Целина - асистент в борбата срещу лошото настроение и затлъстяването

Целината е растение с ярък аромат и оригинален вкус. Той се смята за естествен лечител, тъй като използването на тази зеленчукова култура осигурява на тялото маса полезни елементи.

Съдържание

Описание на растението

Целината е двугодишен пикантен зеленчук от семейство Umbelliferae. Средиземно море се счита за негова родина. Има около двадесет разновидности целина. Външно те си приличат, но се различават във вегетационния период. Тъй като растението е двугодишно, през първата година в него се образуват само листа и кореноплодна култура, а то цъфти и дава семена едва през втората година.

Жена, която държи целина

Целина - асистент в борбата срещу лошото настроение и затлъстяването

Древните гърци, считайки целината за панацея, са я изобразявали върху своите монети. А главите на победителите в спортни състезания бяха украсени с венци от листата му.

Целината първоначално се е използвала като лечебно растение. Съдържа голямо количество витамини и други полезни вещества; сега се превърна в една от най-полезните зеленчукови култури. Листата от целина се използват пресни. Те приличат на магданоз, но са по-ароматни и пикантни. Целината се използва като подправка в кисели краставички и маринати. Коренната целина е добре задушена и печена, в салати и диетични супи на пюре.

супа от пюре от целина

Целината може да се използва в различни ястия, от марината до супата на пюре

Кореновата целина е с високо съдържание на аминокиселина тирозин, така че може да се счита за заместител на месото и полезен по време на гладуване.

Видео: 10 причини да се яде целина всеки ден

Видове и сортове целина

Животновъдите са изместили фокуса на своите изследвания от листата на растението към други части от него. В резултат на това вече имаме три вида целина:

 • кореновата целина е добре развита коренова култура с тегло до 500 g;
 • дръжка целина - дава месести дръжки широки 3-4 см, без да образува коренова култура;
 • листна целина - от 50 до 200 листа, събрани в розетки.

Фото галерия: видове целина

Сортове целина

Всеки вид целина има много разновидности, които се различават по своите свойства и време на узряване.

Фото галерия: някои сортове целина

Таблица: сортове целина, като се вземе предвид растежният регион

РегионКоренови сортове целина Период на зреенеСтъпкани целина Период на зреенеЛистови сортове целина Период на зреене
Средна зона на РусияАлебастър
Грибовски
Анита
Apple
Албин
Диамант
в средата на сезона
средно рано
рано узрели
средно рано
в средата на сезона
средно рано
Атлант
Джак
Злато
Юта
Малахит
Apple
Триумф
в средата на сезона
в средата на сезона
средно рано
средно рано
в средата на сезона
средно късно
средно късно
Захар
Местен
Спартански
Веселост
Нежна
Самурай
рано узрели
рано узрели
в средата на сезона
в средата на сезона
в средата на сезона
в средата на сезона
Сибир и УралАнита
Руски размер
Грибовски
Властелин
Исауле
Егор
рано узрели
средно късно
средно рано
късен
в средата на сезона
в средата на сезона
Юта
Паскал
Малахит
средно рано
средно рано
в средата на сезона
Веселост
Cartouli
в средата на сезона
средно рано

Как се размножава целината

Целината може да се размножава чрез семена и резници. От семена най-често се отглежда в разсад, а разсадът се появява изключително бавно. Засяването на семена се препоръчва още в края на февруари - началото на март. Дръжната целина може да се размножава чрез резници. Може дори да се отглежда от пън от зеленчук, закупен в магазина.

Отглеждане от пън

Ако закупеният в магазин магазин за целина има свеж пън, лишен от признаци на гниене, тогава от него може успешно да се отглежда ново растение у дома.

Целината расте от дръжка

У дома можете да опитате да вземете пресни листа от здрав пън.

