Базил: Как да отглеждаме кралска подправка

Хората отдавна знаят за полезните свойства на босилека и способността му да придава на храната уникален вкус. Тази подправка е особено популярна на Изток. Населението на Европа научава за базиликата благодарение на кампаниите на Александър Велики, но известно време се отнасят с непознатото растение с недоверие. Изминаха стотици години и сега в почти всяка частна къща или дача със сигурност ще има малко цветно легло с пикантни билки, сред които босилек заема гордо място.

Съдържание

Описание на базиликата

Има много начини за лечение на храната. Някой готви набързо, само за да заглуши чувството на глад, някой полага усилия за това, но при липса на въображение чиниите се оказват обикновени, безвкусни. И след работа някой се превръща в добра фея или магьосница в кухнята, която от минималния набор от храни е в състояние да създаде истинско чудо. Но сръчните ръце сами по себе си няма да са достатъчни, за да подготвят шедьовър. Всяка фея има вълшебна пръчица, а истинската домакиня в кухнята винаги има вълшебна съставка - пикантна билка. Палмата сред ароматните билки принадлежи, разбира се, на босилек.

Босилек в кошница

Босилекът е може би най-популярната билка в кулинарията

Василий е преведен от древногръцки като „цар, царски, царски“. Синонимите му са: ароматни метлици, червени метлички, любимци. В Азербайджан босилекът се нарича Рейгън, в Узбекистан - Райхон, в Армения е известен като Реан. Това разнообразие от имена показва само едно: босилекът е изключително популярна билка в много страни по света.

Смята се, че Африка е родината на това вълшебно растение. Босилекът се среща див в Индия, Китай и Иран. В днешно време тази ароматна билка се отглежда успешно почти по целия свят.

Цъфтящ босилек

Босилекът се среща в много страни по света, но Африка се счита за негова родина

Сладкият босилек или обикновен е едногодишна билка с прави тетраедрични и добре облистени стъбла. Височина от 50 до 70 см. Бушът изглежда буйно поради силното разклоняване на стъблото. Листата са продълговато яйцевидни, разположени на къси дръжки. Повърхността на плочата се различава в зависимост от вида - при някои е почти гладка, докато други имат мехурчеста листна повърхност. Босилекът може да бъде от най-разнообразните цветове - бледо зелено, наситено лилаво или с червен нюанс. Краищата на листната плоча са осеяни с редки зъбци.

Стъблото, листата и прицветниците на много видове босилек са покрити с редки косми, което прави растението да изглежда грубо при докосване с ръка.

Цветята са предимно бели или бледорозови, понякога лилави. Съцветията са подобни на пискюлите. Венчето е с две устни по структура, което прави босилека член на семейство Агнешки или липоцити. В пазвите на горните листа се появяват цветя.

Цъфтящият босилек е отлично медоносно растение.

Цветове босилек и пчела

Цъфтящият босилек е отлично медоносно растение

Приложение и противопоказания

Босилекът придоби голяма популярност и слава именно като подправка, използвана в готвенето. Листата и стъблата се използват както пресни, така и изсушени. Съберете ги преди цъфтежа. Босилекът има уникален аромат и вкус, които не могат да бъдат объркани с нищо. Разнообразието от аромати определя това, което ястие е подходящо за даден вид босилек. За приготвянето на десерти най-често се използват растения, които миришат на карамел, лимон, канела или ванилия. Карамфилът е добър за месни ястия, анасон - за рибни ястия. Пикантните билки са неразделна част от освежаващи зеленчукови и плодови салати, пастети, маринати, сосове, супи, препарати за зимата, чаени напитки.

Домашни препарати от босилек

Босилекът придава на домашните продукти уникален вкус и аромат

Добавете босилек в края на готвенето, за да запазите уникалния си вкус. Но внимавай!

