Естрагон (естрагон): засаждане, отглеждане и отглеждане на "годен за консумация пелин"

Естрагонът, по-известен като естрагон, научно известен като естрагонов пелин (Artemísia dracúnculus), е пикантно тревисто многогодишно растение, което е най-близкият роднина на обикновения пелин и принадлежи към семейство Asteraceae (Asteraceae). В дивата природа расте в северната част на Америка (от Мексико до Канада), в източните части на Европа, в Централна и Югоизточна Азия. На територията на нашата страна може да се намери в Далечния изток, на запад и юг от Източен Сибир, както и в европейските региони. Растението предпочита да обитава открити площи по каменисти сухи склонове, камъчета и от време на време в култивирани полета като плевел.

Култивирани сортове естрагон

Естрагонът е нисък храст от 0,4 до 1,2 м, с няколко прави, силни стъбла с жълтеникаво-кафяв цвят. Тъмнозелените или сияещи черешови листа с дължина 3-4 см и ширина не повече от 0,4-0,7 см имат продълговата ланцетна форма със заострени върхове. Малки зеленикави или светложълти цветя, събрани в метличести или подобни на кошници съцветия, отворени в началото на лятото. На тяхно място към края на октомври узряват малки продълговати семки, пълни с много малки тъмнокафяво-кафяви семена. Коренището е сложно извито, дебело и дървесно. Растението зимува добре в земята, дори и през зимите с малко сняг лесно преживява силни студове.

Естрагон храст

Tarhun е нисък тревист храст с тесни листа

Смляната зелена част на естрагона съдържа много хранителни вещества, витамини и минерали:

 • флавоноиди;
 • алкалоиди;
 • смоли, етерични масла;
 • каротин;
 • кумарини;
 • витамини (С, А, РР, група В);
 • микроелементи (Ca, Na, Fe, K, Mg, P, I).

Богатият химичен състав определя полезните свойства на това растение, които правят възможно успешното му използване в народната медицина. Тархун действа по следния начин:

 • укрепва костната система;
 • засилва сексуалната функция;
 • повишава имунитета;
 • облекчава безпокойството и прекомерния стрес;
 • нормализира бъбречната функция;
 • намалява налягането;
 • има антихелминтно действие;
 • помага при настинки и грип;
 • стимулира апетита и подобрява храносмилането;
 • регулира менструалния цикъл.
Подправка на естрагон

Естрагонът е отлична пикантна подправка за различни ястия.

В допълнение към лечебните свойства, естрагонът има отличен вкус и отдавна се използва в готвенето.... Неговият пикантен, освежаващ и леко остър вкус с нотки на мента и анасон е подходящ като оригинална подправка за първи и втори ястия (месо и риба), в салати, сосове и супи, за консервиране на плодове, различни плодове, зеленчуци и гъби, както както и за приготвяне на някои алкохолни напитки. Ароматното етерично масло се използва активно в козметологията и ароматерапията.

Етерично масло

Етеричното масло от естрагон се използва за медицински цели, както и в козметологията и ароматерапията

Естрагонът е дошъл в Европа през 17 век. Французите са първите, които използват тази подправка в храната.

В културата се отглеждат два сорта естрагон:

 • Френски. Хъставо растение с тънки стъбла и малки тесни листа, което има деликатен изискан аромат с горчивина. Той се използва широко от готвачите в прясно и сушено състояние.
 • Руски. По-висока трева с по-големи листа и клони. Ухае пикантно и нежно, но по-скоро слабо, едва доловимо. Пресното често се използва в храната.

Моето запознанство с естрагон се случи в детството, той беше изобразен на етикета на сладката и много вкусна газирана напитка "Tarhun". Само по някаква причина не е имало връзка между храсталаците, растящи в дачата на родителите, и содата.

Отглеждане на естрагон на открито

За естрагона трябва да вземете отделно легло или зона на добре осветено, слънчево място... Културата се развива най-добре на рохкави, умерено плодородни и дренирани почви с ниво на киселинност, близко до неутрално (pH 6,5–7). Изобщо не толерира блатистостта и излишната влага, коренището може да изгние. На едно място храстът на естрагона расте до 15 години, но всяка година зелените му грапават и губят аромата си. Поради това се препоръчва подмладяването на билката след 4-5 години.