За това ви трябва:

 1. Оставете долната част на пънчето с височина 3-4 см.
 2. След това поставете пънчето в малък съд с вода със стайна температура с добавяне на каквото и да е лекарство, което ускорява образуването на корени (3-4 капки на 0,5 литра вода).
 3. Контейнерът трябва да се постави на топло, светло място.
 4. След 3-5 дни ще се появят корени, а след още една седмица младите листа ще започнат да растат.
 5. Пънчето вече може да бъде трансплантирано в малка саксия за цветя. За това е подходящ универсален флорален грунд с добавка на перлит (3: 1). Когато пресаждате, трябва да се погрижите за добър дренаж (3-4 см).
 6. Ако засаждането се извършва през зимата, ще е необходимо допълнително осветление с фитолампа, която се поставя на разстояние 1 м над растението.

Топлината и умереното поливане ще ви позволят да отрежете първите нови листа след 2-3 седмици.

Видео: как да отглеждате целина на перваза на прозореца

https://youtube.com/watch?v=wJKMjGzNorw

Отглеждане от семена

За да отгледате сами целина от семена, подготовката ще трябва да започне през февруари.

Засаждане на разсад

Причината за продължителното покълване на семената от целина е високото съдържание на етерични масла в тях. Трябва да сеете семена в края на февруари (т.е. 70–75 дни преди засаждането на открито). За да ускорите покълването, можете:

 1. Преди сеитба накиснете семената за половин час във вода, загрята до +50 ° C, и след това ги дръжте в топла вода за два дни. За да направите това, поставете мокра тъкан в малка купа и изсипете семената върху нея. Водата трябва да се сменя на всеки 3 часа. След това така приготвените семена трябва да се изсушат в хартиена кърпа, докато текат свободно.
 2. Извършете стратификация, т.е.дръжте семената увити във влажна кърпа за една седмица при стайна температура, като избягвате изсъхването. И след това ги сложете в хладилника за две седмици.
  Семена от целина

  Семената съдържат много етерични масла и поради това изискват стратификация преди сеитбата

След като семената са подготвени по един от начините, те могат да бъдат засети. За това са подходящи ниски кутии за разсад. Почвата за тази цел може да се състои от смес от торф (6 части), копка земя (2 части), хумус (2 части) и пясък (1 част). Два дни преди сеитбата, за да извършите дезинфекция, трябва да я разлеете с вряща вода.

Семената се засяват във влажни канали, изтеглени с кибрит на разстояние 3-4 см едно от друго, без да заспиват, а само чрез притискането им в земята. След това кутията се покрива със стъкло или фолио и се поставя на тъмно, топло място. По време на периода на покълване почвата винаги трябва да е в леко влажно състояние.

Видео: как бързо да покълнат семена от целина

Грижа за разсад и засаждането им на открито

Две до три седмици след сеитбата ще се появят семеделни листа. Сега трябва:

 • премахнете филма, който е покрил разсада;
 • изсипете ги с вода със стайна температура от спрей;
 • леко разхлабете почвата;
 • поставете кутия с разсад върху лек хладен прозорец.

През февруари, за да не се разтегнат разсадът, се изисква да се извърши допълнително осветление. Разсадът се нуждае от поне 10 часа дневна светлина. Намаляването на температурата до +16 ° C също ще помогне за това. Не можете да поливате крехки растения, можете само да пръскате.

Разсад от целина

Разсадът от целина ще трябва да бъде осветен

Можете да берете разсад, след като се появи вторият истински лист. При бране е препоръчително разсадът да се съкрати с една трета. Те са заровени до котиледонозните листа, докато точката на растеж трябва да се държи на повърхността.

Видео: бране на разсад

Подготовка на почвата за засаждане

Преди да засадите разсад на открито, трябва да се погрижите за подготовката на почвата. Целината предпочита да расте след бобови растения, зеле, лук, чесън на рохкави, плодородни почви. По време на есенното копаене към почвата се добавят половин кофа хумус и 20-40 g / m2 фосфатни торове (обикновен суперфосфат) и 10-15 g / m2 калиев сулфат. В началото на пролетта се извършва разхлабване и се внася втората част от минерални торове (10 g фосфор и 5 g поташ на квадратен метър).