Но използването на босилек не се ограничава само до готвене. Оказва се, че растението е много полезно за здравето и, появявайки се в Русия през 18 век, първоначално се използва изключително като лекарство. От дълго време се забелязва антисептичното и антибактериално действие на босилека. Но има и следните действия върху тялото:

 • потогонно,
 • антипиретик,
 • стягащ,
 • укрепване на нервите,
 • спазмолитично.
Изсушен и пресен босилек

Босилекът е еднакво добър както пресен, така и сушен

Но поради високото съдържание на етерични масла има и противопоказания. Босилекът не е подходящ за хора с коронарна артериална болест, инсулт и епилепсия. Също така е необходимо да се ограничи консумацията му в следните случаи:

 • диабет,
 • хипертония,
 • тромбофлебит,
 • индивидуална непоносимост,
 • възраст до 7 години,
 • бременност.
Босилек в хаван

От дълго време босилекът е известен и като лечебен, и като козметичен продукт.

Това растение се използва широко и в козметологията. Босилекът перфектно подмладява, регенерира и тонизира кожата на лицето. Той активира космените фоликули, така че косата започва да расте по-бързо и става блестяща. Чудесно за проблемна кожа, тъй като е антибактериално средство.

Видове и сортове

В наше време са класифицирани повече от 150 разновидности на ароматното растение. Но основата за развъдната работа бяха видовете босилек със зелени и лилави листа. Голямо разнообразие от сортове ви позволява да придадете различни нюанси на вкуса на готовите ястия, да експериментирате с познати продукти. Разбира се, всяка домакиня избира подправка въз основа на своите предпочитания. Следователно трябва да знаете, че всеки вид и сорт босилек има свой уникален вкус и аромат.

 1. Сандвич листа. Мирише на карамфил. Използва се като ароматизираща добавка към кулинарни ястия, пресни и сушени. Използва се за консервация. Пригодността за консумация настъпва на 47-51-ия ден от появата на първите издънки. Растението е високо, изправено, силно облистено. Листната пластина е сочно зелена, доста голяма, яйцевидна. Има ограбен ръб и гладка повърхност. Цветовете са бели. Тегло на растението 170-210 g.
  Сортове босилек Сандвич листа

  Сортове босилек Сандвич листа имат прекрасен вкус на карамфил

 2. Анисов аромат. Името говори за неговия пикантен аромат. Използва се за добавяне на аромат към различни готови ястия и сосове. Добър както пресен, така и сушен. Расте като полуразпространен храст с височина до 60 см. Добре облистена.Листната пластина е леко мехурчеста, зелена. Тегло на растението 185–250 g.
  Сортове босилек Анисов аромат

  Сортове босилек Анисовият аромат се използва като ароматизирана добавка към ястията

 3. Лимоново чудо. Той е в състояние да обогати ястието с лимонено-ментови нотки, поради което често се използва в домашна кухня и в консервация като ароматизираща добавка. Растение със средна височина, междинно. Средна листност. Елипсовидният зелен лист е със среден размер. Повърхността на плочата е леко мехурчеста, краищата са фино назъбени. Цветовете са розови. Тегло на растението 300–320 г. Периодът от пълното покълване до началото на икономическия живот е 45–53 дни.
  Сортове босилек Лимон чудо

  Босилекът от сорта Lemon Miracle придава свежест на ястията благодарение на аромата на лимонено мента

 4. Аромат на ванилия. Билката с аромат на ванилия се използва като ароматизираща добавка в домашната кухня. Подходящ и за консервирани продукти. Листата на растението могат да се ядат на 50-60-ия ден след пълно поникване. Храстът е малочислен, изправен, със средна плътност. Листата са яйцевидни и имат фино назъбен ръб. Повърхността на плочата е леко мехурчеста, вдлъбната. Практически няма блясък. Цъфти в лилаво.
  Сортове босилек Аромат на ванилия

  Сортове босилек Аромат се съчетава добре с десерти

 5. Руски герой. Има пикантен карамфил-пиперлив аромат. Използва се като ароматизираща добавка в процеса на консервиране и готвене. Използва се в прясно и сушено състояние. Подходящ за употреба след 48-50 дни след поникването. Бушът е изправен, висок. Листът е голям, яйцевиден, зелен на цвят. Повърхността на плочата е средно мехурчеста. По време на периода на цъфтеж изхвърля бели съцветия. Тегло на растението 170-210 g.
  Сортове босилек руски богатир