Естрагон в градината

За естрагона е избрано най-слънчевото място

Как да засадите естрагон

Мястото, където се планира засаждане на естрагон, трябва да бъде подготвено предварително.... Дори през есента земята трябва да бъде изкопана на дълбочина най-малко 25-30 см, като същевременно се избират корените на многогодишни плевели и в същото време да се добавят 1 м2:

 • добре изгнил оборски тор или хумус - 5-6 кг;
 • суперфосфат - 50–55 g;
 • калиев хлорид - 25-30 g

Киселите почви трябва да се алкализират с доломитово брашно, пухкава вар или креда (25–30 g на 1 m2). В бъдеще под всяко растение се изсипват 100 г дървесна пепел годишно. Към тежките глинести почви се добавят пясък (9–10 кг), изгнили дървени стърготини (5–6 кг) или торф (5–6 кг).

Подготовка на градината

Мястото за естрагон е подготвено предварително

През пролетта, по време на засаждането на естрагон, във всяка дупка се изсипват 10–15 g азотни торове (карбамид, амониев нитрат и др.).

Посадъчният материал се получава по няколко начина:

 • от семена;
 • резници;
 • коренови смукатели;
 • коренище.

Метод на семена

На открито място сеитбата може да се извърши в началото на пролетта, веднага щом снежната покривка се стопи или през есента преди зимата, тъй като културата се отличава със завидна студоустойчивост.

Технологията е следната:

 1. Семената се накисват предварително за 10-12 часа в разтвор на всеки биологичен стимулант на образуването на корени (Epin, Heteroauxin и др.). Те използват само зърна, паднали на дъното, плаващи празни екземпляри не са подходящи за сеитба и се изхвърлят.
 2. След това семената се изсушават и се смесват с пясък, за да се осигури еднородност на разсада, тъй като семената на естрагона са много малки.
 3. На подготвеното легло се правят успоредни плитки канали (1,5-2 см) на разстояние 0,6-0,7 м помежду им и те са добре навлажнени.
 4. Посейте семената възможно най-равномерно. От горе не е нужно да заспивате със земя, тъй като това значително намалява кълняемостта.
 5. Първите издънки се появяват след 15–20 дни. Оптималната температура за тяхното развитие се счита за около + 18 ... + 20 ° C.
 6. Когато се образуват две двойки истински листа, разсадът се разрежда, оставяйки 10-15 см между тях.

Методът за засаждане на естрагон със семена не винаги е ефективен, в някои случаи семената може изобщо да не поникнат. Той далеч не е подходящ за всички региони, особено за райони със студени климатични условия (Сибир, Урал и др.). Никога не съм успявал да отглеждам тази подправка по този начин. Кълновете просто не искаха да се появяват.

Естрагонът стреля

Най-често естрагонът от семена се отглежда в разсад.

Най-често естрагонът се отглежда чрез разсад, сеитбата се извършва през март:

 1. Подготвеният семенен материал се разпределя равномерно върху повърхността на навлажнената почва, с която се пълни контейнерът за засаждане.
 2. Контейнерът е покрит с прозрачно стъкло или найлоново фолио, за да се създаде мини оранжерия.
 3. Поставете не много горещ прозорец (можете да отидете в оранжерия).
 4. Заслонът се отстранява от време на време за вентилация, кондензът се отстранява.
 5. Отначало, преди появата на разсад, температурата се поддържа на + 22 ... + 24 ° C, след това се понижава до + 17 ... + 19 ° C.
 6. Когато се появят издънките (след 2-3 седмици), подслонът се отстранява.
 7. Удебелените разсад се разреждат. Разсадът се гмурка след освобождаването на 2-3 истински листа.
 8. На открито място разсадът на естрагон се засажда в самия край на пролетта или началото на лятото, като между отделните растения остават поне 30-60 см.

Tarhun има изключително негативно отношение към преовлажняването, така че трябва да поливате разсада много внимателно и умерено.

