода.

Ягодовият физалис получава името си от приятния сладък вкус и особения аромат на плодовете си. Можете да ги ядете пресни, да правите сладко и компоти от тях, да готвите захаросани плодове, да правите сушени плодове като стафиди. Плодовете, събрани заедно с чашките, могат да се съхраняват в обикновен домакински хладилник до няколко седмици. Непосредствено преди да използвате плодовете на физалис, трябва да почистите капаците на фенерчето.

Физалис заготовки

Физалисът може да се използва за домашно приготвяне или да се яде пресен

Ягодовият физалис трябва да се събира напълно узрял, незрелите му плодове могат да причинят лошо храносмилане.

Ягодовите храсти от физалис израстват до 0,5-1 метра височина и се разклоняват обилно. Листата и стъблата са покрити с кадифено мъх. В основата на листата се образуват цветя и плодове. Родината на ягодовия физалис е тропиците на Централна и Южна Америка, където той може да расте като многогодишно растение. Този физалис не понася зимните студове, следователно в нашите руски условия се отглежда само в едногодишна култура.

Заоблените ягодови плодове от физалис растат с тегло не повече от 10-15 грама и с диаметър до 1-2 сантиметра. В неузрелите плодове плодовете и чашката са зелени. Когато са напълно узрели, самите плодове стават кехлибарено жълти и капачките им пребледняват, изсъхват и често се чупят точно върху растенията, въпреки достатъчното количество свободно пространство между зрънцето и вътрешните стени на фенерчето. От покълването до узряването на първите плодове преминават 90–100 дни.

Ягодов физалис на видео

Популярни сортове ягодов физалис

Ягода Физалис е сравнително ново и рядко растение за руските градини, така че има малко разновидности. В условията на средната лента сортът Zolotaya rass от селекцията VNIISSOK и сортовете Ананас, Десертен и Ягода от серията Classic от земеделската фирма NK са се доказали добре.

Едроплодните (с горски плодове с тегло до 50–80 грама) сортове физалис с изкусителни сладкарски наименования принадлежат на друг ботанически вид - мексикански физалис, който се различава от ягодите по липса на космат по стъблата и листата и по-строго придържане към капачки към плодовете.

От моя личен опит не са забелязани особени основни разлики между различните сортове ягодов физалис. А мексиканецът е съвсем различно растение.

Как да отглеждаме ягодов физалис

Ягодов физалис е светлолюбиво и топлолюбиво растение, което не издържа и на най-малката слана. За да узреят плодовете за кратко централноруско лято, физалисът трябва да се отглежда чрез разсад.

Подготовка на разсад

За разсад, ягодовият физалис е най-добре да се засява през втората половина на март.Подходяща е всяка готова почвена смес, предназначена за отглеждане на разсад от маточни култури. Семената се засяват в саксии с пръст на дълбочина до 1 сантиметър, поставят се на топъл и лек прозорец и поддържат почвата постоянно умерено влажна. Разсадът се появява около седмица след сеитбата.

Физалис разсад

Физалисът е по-безопасен за отглеждане чрез разсад

Според мен най-лесният начин е да засеете 2-3 семена в чаша за кисело мляко, а след това да оставите 1 от най-мощните изникнали растения, като внимателно прищипвате останалите ненужни под корена.

Трансфер в градината и по-нататъшни грижи за физалис

Физалисът може да се засажда на открито само след края на пролетните студове, без подслон не по-рано от началото на юни, а под филма може да се засажда вече в края на май. Необходимо е да се засажда на добре осветена градинска леха с плодородна почва, като се поставя земна бучка на същата дълбочина, в която разсадът расте в саксии, и се оставят поне 30 сантиметра между растенията. Засадените растения трябва да се поливат обилно с вода от лейка.

Физалисът не трябва да се засажда след картофи или домати, тези култури могат да имат често срещани заболявания, въпреки че физалисът се счита за по-устойчив на късна болест, най-опасното заболяване на пасхарните култури.

Поддръжката на засаждането през сезона се състои от редовно плевене и седмично поливане при липса на дъжд. На плодородни почви не се изисква специално подхранване, а на бедните можете да го подхранвате няколко пъти в сезона с всеки сложен тор според инструкциите на опаковката.

Физалисът не изисква никакво прищипване и оформяне, но е препоръчително да развържете разстилащите се храсти към коловете, така че да не лежат на земята.

От няколко години никога не съм забелязал никакви вредители или признаци на болести по Физалис.

Отзиви

през миналия сезон имах златен рондер от VNIISSOK (с отвратителна кълняемост на семената). Плодовете отговарят на описанието - малки, не лепкави, но не харесват вкуса. Може би мястото на този раздавач не се побира (не много слънчево), не знам.

Есме

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1204&start=105

Прясно - не много добро. По-добре да се използва в заготовки (като "каша от брадва"). Можете да премахнете горната обвивка, да изплакнете с топла вода и да изсушите на слънце. Резултатът е заместител на стафиди.

SE

http://dacha.wcb.ru/lofiversion/index.php?t6830.html

Съхранявахме узрелия физалис в кутии за около месец (ако в хладилника, то по-дълго). И незрелите първо узряват, като домати, така че ще лежат по-дълго.

Галук

https://www.forumhouse.ru/threads/8234/page-3

Отглеждането на ягодов физалис е лесно дори за начинаещи градинари. Това необичайно растение не се нуждае от сложна поддръжка и служи като оригинална декорация на градинския парцел.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.