  Босилекът от сорта Руски богатир се използва успешно пресен и сушен

 6. Лилав блясък. Ароматът е камфор-карамфил. Добър пресен и сушен за домашно приготвяне и консервиране като ароматизиращо средство. Средно големият храст расте право и има силна листност. Листът е яйцевиден, тъмно лилав, среден по размер. Повърхността на плочата е гладка, ръбът е фино назъбен. Цветовете са розови. Подходящ за храна 30–35 дни след покълването. Растението е доста тежко, теглото му достига 470 g.
  Сортове босилек Лилав блясък

  Босилекът от сорта Виолетов блясък е добър пресен и сушен

 7. Малахит. Има приятна миризма на карамел-мента. Използва се в домашно готвене и консервиране. Бушът е висок. Расте изправено, леко разхлабено. Средна листност. Тъмнозелените листа са със среден размер и елипсовидна форма. Повърхността на плочата е леко мехурчеста, ръбът е фино назъбен. Цветът на цветята е розов. Готов за употреба 40–53 дни след поникването. Тегло на растението 300-320 g.
  Сортове босилек Малахит

  Босилек Малахит има подчертан аромат на карамел-мента

 8. Любими. Приятен вкус и аромат на карамел. Принадлежи към средно узряващите сортове, икономическата годност настъпва след 50–55 дни от началото на покълването. Масата на едно растение е 400–450 г. Използва се като овкусител и добавка за подправки в консервирането и при готвенето. Прясното е добро като зелената салата. Високият, изправен храст има средно листност. Листата са светлозелени, елипсовидни. Цветовете са розови.
  Сортове босилек Pet

  Сорт босилек Домашен любимец е особено добър в салати

 9. Малина индийско орехче. Има ярък вкус и аромат на индийско орехче. Способен да добави пикантни нотки и да подобри аромата на готовите ястия и сосове. Използва се прясно или сушено. Среден, междинен и рохкав храст. Средно големият лист има антоцианиново оцветяване. Цветовете са тъмно лилави. Можете да го използвате според указанията 45–48 дни след пълното покълване. Бушът тежи средно 180-200 g.
  Босилек Малина индийско орехче

  Масло от босилек Малина добавя пикантен щрих към готовите ястия

Методи за размножаване

Независимо дали отглеждате босилек на открито, в оранжерия или у дома на перваза на прозореца, има само 2 начина за размножаване на това растение.

 1. Семенна. Този метод е неусложнен, въпреки че изисква малко подготовка на семена.Те се накисват в разтвор на стимулант, като Epin, за 8 или 10 часа. След това се изсушава, като се разстила върху тъканта. Сухите семена се засяват на открито, покрити с найлоново фолио. С навременното поливане първите издънки ще се появят след 1,5–2 седмици.
 2. Резници. Ако вече имате възрастен храст от босилек, тогава можете да използвате най-бързия и удобен метод. За да направите това, отрежете няколко издънки или горната част на растението и поставете резниците в съд с вода. Корените ще се появят много бързо - след 1, максимум 2 седмици.

Грижа за босилек на открито

Разсадът на босилек се засажда на открито не по-рано от втората половина на май, когато заплахата от връщане на студове отмине и дневната температура е стабилно над 20 относноВ. Но във всеки регион този период трябва да бъде избран индивидуално - в по-хладните райони засаждането започва в началото на юни. В южните райони можете не само да засаждате разсад, но и да сеете семена директно в открита почва.

Мъж и жена засаждат босилек в градината

За открита почва засаждането на разсад от босилек е за предпочитане

Бобовите растения, тиквичките и нощниците са добри предшественици на босилека.

Условия за отглеждане

Босилекът е термофилен, затова за успешното му отглеждане трябва да изберете най-осветената зона, защитена от силен вятър и течение.

Опитните градинари често засаждат билката под млади дървета. Те все още не са в състояние да дадат много сянка и не пречат на босилека да се наслаждава на слънчевите лъчи. На свой ред, силно миришещият храст прогонва вредните насекоми от разсада. Това е толкова естествена взаимопомощ.

Босилекът обича леката почва, богата на хумус, основното предимство на което е добра водопропускливост. Мястото трябва да бъде подготвено един месец преди засаждането. Почиства се от растителни остатъци, камъни и се изкопава с органични вещества - хумус, компост или торф. На леки глинести почви ще е достатъчно да добавите 2 кг органични вещества на 1 м2... Самото кацане е най-добре да се извърши в облачен ден или вечер.