Видео: сее естрагон

Резници

Посадъчният материал се отрязва в края на май, началото на юни или август... Долният разрез обикновено се прави наклонен, за да не се обърка. Трябва да е на 3-4 см под последната двойка листа.Дължината на резниците е около 10-15 см.

По-нататъшната последователност от действия е следната:

 1. Резниците от естрагон със скосен долен край се потапят за 24 часа в разтвор, който стимулира растежа на кореновата система.
 2. Те се засаждат, задълбочавайки 3-5 см, в смес от градинска пръст, хумус и пясък, взети на равни части.
 3. Покрийте с фолио, за да създадете парников ефект.
 4. Проветрявайте редовно, поддържайте почвата леко влажна.
 5. След месец, когато кореновата система на разсад е добре оформена, те се трансплантират на правилното място.
Резници

Естрагонът може да се размножава с помощта на резници

Отначало младите разсад на естрагон трябва да бъдат засенчени.

Коренно потомство

Пълзящото коренище от естрагон дава голям брой коренови смукатели. Издънките са отделени от майчиното растение, по-добре е да направите това в началото на лятото, така че растенията да имат време да растат, след което са засадени на избрания сайт. В този случай кореновата шийка се поставя на 5–6 см под нивото на почвата, земната част се изрязва на 15–20 см. Разсадът се полива обилно.

Потомство на естрагон

Най-лесно естрагонът се размножава чрез коренови издънки.

За любителско развъждане този метод е най-подходящ, тъй като не представлява трудност.

Разделяне на храста

Растение, което е достигнало 4-5 годишна възраст, се изкопава в началото на пролетта или в края на лятото. Земята се отърсва от храста, след което се изрязват извитите и болни части на корена. Коренището се разделя внимателно с остър инструмент (нож, резачка и др.) Или просто на ръка на необходимия брой части, всяка от които трябва да има 2-3 пъпки, здрави и здрави. След това резниците се засаждат на подготвено място.

Разделяне на храста

Когато разделя храст, той едновременно се подмладява

За по-добро вкореняване се препоръчва коренищата на отделените растения да се държат в разтвора за стимулатор на растежа (2-3 часа).

Как да се грижим за естрагона на открито

Естрагоновата трева не изисква специални грижи, тъй като е напълно непретенциозна.

Агротехниката се състои от следните дейности:

 • Поливане. Пикантната култура не обича прекомерната влага, поради което дори в горещ период естрагонът се полива по-често от веднъж на всеки 10-15 дни... Но поливането трябва да е в изобилие, така че почвата да е наситена на дълбочина 40 см. Ако времето е влажно и дъждовно, тогава тревата ще има достатъчно валежи. След напояване земята под храстите трябва да се разхлаби.
 • Плевене. Плевелите се отстраняват само през първия сезон след засаждането, когато растенията са все още малки. В бъдеще самият естрагон измества всички други култури, растящи в квартала. Дори се препоръчва да се ограничи разпространението на пълзящи коренища, като се вкопаят в земята огради от шисти, парчета желязо и др. Дори стара кофа или резервоар без дъно ще свършат работа.
 • Подхранване. През пролетта преди цъфтежа растенията се оплождат със смес от суперфосфат (25-30 g), калиева сол (10-15 g), амониев нитрат (15-20 g) на 1 m2... Гранулите са равномерно разпределени под храстите и плитко вградени в почвата с гребло.След всеки разрез се използва органично вещество (за 1 храст 3-4 л):
  • инфузия на лопен (1: 8);
  • вливане на птичи тор (1:15);
  • билкова инфузия (1: 8);
  • дървесна пепел (100-150 g), можете да я разреждате във вода.
Подхранване

Минералните торове за естрагон се внасят само през пролетта преди цъфтежа

Не трябва да се прилагат твърде много азотсъдържащи торове, тъй като естрагонът е склонен към натрупване на нитрати в земната част, които ще растат изключително активно и бурно, но в същото време ще загуби своя пикантен аромат.

