Как да засадите хрян в градината: време за засаждане на хрян, как да изберете място и да подготвите почвата

Хрянът е растение, обичано от много градинари. Листа от хрян се използват за осоляване на зеленчуци, невероятни закуски и подправки се приготвят от корена. Той е устойчив на замръзване, лесен за грижи и може да се отглежда без да се сменят места в продължение на много години. За да не стане хрянът плевел, от който е трудно да се отървете, засадете хряна правилно.

Подготовка на площадката и почвата за засаждане на хрян

Хрянът предпочита слънчеви зони или полусянка. В постоянна сянка растението няма да се развива добре. Можете да отглеждате хрян на едно място до 10 години без сеитбообръщение.

Хрянът може да расте на всяка почва, но за да получи дебели и сочни корени, растението се нуждае от плодородна почва: черна почва, пясъчна глинеста почва (пясъчна почва), лека глинеста почва. На тежки глинести почви коренището на хряна се разклонява силно, което затруднява прибирането на реколтата. На сухи почви коренището ще бъде жилаво със слаб вкус и аромат. Корените могат да изгният на подгизнала почва. Ако място с висока подземна вода, засадете хрян на високи лехи.

Подгответе почвата предварително:

 1. Премахнете плевелите.
 2. Нанесете върху почвата на 1 m2: 10 кг торф, компост или хумус; 50 g суперфосфат; 20 g калиев хлорид.
 3. Изкопайте земята на дълбочина 25-30 см.
 4. Изравнете леглото и поливайте добре.

За пролетното засаждане на хрян почвата се подготвя от есента.

Суперфосфатът може да бъде заменен с дървесна пепел - 60-90 g / m2, и вместо калиев хлорид добавете нитроамофоск - 50 - 100 g / m2... След това добавете пепел през есента и нитроамофоск през пролетта.

Предшествениците на хряна могат да бъдат картофи, домати, краставици, цвекло. Прилепва добре с ревен, картофи, ароматни билки. Не засаждайте до ягоди, боб, домати, моркови.

Подготовка на посадъчен материал и процес на засаждане на хрян

Семената на хрян се размножават рядко. Започва да цъфти през втората година, като дава много малко семена. Най-често срещаният метод е размножаването чрез резници или чрез вкореняване на върха.

Размножаване чрез резници (разделяне и трансплантация на храст от хрян след прибиране на реколтата)

Резниците се приготвят по следния начин:

 1. Отрежете страничните корени на едногодишно коренище - те са най-добрият посадъчен материал.
 2. Нарежете ги на резници с дължина 15–20 см и дебелина 1–1,5 см. За да не засадите корена с главата надолу, направете долния разрез скосен, а горния изравнен.
 3. Ако целта ви е да получите гладки, дебели корени, трябва да премахнете всички пъпки, които се намират в средата на резника. Коренът ще расте от долните пъпки, а листата ще растат от горните. За да направите това, отстъпвайки от горния ръб с 2 см, а от дъното - с 3 см, внимателно разтрийте средата на резбата с груб материал (например ръкавица или чул). За да се получи посадъчен материал за по-нататъшно размножаване, не е необходимо да се премахват средните пъпки.

Подготвените резници се засаждат веднага на лехите, при засаждане през лятото или преди зимата.

приготвяне на резници от хрян

Изрежете резниците с дължина 20-30 см и дебелина 1-1,5 см

Ако планирате да засадите хрян през пролетта, тогава внимателно завържете нарязаните резници на гроздове и ги сложете на съхранение в мазето, като поръсите със сух пясък. Можете да съхранявате резниците в зеленчуковата част на хладилника, като ги увиете в хартия. 10-14 дни преди засаждането извадете резниците и ги поставете на топло място, след като ги завиете с влажна кърпа или ги поръсите с мокър торф... Пъпките по резниците ще започнат да поникват, а излишните средни пъпки могат да бъдат внимателно отсечени с градински нож.

Хрянът се засажда на подготвени лехи на разстояние 30–40 cm един от друг, разстоянието между редовете е 70–80 cm.

Схема за засаждане на хрян

Хрянът има силно коренище и листа, така че при засаждането се придържайте към тези разстояния между резниците

Моля, обърнете внимание - резниците не се засаждат направо, а под ъгъл 30-450. За да направите това, е много удобно да използвате колче за засаждане.