Босилек градина

Босилекът расте добре в открити полеви условия

Честота на поливане

Деликатното ароматно растение е много влаголюбиво. Достатъчното поливане помага на босилека активно да отглежда млади листа. Но поливането трябва да се извършва само след изсъхване на почвата. Излишната влага, подобно на липсата й, влияе отрицателно върху развитието на растението. Следователно естествените валежи или повишената температура на въздуха значително регулират честотата на напояване в една или друга посока.

Не изливайте босилек със студена вода. Преди овлажняване течността трябва да се защити поне един ден в голям съд. През това време водата ще има време да се загрее правилно.

За да позволите на течността да се загрее достатъчно, поставете контейнера за утаяване на вода на открито, слънчево място.

Капково напояване

Босилекът е чудесен за капково напояване

Подхранване

За да стимулирате растежа на листната маса, трябва да подхранвате босилека поне 1 път месечно. Торовете могат да бъдат органични или минерални. Но е за предпочитане да се извършва смесено хранене.

Таблица: видове превръзки за босилек

Вид хранене Тарифи за кандидатстване
Нитрофоска2 с.л. л. за 12 литра вода. Разход 3-4 литра на 1 м2.
Амониев нитрат15–20 g на 10 литра вода.
ТорКонцентрираният разтвор се разрежда с вода в съотношение 1:10.
1 м2 литър работен разтвор е достатъчен.
Пилешки изпражненияКъм работния разтвор от този вид органични вещества се добавя още вода - 1:20.

Ако хранителните вещества са били внесени в почвата преди засаждането, тогава първата подхранване се извършва 10-12 дни след засаждането.

Босилек с тъмнозелени листа

За да расте витаминозната листна маса на босилека, е необходимо допълнително хранене

Подрязване и оформяне

Специална особеност на босилека е отличната му способност за разклоняване. За да постигнете максимално великолепие на храста, трябва да отстраните навреме появилите се дръжки при възрастни растения. Прищипете млад босилек над 5-6 листа.Тази процедура активира растежа на страничните издънки и пикантният храст расте в ширина, вместо да се простира във височина.

Като подрязвате периодично пресни билки, помагате на босилека да запази листата си сочна през целия сезон. Ако съцветията не бъдат премахнати, тогава листата започват да имат горчив вкус, а долните бързо пожълтяват и изсъхват.

Прищипване на босилек

Прищипването на босилек стимулира растежа на страничните издънки

Отглеждане на босилек в оранжерия

Оранжерията надеждно предпазва растенията от замръзване. Микроклиматът без резки колебания в температурата в различно време на деня и с постоянно ниво на влажност ви позволява да получите зеленина много по-рано, отколкото на открито.

Отглеждащи функции

Отглеждането на босилек в парникови условия е съвсем просто и изгодно. Вътрешните пространства имат много предимства, включително:

 • получаване на ранни зелени,
 • надеждна защита от лошо време,
 • минимални щети от вредители и болести.

Оранжерията дава възможност да се отглежда витаминен продукт не само през сезона, но и през цялата година. Вярно е, че за това трябва да имате отопляемо помещение, за да поддържате температурата на въздуха 22-28 относноВ. За да не страдат растенията от липса на осветление, трябва да се даде предпочитание на трайни и прозрачни материали, например стъкло или поликарбонат, а вътре е необходимо да има допълнително осветление. Друго изискване за оранжерии е наличието на отвори за вентилация.

Босилек в оранжерията

Оранжерийните условия предоставят отлични възможности за отглеждане на босилек през цялата година

Как да отглеждаме босилек в оранжерия

В оранжерия босилекът може да се отглежда доста успешно чрез семена или разсад. В един или друг случай кацането се извършва по-рано, отколкото на открито. Семената се засяват в началото на март или април. През този период пролетното слънце има време да загрее оранжерията. Разсад в южните райони може да бъде засаден в средата или края на март. На места с по-хладен климат трябва да изчакате малко с тази работа.