хумус

През есента към почвата трябва да се добави хумус

Листата и листната целина ще реагират добре на въвеждането на пресен тор, тъй като високата концентрация на азот благоприятства растежа на "върховете". За растежа на коренови корени от целина е необходимо оборският тор да е добре обелен.

Кацане в земята

Растенията се засаждат на открито, когато достигнат височина 20-25 см и имат 4-5 истински листа. С времето това може да се случи в средата на май. 2-3 седмици преди това те започват да втвърдяват разсада, за което го изнасят на улицата, като постепенно увеличават периода на престой.

Засаждане на разсад от целина

Можете да засадите разсад от целина на открито в средата на май

Модел на засаждане: разстоянието между дупките е 40 см за кореновата целина и 15–20 см за другите видове. Разстоянието между редовете е 45-50 см. Дълбочината на отвора е 10 см. В кореновата целина точката на растеж трябва да се остави на нивото на почвата, а при други видове тя трябва да се задълбочи с 2 cm.

По-добре е да засаждате разсад сутрин, облачното време е идеално. Отрежете пластмасовите бутилки, с които трябва да покриете всеки храст през нощта, ще помогнат за защитата на растенията, които не са имали време да пуснат корени от нощни студени щракания.

Условия за отглеждане

След засаждането целината трябва да се гледа изцяло: плевелите от плевели, разхлабват пътеките, редовно се поливат и подхранват. Целината на дръжката целина трябва да се хлади два пъти преди прибиране на реколтата.

Коренната целина не трябва да се заземява. В противен случай върху него могат да се образуват странични корени, което ще доведе до деформация на основната коренова култура. Полезно е да се извърши обратният процес: да се загребе земята в процеса на нейния растеж.

Поливайте целината в корена обилно. До прибирането на реколтата почвата трябва да се поддържа влажна, така че поливането се извършва ежеседмично. Неравномерното поливане може да причини напукване на корените.

Две седмици след засаждането на разсад на открито, можете да захраните растенията за първи път. Време за второ подхранване - интензивен растеж на листната част, третото подхранване се извършва през периода на формиране на кореноплодната култура. Състав на сместа:

 • 10-15 g / m2 урея;
 • 10-15 g / m2 калиев хлорид;
 • 40-5 g / m2 суперфосфат.

Как да отглеждаме целина у дома

За да има пресен целина у дома през зимата, храстите се изкопават с бучка пръст през есента и се засаждат в саксии с цветя. Като почва е подходяща смес, закупена в магазин за цветя (универсална почва EXO, домат и пипер).

Целина в саксия

През есента храстът от целина се трансплантира в саксия и се внася в къщата

Поливането се извършва, когато почвата изсъхне в саксията. Растението трябва да се храни на всеки десет дни, като се използва нитрофосфат (1 супена лъжица / 10 л).

нитрофоска

Nitrophoska е подходяща за хранене на целина в саксия

Зелените се режат редовно. Оптималният размер е 12-15 см.

Грижа за целовата целина

Целината ще реагира добре на храненето с органични торове: каша, разредена във вода (съотношение 1:10) или птичи тор (1:20). За едно растение - не повече от 0,5 л разтвор. Такова хранене може да се прави веднъж на две седмици.

В процеса на отглеждане дръжките изискват поливане и унищожаване на не избелващи сортове до листа.

Когато дръжките достигнат 30 см, те трябва да бъдат обединени и вързани. В същия период те се избелват: слабите странични издънки се отстраняват, а за останалото на слънцето се оставят само листа. Цялата им долна част, която е над повърхността, е обвита в хартия. Тази процедура премахва излишната горчивина от дръжките и ги прави по-сочни.