колче за засаждане

С помощта на кол за засаждане се получава наклонена депресия в почвата

Работна процедура:

 1. На подготвеното легло направете жлеб с колче за засаждане и поставете в него стръкът от хрян с наклонено изрязване
 2. Заровете горната част на резника в земята с 3-5 см и поръсете със земя.
 3. За по-добро вкореняване леко уплътнете почвата с ръце.
 4. След това поливайте леглото и мулч (зеленина, окосена трева и др.).
засаждане на хрян на открито

Резниците от хрян се засаждат с наклон 30-45 градуса

Хрянът може да се размножава чрез отрязване на корените. Когато копаете хрян през есента, отрежете страничните му корени с дебелина около 1 см и дължина 8-10 см. Засадете ги веднага в земята, като задълбочите 5 см. Корените ще се вкоренят добре. Вярно е, че корените с достатъчна дебелина ще растат само след две години.

Вкореняване на върхове

Най-простият метод за отглеждане на хрян е чрез вкореняване на върха. Горната зелена част на коренището има парче корен, малки дръжки и пъпка на растеж. Когато подрязвате коренището, отрежете зелените върхове, направете канали с дълбочина 4–5 cm на градинското легло, засадете върховете на разстояние 25–30 cm, поръсете със земя и вода. Хрянът се размножава със зелени върхове през лятото и през есенната реколта през октомври.

вкореняване на върхове

Зелените върхове са отличен посадъчен материал.

За да не расте хрянът неконтролируемо в целия обект, градината може да бъде оградена. Например, копайте в листа от шисти по периметъра.

Засаждане на семена от хрян

Ако все пак решите да отглеждате хрян от семена, тогава този процес отнема доста време. Събирането на семена от хрян най-вероятно няма да работи. Растението цъфти през втората година от живота през юни и по правило семената не узряват. Най-добре е да ги закупите от градински магазин.

хрян цъфтят

Цъфтящият хрян е доста красив

Подгответе леглото като за засаждане на хрян с резници и върхове. Засадете семената на разстояние 8-10 см, разстоянието между редовете е 60-70 см. Потопете семената в почвата 2-3 см.... Поливайте градинското легло и мулчирайте.

Кълняемостта на семената е ниска, освен това коренът, подходящ за консумация, ще порасне едва през втората година.

Засаждане на хрян в бъчва

За да се предотврати разпространението на хряна по целия обект, опитни градинари го отглеждат в бъчви. Това може да бъде или метален варел, или всеки контейнер, който ограничава растежа на културата.

Отглеждането на хрян в цев не е трудно, но все пак има някои нюанси:

 • поливането на растението в бъчва е необходимо доста често, тъй като земята бързо изсъхва;
 • почвата в цевта е много гореща, така че трябва да бъде боядисана в бяло и да не се поставя на слънце;
 • за летни жители, които се появяват на сайта само през уикендите, този метод няма да работи - растението ще умре без често поливане.
хрян в бъчва

Почвата в цевта изсъхва бързо, така че ще трябва да поливате хряна по-често

Ако цев или друга конструкция (например кутия) е заровена в земята, тогава отглеждането на хрян ще бъде същото като в редовното градинско легло.

Почвата за отглеждане в бъчва се подготвя по същия начин, както за отглеждане на открито (говорихме за това как да подготвим почвата за засаждане на хрян по-рано).Направете дупки вътре в цевта, засадете хрян, изсипете и мулчирайте. В бъчва се засаждат 5-6 корена. Грижата за хрян в бъчва не се различава от хряна, отглеждан в градина.

Съсед от страната ме посъветва да отглеждам хрян в стари кофи. Опитах и ​​намерих този пристъп на хрян много удобен. През пролетта подготвих почвата за засаждане, напълних с нея кофи, засадих два корена от хрян върху кофа и го зарових в земята. През есента тя извади кофите от земята и изтръска съдържанието им заедно с израсналите корени от хрян.

Дати на засаждане на хрян

Хрянът може да се засажда по всяко време - през пролетта, лятото, есента. Хрянът е много упорито растение - може дори да расте от част от корена, която остава в земята.