Засаждане на семена

Семената се засаждат в добре навлажнена почва на дълбочина не повече от 1 см. Културите се покриват с найлоново фолио. Първите издънки обикновено се появяват след 10 дни. Когато всички семена поникнат заедно, не забравяйте да изтъните. Разстоянието между храстите в един ред трябва да бъде 20–25 cm, в зависимост от темповете на растеж на засадения сорт. Оставете поне 30 см в междуредието.

Видео: как да засадите семена от босилек

https://youtube.com/watch?v=3T0Uq2Snqyk

Засаждане на разсад

Разсадът се отглежда в специални контейнери. Семената навлизат на половин сантиметър дълбоко в навлажнената почва, разстоянието между тях е 3 см. За да могат кълновете да поникнат успешно, контейнерът се покрива със стъкло или пластмасова обвивка. Такъв подслон ще помогне да се поддържа температура от 25 относноВ. Ако разсадът е слаб, тогава след появата на първата истинска листовка, те трябва да се хранят с хранителен разтвор. За целта смесете фосфорни, калиеви и азотни торове в съотношение 5: 3: 2 с 10 литра вода. Беренето се извършва, когато на разсада са се появили 2 листа. Разсадът се трансплантира в земята, когато растенията имат поне 4-5 листа.

Изисквания към почвата

Като правило за пролетно засаждане оранжерията започва да се подготвя през есента. Отстранява се слой земя с дебелина до 25 см и освободените площи се запълват със смес от градинска пръст с хумус или торф, с добавяне на пясък, за да стане ронлив. Можете да отидете и по другия начин - просто изкопайте почвата, като предварително сте разпръснали равномерно тор върху повърхността. За всеки m2 необходимо е да се добавят от 3 до 5 кг органични вещества, 25 г суперфосфат и 15 г калиева сол.

Ако по някаква причина не можете да подготвите земята през есента, направете това не по-късно от 2 седмици преди началото на работата.

Поливане

Графикът за напояване за отглеждане на босилек в оранжерия не претърпява драстични промени поради стабилните условия на закрито. Поливайте по-често и обилно през първия месец след засаждането.След това намалете честотата на овлажняване, така че излишната влага да не доведе до болести. Поливайте зряло растение, когато горният слой на почвата е достатъчно сух.

По правило поливането на босилека веднъж седмично е достатъчно в оранжерията. Но ако условията на микроклимата вътре се променят, графикът на овлажняване също ще се промени.

Поливането трябва да става с топла вода. За процедурата ще ви е необходима лейка с дюза под формата на широк спрей. Капковото напояване също се е доказало добре.

За да се поддържа нормална влажност вътре, е необходимо да се извършва периодична вентилация. Натрупаната кондензация върху стъклото трябва да се отстрани. Когато се излъчвате, времето на което корелира с метеорологичните условия, опитайте се да не създавате течение.

Разсад на босилек

Босилекът е взискателен към влагата, но в оранжерията трябва стриктно да контролирате нивото на влага

Подхранване и резитба

Тези процедури се извършват по същия начин, както при отглеждане на босилек на открито.

Видео: отглеждане на босилек в оранжерия

Отглеждане в домашни условия

Ако обичате босилека и искате да имате тези ароматни зелени на масата си всеки ден, опитайте да ги отглеждате у дома. Урокът е забавен и лесен. Но има една малка тайна. Нискорастящите сортове босилек се доказаха добре като саксийно растение. Има дълъг списък от тях, но все пак ще предложим някои от тях:

 • Джудже,
 • Василиск,
 • Трол,
 • Маркиз,
 • Философ,
 • Compatto.

Отглеждането на босилек като стайно растение е било популярно занимание в древен Рим. Те вярвали, че ароматната билка носи любов, щастие и късмет. Впрочем в средиземноморските страни все още вярват в това. Ето защо почти всеки балкон там е украсен с това пикантно растение.

У дома босилекът се отглежда по същите начини - чрез семена и разсад. Но първо трябва да изберете правилната почвена смес - тя трябва да е лека и пропусклива. Не забравяйте да поставите дренажа на дъното на саксията, тъй като застоялата вода в корените ще доведе до смъртта на растението. И разбира се, спазвайте термичния режим. Босилекът расте добре в топъл слънчев прозорец, далеч от течение.