Избелваща стрък целина

Избелването на дръжките премахва излишната горчивина и ги прави по-сочни

Самоизбелващите се сортове стръкова целина включват: Златно перо, Златно, Танго, Латом.

Вредители и болести по целина

Целината може да бъде засегната от вредители, най-често срещаните от тях са муха целина, морковена муха, моркови мухи и бобови листни въшки. Болестите, засягащи целината, са ръжда, брашнеста мана, церкоспороза и мозайка от краставици.

Фото галерия: целина вредители

Таблица: начини за борба с целина вредители

Вредител Проява на вредаНачини за борба
Муха целинаЛарвите оставят надлъжни проходи в дръжките, изяждайки ги отвътреОграждайки насажденията с лук или чесън, можете да изплашите вредителите.
Можете да пръскате целина на всеки 2-3 седмици с инфузия на стрелки от чесън.
Моркова мухаЛарвите развалят всички части на растениетоСмес от фин пясък, горчица на прах и тютюнев прах се поръсва на градинското легло на всеки две седмици.
Морковна лилияХрани се със сок от целина, в резултат на което листата се деформират и умиратСмес от фин пясък, горчица на прах и тютюнев прах се поръсва на градинското легло на всеки две седмици.
Фасулова листна въшкаХрани се с растителен сок, което води до навиване и изсушаване на листатаНастойките от домати или лукови люспи изплашват листните въшки: 200-300 g за 5 литра вряща вода. Настоявайте два дни, след това филтрирайте и напръскайте растенията. За да изплашите бобовите листни въшки, можете да засадите мащерка и настурция до целината.

Фото галерия: болести от целина

Таблица: болести от целина, профилактика и контрол

БолестПризнациНачини за борбаПредотвратяване
РъждаЧервено-кафяви подложки от долната страна на листата и дръжките, развиващи се в червено-кафяви петна.Приложение на фунгициди: Topaz, HOM, Horus.На ранен етап е достатъчно да се извършат 2-3 лечения със седмичен интервал.Пръскане с Fitosporin или Bactofit, изтъняващи насаждения.
Брашнеста мана
(пероноспороза)
Бял цвят по всички части на растението, като разпръснато брашно.Лечение с 2% разтвор на течност от Бордо (2-3 пъти с интервал от 8-10 дни).Седмично пръскане на растения с инфузия на хвощ или магарешки бодил, изтъняване на насажденията.
Краставична мозайкаВирусното заболяване се проявява в появата на големи и малки пръстени на върха.Растенията трябва да бъдат унищожени.Управление на вектори: кърлежи и листни въшки.
Cercosporosis (ранно изгаряне)Кръгли петна със светли средни и кафяви ръбове. Листата и дръжките изсъхват.Пръскане с разтвор Fundazol или Topsin-M.Спазване на сеитбообръщение, дезинфекция на семена преди сеитба.
КрастаПо корените се появяват кафяви петна, кожата се бели.Съответствие с редуването на културите.

Събиране и съхранение

Трябва да съберете грудкова целина дори преди настъпването на слана. Листата се отчупват, оставяйки три до четири централни листа. Грудките от целина трябва да се изкопават много внимателно, защото имат необичайно тънка и нежна кожа. За да улесните това, можете да поливате обилно почвата около кореноплодните растения половин час преди началото.

Събиране на целина

Корените от целина имат много нежна кожа

Преди да съхранявате, контейнерът може да бъде напудрен с креда. Условия за съхранение при температура: 0–2 ° С при влажност 90–95%. Кореноплодните култури трябва да се проверяват на всеки десет дни.

Сред литературните изследователи съществува мнение, че любовната напитка за Тристан и Изолда е имала следния състав: 100 грама сок от целина, към които са добавени 50 грама сок от ябълка и круша.

Опознайте по-добре целината и пригответе от нея, ако не любовна напитка, то ястия за добро настроение и добро здраве. И ако ви се струваше, че можете да се справите с изискванията за отглеждането му, можете да опитате да засадите целина във вашия район.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.