Видео: отглеждане на естрагон

Болести и вредители

Естрагонът има някои инсектицидни свойства поради високото си съдържание на алкалоиди и етерични масла, отблъсквайки вредителите, поради което рядко се засяга от тях. Но понякога естрагонът може да бъде атакуван:

 • Листни въшки. Растенията се напръскват с инсектицидни билкови настойки (вратига, бял равнец, невен, лукови люспи и др.), На прах с тютюнев прах или пепел.
 • Пени цикада. Храстите се опрашват с пухкава вар, плевена навреме.
 • Телен червей. Навременното дълбоко разрохкване и варуване на земята, както и засаждането на сидерати (бяла горчица) наблизо ще ви помогнат.

Силно не се препоръчва използването на химикали за борба с вредните насекоми. В краен случай се използват биоинсектициди (Verticillin, Bitoxibacillin, Nembakt и др.), Които се използват за третиране не само на самите растения, но и на почвата под тях.

Естрагонът е изключително рядък, тъй като има отлична имунна система.. Единственото изключение е ръждата на листата, при която многобройни розово-кафяви възглавнички (пустули) се появяват от предната страна на листната пластина, а задната страна е изцяло покрита с оранжево-червено руно покритие. Повредените листа постепенно изсъхват и падат. Прекомерното удебеляване на насажденията и излишъкът от азотсъдържащи превръзки могат да провокират огнище на болестта. Всички замърсени части трябва да бъдат откъснати и незабавно изгорени.

Листа ръжда

Ръждата е гъбично заболяване, характеризиращо се с появата на жълто-кафяви пустули

За лечение използвайте разтвор, приготвен от растително масло, сода за хляб и всякакви течни препарати за миене на съдове (по 15 ml), вода (4 l) и аспирин (1 таблица). Пръскайте веднъж седмично. В напреднали случаи е разрешено използването на биологични продукти (Fitosporin и др.).

Естрагон: събиране и съхранение

Зелените от естрагон се събират 2-3 пъти през вегетационния период, започвайки през април и завършвайки през септември. Стъблата се изрязват, оставяйки 10-15 см от нивото на земята... Изрязването е най-добре да се извършва сутрин или вечер, винаги при сухо време.

Най-високото съдържание на етерични масла в смляната зелена част на естрагоновия пелин се наблюдава през периода на бутонизация и плододаване.

Можете да съберете и съхранявате естрагона по следните начини:

 • Сушене. Изрязаните стъбла се сушат на течение, на сянка (без пряка слънчева светлина), температурата не трябва да надвишава +35 ° C. Поставя се за съхранение в плътно затворен керамичен или стъклен съд, както и торби от плат или хартиени торби... Дръжте на тъмно и хладно.

  Сушене на билки

  По-удобно е сушенето на билки, като ги обесите на гроздове

 • Осоляване. Събраните естрагонови зеленчуци се измиват добре, изсушават се, след това се нарязват на ситно, поръсват се с едра сол в съотношение 5: 1 и се поставят плътно в стерилизирани стъклени буркани. Поставете в хладилника (избата), плътно затворени с капаци.

  Осоляване на зелените

  Ситно нарязаните зеленчуци се поръсват със сол в стъклен буркан и се покриват с капак

 • Замразяване. Изсушената зелена маса (млади издънки и листа) се опакова в малки отделни торбички или пластмасови контейнери и се поставя във фризера.

  Замразяване

  Нарязаните зеленчуци се подреждат в малки торбички и се поставят във фризера.

 • Съхранение в масло. Приготвените и нарязани зеленчуци се осоляват силно, смесват се и се поставят в стъклени буркани, след което се заливат с каквото и да е растително масло (зехтин, слънчоглед и др.).Съхранявайте на хладно под плътно завинтен капак.

Младият естрагон през първата година от живота не се използва за храна, тъй като все още няма подчертан аромат. Освен това е необходимо да се даде възможност на младите растежи да увеличат земната маса.

Видео: всичко за естрагонова трева

Изобщо не е трудно да отглеждате естрагон на мястото със собствените си ръце. Спазвайки някои прости правила и някои полезни препоръки, ще можете да получите ароматни пикантни билки за себе си и близките си.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflower.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.