Босилек в чаша

Босилекът е популярен като стайно растение още от древния Рим.

Съвместимост с босилек с други растения

Както знаете, в тесните условия на малките градини много летни жители прибягват до трикове - съвместими или уплътнени насаждения. Същият метод често се използва в оранжерии. Така че растенията да не се потискат взаимно, а, напротив, да помагат за развитието, трябва да изберете правилните съседи. Босилек в това отношение е удобно растение. Расте добре, заобиколен от много зеленчукови култури.

 • За бобовите растения босилекът е не само чудесен съсед, но и защитник. Неговият ярък аромат отблъсква зърната на зърната.
 • Подобрява вкуса на салати с листни и глави, домати.
 • Съчетава се добре с кальраби, черен пипер, царевица, тиквички, аспержи.

Но има зеленчуци и силно миришещи растения, с които босилекът не се добавя. Те се потискат взаимно, така че не се препоръчва да се засажда босилек до следните култури:

 • краставици,
 • зеле,
 • репичка,
 • невенчета,
 • майоран,
 • розмарин.
Легло с черен пипер и босилек

Босилекът е чудесен съсед за много зеленчукови култури

Болести

Въпреки привидната нежност и крехкост, босилекът е доста устойчив на болести. Но появата на болести е възможна с комбинация от неблагоприятни фактори, а именно:

 • висока влажност,
 • намаляване или повишаване на температурата,
 • удебеляване на насажденията,
 • неправилен режим на поливане.

Най-опасните заболявания за босилека са гъбични заболявания:

 1. Черен крак. Най-често младите разсад страдат от болестта. Гъбите, прониквайки в кореновата шийка, запушват съдовете, през които тече храната. При болно растение стъблото изтънява и почернява, след това листата пожълтяват и босилекът умира. Причината за заболяването се крие в прекалено влажната почва, в която корените не получават достатъчно кислород. Друга причина може да е повишената киселинност на почвата.
  Черен крак

  Черен крак засяга разсад на босилек

 2. Фузариум. Страдат както разсад, така и възрастни растения. Гъбичните спори заразяват кръвоносните съдове. Токсините влизат в хранителните сокове, които се разпространяват в цялото растение, в резултат на което босилекът изсъхва и умира. Болестта може да бъде разпозната по редица признаци. При младо растение стъблото изтънява и става кафяво. При възрастен човек апикалните издънки първо изсъхват, а след това цялото растение изсъхва. Развитието на болестта се улеснява от повишаване на температурите, както и висока влажност на въздуха и почвата.
  Босилек, засегнат от фузариум

  Fusarium засяга млади и възрастни растения босилек

 3. Сиво гниене. Парниковите растения често страдат от него. Болестта се проявява на долните умиращи листа, след което преминава към стъблото. Засегнатата област първоначално изглежда като сухи, светлокафяви петна. Тогава те стават воднисти и покрити с лек пух. Причината за гъбичките са растителни остатъци и конденз, натрупан върху тях.
  Сиво гниене на растението

  Сиво гниене се появява на долните листа на босилека, като постепенно покрива цялото растение

Лечение

Ако болестта току-що се е проявила, пръскането с инфузия на лукова обвивка ще помогне за справяне с разпространението на гъбичките: 1 част от смачканата обвивка се залива с 4 части вряща вода. Влива се за един ден на топло място и се филтрира. Можете да използвате меден сулфат - 1 ч.л. за 2 литра вода.

Ако гъбичките са се разпространили в повечето растения, тогава не можете да правите без използването на фунгициди. За преработка се използват химикали, например:

 • Топаз,
 • Фундазол,
 • Фитоспорин.

Всяка опаковка съдържа инструкции и трябва да се спазва стриктно.

Лечение на растения от болести

Лечението на растенията от болести трябва да се извършва при облачно време или вечер

Предотвратяване

Както знаете, профилактиката е най-добрият начин за борба с всяка болест. За да не прибягвате отново до химия, ще трябва да извършите редица дейности.