Коренът от хрян може да расте на дълбочина повече от два метра, изграждайки странични корени. Както показва практиката, не е възможно да се премахне напълно хрянът от района, където расте дълго време.

За да получите гладки и сочни корени от хрян, отглеждайте го като едногодишна реколта. Засадете през пролетта или есента, като го премахнете напълно от градината на възраст от една година. Ако сте засадили хрян през лятото, тогава реколтата се събира за една година.

Когато купувахме лятна вила, домакинята гордо показа далечния ъгъл на градината, обрасъл с хрян. На следващата година реших да се запася с "глупости" и отидох да копая глупостите. Аз самият не можах да го изровя - имах нужда от помощта на съпруга ми. Корените не само стигнаха до голяма дълбочина, те изглеждаха като огромна топка, но все пак бяха като дърво. Оказва се, че бабата, която ни е продала дачата, е използвала само листата за ецване и никога не е изкопавала корените. Многогодишните корени от хрян не са полезни за храна!

Засаждане на хрян през пролетта

Те започват да засаждат хрян в началото на пролетта, след като земята се размрази. Най-доброто време за засаждане е средата на април. Резниците, събрани от есента, трябва да бъдат подготвени предварително. Извадете ги от избата или хладилника, където са били съхранявани през зимата 10-14 дни преди засаждането. Завийте с влажна кърпа или покрийте с влажен торф и поставете на топло място. След поникването на пъпките, засадете резниците в градинското легло.

засаждане на хрян през пролетта

Засадете резници от хрян с покълнали пъпки на подготвени лехи

През лятото вече ще е възможно да се изкопаят корените според нуждите. Корените са напълно изкопани в средата на октомври.

Засаждане на хрян преди зимата

Много е удобно да засаждате хрян преди зимата - през зимата трябва да съхранявате резници. Хрянът се засажда през октомври, веднага след изкопаване на реколтата. Оставете големите корени за лична употреба, а тънките нарежете на резници и веднага ги засадете в земята. Много градинари практикуват отрязване на зелени върхове, които също се засаждат веднага.

засаждане на хрян преди зимата

Оставете големи дебели корени за ядене и пригответе резници от тънки

Несъмнените предимства на засаждането на хрян преди зимата са:

 • ранна реколта - корените от хрян узряват в разгара на консервирането;
 • хрянът, засаден преди зимата, е по-енергичен и ароматен;
 • презимувалите резници в почвата не се страхуват от връщане на студове;
 • растението не обича топлината (удобната температура за растеж на хрян е 20-250В), следователно при зимния хрян основните растителни процеси протичат при оптимални температури;
 • освобождава се време за множество пролетни работи в градината.

Засаждане на хрян през лятото

Хрянът може да се засажда през цялото лято. Ще се вкорени добре и ще расте добре. Вярно е, че реколтата може да бъде събрана само за една година, тъй като хрянът няма да има време да отгледа дебели корени, подходящи за употреба. Хрянът се засажда през лятото, точно както през пролетта и есента.

Опитайте се да засадите хрян през лятото при облачно време. Поливайте редовно, за да помогнете на растението да се вкорени по-бързо. Ако са много горещи дни, отложете засаждането на хрян за по-хладно време.

Как правилно да се грижим за хрян след засаждане

Хрянът е доста непретенциозен и минимална поддръжка. Премахнете плевелите и водата, като същевременно поддържате почвата суха за дълго време.

Земята трябва периодично да се разрохква. 7 дни след засаждането на резниците, разхлабете почвата с мотика или плоска фреза на дълбочина 3–4 см. Когато се появят издънки, разхлабете почвата на дълбочина 6–8 см. 12 см.

разрохкване на почвата

Почвата периодично се разхлабва, за да доставя кислород на корените.

В бъдеще плевенето и разхлабването на междуредията се извършват четири пъти през целия вегетационен период.

Хрянът не може да се наторява - той има достатъчно торове, които са били внесени в почвата преди засаждането.

Видео: как да засадите хрян

Не се страхувайте да отглеждате този енергичен корен във вашия район. При спазване на определени правила за отглеждане, хрянът никога няма да се превърне в плевелно растение.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.