 • Избягвайте удебеляването на насажденията.
 • Прахолявайте земята с пепел от широколистни дървета на всеки 5-7 дни.
 • Плевете и разрохквайте почвата често в лехите на босилека и между редовете.
 • Регулирайте поливането. В някои случаи е по-добре да не се долива, отколкото да се прелива.
 • Не пропускайте да проветрявате оранжериите и да се отървете от конденза.
 • Отстранете болното растение заедно с бучка земя и изсипете дупката със слаб разтвор на калиев перманганат.
 • Опитайте се да не отглеждате босилек на едно място повече от две поредни години.
Босилек градина

Когато засаждате босилек, не забравяйте, че удебелените насаждения могат да доведат до болести.

Вредители

Босилекът също е устойчив на вредители. Силният аромат може да изплаши повечето от тях. По правило не се наблюдава масово унищожаване на насажденията от вредни насекоми. Но младите и отслабени растения могат да страдат от листни въшки или ливадни (полски) буболечки. Всмукателните вредители се хранят с клетъчния сок на растенията, което води до забавяне на растежа им, а след това и до изсъхване на листата.

Спазването на описаните по-горе превантивни мерки ще помогне за предотвратяване на неканени гости. Е, ако се появят, народните средства ще помогнат да се справите на ранен етап. Вредителите се изплашват от билкови отвари:

 • вратига,
 • пелин,
 • горчив пипер
 • Лука,
 • глухарче,
 • чесън.

Обработката се извършва няколко пъти на седмични интервали. Разтворът на пепелта ще свърши чудесна работа - изсипете 300 г пепел с вряща вода, оставете да къкри половин час на слаб огън, охладете и прецедете. Полученият обем се разрежда с вода до 10 литра.

Ако не можете без химикали, използвайте Karbofos, Actellik или Akarin.

Ливадна грешка

Ливадната бъг не се страхува от силни аромати, така че може да посети градината на босилека

Нарастващи проблеми

Въпреки че босилекът не е изискано растение, понякога може да има проблеми с отглеждането му. Най-често това може да се случи у дома или когато се отглежда в оранжерия.

Таблица: възникнали проблеми и как да ги отстраните

Проблем Защото Елиминиране
Василий е издърпан
 • Липса на светлина.
 • Формирането на храста не е извършено.
 • Ако босилекът се отглежда у дома, той трябва да бъде поставен на най-лекия прозорец.
 • Не забравяйте да притиснете или отрежете. Клонът ще се увеличи чрез тези процедури.
Листата изсъхватРастението страда от високи температури на въздуха и ниска влажност.
 • Ако е твърде горещо в оранжерия или на перваза на прозореца, проветрявайте, но избягвайте течение.
 • Преместете саксията с растението на по-хладно място.
 • Не забравяйте да поливате босилека навреме.
Листата се извиват
 • Василий страда от течение.
 • Почвата е твърде плътна.
 • Преливане и ниска температура на въздуха.
 • Преместете растението извън течението.
 • Заменете почвата с лека и рохкава почва.
 • Не използвайте босилек през студения сезон.
 • Оставете горния слой на почвата да изсъхне.
На листата се появяват
леки, подобни на пергамент петна
Може би това е слънчево изгаряне.
 • На открито поле се опитайте да поливате босилека вечер или под корена, така че водата да не попадне върху листата.
 • Ако босилекът расте на перваза на прозореца, засенчете го леко от обедното слънце през лятото.
Расте зле
 • Растението няма храна.
 • Ниска температура на въздуха.
 • Не забравяйте да наторите босилека. Най-добре е да редувате органични вещества с минерални добавки.
 • Поддържайте правилния микроклимат. Босилекът расте добре само при температура 23-28 относноОТ.
Босилекът цъфтиТова е естествен процес.
 • Ако искате да съберете семена, оставете съцветията.
 • Ако босилек се отглежда за храна, цветята трябва да бъдат отрязани.
Премахване на съцветие босилек

За да се предотврати горчивината на листата на босилека, съцветията трябва да се режат

Отглеждане на тайни

Ако първо решите да отглеждате това полезно растение в градината, първо внимателно проучете всички тайни за успешното му отглеждане:

 • За базиликата изберете най-слънчевото място. Не е лошо, ако леглото е защитено от север от гъсти насаждения на други растения.
 • В южните райони сейте семена или засаждайте разсад само в добре загрята почва. Ако живеете в студен климат, трябва да отглеждате босилек или в оранжерии, или в стая на перваза на прозореца.
 • Счупете или отрежете получените съцветия навреме. Това стимулира разклоняването и растежа на нежните витаминни зелени.
 • Босилекът обича чиста градина, така че плевенето и разрохкването трябва да се правят поне 7 пъти през вегетационния период.
 • Ако засадите босилек с чушки или домати, тогава се погрижете за пикантната билка много по-лесно. Когато се грижите за зеленчуци, вие едновременно обръщате внимание на босилека.

Събиране и съхранение на босилека

За да използвате босилека като ароматизираща добавка към храната, можете да откъснете листата или горната част на летораста, когато растението е високо 15 см. Правете това внимателно, за да не извадите случайно целия храст.

По времето на цъфтежа, което е приблизително края на юли-началото на август, листата вече са натрупали достатъчно количество етерични масла. През този период е необходимо да се събере листова маса за събиране за бъдеща употреба. Можете да спестите витаминни зелени по различни начини:

 • да замръзне,
 • сол,
 • запази.
Замразен босилек

Замразеният босилек не губи своите полезни качества

Но най-често срещаният начин за съхранение на витаминни билки е сушенето. Много е лесно да приготвите босилек по този начин:

 1. Откъснете или отрежете издънките на растението.
 2. Съберете 5-6 клонки на малки гроздове.
 3. Закачете с главата надолу в добре проветриво тъмно място.
 4. След няколко седмици листата естествено ще загубят влага.
 5. Съхранявайте готовия продукт в стъклен буркан с плътно капаче.

Босилекът може да се суши и в микровълнова печка, електрическа сушилня и фурна.

Сушени билки

Както всяка ароматна билка, босилекът е лесен за сушене по естествен път

Отзиви за базилика

Обичам босилека под всякаква форма, сея доста, няколко пъти. Първата сеитба сея в средата на краставична градина, под филм, докато краставиците се издигат и започват да я засенчват, обикновено се яде. Последващото засяване вече е в отработените газове. Сортовете са различни, не много добри. Харесвам анасоново семе, останалите са добри, достатъчно за консумация в прясно състояние и за сушене през зимата.

викисия

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=569.100

И засаждам лилав босилек, осеян със зелени, семена от Азербайджан, за мен това е класическият вкус на босилек.Режа и суша листата за зимата, а цветята също изсъхват, помагат от кашлица.Тази година сеях лимон.

Лана Ершова

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php/topic,569.120.html

Преди сеех само лилаво, обичам да използвам листата му при мариноване на кебапчета и в грахова супа. Сега исках да разнообразя подправките с различни вкусове.

Асти

http://forum-flower.ru/printthread.php?t=945&pp=40

Босилекът се реже много бързо и добре. Има вегетативни сортове, водя ги през резници.Изваждам цветята.

джел

https://fermer.ru/forum/zashchishchyonnyy-grunt-i-gidroponika-rastenievodstvo/226955

Босилек е любимата ми подправка. Отглеждам го на балкон, който не е остъклен. Казват, че босилекът е топлолюбиво растение, но ... дори в нашия студен климат, като се има предвид, че миналогодишното лято минахме почти 2,5 месеца в якета, той расте добре. Засявам го някъде на 20 май и го покривам със стъкло или филм. Слънцето започва да се пече и се появяват приятелски издънки. От време на време свалям заслона, проветрявам го, след 12 юни го премахвам напълно. И то просто расте, върховете отиват за рязане и аз просто откъсвам листата. Дори успявам да изсуша около 1 литър за зимата. Шою различни и зелени и лилави.

Югорчанка

https://forum.bestflowers.ru/t/bazilik.37496/page-3

Отглеждането на здрав босилек вече стана модерно. Подправката се консумира не само с храна, но и се прави от нея лекарствени лекарства и се използва в козметологията. И също така се използва като декорация на сайта. В крайна сметка добре поддържаният босилек е красив на външен вид, мирише добре и отблъсква комарите. Затова на балкона или терасата, където расте това ароматно растение, можете да се наслаждавате на чистия въздух до сутринта, без да се разсейвате от досадни насекоми.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.